Automobil - potreba, olakšanje ili opterećenje?

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Dakle, pitanje je jasno.
U mnogim situacijama automobil olakšava život. Možemo reći da je u današnje vreme, nezamislivo živeti bez automobila. Za kupovinu, za putovanja,za brže obavljanje poslova...uvek nam je auto dobrodošao.
Međutim, sa druge strane, troškovi oko automobila su veliki. registracija,gorivo, česti kvarovi i popravke.
Sem toga, stalno se uvode neki novi zakoni o bezbednosti u saobraćaju, pa uvek treba nešto novo da se kupi.
A nekako u poslednje vreme, čini mi se da postoji najezda taksi udruženja.
Dakle,dali auto olakšava život, ili je lakše naručiti taksi, odn putovati busom?

Dakle, pitanje je jasno.
U mnogim situacijama automobil olakšava život. Možemo reći da je u današnje vreme, nezamislivo živeti bez automobila. Za kupovinu, za putovanja,za brže obavljanje poslova...uvek nam je auto dobrodošao.
Međutim, sa druge strane, troškovi oko automobila su veliki. registracija,gorivo, česti kvarovi i popravke.
Sem toga, stalno se uvode neki novi zakoni o bezbednosti u saobraćaju, pa uvek treba nešto novo da se kupi.
Dakle,dali auto olakšava život, ili je lakše naručiti taksi, odn putovati busom?

O čemu ti pričaš, ko još u Srbiji može da priušti sebi automobil. Živiš u snovima.

Poslednja izmena od moderatora:
Због чега мислиш да је неопходан? Ја сасвим лепо живим све ове године без њега.

meni je jako tesko bez auta
bio je period kada ga nisam imala i kad sam morala da koristim taksi da bih stigla svuda gde treba u toku dana
nije funkcionisalo jer imam odredjeno vreme za koje treba da stignem, a slobodan taksi ne mozes uvek da dobijes
da nemam auto, morala bih na poslu da provodim svih 12 sati kao i ranije, a ovako fizicki ne moram da budem u svakom trenutku, i mogu da stignem i da skuvam i da nabavim i da operem i da se posvetim sebi
odrekla bih se mnogo cega, ali auto mi je zaista neophodan

Kada sve saberem i oduzmem, mislim da je potreba i olakšanje, nikako opterećenje. Mi imamo jedan radni, koji nas 'lebom 'rani, i kada se uzme u obzir koliko je para doneo, ulaganje u njega je smešno. I drugi paradni, sa kojim idemo na godišnji odmor, u kupovinu i vozimo ga svakodnevno po lokalu.

I jedan i drugi su kupljeni novi, pa možda zbog toga troškovi održavanja nisu veliki, u odnosu na ono koliko nam znače.

Dakle, pitanje je jasno.

Sve zavisi gdje zivis, kojim poslom se bavis.... za mene je nuzna potreba jer bi izbubila jako mnogo vremena da cekam javni prevoz ili taxi, a tek auto sjedalice koliko su mi olaksale posao, ubacim i svezem djecu i stignemo gdje hocemo, ne zavisim od supruga i njegovih obaveza.
Naravno sve gdje mogu pjeske vise volim da prosetam, a kada se sve sabere troskovi su skoro kao da imamo jos jednog clana porodice ali se ne zalim, ja stvarno nebi znala da zivim bez auta.

Неким људима јесте неопходан, некима није. Углавном је то везано за посао.

Мада, постоје људи који као да су заборавили да имају ноге па иду колима и у дућан на ћошку.

Ima pretjerivanja na svim poljima, meni sve sto je blize od 2 km obavezno idem pjeske ( osim ako ne kasnim ili znam da cu kupiti nesto tesko:) ) vece mi je smaranje naci parking mjesto u centru nego prepjesaciti tih 10-15 minuta :)

sa autom je lakse, lepse i skuplje.
secam se, pre dosta godina jedan moj teca je razmisljao da li da kupi kola. uporedio je cenu automobila o kom je razmisljao sa brojem litara benzina koje moze kupiti za te pare, odnosno kilometrazu koju bi presao. cinilo mu se da je to kilometara vise nego sto ce on u zivotu proputovati, ali je ipak kupio automobil :)
(benzin je tada bio mnogo jeftiniji nego sada, valjda)

Imam dobar bajs i sa njim prelazim dnevno 30-40 km kao od šale (jednom sam prešao čak 127 km). S te strane, auto mi nije potreban. Kad idem na duža putovanja, imam taksi, autobus, voz...

Auto je dobra stvar, samo što ja to u ovom trenu ne mogu nikako da priuštim. Polaganje 750 €, vađanje dozvole 25 €, auto najmanje 1500 € neko polovno, registracija 200 €, gorivo 100 € mjesečno, popravke, kazne...A plata 100 €!

имам добар мопед троши мање од две литре на 100 км.. прелазим са њим много км и веома је поуздан.. није лоше кад сам у соло варијанти.. али ауто је ауто, добар у сваким приликама, кад је киша, снег напољу, породично путовање.. гласам за ауто

Dakle, pitanje je jasno.

nema univerzalnog odgovora jer sve zavisi od mnogo toga

meni licno ne treba ali bih volela da imam takav nacin zivota da mogu da ostvarim svoju zelju - da proputujem svetom u autu
tako da ja zelim auto, ali ne bih se svrckala po gradu sa njim, bespotrebno je (za mene licno mislim, da se ogradim), da ga imam i da imam mogucnosti sluzio bi mi za putesestvije, ne bi me ni bilo kuci :lol:

e sad da li ti auto treba zavisi od lokacije, nacina zivota, obaveza/posla i mnogo drugih stvari
da li je nekome teret zavisi od finanskiske situacije, opet lokacije i sl....

ne kaze se za dzaba auto je ravnopravni clan domacinstva

Evo, ja nemam auto. Živim u centru malog gradića, sve mi je na 5 do maximalno 15 minuta pješaka, od posla, vrtića, škole, doktora, dvorane gdje mi klinka trenira. Sa te strane mi ne treba..najviše vremena bi mi bio parkiran pred zgradom..a morala bih misliti na održavanje, gume ,registraciju...
Međutim..razmišljam da ga kupim jer najmanje 2x sedmično moram do drugog grada koji je preko 50km udaljen..hvataj jedan bus, drugi..žuri da sve pozavršavaš opet žuri da uhvatiš bus i stigneš pokupiti dijete iz vrtića i odvesti je na trening. Zatim, lakše bi mi bilo otići kod mojih na selo..ovako se moram stalno nekom moliti da me odveze, doveze..užas. Onda, svi veći marketi su van grada a prigradski prevoz nam je užasan pa sam osuđena snabdijevati se u prodavnicama koje su oskudno snabdjevene a uz to i skuplje nego veći marketi, tržni centri..
Sem toga..umorilo je i mene i klinku i po onim najvećim pljuskovima ići u školu, kad dođe sva mokra..pa kad je vani jaako hladno..to su momenti kada pomislim kako bi bilo lijepo da imam auto.

Back