Automobilom po Evropi

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.966
Hipotetički :) imate recimo mesec dana odmora i rešili ste da sednete u kola i zapucate negde turistički. Hipotetički imate i dovoljno sredstava za takav put naravno :lol: Gledate googlemaps ili Michelin route planer ili koju već volite...u kom pravcu bi krenuli i šta bi bilo obavezno da vidite, tj koje bi stanice bile obavezne , gde bi prespavali, šta bi preskočili.....

360_F_270156096_0zv80bgilgyla3xv0IeElhD5xHdDvPll.jpg

Evo mojih nekih planova:

Beograd-Lisabon

lisb.JPG

preko Hrvatske i Slovenije bez nekog namenskog zaustavljanja osim pauza do Venecije.

download1.jpg

Tamo prvo spavanje, malo šetnja gradom i klasično turističko snimanje i ponašanje....i krećemo dalje...do Verone u koju ulazimo čisto da je vidimo....nastavljamo do jezera Garda gde se vozikamo i uživamo nekoliko dana...

Jako dobar odabir. Monako i ovo dalje nisam bio.
Odsad idem prema Istoku jer me niko ne dira ako spavam po vani dok po Europi bas i nije preporucljivo. Isao bi kombinaciom raznih prevoza kao sta idem u zadnje vrijeme
Jako dobro. Davnih dana dok sam boravio u Veroni imali smo garsonjeru u mjestu Sirmione u Lago di garda. U Veneciji smo zavrsili nakon gostovanja po Vicenzi i okolici kad smo bili pozvani na festu bakalara. Divota :heart2:

Napomena: za sve to bi ti trebalo puno vise od mjesec dana. Naravno svako ima svoje samo ja ne volim na juris. Planiram 7 zavrsi 17... :)

Jako dobar odabir. Monako i ovo dalje nisam bio.
Odsad idem prema Istoku jer me niko ne dira ako spavam po vani dok po Europi bas i nije preporucljivo. Isao bi kombinaciom raznih prevoza kao sta idem u zadnje vrijeme
Jako dobro. Davnih dana dok sam boravio u Veroni imali smo garsonjeru u mjestu Sirmione u Lago di garda. U Veneciji smo zavrsili nakon gostovanja po Vicenzi i okolici kad smo bili pozvani na festu bakalara. Divota :heart2:

Napomena: za sve to bi ti trebalo puno vise od mjesec dana. Naravno svako ima svoje samo ja ne volim na juris. Planiram 7 zavrsi 17... :)
Sama distanca je oko 4.000km u 1 pravcu to ti je otprilike čistih 6 dana vožnje ako se spava na svakih 600-700km, znači ostaje dobre 2 nedelje za uživanje i još nedelju dana za povratak

Sama distanca je oko 4.000km u 1 pravcu to ti je otprilike čistih 6 dana vožnje ako se spava na svakih 600-700km, znači ostaje dobre 2 nedelje za uživanje i još nedelju dana za povratak
Kratko za mene. Lani kad sam bio po Srbiji mislio sam biti samo 5 dana u Beogradu, a na kraju sam ostao 10 dana samo u Beogradu i nastavio. Druzenje cakulice i tako i masu i masu hodanja naokolo. :) I onda sam krenuo dalje. Taj put sam mislio ostati i vise od mjesec dana samo me psiha pred kraj sj.. pa sam otisao doma nakon 25 dana.

Kratko za mene. Lani kad sam bio po Srbiji mislio sam biti samo 5 dana, a na kraju sam ostao 10 dana samo u Beogradu i nastavio. Druzenje cakulice i tako i masu i masu hodanja naokolo. :) I onda sam krenuo dalje. Taj put sam mislio ostati i vise od mjesec dana samo me psiha pred kraj sj.. pa sam otisao doma nakon 25 dana.
A pa dobro...ja sam ovo zamislio ipak kao road-trip i jeste poenta u vožnji i uživanju u mestima usput...ne ulaženje u dušu mesta kroz koje se prolazi. Z a to bih namenski išao :)

Ma sve 5 nisam mislio nista lose, samo sam mislio napisati svoje i ukazati na razlicitosti.
Nisam ni shvatio loše, samo obrazlažem svoju zamisao sa ovakvim putovanjem :)
Ti svakako ostavi svoje ideje i šta bi tebi prijalo na ovakvom jednom putovanju ili avanturi.. ;)

I da dodam u povratku bih gledao neku rutu alternativniju . Recimo Madrid da se zakači i posle Milano u povratku...

