Auto - radionica, potraznja delova

Bas tako ali ne mora benzin jer ima da se kupi aditiv za dizel koji ne da parafinu u njemu da se stegne.
I ono sto je najvaznije je da se loz ulje moze sipati samo u starije dizele bez ikakvih posledica.U moj Mondeo 1,8 TD sam ja sipao D2 i to mu cak i prija jer podmazuje pumpu i dizne a euro dizel je "suv" kako to vole da kazu taksisti pa cak dolivaju i neke aditive i ko zna sta jos da bi se kao neki delovi motora podmazivali.

Pa mislim da bih mogla da sipam euro i taj neki aditiv, samo mi preporučite neki, pošto do sada nisam to nikada radila.
A što se tiče ,,suvoće", to sam i ja čula, uglavnom se neko ulje sipa, mada je meni majstor koji između ostalog popravlja i Boš pupmpe rekao da to nije neophodno. Za sada nisam imala problema.

Sinoc krenem negde, vergla ali nece da upali. Probao drugi komutator (nov), drugu bobinu (koja provereno radi), nista. Danas uzmem da trazim kvar, kablovi (kupljeni novi u aprilu, i to se prodavac kleo da su odlicni) dobili onu zelenu patinu, kao kad baterije iscure, valjda zato sto je velika vlaga ovih dana, ali opet toga nema na Boschovim koji su pre ovih sluzili ko zna koliko godina. Onaj kraj na svecicama je ok. Uzmem ocistim koliko-toliko i njih i kapu (jer su tu haos napravili koliko se toga nakupilo), naprskam WD-om, i opet nista, ni da pipne. Inace je sasvim normalno radio do tad, isao i na plin i na benzin itd. Da nastavim da trazim kvar tu ili je mozda nesto drugo u pitanju?

Cim vergla, verovatno nije struja. Ja bih proverio pumpu za gorivo. Kad verglas, ako ne zasmrdi na benzin, moguce da uopste nema istog. Kod tebe je karburator? Da nije zapusio negde? Ja sam na mom prvom autu zbog djubreta koje je povukao iz rezervoara zavrsio na sred puta. Samo stao auto. Tek kad smo skinuli dizne i ispustili nesto nalik slini, auto je oziveo, kao da nista nije bilo.

Struja na alnaseru nema mnogo veze sa strujom na svecicama.

Uglavnom, upalio je. Uposlio sam cimera da mi pomogne pa smo isli redom, pratili varnicu od bobine pa nadalje. Vratio sam stare kablove, sve dobro ismirglao i naprskao WD-om i to je to, upalio kao mina. Problem su bili oksidirani kontakti, doduse ovih dana vlaznost je bila i preko 90%.

Nisam siguran da li me ovo pitas :lol: , ali auto moze da radi na alternatoru, odnosno kad ga upalis mozes da izvadis akumulator i alternator ce podmirivati potrebe za strujom. Plus zica sa alternatora ide do plus kleme na akumulatoru. Medjutim, ako bi to radio duze vreme, upropastio bi alternator.

Nisam siguran da li me ovo pitas :lol: , ali auto moze da radi na alternatoru, odnosno kad ga upalis mozes da izvadis akumulator i alternator ce podmirivati potrebe za strujom. Plus zica sa alternatora ide do plus kleme na akumulatoru. Medjutim, ako bi to radio duze vreme, upropastio bi alternator.
što? nisam nikad skroz raskupusavao struju na autu, ne znam kako je povezano. kod mene na brodu ti uopšte ne treba struja(ni alternator pošto je dizel), ako si dovoljno jak da kurblaš :D

akumulator je vezan paralalno sa alternatorom i tako se i ponaša tj u momentima nekih većih trenutnih opterećenja ne dozvoljava da ti udari spadnu samo na alternator. uz to u početku daje pobudu za rad alternatora.
teoretski kad jednom krene da puni alternator može da radi sam ali u praksi bi pre ili kasnije stradao ili alternator (zbog udrnog opterećenja) ili nešto od elektronike na kolima zbog oscilacija napona.
to pre ili kasnnije može da bude istog sekunda ili nikad pa ko želi da se igra (ima viška para) i sklon je klađenju, može da ima novi izazov ;)

a cekaj jel auto ima neki prijemnik, a u ključu RFID ili šta?
ajde ovde gde imaš na dugme da otključaš auto, možda šalje i neki kod u smislu da ne bi dozvolio startovanje motora bez da je otključan dugmetom,
ali kad se otključa manuelno pa sad "kodiran ključ" gurneš u kontakt bravu , šta on radi?

Back