Autonomija deteta u izboru obrazovanja

TheMaster

Obećava
Poruka
63
Da li je vaše dete imalo, da li ste vi imali i da li smatrate da dete treba da ima potpunu autonomiju u izboru stepena i vrste obrazovanja?
Da uzmemo da svi završe osnovnu školu, dolazimo do srednje da li dete treba samostalno da odlučuje ili su vaše sugestije pa i vaš izbor presudni, što u vrsti obrazovanja (trogodišnja, srednja stručna, gimnazija) što u oblasti? Ista stvar sa fakultetom, da li ste imali svoje sugestije, svoje ideje šta vašem detetu leži ili je njegova odluka apsolutna, isto pitanje i za slučaj kad ste vi bili učenik? Kako rešiti konflikt u slučaju različitih očekivanja i želja?

Ja sam potpuno samostalno birala i srednju školu i fakultet.

Kad moja deca budu stasala za srednju školu,uzećemo u obzir prvo njihove želje, a zatim i to da li ćemo biti u fnansijskoj mogućnosti da im obezbedimo školovanje u drugom gradu.

Na sreću u našem gradu ima veliki izbor srednjih škola.

I ja sam uvek samostalno birao sta god sam hteo, i gimnaziju i fakultet.
Moje je bilo sam da ucim, nista drugo.
E sad, kad jednog dana budem imao dete, imace isti tretman kao i ja sto sam imao, mada mislim da bih bio izricito protiv ako bude htelo da upise neki, po mom misljenju, glup fakultet, tipa umetnost, knjizevnost, fililoski...

Број поена који дете има после пријемног тј матурског испита умногоме одређује избор школе.

Невоља је када дете (а заправо родитељи) има амбиције које не кореспондирају са реалношћу па се онда потежу везе и везице.

Избор факултета би морао да буде аутономно 'дететово' право а родитељ је дужан да га (је) на време упозори на дугорочне последице те одлуке.

E sad, kad jednog dana budem imao dete, imace isti tretman kao i ja sto sam imao, mada mislim da bih bio izricito protiv ako bude htelo da upise neki, po mom misljenju, glup fakultet, tipa umetnost, knjizevnost, fililoski...

Дакле, ако ти је дете талентовано за сликарство или језике, ти ћеш му (јој) саветовати да упише машинство? :think:

Па, сад, ако ћемо да се вређамо, и ти имаш клемпаве уши.

Шта фали филолошком факултету?

Уметност, музика, ОК, контам, треба од нечега и живети, само врхунски могу живети од уметности.

Што се теме тиче, дете мора имати слободу избора, наше је да га усмеримо ако жели да слуша.

Ако не, сам пао сам се убио.

Дакле, ако ти је дете талентовано за сликарство или језике, ти ћеш му (јој) саветовати да упише машинство? :think:

Ako treba birati izmedju onoga od cega moze lepo da se zivi i onoga sto se voli, a ako to dvoje bas ne mogu da se poklope, ipak biram ono od cega moze lepo da se zivi. Bolje je prvo obezbediti egzistenciju a kasnije bice vremena i da se uziva u onome sto se voli.

Moj sin je sam odabrao srednju školu, iako nismo bili zadovoljni njegovim izborom. Teško je reći šta dijete od 14,15 godina želi...ali to je njegova odluka. Kćer će ove godine upisati srednju i također se neću miješati...mogu posavjetovati, ali sve drugo ovisi o njoj. Kad dođe vrijeme za fakultet, neka odluče sami šta žele.

Ako treba birati izmedju onoga od cega moze lepo da se zivi i onoga sto se voli, a ako to dvoje bas ne mogu da se poklope, ipak biram ono od cega moze lepo da se zivi. Bolje je prvo obezbediti egzistenciju a kasnije bice vremena i da se uziva u onome sto se voli.

Ово је смешно. А од чега се то "лепо живи", упути ме, страшно ме занима.