Nisam ni shvatio loše, samo obrazlažem svoju zamisao sa ovakvim putovanjem :)
Ti svakako ostavi svoje ideje i šta bi tebi prijalo na ovakvom jednom putovanju ili avanturi.. ;)

I da dodam u povratku bih gledao neku rutu alternativniju . Recimo Madrid da se zakači i posle Milano u povratku...
Pusit ti to imas nas na forumu svakakvih. Znam ja najbolje koji pisem na par njih. :)

Stvarno odlicna zamisao i htio bi da ispunis sve to, ako ne sve to onda dio. Ne znam sad koji nacin spavanja preferiras. Do sada sam spavao u hotelu, apartmanu, satoru na livadi, vreci za spavanje na livadi i zakljucio sam nakon svega da sta sam vise platio to sam manje uzivao. Stara sam konjina i jos uvijek uzivam kada spavam po vani :heart2:

Ja sam tako nešto slično jednom (1996) "izvezo" autom s tim da nisam išao preko Hrvatske nego Crne Gore, Bar - Bari pa onda gore za Đenovu i celom tvojom rutom ali sam se odvojio posle i otišao za Madrid, u Portugal nikada nisam bio i to mi je odavno prioritet broj jedan u Evropi ako ikada opet budem putovao njom.
Pa mislim ti si odabrao najbolju rutu što Evropa može da ponudi, i mesec dana je baš taman. Ja sam sve zbrzao u nekih 17-18 dana i ni blizu nisam video sve što si ti štiklirao. Meni je proritet bilo more pa sam 5 dana proveo u Kanu i odatle obilazio Nicu, Monte Carlo, St. Tropez i u Marsej nisam ni ja bio. U Španiji sam 5 dana bio oko Alicantea, u Barcelonu sam svratio na samo jedan dan i u Madridu bio 3-4 dana. Italiju sam samo projurio i nisam nigde ni svratio, to sam ostavio za neki drugi put i kasnije sam je vozio autom celom dužinom jedno 2 puta i onda sam nadoknadio.
Skupo je ovo tvoje dosta, sećam se da me je i moje koštalo, ne sećam se koliko ali se sećam da je bilo baš mnogo😅 Pogotovu je Azurna obala bila skupa, hoteli na Croazeti razvaljuju a ni oni ulicu iza nisu bolji, tako da ako sprovodiš plan u delo spremi i neku(nekoliko) zlatnu polugu, trebaće ti sigurno.

Lično me Evropa više ne zanima, uglavnom sam na njenom kontinentalnom delu vozio u svim pravcima od mog intersovanja, dosta i motorom... ali bih se rado iz Srbije uputio autom za Aziju, bilo preko Rusije, bilo preko bliskog istoka. Krajnja destinacija naravno moja kuća.

Ja sam tako nešto slično jednom (1996) "izvezo" autom s tim da nisam išao preko Hrvatske nego Crne Gore, Bar - Bari pa onda gore za Đenovu i celom tvojom rutom ali sam se odvojio posle i otišao za Madrid, u Portugal nikada nisam bio i to mi je odavno prioritet broj jedan u Evropi ako ikada opet budem putovao njom.
Pa mislim ti si odabrao najbolju rutu što Evropa može da ponudi, i mesec dana je baš taman. Ja sam sve zbrzao u nekih 17-18 dana i ni blizu nisam video sve što si ti štiklirao. Meni je proritet bilo more pa sam 5 dana proveo u Kanu i odatle obilazio Nicu, Monte Carlo, St. Tropez i u Marsej nisam ni ja bio. U Španiji sam 5 dana bio oko Alicantea, u Barcelonu sam svratio na samo jedan dan i u Madridu bio 3-4 dana. Italiju sam samo projurio i nisam nigde ni svratio, to sam ostavio za neki drugi put i kasnije sam je vozio autom celom dužinom jedno 2 puta i onda sam nadoknadio.
Skupo je ovo tvoje dosta, sećam se da me je i moje koštalo, ne sećam se koliko ali se sećam da je bilo baš mnogo😅 Pogotovu je Azurna obala bila skupa, hoteli na Croazeti razvaljuju a ni oni ulicu iza nisu bolji, tako da ako sprovodiš plan u delo spremi i neku(nekoliko) zlatnu polugu, trebaće ti sigurno.

Lično me Evropa više ne zanima, uglavnom sam na njenom kontinentalnom delu vozio u svim pravcima od mog intersovanja, dosta i motorom... ali bih se rado iz Srbije uputio autom za Aziju, bilo preko Rusije, bilo preko bliskog istoka. Krajnja destinacija naravno moja kuća.
Cim sam procitao Nica i Montekarlo nije mi trebalo dugo da zakljucim da je skupo. U svakom slucaju odlicno.

Mislim da bi svako od nas trebao puno vise putovati i odmarati se samo nekako mislim da sve ide gore, a standard pada i onda je to malo teze ukomponirati. Naravno da ne pogadaju visoke cijene sve, mene u zadnje vrijeme da. Sva sreca pa sam skoro za odpad i prosao sam dosta toga u zivotu :)

I meni je ta ruta san odavno (iz prvog posta)...Realno bila bih i vise nego zadovoljna samo onom sto se tice dela Italije i nekih 10 dana puta.
Pokusavam da budem racionalna sto se tice para i vremena :)

Naravno bilo bi lepo proci jednom i Spaniju i Portugaliju...

