kratko obavestenje na mojoj lokaciji pishe munze kozna jer ja tako hocu mogla sam da napisem i Mars..i ja sam iz Vojvodine..drugo zensko sam pa cu biti ljubazna...ja sam srpkinja iz Vojvodine i ja se bunim...i imam strah od secesionizma i ispiraca glava..kojih niste svesni..a sta je to sto Vojvodina moze da zloupotrebi protiv Srbije..pa da ti kazem nesto posto se ne secas jer si tada pisao po prasini ili josh verovatniije se nisi rodio..Vojvodina je znala svoj glas da upotrebi protiv Srbije Ustavom iz 1974. godine..do tada je Srbija imala samo svoj glas prilikom odlucivanja a od 74 i pokrajine su dobile pravo na glas koje su zdusno koristile upravo protiv svoje matice
mislim sto se to ne bi ponovilo
drugo ultranacionalizam postoji u Vojvodini ali upakovan u celofan..i ne potice od strane srba..pozitivna diskriminacija je nesto upakovano koje ce umesto strucnjaka zaposliti nekog po kljucu...postaviti ga na mesta koja su veoma bitna za sve a odlucivace veoma bitno za neke...pa zar ti nije dovoljno sta se samo desava na nivou obrazovanja u pokrajini...nemash pojma..a ja sam tamo radila i videla sta rade..i kakve politicke omce stavljau i ne budu obeseni jer ih zuti stalno spasavaju...
takvog ultranacinalizma se bojim strahujem od njega...ma uostalom..od sume ne vidish drvo..to je tvoj problem
od personalnih teritorijalnih i drugih autonomija..od uvodjenja svih sveta...od siljenja vecine manjinom...od mogucnosti da neko jezikom drzave ne progovori za ceo svoj zivot jer mu je drzava u kojoj zivi to omogucila da ne govori jezikom te drzave..i ja mislim da je to loshe
ti u americi mozes brate da pricas i na pigmejskom al probaj da se zaposlish u drzavni aparat a da ne znas engleski..e pa radi tvog obavestenja u nasem pokrrajinskom aparatu imamo zaposlenih ljudi koji tuckaju i muckaju srpski..ne znaju ga..da bi se sporazumeo sa njima treba ti prevodilaca jer uredno koriste svoje pravo na maternji jezik a ja svoje pravo da ne moram da znam njegov maternji jezik i tako 22 komada jezika..i 22 prevodioca uz svakog zaposlenog coveka...i uostalom ne bih volela da sam u pravu...ali ne bih volela da u Beograd idem sa pasosem
Na to pisanje po prasini mogu ti odgovoriti,da sam pravio na vreme sada bih imao jednu tvog uzrasta.Imam godina pa znam sta su bili autonomasi,ali to vreme je neko vreme koje nemoze da se vrati u takvom obliku.
To za jezik nije problem samo kod nas,u Nemackoj Turci zive po vise decenija,stekli drzavljansto,pokupovali kuce,a vode decu kod doktora kao prevodioce.Ta ista mladja generacija Turak je8e mater danas Nemcima i glavni je nosioc maloletnickog kriminala.Takve stvari mogu jedino da se resavaju edukacijom,komunikacijom,i tihom asimilacijom.Hoce li ukidanje autonomije naterati Madjare da bolje znaju srpski?Hoce li im garantovane slobode omoguciti da bolje znaju srpski?Treba biti lukav pa ih uklopiti u srpski korpus.Nas je problem sto nismo prefrigani poput Hrvata,Slovenaca,.. vec sve pokusavamo prelomiti preko kolena.Ali takve stvari treba da osmisli Beograd,a sprovodi Novi Sad,a od Beograda mozes samo cuti jedno veliko nista.Pogledaj kako zive Srbi na Kosovu,srpkinjo.Boli Beograd i citavu Srbiju za Srbe na Kosovu,a prdite svi na autonomiju Vojvodine.
To sto spominjes da neko ne zna da prica srpski,.. pa to je problem drzave Srbije a ne AP Vojvodine.Jos jednom tebi i slicnima,jedna poslovica kaze:"Drzi prijatelja blizu sebe,neprijatelja jos blize".
Sumnjam da ces pravilno razumeti ali politika je prevesti nekog zednog preko vode, a ne ja ti ukidam ,ili nemas vise ta i ta prava.Podmicuj vodje,korumpiraj,ucenjuj,da tako obradjeni uticu na sredinu iz koje dolaze.
Jedan primer srpske mudrosti.Zoltan Dani je bio k-dir baterije koja je oborila 99e F117,lik je Madjar.Kako su ga nagradili?,sutnuli ga iz Vojske,ustvari naterali da sam ode.Takvih ljudi imas gomilu na "suprotnoj "strani.Da ih drzava koristi,da uticu na sredinu ili narod iz koga poticu,da rade za nasu stvar ne bi mi imali problema.Niko nam nije kriv sto se drzimo buzdovana umesto pameti.