Auto - radionica, potraznja delova

Onda ti je bolje da sabijes, nista strasno se nece desiti ako skratis za krug.
uz duzno postovanje,koliko se razumes u celu pricu,mislim koliko si strucan?
sam taj zahvat nije komplikovan,samo mi treba da budem siguran da necu nista bitno poremetiti po pitanju stabilnosti skracivanjem jednog kruga sto bi vise voleo,jer bi sabijanjem,logicno,dobio i na tvrdoci samim tim i neudobnosti i ovako maloudobnog vozila...

uz duzno postovanje,koliko se razumes u celu pricu,mislim koliko si strucan?
sam taj zahvat nije komplikovan,samo mi treba da budem siguran da necu nista bitno poremetiti po pitanju stabilnosti skracivanjem jednog kruga sto bi vise voleo,jer bi sabijanjem,logicno,dobio i na tvrdoci samim tim i neudobnosti i ovako maloudobnog vozila...

Pa sad kako se uzme :D
Ne bavim se nikakvom mehanikom, osim amaterskom :D Tu i tamo nesto cacnem i promenim na svom autu, al eto, znam mnoge koji su radili i jedno i drugo i niko nije imao nikakve probleme. I da, auto bi ti bio "neudobniji", mada, ne verujem nesto mnogo. Izmeri koliko ti je guma udaljena od ruba, pa preracunaj koliko bi se priblizila rubu, tj. da li ce udarati u rub.

Pa sad kako se uzme :D
Ne bavim se nikakvom mehanikom, osim amaterskom :D Tu i tamo nesto cacnem i promenim na svom autu, al eto, znam mnoge koji su radili i jedno i drugo i niko nije imao nikakve probleme. I da, auto bi ti bio "neudobniji", mada, ne verujem nesto mnogo. Izmeri koliko ti je guma udaljena od ruba, pa preracunaj koliko bi se priblizila rubu, tj. da li ce udarati u rub.

Само да допуним, точак закрени и у крајњи леви и у крајњи десни положај да видиш да не качи нешто друго.
А можеш ли да нађеш негде неке старе опруге па да пробаш? Боље од тога нећеш моћи да прођеш јер ћеш искуствено научити шта се дешава скраћивањем. Сабијање ти је већ, видим, јасно шта доноси.

poozdrav,
bio bih zahvalan ako neko moze da me uputi...
hteo bi da spustim floridu (in 1.3cw 2004)napred svega 40-50mm da ne izgleda ko jarac...da li je neko radio nesto slicno i ako imate neki savet,da li da ih sabijam,secem ili nesto trece...neki mi majstori rekose da je najbolje da vidim od nekog tipa komplet opruge(da su krace taman toliko)proverio sam nisu ni blizu iste....neki svate info...

Mogu i da se sabijaju i da se seku..
al ni jedno ni drugo ne valja..
najbolje bi bilo kad bi kupio druge, koji odgovaraju..idi na zastava fan klub pa vidi sta oni ugadjuju....

kako god obrneš imaćeš neudobniji auto.
ako malo skratiš, tada dovodiš u opasnost da udariš o zemlju, ili slomiš amortizer, ne znam šta prvo dolazi, jer će auto imati manje više istu amplitudu gore-dole a kretaće sa nižeg položaja. Ako ih sabiješ, imaće manju amplitudu ali će i biti tvrđi i neudobniji.
Ako nađeš kraće opruge super, staviš visokoprofilne gume i uživaš. nikada više neću stavljati bilo koji profil manji od 60

kako god obrneš imaćeš neudobniji auto.
ako malo skratiš, tada dovodiš u opasnost da udariš o zemlju, ili slomiš amortizer, ne znam šta prvo dolazi, jer će auto imati manje više istu amplitudu gore-dole a kretaće sa nižeg položaja. Ako ih sabiješ, imaće manju amplitudu ali će i biti tvrđi i neudobniji.
Ako nađeš kraće opruge super, staviš visokoprofilne gume i uživaš. nikada više neću stavljati bilo koji profil manji od 60

U tom slucaju moze-mora da skrati i amortizer. Milim da 1 krug ne bi pravio toliki problem. Dobro si me podsetio za zastava fan club, tamo sam video neke mere za yuga, za koliko sme da se spusti, a da amortizer ne mora da se krati.

Ja nikad nista od ovoga nisam radio, ali sam cuo da ne valja ni kratiti ni sabijati opruge. Najbolje je kupiti odgovarajuce nove, koje su predvjidjene za odredjeni auto i to je jedini nacin da se dobije sta treba - bolje lezanje i bezbednost u krivinama. Sabijanje, a narocito secenje dovodi samo do vizuelno istog efekta, ali auto ne lezi bolje i cak je veca opasnost od zanosenja i prevrtanja.

Da ponovim, nista od ovoga nisam iskusio, samo procitao.

Ja nikad nista od ovoga nisam radio, ali sam cuo da ne valja ni kratiti ni sabijati opruge. Najbolje je kupiti odgovarajuce nove, koje su predvjidjene za odredjeni auto i to je jedini nacin da se dobije sta treba - bolje lezanje i bezbednost u krivinama. Sabijanje, a narocito secenje dovodi samo do vizuelno istog efekta, ali auto ne lezi bolje i cak je veca opasnost od zanosenja i prevrtanja.