Druga tura koja me privlaci jeste Austria + juzni deo Nemacke + Svajcarska (akcenat na malim mestima, prirodi tek po koja poseta gradu na par sati).

Treca tura severni deo Nemacke, Holandija, Belgija, severni deo Francuske.

Cetvrta tura je mini tura...Budimpesta (okolina), Prag, Bec, Bled+ Bohinj, Plitvice

Peta tura po EX Jugoslaviji, ne zadrzavati se na severu Hrvatske, krenuti od Bleda, spustiti se na more, Portoroz i krenuti duz mora Hrvatske, obici sve prirodne lepote BiH, zapadna Srbija.

Kasnije cu dopuniti konkretnim mestima.

Naravno da ne pogadaju visoke cijene sve, mene u zadnje vrijeme da. Sva sreca pa sam skoro za odpad i prosao sam dosta toga u zivotu :)

Boga mi rekao bih da pogađaju većinu. Generalno već decenijama primanja se realno polako smanjuju a cene polako, a sada i sve brže, rastu za većinu stanovništva Evrope. Koliko bi koštalo samo gorivo za ovakav jedan put Fortesov, ne znam, vi u Evropi bolje znate cene goriva od mene? Osim ako se ne ide električnim autom.
Sa primanjem koje sam tada imao za posao koji sam radio moja opisana tura je bila moguća. Prebaci to sve u današnje vreme da radim isti posao, sa sadašnjim primanjem a i sadašnjim cenama mislim da bi bila nemoguća misija.

Druga tura koja me privlaci jeste Austria + juzni deo Nemacke + Svajcarska (akcenat na malim mestima, prirodi tek po koja poseta gradu na par sati).
Treca tura severni deo Nemacke, Holandija, Belgija, severni deo Francuske.
Cetvrta tura je mini tura...Budimpesta (okolina), Prag, Bec, Bled+ Bohinj, Plitvice
Peta tura po EX Jugoslaviji,

Problem je što teško čovek može da se drži tih "par sati" i što ima toliko raznih lepih mesta. Ja sam iz Švedske za Srbiju vozio minimum jedno 25 puta, plus nazad i to sa obilascima mesta i spavanjem u njima uz put. Tvoju drugu i četvrtu turu sam prošao mnogo puta i još uvek ima mesta koja bih želeo da vidim. Treću turu sam vozio jedno dva puta, tu tek mislim da ima dosta toga što nisam video....nikad dosta vremena, da ne kažem para.

Na kraju krajeva glavno pitanje u svemu ovome je isplati li se danas uopšte voziti auto...ali dobro, naglasak iz početka i jeste bio "hipotetički".

Boga mi rekao bih da pogađaju većinu. Generalno već decenijama primanja se realno polako smanjuju a cene polako, a sada i sve brže, rastu za većinu stanovništva Evrope. Koliko bi koštalo samo gorivo za ovakav jedan put Fortesov, ne znam, vi u Evropi bolje znate cene goriva od mene? Osim ako se ne ide električnim autom.
Sa primanjem koje sam tada imao za posao koji sam radio moja opisana tura je bila moguća. Prebaci to sve u današnje vreme da radim isti posao, sa sadašnjim primanjem a i sadašnjim cenama mislim da bi bila nemoguća misija.
Sta se tice standarda i svega toga odustao sam od rasprave jer se slazem s tobom, ali se moji Hrvatski sunarodnjaci ne slazu. Gledaju kozmeticke balone zvane prosjek, ali to nije ni nasa tema :)

Zato se ja unatrag zadnje dvije godine okrecem prema Istoku. Nije sam radi cijene nego i nekako vecoj bliskoscu sa istocnim svijetom, a dijelom i upoznavanjem veceg dijela bivse drzave u kojoj sam zivio.U Srbiji sam bio samo dva puta u zivotu, u Bosni par puta. Makedonija, KiM i Crna Gora nista, a kroz Sloveniju sam vise manje prolazio i bio na par izleta i to je to sta se tice ex Ju.

Jako puno kako mi se cini,ali ako ti se racuna baci oko na ovu stranicu pa racunaj. S elektricnim autom se ne bi usudio ici nikamo jer ne zadovoljava moje potrebe i morao bi previse misliti, a to mi se bas i ne da. Hybrid bi po tom pitanju bio puno bolja opcija.

