azili za pse

Da li su kriterijumi pod kojima ce "tvojih" 5 vlasnickih pasa ici na sterilizaciju isti kao i neke XY persone koja se, recimo, javi ne bi li usla u tih 50 vlasnickih pasa ?
Naravno da su isti!Čak šta više čovek je sam zakazao za svog psa a ja sam ih kasnije samo organizovala u grupu!
Ono što sam želela reći je da ljudi imaju poverenja, tj. nema mesta strahu od zaraze jer je sve novo i za sada je higijena održiva.Da li će ostati tako i nakon ovog prvog "udara" videćemo.
Steriliše se pedeset vlasničkih pasa, kako je to definisano, i za njih će naplaćivati eventualni čip i vakcinu .
Ovo je sjajna prilika da se steriliše veliki broj starateljskih pasa. Nažalost, mačke nisu psi, a da li je za njih nešto predviđeno ...Sumnjam

Nisam sigurna da obeležavanje zasecanjem uha neće postati praksa o čemu je odluka već doneta. Mnogi ne mogu da se slože oko ovog pitanja, jer ima i pristalica koji kažu da je to najjednostavniji način da se raspoznaju obrađeni psi!
Priča o volonterima je smešna i pokazuje još jednom koliko nas neozbiljno shvataju!? Moram priznati da ima među organizacijama i onih koji su zaista smešni, ali to im sve i dozvoljava da se ovako ponašaju i poigravaju! Azil nije zvanično otvoren jer su radovi u toku, u danu se završavaju pojedini delovi, pa je tako grejanje uključeno juče, a palete su donešene danas!
Poziv "volonterima" je zapravo izbegavanje saradnje sa organizacijama! Na nesreću, retki su oni koji zaista žele da volontiraju i koji nakon prvobitnog ushićenja jednostavno nestanu ( moram da naglasim da ne mislim konkretno na nekoga) , kada bi ih bilo u pristojnom broju, na ovaj način bi se napravio haos!Uopšte ne smatram pozitivnim to što "svako može da dođe i uđe u svaki deo objekta".Ako želimo da promenimo sadašnja shvatanja i način postupanja i mi moramo sa svoje strane doprineti redu i disciplini!Samo na taj način možemo podići nivo zaštite životinja kod nas. Te misli su me i vodile u ideji da svoje delovanje udružim u organizaciju.
Gospodin Terzin i gospodin Marković uspostavili su kontakt sa udruženjima i sa starateljima na jednakom nivou komunikacije i zato im se dogodilo da počnu sve da nas izbegavaju, jer više ne znaju ko ih za šta vuče za rukav!
Ako bi "volonteri " počeli da dolaze neorganizovano, bez dogovora sa nekom od organizacija...Mislim da je suvišno da vam opisujem haos koji bi nastao?! Meni je u glavi samo slika dve "volonterke" koje se "bore" za psa ...
Sve ovo je zapravo hipotetički jer na kraju uvek bude: "Svi junaci nikom ponikoše..."

Naravno da su isti!Čak šta više čovek je sam zakazao za svog psa a ja sam ih kasnije samo organizovala u grupu!
Ono što sam želela reći je da ljudi imaju poverenja, tj. nema mesta strahu od zaraze jer je sve novo i za sada je higijena održiva.Da li će ostati tako i nakon ovog prvog "udara" videćemo.
Steriliše se pedeset vlasničkih pasa, kako je to definisano, i za njih će naplaćivati eventualni čip i vakcinu .
Ovo je sjajna prilika da se steriliše veliki broj starateljskih pasa. Nažalost, mačke nisu psi, a da li je za njih nešto predviđeno ...Sumnjam

Ok. Ako tako kazes - verujem. Svakako je dobro da se sterilise sto vise pasa kojima nije namena da sluze za reprodukciju i zaradu od iste (grozno mi zvuci to sto rekoh, ali mi trenutno ne pada na pamet lepsi termin, izvinjavam se odgajivacima).

Dobro je da se krenulo od neceg tj. pasa. Mozda ce neka sledeca faza biti i ulicne macke. Videcemo s vremenom.

I dobro je da se krece sa grejanjem, paletama, ako dobro razumeh. Ne ulazim u to da li je idealno ili ne, mozda zato sto sam odavno navikla na varijante "stapa i kanapa" za mnogo sto sta sto radim (receno u + kontekstu).

