Automobili sa fabričkim TNG - om ili metanom

2013 sam se vratio u Srbiju na malo duze i malo sam razgledao sta ima i sasvim slucajno svratim u salon u NS Cviijic reno Dacia MAster group i gledam modele i neverovatno kako sam pricao sa prodavcem oni u dvoristu sa kamiona istovaruju DACIA SANDERO sa TNG ugradjenim i model je kostao tacno 8800 evra 8100+700gas. I ja resim da ga uzmem na kredit posto su mi roditelji penzioneri oni su uzeli kredit a ja sam dao ucesce 3000evra i posle sam im ostavio auto kad sam se vratio u Ameriku.

Tako da sam SANDERO izvozao porpilicno, npr da kazem da sam isao sa njim za Norvesku, zatim Spaniju, i jednom za Grcku i napravio nekih 60000km za par meseci. Auto je strava, a servisna mreza DACIA perfektna. Posto da bih ostao u garanciji morao sam da se javljam na redovne servise, jednom sam ulje menjao u Padovi i sve je bilo OK jer su uneli u knjizicu itd...

Gas je odlicno sluzio, superjeftin je bio, meni tada oko 5evra na sto km cene skoro kao u Americi bukvalno sipas i ne mislis. U Italiji bas sam bio stao i gas je kostao 55centi, a benzin skoro 2 evra. Dakle za 60000km umesto da potrosim 6000 na benzin potrosio sam 3000 na gas i isplatio potpuno ulaganje u auto. Moji roditelji su prodali auto pre 3 godine i dobili 4200 za njega tako da su i oni isplatili.

ZAKLJUCAK

ja znam da je auto RELIGIJA i stvar srca a ne razuma i ne zelim nikom da namecem svoje misljenje, ali DACIA na gas je auto koji bi svakom preporucio. Malo jeste bucan ali ja sam koristio tampone za usi na dugim relacijama. Cujem cesto na komentarima i YT "ali to je DACIA". Vazi nema problema, ahaha, samo napred sa spickavanjem novca na skuplje modele.

Ima valjda i Dačija s tim istim motorom.

Auh, ovo s tamponima me je baš neprijatno iznenadilo. Nikad to ni na jednim kolima nisam koristio. Pre nekoliko godina sam probao jedan Sandero i nije mi se činio tako bučnim. Ovaj što se sad prodaje ima i noviji, valjda tiši motor.

daleko od toga da su i trebali tamponi, ali ja ih inace koristim na duzim relacijama cak i u boljim kolima jer veoma odmara usi i nervni sistem.

To stoji da ti mali motori u b segmentu počnu da pevaju na 140 ali ionako su projektovani za grad pa ko žuri nek gura čepove u uši hehe.

Ja već dugo pričam da se auto kupuje razumom a to je potrošnja i cena servisa/održavanja. Ok je kada neko ima 20 godina i želi nešto specijalno ali te godine časkom prođu i treba malo i razmišljati.

Meni je cilj da svakom kupovinom novog auta da ga isplatim uštedom kroz potrošnju i što nižu cenu eksploatacije.

Školski primer je dačija iz prethodnog komenta.

Koliko sam ja snimio situaciju u Srbiji mada nisam bio vec 5 godina, TNG ili engleski LPG je nenadje6iv nacin ustede.

Da, samo da dodam osim ulaganja u instalaciju TNG ili dodatne doplate ako kupujete fabricki ima jos jedan dodatni trosak a to je zamena filtera za garanciju na svakih 15K, a posle moze i duze, medjutim meni je filter bio cini mi se oko 7000din sa sve zamenom.

Ali nista ne brinite sve se isplati. Ja sam vec sa 20000 isplatio komplet ugradnju gasa i sve buduce filtere do 300,000km

To stoji da ti mali motori u b segmentu počnu da pevaju na 140 ali ionako su projektovani za grad pa ko žuri nek gura čepove u uši hehe.

Ja već dugo pričam da se auto kupuje razumom a to je potrošnja i cena servisa/održavanja. Ok je kada neko ima 20 godina i želi nešto specijalno ali te godine časkom prođu i treba malo i razmišljati.

Meni je cilj da svakom kupovinom novog auta da ga isplatim uštedom kroz potrošnju i što nižu cenu eksploatacije.

Školski primer je dačija iz prethodnog komenta.

hehe reci to mom kumu koji kaze: gas je za sporet, nafta za traktor, a benzin za kola ili mom bratu od tetke koji kaze: zaje6i te price sa gasom, ja hocu da kad pipnem gas on da odleti!

kakva ce kuknjava biti tek kad dodju elektricni automobili.

Nisi bio 5 godina bajo plin se uopšte ne isplati, sada je litar plina 100 dinara a benzin 150 din sipao sam pre mesec dana pun rezervoar možda je i poskupeo u međuvremenu Dakle vrti se oko 30% uštede a to ti pojede ugradnja ako ne voziš mnogo. Isplati se ako auto troši mnogo po gradu recimo kajen i slično.

ОК свакако да ви у Србији знате боље. Ја сам рекао и да се и онако јефтиниј плин из 2013 исплаћивао после 20000км што наравно готово свако пређе...

Осим тога ауто са ТНГ може се за више и продати него без

Око две године сам возио на послу Ладу Ларгус (Logan MCV) 1,6 16 V на метан. Када сам последњи пут сео у њу, имала је 360.000 пређених километара на метан.
За разлику од ТНГ, метан је као "дизел", оно, боље вуче, не гуши се мотор када ради клима.
Проблем је велика боца и густина станица са метаном. У делу Русије где сам ја, има их доста по градовима а на путевима нема. Сваки пут када сам кретао на пут обавезно сам гледао на навигацији пумпе са метаном и на основу њих правио маршруте путовања у циљу што мањег коришћења бензина. Мада је у Русији бензин јефтин,метан је свега 1/3 цене бензина и користи се много. Аутобуси, камиони, аутомобили. Велике су уштеде за возила која пуно прелазе. За возила која мање прелазе, треба рачунати јер је уградња инсталације за метан око 1000€ а за ту суму могу купити 1800 литара бензина!

Koliko sam ja snimio situaciju u Srbiji mada nisam bio vec 5 godina, TNG ili engleski LPG je nenadje6iv nacin ustede.

Da, samo da dodam osim ulaganja u instalaciju TNG ili dodatne doplate ako kupujete fabricki ima jos jedan dodatni trosak a to je zamena filtera za garanciju na svakih 15K, a posle moze i duze, medjutim meni je filter bio cini mi se oko 7000din sa sve zamenom.

Ali nista ne brinite sve se isplati. Ja sam vec sa 20000 isplatio komplet ugradnju gasa i sve buduce filtere do 300,000km
Ja vozim na plinu i hvala Bogu nikakvih problema.

Nisi bio 5 godina bajo plin se uopšte ne isplati, sada je litar plina 100 dinara a benzin 150 din sipao sam pre mesec dana pun rezervoar možda je i poskupeo u međuvremenu Dakle vrti se oko 30% uštede a to ti pojede ugradnja ako ne voziš mnogo. Isplati se ako auto troši mnogo po gradu recimo kajen i slično.
Litar standardnog benzina je 170 dinara a litar plina 93,94 dinara tako da se itekako isplati.

Back