Sta se tice standarda i svega toga odustao sam od rasprave jer se slazem s tobom, ali se moji Hrvatski sunarodnjaci ne slazu. Gledaju kozmeticke balone zvane prosjek, ali to nije ni nasa tema :).
Misliš ono ja imam 70 godina, dete ima 10, prosek nam je 40 al’ ne j… ni ono ni ja?😅
U Srbiji sam bio samo dva puta u zivotu, u Bosni par puta. Makedonija, KiM i Crna Gora nista, a kroz Sloveniju sam vise manje prolazio i bio na par izleta i to je to sta se tice ex Ju.
Ja sam pohadjao SFRJ školu/e 12 godina i išao na ekskurzije a nikada nogom nisam kročio u Bosnu.
Bio sam u preko 60-ak država sveta na svim kontinentima a prvi put sam u Pirot otišao pre 2 godine, inače sam rodom iz Niša.
Mnogi od nas imaju tu tendenciju da maštaju o dalekim destinacijama i idu na njih ako imaju mogućnosti a ne vide ništa manje lepe stvari koje su im pred nosom. Jbga.
Ovim ne želim da kažem da je Pirot neko mnogo lepo mesto….nego samo kažem😁

Misliš ono ja imam 70 godina, dete ima 10, prosek nam je 40 al’ ne j… ni ono ni ja?😅+
Tako nekako da. Iluzija je danas objektivnost izgleda.

Ja sam pohadjao SFRJ školu/e 12 godina i išao na ekskurzije a nikada nogom nisam kročio u Bosnu.
Bio sam u preko 60-ak država sveta na svim kontinentima a prvi put sam u Pirot otišao pre 2 godine, inače sam rodom iz Niša.
Ne da nisam prosao niti pola toga nego i vise, ali nije ni bitno. Bitno je da sam uzivao gdjegod sam bio. Bas se cudim jer sam i ja isao u SFRJ skolu i nas su vodili po putevima AVNOJ-a u 7 ili 8 razredu na 3 dana Ja sam rodom iz Opatije.

Mnogi od nas imaju tu tendenciju da maštaju o dalekim destinacijama i idu na njih ako imaju mogućnosti a ne vide ništa manje lepe stvari koje su im pred nosom. Jbga.
Ovim ne želim da kažem da je Pirot neko mnogo lepo mesto….nego samo kažem😁
Slazem se jer mastanjima cest slusam. Ja bi ovo, ja bi ono, a tesko im je otici na vrh Ucke pjeske ili s autom nebitno. Pogled koji se pruza svuda naokolo ne necjerojatan, a u bistrim vremenima se vidi do Italije. Koliko god puta sam bio na vrhu nisam vidio Italiju, ali i to mi je nebitno.
Osim mastanja dolazim i do zahtjevnosti i uzivanja. Jer kako sam prije spomenuo Ucku meni je dosta otici gore sa bocom vode , sendvicem, zapalit i kljucat u pogledu. Okrenem se malo na juznu stranu pa malo na zapadnu.Ne trebam potrosit 500eura da bi uzivao. Uglavnom kuzis sta mislim.

Hipotetički :) imate recimo mesec dana odmora i rešili ste da sednete u kola i zapucate negde turistički. Hipotetički imate i dovoljno sredstava za takav put naravno :lol: Gledate googlemaps ili Michelin route planer ili koju već volite...u kom pravcu bi krenuli i šta bi bilo obavezno da vidite, tj koje bi stanice bile obavezne , gde bi prespavali, šta bi preskočili.....

Pogledajte prilog 1325898

Evo mojih nekih planova:

Beograd-Lisabon

Pogledajte prilog 1325917

preko Hrvatske i Slovenije bez nekog namenskog zaustavljanja osim pauza do Venecije.

Pogledajte prilog 1325909

Tamo prvo spavanje, malo šetnja gradom i klasično turističko snimanje i ponašanje....i krećemo dalje...do Verone u koju ulazimo čisto da je vidimo....nastavljamo do jezera Garda gde se vozikamo i uživamo nekoliko dana...
Svidja mi se ta tvoja ruta, moj brat je išao kolima u Lisabon... Ja sam razmišljao o sledećoj ruti. Beograd-Solun-Igumenica-trajekt-Bari-Napulj-Rim-Firenca-Venecija-Slovenija-Zagreb-Beograd, na mapi bi to izgledalo otprilike ovako..
1682058237414.png

Još kad bih imao auto-kamper...

Svidja mi se ta tvoja ruta, moj brat je išao kolima u Lisabon... Ja sam razmišljao o sledećoj ruti. Beograd-Solun-Igumenica-trajekt-Bari-Napulj-Rim-Firenca-Venecija-Slovenija-Zagreb-Beograd, na mapi bi to izgledalo otprilike ovako..
Pogledajte prilog 1329189
Još kad bih imao auto-kamper...
Ovo je u stvari odlićna ideja , čak i lako logistički izvodljiva :ok:

Back