AVOKADO-pomoc???

LepoJebiTifin

Primećen član
Poruka
649
Svojevremeno sam ( iz zezanja ) posadio kosticu avokada i sada je to biljka od nekih pola metra i nekoliko krupnih listova.
Stoji u sobi ( na toplom ) i zanima me nacin prehrane , zalivanje i sl.
Da li je neko gajio ovu biljku i koliko uopste raste u kucnim uslovima ?

Svojevremeno sam ( iz zezanja ) posadio kosticu avokada i sada je to biljka od nekih pola metra i nekoliko krupnih listova.
Stoji u sobi ( na toplom ) i zanima me nacin prehrane , zalivanje i sl.
Da li je neko gajio ovu biljku i koliko uopste raste u kucnim uslovima ?

Zemlja treba uvek da je vlazna, ali da ne pliva u vodi.

Avocado je VELIKO DRVO.

Sumnjam da ce ti uspeti, jer avocado zahteva VISOKU RELATIVNU VLAZNOST VAZDUHA sto je u nasoj klimi jako tesko postici.

I temperaturu nikad nizu od 22 stepene celz.

Hvala na odgovoru Blajbinger .
Negde sam procitao da avokado daje plodove izmedju 4 i 6 god , pa bi bilo zanimljivo to videti ako uopste uspem da ga sacuvam do tada.
Mozda to i ne bude tako veliko drvo ( s obzirom na uslove u kojima raste ) i postane vremenom patuljasto , kao napr bonsai , mada i to zahteva cini mi se neku vrstu posebnog orezivanja . . .
PozZz . . .

Hvala na odgovoru Blajbinger .
Negde sam procitao da avokado daje plodove izmedju 4 i 6 god , pa bi bilo zanimljivo to videti ako uopste uspem da ga sacuvam do tada.
Mozda to i ne bude tako veliko drvo ( s obzirom na uslove u kojima raste ) i postane vremenom patuljasto , kao napr bonsai , mada i to zahteva cini mi se neku vrstu posebnog orezivanja . . .
PozZz . . .

Da, pocinje da rodi od cetvrte godine....

Ohala da ga sacuvas do tada i pretvoris u bonsai....

Treba da mu redovno podsecas koren, ali kako se to tacno radi moras da naucis od nekog ko to zna.

Ili da se informises na netu.

Evo, na slici dole je drvo sa plodovima avocada:

44.jpg

Uh , tek sada kad videh sliku jasno mi je sa cim se susrecem.
Da li je uopste neka tropska biljka koja daje plodove dovoljno atraktivna i pogodna po svom obliku i velicini za gajenje u nasim kucnim uslovima ?
PozZz . . .

Back