To sa zasecanjem usiju je varvarski cin i nedopustivo. Postoje drugi nacini da se psi obeleze.
Predlazem da se pokrene peticija protiv nehumanog sakacenja neduznih zivotinja..

U Zakonu o dobrobiti pise da je dozvoljeno. Nema smisla gubiti vreme i energiju na peticiju. Mogao je da se stavlja prstencic, ili ... nije bitno sta. Poenta nije u tome vec u tome da se sve radi haoticno i da ce i dalje biti tako. Zasto sinteri ne koriste citac i zasto ne postoji nikakva evidencija ni o cemu? Da se bilo sta radi sistematicno i sa minimumom dobre volje, ne bi se hvatali isti psi sto puta.

Sta cete sa ovom "turom" GSE ? Pitanje bez ikakve osude. To su bas tuzne i ruzne situacije u kojima se nadjemo, ali ste mozda nasli neko dobro resenje i za psa i za vas, komsiluk... ?

:sad2:

Ne znamo!
Imamo par istinskih ljubitelja životinja koji se više nego trude i sastaćemo se sa njima pa ćemo pokušati da donesemo neku zajedničku odluku.

U Zakonu o dobrobiti pise da je dozvoljeno. Nema smisla gubiti vreme i energiju na peticiju. Mogao je da se stavlja prstencic, ili ... nije bitno sta. Poenta nije u tome vec u tome da se sve radi haoticno i da ce i dalje biti tako. Zasto sinteri ne koriste citac i zasto ne postoji nikakva evidencija ni o cemu? Da se bilo sta radi sistematicno i sa minimumom dobre volje, ne bi se hvatali isti psi sto puta.

Mozda bi onda valjalo pritisnuti nadlezne za ono sto mozemo? Bilo kakva akcija koja bi mogla da bar malo popravi ocajnu situaciju.

Mozda bi onda valjalo pritisnuti nadlezne za ono sto mozemo? Bilo kakva akcija koja bi mogla da bar malo popravi ocajnu situaciju.

Pritiskamo, stalno pišemo, možda i deluje, evo čujem da na vratima boksova stoje liste sa podacima za sve pse koji su unutra. To je svakako napredak.
Što se zasecanja tiče, ne znam, već se razgovaralo povodom toga ...
Ne znam kako izgleda uvo i koliko se zaseca, nisam videla.

Kome je uopste palo na pamet to sa zasecanjem usiju? Mislim, odakle ideja? Nisam cula da se negde tako radi niti sam igde videla lutalice sa isecenim usima. Ako je to uopste tacno onda je bolje odvesti psa na Vozdovac i tamo sterilisati besplatno... Nisam jos isprobala ali cula sam da vet inace nije neki strucnjak al da sterilizacije radi ok...Jedino sto ne moze da ostane na oporavku tamo.

I da, cini mi se da niko nije odgovorio, sta ce biti sa psima koji su vec odradjeni, vodice se opet da im se zasecaju usi?:confused:

Kome je uopste palo na pamet to sa zasecanjem usiju? Mislim, odakle ideja? Nisam cula da se negde tako radi niti sam igde videla lutalice sa isecenim usima. Ako je to uopste tacno onda je bolje odvesti psa na Vozdovac i tamo sterilisati besplatno... Nisam jos isprobala ali cula sam da vet inace nije neki strucnjak al da sterilizacije radi ok...Jedino sto ne moze da ostane na oporavku tamo.

I da, cini mi se da niko nije odgovorio, sta ce biti sa psima koji su vec odradjeni, vodice se opet da im se zasecaju usi?:confused:

Ne znam kome je palo na pamet. Ali, da se to vec radilo kod nas - jeste. U vreme dok je Orka imala stacionar za sterilizaciju radilo se zasecanje.
Cula sam da se radilo i u Centru za mesance nekada, ali ne znam koliko je to tacno.
Kad kazes Vozdovac verovatno mislis na Srecka. Da, ok radi sterilizacije, ali ih u zadnje vreme ne radi uvek on, nego njegove asistentkinje, ili vec sta su.

Zamisli tog uzasa kad bi ponovo hvatali pse da im seckaju usi. To bi bilo previse ludo cak i za nas.

Da, na njega sam mislila jer sam cula par ok iskustava. Nije neki ljubitelj zivotinja al dobija donacije za to pa mu se valjda isplati.
Jel bi mogla da napises kako to zaseceno uvo izgleda, koliko ga zasecaju, cm, 2, 3? Ako se i radilo ranije, ja to nisam videla nikad na psima.

