ovo nisam probala, ali od samog citanja recepta bridi mi jezik
meksicki preliv (dip) guacamole
Meki avokado se izgnjeci viljuskom, dodju se sitno iseckani beli luk (cen-dva), crni luk (glavica),jedna crvena paprika i jalapeno ljuuuuta papricica (ovo kao da je leskovacki specijalitet!Moze, valjda, nasa feferona, ili npr. cili), tabasko sos, so i biber, sok limuna. To se sve dobro umuti da bi se napravila pasta.
Jede sa sa cipsom od tortilje, ili se stavi u zelenu salatu kao dip, ili se pastom puni tako (tj. "taco")
A cips ide ovako:
ista kolicina kukuruznog i psenicnog brasna (npr po jedna casa), malo soli i vode da se zamesi nesto tvrdje testo. Testo se rastanji oklagijom na 2-3 mm debljine, isece se na trouglove (ja isecem trake siroke 7-8 cm, pa od njih jednokrake trouglove) Przim na ulju, pa odmah stvljam na salvetu ili kuhinjski papir da upije suvisno ulje. Za tortilju je isto testo, samo sto su okrugle (

znam da znate) i peku se u suvom tiganju, pa se tople stavljaju u lanenu krpu.
A sve ovo moze i samo od psenicnog brasna.
A i ovo sam prepisala:
100g avokada = 139 kcal, 33 mg magnezijuma, 522 mg kalijuma 16 mg kalcijuma, 1 mg gvozdja,185 mikrograma prowitamina A (npr. jabuka ima 70 micro-g ), 1,9 mg vit. E, 11 mg vit.C, kao i vitamini grupe B, najvise B9 - 54 mikrograma (jabuka ima 13 a paradajz 20). Cim je nesto tako zdravo znaci da je ukus, kao sto sam vec napisala, k'o sapun. Ali, zacini mu popravljaju karakter.