Letnja nega cveća

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.600
Velike vrućine leti čine da se zemlja u kojoj su zasadjene biljke brže suši.Zato je redovno zalivanje veoma važno.
I to je najbolje da se radi rano ujutro ili kasno uveče.One biljke koje ne podnose jako sunce, saksije treba premestiti u polusenku gde nema jakog sunca.
Zbog češćeg zalivanja strucnjaci kažu da se leti hranjive materije brže ispiraju iz zemlje, pa je potrebno jednom nedeljno zaliti biljke tečnim djubrivom.
Drugim rečima prehranjivati biljke.Obavezno uklanjati uvele i oštećene delove biljaka .
A kada se sade biljke potrebno je da imaju razmak da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše..
To je u bašti a na terasi ili žardinjere ne zbijati saksije jednu uz drugu vec takodje ostaviti prostor za strujanje vazduha

Poslednja izmena:
159232.jpg
bacopa-white-s_5c3365a3d780d.jpg

Ja primenjujem u letnjim mesecima i kada su visoke temperature..savete koje daju stručnjaci i vodim računa da moje biljkle budu redovno zalivane i prehranjivanje ..Medjutim važnije je ako neko iz ličnog isklustva zna i ima još neki koristan savet pored ovih da ga podeli sa nama na ovoj temi

Poslednja izmena:
Leti se biljke pate, ne samo zbog isušivanja podloge, već zbog ozbiljnih fizioloških poremećaja u tkivima biljaka, dehidracije tkiva i velike energije koju moraju da troše na hlađenje.
Nijedna biljka ne voli temperature preko 28*C (ima malih izuzetaka - Vinka na primer), naročito novije selekcije popularnih biljaka.

Leti dan (osunčanost) traje i do 16 sati, a biljkama je potrebno:

Biljke sunca: 6 ili (malo) više sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, uključujući podnevno sunce.
Biljke polusenke: 3-6 sati direktne sunčeve svetlosti, prvenstveno ujutro ili kasno poslepodne.
Biljke senke: Manje od 3 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Idealna osunčanost vrta je 5 sati - toliko ima i moj vrt,.. ali ću ipak postaviti zelenu mrežu iznad biljaka u julu i avgustu.
U kontinentalnom delu biljkama fali vazdušne vlage ( dva mala jezera i fontana u mom vrtu trebaju da je nadomeste)
IMG_20250516_133840.jpg

- idemo dalje - nastaviću ...

Poslednja izmena:

Back