Zamisli tog uzasa kad bi ponovo hvatali pse da im seckaju usi. To bi bilo previse ludo cak i za nas.

Suludo. Jel to sa zasecanjem konacna odluka ili se jos razmatra?

Radi se zasecanje vrha uha, što se radilo nekada, a kod onih sa dužom dlakom nije čak ni primetno. Naravno da se neće voditi već sterilisani psi i pitanje ti je baš na mestu jer pokazuje da se mora promeniti način rada, a ne način obeležavanja.

Da, na njega sam mislila jer sam cula par ok iskustava. Nije neki ljubitelj zivotinja al dobija donacije za to pa mu se valjda isplati.
Jel bi mogla da napises kako to zaseceno uvo izgleda, koliko ga zasecaju, cm, 2, 3? Ako se i radilo ranije, ja to nisam videla nikad na psima.

Suludo. Jel to sa zasecanjem konacna odluka ili se jos razmatra?

Sada nisam videla, ali ono sto se radilo ranije jeste malo, samo vrh uha tako da se nije ni videlo kod pasa sa duzom dlakom, a kod onih sa kratkom se vidi iz blizine, tako da .... meni se to ne dopada, ali ajde da prihvatimo i to ako ce se time resiti problem besomucnog hvatanja istih pasa, ali svi znamo da nije stvar u tome, a i tako nas niko nije ni pitao.
Konacna odluka. Ali, Look, zar je ovde bilo sta konacna odluka? Mozda se i ovo pokaze kao lose jer se zaista ne vidi kad izraste dlaka, mozda tada smisle da im odseku celo uvo, ili pola repa .....

Konacna odluka. Ali, Look, zar je ovde bilo sta konacna odluka? Mozda se i ovo pokaze kao lose jer se zaista ne vidi kad izraste dlaka, mozda tada smisle da im odseku celo uvo, ili pola repa .....

Pod "konacna odluka" sam mislila da li je reseno da se tako radi ili je u razmatranju...:( Ko je doneo odluku, rukovodstvo sintera? Ako je to samo vrh uva onda nece sluziti svrsi jer ce opet sinteri morati da pridju psu dosta blizu da bi to videli. Zasto onda jednostavno ne nose citac i ne provere cip, tako je bilo planirano ranije i tako je humano, zasto se ne uradi tako do kraja?
Htela sam da prijavim par pasa u kraju, imam i zenkciu sa stencima ali ne bih volela da im pored svog soka jos i usi seku tako da nista od toga.

Naravno da se neće voditi već sterilisani psi i pitanje ti je baš na mestu jer pokazuje da se mora promeniti način rada, a ne način obeležavanja.

Kako ce sinteri znati dal je pas sterilisan, mislim na zenke? Mnogima se ni oziljak ne vidi a kamoli ne iz daljine kad zamanu onim omcama, bas ih briga dal je sterilisan ili ne:neutral:

Odluku o zasecanju usiju doneli su nadlezni u Gradu, cime su se kandidovali za prve prekrsioce Zakona o dobrobiti.

Zakonom o dobrobiti životinja posebno je zabranjeno obavljanje intervencije na životinjama, i to delimične ili potpune amputacije pojedinih delova životinjskog tela a naročito sečenje ušnih školjki što je propisano članom 14 stav 1 tač 14 Zakona. Nadalje, članom 15 je propisano da se ova intervencija kao i druge intervencije zabranjene članom 14 , mogu obavljati samo izuzetno , i to zasecanjem ušiju radi obeležavanja napuštenih životinja.

Kako se u azilu u Rakovici vrši zasecanje ušiju napuštenih pasa neophodno je istaći da su te radnje protivzakonite.

Naime Zakon dozvoljava ovakav način obeležavanja izuzetno. To znači da se ono može obaviti samo ako ne postoji drugi način obeležavanja. Kako su Azil u Rakovici i Veterinarska stanica Beograd opremljene čipovima koji se koriste pri obeležavanju životinja , apsolutno je protivzakonito zasecanje ušiju , jer se ovim putem bol životinji nanosi bespotrebno , kao i unakažavanje i promena spoljneg izgleda životinje čime se narušava njen fizički integritet.