Da ponovim, nista od ovoga nisam iskusio, samo procitao.

To je i problem, svi pisemo po onom cuo sam itd. a niko od nas nije video i nije probao takav auto.

To je i problem, svi pisemo po onom cuo sam itd. a niko od nas nije video i nije probao takav auto.

Mozda neko i jeste! :-)
Da ne palamudimo svi evo coveku lepo broj od majstora koji frizira automobile i koji je imao par jugica nasviranih do nesvesti a spustenih iz tog razloga.
Ja kad sam probao njegov Yugo smrzao sam se a sto se tice Floride uobicajeno je da se prednji kraj spusta jer izgleda ruzno a i nestabilan je.Problem kod Floride je sto joj pucaju solje amortizera usled tankog lima od kog su napravljene pa se tu mora ojacavati.
Evo broja pa pitaj. 063568398 Zika iz Novog Sada ali ni ti nisi daleko a isplati se doci jer je covek zaista strucan i precizan.

Mozda neko i jeste! :-)
Da ne palamudimo svi evo coveku lepo broj od majstora koji frizira automobile i koji je imao par jugica nasviranih do nesvesti a spustenih iz tog razloga.
Ja kad sam probao njegov Yugo smrzao sam se a sto se tice Floride uobicajeno je da se prednji kraj spusta jer izgleda ruzno a i nestabilan je.Problem kod Floride je sto joj pucaju solje amortizera usled tankog lima od kog su napravljene pa se tu mora ojacavati.
Evo broja pa pitaj. 063568398 Zika iz Novog Sada ali ni ti nisi daleko a isplati se doci jer je covek zaista strucan i precizan.

e hvala dule.

Da li neko od vas dobrih ljudi moze da mi kaze gde mogu da se nadju turbine za benzince?U pitanju je opel astra 1.4 16v sa nedovoljnih 90 ks,pa bih stavio turbinu jer sam cuo da one mogu da povecaju snagu motora za 30-40%,sto bi u mom slucaju bilo dovoljno.Zanima me da li to steti motoru,kako utice na potrosnju i naravno koliko ce da me kosta? I samo molim neozbiljne da mi ne pisu da kupim drugi, jaci auto jer mi se nekako ne menja ovaj :)

Da li neko od vas dobrih ljudi moze da mi kaze gde mogu da se nadju turbine za benzince?U pitanju je opel astra 1.4 16v sa nedovoljnih 90 ks,pa bih stavio turbinu jer sam cuo da one mogu da povecaju snagu motora za 30-40%,sto bi u mom slucaju bilo dovoljno.Zanima me da li to steti motoru,kako utice na potrosnju i naravno koliko ce da me kosta? I samo molim neozbiljne da mi ne pisu da kupim drugi, jaci auto jer mi se nekako ne menja ovaj :)

kostace te puno, komplikovano je, dosta toga treba se menja, brze ce motor da sagori, ida povecace ti potrosnju u 95 % slucajeva :)
ukratko..

Da vidis greote!:dash:
Na Najlon pijaci prodaje Ciga dve ganc nove turbine u kesama sa cepovima a nema pojma od cega su i trazi za obe 300 eura!:sad2:
Ja isao kuci i proverio a one od Golfa 1,4 TSI i jedna kosta oko 900 eura preko!
Al ja ne znam ni jedan Golf sa tim motorom i kad sam se raspitao za ugradnju u neki drugi auto brzo sam odustao od te ideje.
Moj savet za vojchu je da poradi na izduvu tj. da pretrese kompletan auspuh od motora do kraja auta kao i da promeni vazdusni filter i stavi BMC ili KN kao i da se uradi chip.Tako je bio uradjen moj Punto i isao je drasticno bolje u odnosu na fabricki.
Nazalost tu ces se izuti sa najmanje 500 eura ali Astra ce ici dosta bolje jer ces dobiti oko 20 KS.Za utehu ti je sto ces katalizator moci da prodas za oko 70 eura a ostatak auspuha za slicne pare ako je dobar i ispravan.:)

Turbina na taj motor ti je blago receno bzvz. Da bi ti imalo funkcije imas previse prepravki sto se tice hladjenja motora, izduva i usisa. Na kraju ces dobiti budalu od kola ali po kojoj ceni. Kontam da ne zelis da u trecoj palis gumu i da ceras astricu do 200+ km/h. Da bi dobio zivlji autic olaksaj zamajac ali ne preterano jer neces moci upaliti kola.

Bas tako ali ne mora benzin jer ima da se kupi aditiv za dizel koji ne da parafinu u njemu da se stegne.
I ono sto je najvaznije je da se loz ulje moze sipati samo u starije dizele bez ikakvih posledica.U moj Mondeo 1,8 TD sam ja sipao D2 i to mu cak i prija jer podmazuje pumpu i dizne a euro dizel je "suv" kako to vole da kazu taksisti pa cak dolivaju i neke aditive i ko zna sta jos da bi se kao neki delovi motora podmazivali.

Back