Da li je vaše dete imalo, da li ste vi imali i da li smatrate da dete treba da ima potpunu autonomiju u izboru stepena i vrste obrazovanja?
Da uzmemo da svi završe osnovnu školu, dolazimo do srednje da li dete treba samostalno da odlučuje ili su vaše sugestije pa i vaš izbor presudni, što u vrsti obrazovanja (trogodišnja, srednja stručna, gimnazija) što u oblasti? Ista stvar sa fakultetom, da li ste imali svoje sugestije, svoje ideje šta vašem detetu leži ili je njegova odluka apsolutna, isto pitanje i za slučaj kad ste vi bili učenik? Kako rešiti konflikt u slučaju različitih očekivanja i želja?
Treba mu pomoći. Roditelj treba da se uključi i ima uvid u želje i sposobnosti svog djeteta, da mu pomogne oko izbora škole, vannastavnih aktivnosti, stipendija i svega šta može da bude dobro po njega.
Ne mislim da je dovoljno dati mu novac za dodate časove i pustiti ga samog. Pogotovo ne danas sa svim ovim brukama oko male mature.
A 18 godina je malo da bi čovjek imao pun uvid u izbor koji je pred njim. Roditelji svoju lenjost i nezainteresovanost da se uključe i raspitaju često kriju iza želje da im dijete bude samostalno, i ono bira struku ne znavši često ni šta se krije iza naziva fakulteta ni kakve su perspektive.

Ово је смешно. А од чега се то "лепо живи", упути ме, страшно ме занима.

Zavrsi filoloski, umetnost, knjizevnost... pa nadji posao u struci ovde ili odi u inostranstvo i videces da l' lepo moze da se zivi.
Zavrsi medicinu, ETF... pa nadji posao u struci ovde ili odi u inostranstvo i videces da l' moze lepo da se zivi.

Zavrsi filoloski, umetnost, knjizevnost... pa nadji posao u struci ovde ili odi u inostranstvo i videces da l' lepo moze da se zivi.
Zavrsi medicinu, ETF... pa nadji posao u struci ovde ili odi u inostranstvo i videces da l' moze lepo da se zivi.

ЕТФ и медицину нити сви могу, нити сви желе да упишу. Да ли ти, као прво, схваташ како је тешко уписати та два факултета?

Treba mu pomoći. Roditelj treba da se uključi i ima uvid u želje i sposobnosti svog djeteta, da mu pomogne oko izbora škole, vannastavnih aktivnosti, stipendija i svega šta može da bude dobro po njega.
Ne mislim da je dovoljno dati mu novac za dodate časove i pustiti ga samog. Pogotovo ne danas sa svim ovim brukama oko male mature.
A 18 godina je malo da bi čovjek imao pun uvid u izbor koji je pred njim. Roditelji svoju lenjost i nezainteresovanost da se uključe i raspitaju često kriju iza želje da im dijete bude samostalno, i ono bira struku ne znavši često ni šta se krije iza naziva fakulteta ni kakve su perspektive.

18 (а заправо 19) година није мало. Заинтересованом омладинцу и омладинки је на располагању интернет и сва могућа обавештења о профилима које факултети или високе школе нуде.

Син ми се прошле године уписао на жељени факултет сам самцијат. Сам отишао, сам се распитао, сам уговорио припреме...Докле ћете људе од скоро двадесет година сматрати бебама?

Zašto ne bi?

A da li bi detetu dozvolila da upiše medicinu?

Зато што мењам и канал на ТВ-у када се поведе реч о некој болештини.

Детету? Немам дете које је заинтересовано за медицину, на сву срећу.

Да којим случајем неко баш жели да постане "бели мантил", не знам шта бих ја ту могла да спречим и зашто.

:)

deca sa razvijenim osecanjem licne odgovornosti iskljucuju i razmatranje neprofitabilna zanimanja.

@tema

postovati principe autonomije deteta u zivotnim izborima teorijski je veoma jednostavno i logicno. u praxi se ipak mnogi roditelji iznenade procentom control freek-ova koje nose u sebi. kontola ovog aspekta licnosti roditelja odredjuje i stepene slobode deteta.

Back