Naročito ako se ima u vidu da se svi napušteni psi obeležavaju čipovima , a da se zatim ponovo obeležavaju zasecanjem ušiju. Pošto su napušteni psi već obeleženi čipom , zasecanje ušiju kao način obeležavanja je suvišno i za cilj nema označavanje ( obzirom da se u tu svrhu koristi čip )

U ovom konkretnom slučaju zasecanje ušiju nema karakter obeležavanja životinje , obzirom da su votinje već obeležene čipom , pa samim tim nisu ni ispunjeni uslovi predviđeni članom 15 Zakona o dobrobiti životinja da bi se mogla primeniti ovakva intervencija.

Član 6 istog Zakona predviđa da je vlasnik životinje dužan da preduzima sve neohodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol . Upravo su i nadležni organi dužni da se pridržavaju ove odredbe , jer su oni držaoci životinja te su u skladu sa članom 6 stav 5 Zakona odgovorni za život, zdravlje i doborobit životinje, te se moraju uzdržavati od svake radnje kojom se životinji nanosi nepotreban bol. Zasecanje ušiju, je upravo radnja kojom se životinji nanosi nepotreban bol , i dolazi do nepotrebnog unakaženja životinje, jer je zakonom predviđeno i čipovanje kao način obeležavanja životinje a za šta je veterinarska stanica opremljena i što primenjuje.

Kako je navedenim radnjama - zasecanjem ušiju pasa koji se nalaze u azilu u Rakovici , prekršen Zakon o dobrobiti životinja i to član 6 , jer se u Veterinarskoj stanici Beograd i u azilu u Rakovici kao držaocima životinja nanosi nepotreban bol , član 7 stav 1 tač 19 jer se životinja podvrgava intervenciji koja se sprovodi protivno pravilima dobre veterinarske struke , kao i član 14 Zakona jer ne postoji nikakva izuzetna okolnost koja bi opravdala intervenciju kao što je zasecanje ušiju, obzirom da se isti ti psi već obeležavaju čipom , to će protiv odgovornih lica biti podnete odgovarajuće prijave radi vođenja prekršajnog postupka.

Sinteri nose citace cipova sa sobom, ali ih ne koriste ili bar ne redovno. Sinter Tomica je za izvestan broj pasa rekao da nije proveravao da li su cipovani, jer mu je direktorka skole u Mirijevu stajala na metar od njega i vristala da skloni pse. Kako on tvrdi da su se tada skupila deca i da se uplasio potencijalnih ujeda, on je sve pse pokupio. U Ovci je utvrdio da su cipovani i njihovo vracanje na staniste je pocelo oko pola sata nakon toga.
Ako ovaj konkretan postupak mozda moze da ima opravdanje poznajuci situaciju u Mirijevu, vecina sinterskih brljotina nema opravdanje. Danici iz EI17 neke pse su hvatali vise puta iako su poznavali pse.
Zalosno je da se zivotinje sakate, jer izgleda niko ne moze da uvede red u rad vet. stanice Beograd.

Pod "konacna odluka" sam mislila da li je reseno da se tako radi ili je u razmatranju...:( Ko je doneo odluku, rukovodstvo sintera? Ako je to samo vrh uva onda nece sluziti svrsi jer ce opet sinteri morati da pridju psu dosta blizu da bi to videli. Zasto onda jednostavno ne nose citac i ne provere cip, tako je bilo planirano ranije i tako je humano, zasto se ne uradi tako do kraja?
Htela sam da prijavim par pasa u kraju, imam i zenkciu sa stencima ali ne bih volela da im pored svog soka jos i usi seku tako da nista od toga.

Kako ce sinteri znati dal je pas sterilisan, mislim na zenke? Mnogima se ni oziljak ne vidi a kamoli ne iz daljine kad zamanu onim omcama, bas ih briga dal je sterilisan ili ne:neutral:

Odluka je doneta u Sekretarijatu za kom. i stamb. poslove. Sinteri ce morati da pridju, ali ne i da hvataju, valjda ce da vide. Pa svi ce biti i cipovani i iz toga ce se videti da li je sterilisan pas.

Ovo je zaista PRAVI problem! Čipovan ili ne, zasečenog uveta ili ne, oni iz daleka ne mogu ništa videti! Mačke su daleko veći problem, ali njih niko ne pominje!? Minđušice bi bile rešenje, ali ne alketine sa kojima mogu da se kače, već u eri pirsinga ima toliko modela koji se mogu videti izdaleka.

Back