Automobili špijuni

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.607

Automobili su postali uređaji za prisluškivanje: Zaštita privatnosti vlasnika gotovo ne postoji​

izvor Jutarnji listdanas
zaštita privatnosti
Foto: GOLFX / Shutterstock.com
Zaštita ličnih podataka vozača koje prikupljaju proizvođači automobila je na zabrinjavajuće niskom nivou, ustvari, može se reći da ona praktično ni ne postoji.
Poražavajuće istraživanje neprofitne organizacije „Mozilla Foundation“ otkriva da vlasnici automobila nemaju gotovo nikakvu kontrolu nad prikupljenim ličnim podacima.

„Čini se da je većina automobila u potpunosti izbegli kontrolu zaštite privatnosti vlasnika i stvarno se nadam da možemo to da popravimo jer je zaštita podataka zaista loša“, rekla je Džen Kaltrajder, koja je bila na čelu tima koji je napravio istraživanje.
“Automobili imaju mikrofone i ljudi u njima vode razne osetljive razgovore. Isto tako, oni imaju kamere okrenute prema okruženju, ali i prema putničkoj kabini. Osim ako se ne odluče za stariji polovni automobil, kupci nemaju puno opcija, kada je u pitanju zaštita privatnosti“, kaže Kaltrajder.

Automobili su dobili najlošiju ocenu za privatnost među više od desetak kategorija proizvoda – uključujući uređaje za praćenje fizičkih performansi tokom treninga, aplikacije za reproduktivno zdravlje, pametne zvučnike i druge kućne uređaje koji su povezani na internet.
Niti jedna od 25 automobilskih marki čije su izjave o privatnosti pregledane nije ispunila minimalne standarde privatnosti.

Čak 19 proizvođača automobila tvrdi da mogu da prodaju vaše lične podatke. Polovina od njih će podeliti vaše podatke s Vladom ili drugim telima za sprovođenje zakona „na zahtev“, i to bez sudskog naloga.
Samo Reno i Dačija nude vozačima mogućnost brisanja podataka.

„Većina automobila danas je postala uređaj za prisluškivanje na točkvovima“, rekao je Albert Foks Kan, saradnik za tehnologiju i ljudska prava u Karovom centru za politiku ljudskih prava na Harvardu.
„Elektronika za koju vozači plaćaju sve više novca prikuplja sve više podataka o njima i njihovim saputnicima. Radi se o invazivnom pretvaranju privatnosti vlastitog automobila u prostor za nadzor“, zaključio je Kan.
 
I to proizvodjaci software-a kao Privacy4Cars naveliko reklamiraju - da bi prodali svoju aplikaciju koja navodno brise sve te podatke. Jednostavno resenje, skinite svoj najnoviji VW ili Hyundai sa interMeta, koristite smartphone ili esterni tablet dok vozite i automobilski proizvodjac nece imati mogucnost da pristupi vasim podacima, ako ste vec toliko paranoicni. Sto se audio/video snimaka tice SD kartica u audio-video sistemu vaseg najnovijeg cetvorotockasa je ogranicena na obicnih 16-32Gb ( vecina proizvodjaca toliku memoriju ugradjuje) i ona se brise kako novi snimci dolaze pa tako tih 32Gb kamere popune kvalitetnim HD snimkom za 4-5 sati koriscenja.

A pitanje je koliko ste vi bitni odnosno koliko su vasi podaci bitni nekome sem kao deo opste statistike o navikama i ponasanjima potrosaca.
 

Back
Top