Automatizacija zalivanja cveća i bašte

mario80

Stara legenda
Poruka
81.141
Razmišljam se ovih dana da napravim sistem automatskog zalivanja. Ima u lidlu da se kupi tajmer za 19 evra. (Može noge da dobije)

Uz pomoć wifi modula 600 din i elektromagnetnog ventila od veš mašine otprilike završava posao. Na to sve treba dodati i cevčice/prskalice kako kome šta treba.

IMG_20230629_152832.jpg

Screenshot_2023-06-29-15-30-02-228-edit_com.kupujemprodajem.android.jpg

Screenshot_2023-06-29-15-35-05-634-edit_com.kupujemprodajem.android.jpg

Evo, sad mi radi wi-fi kap po kap na 1000 lit vode iz kanistera na paletama. Ima prirodan pad.
Kanister je odmah imao ručku, kao i svaki, samo sam kupio dodatak za ventil i tu se podesi na količinu koliko želiš vode. Kod mene je nq max. Svako veče 2h radi KPK sistem. Može da se podesi i 2x dnevno ili koliko želiš. Kraće ili duže vreme, jednom ili više puta.

Za crevo, nije isto za voće ili baštu. Izdignito ili položeno..uglavnom, jedino što dodatno uzimaš je crevo, koje ti izabereš po potrebi i razdelnike.
Ideš jednu pravo, pa spuštaš do kultura koje zalivaš nastavke i dodatna creva, kratiš, podužiš. Treba lepo da se nacentrira.

Poslednja izmena:
Treba krastavcima i tikvici,papriki ja nisam uspila na tu gumu,vratila sam se na polivanje sama ujutro da natopim jer sunce upece jako,pa jos burica i sve sasusi. Cak i za cvice nisam ju tila iskoristiti.Najbolje kad covik sam prova pa vidi da li mu pase ili ne.
Gledao sam u nekim crkvama, znaš kakvo cveće .savršen vrt, a crevo kao najlon kesa. Bukvalno. Videćete takve u prodaji. Najlon crevo.

Naranče i mandarine mora da teče voda ne može kap po kap. Ja kada sam bio klinac predvečer smo u vrtu zalivali svakoj je išlo 50 litara vode. Najbolje noću jer tada isparava najmanje
Eee,to sam ja radila pa su moji dizali uzbunu da sam poludila sto radim,da trebam pustiti zemlju da se ohladi preko noci od vrucine pa da se poliva ranom zorom dok sunce ne dode.

Auuu, odlična i ozbiljna tema.. na kojoj se ima puno toga reći.
U principu je @Sizif jako u pravu:

Lakše je ipak kupiti gotovo rešenje nego praviti frankenštajna od delova (pogotovo što je u zbiru cena vrlo slična)
Apsolutno.. ja sam pravio Frankeštajne, i na kraju zaključio baš ovo što je rekao @Sizif
Važna je zaštita od atmosferskih uticaja.. kiše , rose.. a to se opisuje sa oznakom IP..( 65 vam treba.. )
Terminologija: KPK ... znači Kap-Po-Kap, a to nije perforirano crevo
Gledao sam u nekim crkvama, znaš kakvo cveće .savršen vrt, a crevo kao najlon kesa. Bukvalno. Videćete takve u prodaji. Najlon crevo.
To samo trgovci nazivaju kap-po-kap.. pravi KPK je ovo:

1689015357646.png

P da, rekoh da je najlon, al radi nekima, koji svakodnevno paze..

Creva sa fotke su ozbiljno dobra.
Dobra su i ta "najlon" prve godine.
Rade solidno i na malom pritisku.. dovoljno da je rezervoar sa vodom viši za (najmanje ) 60cm od nivoa zalivanja..

Problem napravi tvrda voda koja začepi lavirint u crevu (koji smanjuje i ujednačava pritisak )

Poslednja izmena:
Evo, sad mi radi wi-fi kap po kap na 1000 lit vode iz kanistera na paletama. Ima prirodan pad.
Kanister je odmah imao ručku, kao i svaki, samo sam kupio dodatak za ventil i tu se podesi na količinu koliko želiš vode. Kod mene je nq max. Svako veče 2h radi KPK sistem. Može da se podesi i 2x dnevno ili koliko želiš. Kraće ili duže vreme, jednom ili više puta.

Za crevo, nije isto za voće ili baštu. Izdignito ili položeno..uglavnom, jedino što dodatno uzimaš je crevo, koje ti izabereš po potrebi i razdelnike.
Ideš jednu pravo, pa spuštaš do kultura koje zalivaš nastavke i dodatna creva, kratiš, podužiš. Treba lepo da se nacentrira.
A filter ? Kakav koristiš ?
Za pesak ili za prljavšinu (za alge )

1689022483459.png

Ovakav je protiv algi

A, onaj sa lamelicama je za napajanje iz bunara, kada ima peska u vodi.

Rezervoar ti je tamne boje?

Poslednja izmena:
A filter ? Kakav koristiš ?
Za pesak ili za prljavšinu (za alge )

Pogledajte prilog 1375809
Ovakav je protiv algi

A, onaj sa lamelicama je za napajanje iz bunara, kada ima peska u vodi.

Rezervoar ti je tamne boje?
Imam na kanistru, kocki za vodu, za krupnije nečistoće, a sam uređaj ima filter za sitniju. Koji su nemam pojma. Voda je izvorska, sa 4 žile podzemne, bunarske, odatle vučemo.

Nemam bazen za kupanje/ malo plivanje, akvarijum i tome sl. :mrgreen:

Back