Auto - radionica, potraznja delova

Primetio sam da je dosta nestabilna temperatura motora kad je napolju hladno kao npr. danas? Vozio sam ga celo leto, isao i na more i kad se zagreje, strelica se ne pomera. a sad mu treba vise vremena da se ugreje pa i onda malo se spusti strelica pa se opet podigne i sve tako, nekad se spusti i do kraja.... draga saveta sta da radim?
unapred zahvalan na odgovoru

Primetio sam da je dosta nestabilna temperatura motora kad je napolju hladno kao npr. danas? Vozio sam ga celo leto, isao i na more i kad se zagreje, strelica se ne pomera. a sad mu treba vise vremena da se ugreje pa i onda malo se spusti strelica pa se opet podigne i sve tako, nekad se spusti i do kraja.... draga saveta sta da radim?
unapred zahvalan na odgovoru
spusti se do kraja dok vozis ?

Sto rece Acivi,termostat mada Opel zna tako da brljavi sa temperaturom i treba mu mnogo duze od ostalih da postigne radnu temperaturu bar po skazaljci ako nista drugo. Tako kad sam prodao poslednji Opel vozio sam se sa covekom poprilicno a skazaljka ni da mrdne i tek kad smo dosli u servis na pregled pocela je da se dize a onda je laknulo i meni i kupcu.Sad je tako i na Zafiri al mi ne smeta.
Inace je na bratovom Kadetu tako stajala temperatura na sredini i znala je da pada kad izadje na autoput i nikad nista dirao nije a vozio ga je 12 godina.

Pa sta ja sad da radim?
Letos mu je trebalo 5 minuta da se zagreje, kad sam isao na more vozio sam ga 950 km sa samo sat pauze i nije se mrdnula kazaljka.......znaci tek sad kada je zahladnelo sam primetio da mu treba vise vremena da se ugreje i onda tako opada i raste bez ikakve razlike u voznji...mada dule to sto kazes i meni se to desava kada izadjem na autoput, u gradu nisam primetio...mada obicno koliko ga vozim po gradu toliko mu treba da se ugreje.........a inace kad je bilo toplije pre par dana kazaljka je sve vreme stajala kako treba.... iwane sad si me istripovao pa nisam siguran ali bio sam ubedjen da je jednom u toku voznje se kazaljka vratila skroz do kraja.... moram pitati caleta da li je on to pre primecivao jer ja nisam....i da li onda da iskuliram i vozim ili da ga teram kod majstora? nisam nesto sa parama pa ne bih da ga teram ako nije potrebno....

quote_icon.png
Original postavio Superbird
Stavi karton na masku.

bojim se da ne razumem :(

Bojim se da je karton de-mode, sad je u modi stiropor ;)

Moj ti je savet da ne diras nista! I ja vozim opela i zimi mu treba puno vise vremena da se zagrije.Sto se tice termostata kod mog opela se mora skinuti zubcasti kais da bi se zamenio ,tako da njegova zamena nije 10 min.Probaj staviti karton izmedju prednje maske i hladnjaka pa ces videti kako se ponasa,samo kada zagrije vreme nemoj da zaboravis da ga izvadis.

rikverc koristi poseban zupčanik koji ako se dobro sećam invertuje pogon sa drugog vratila na izlazno.
39233.jpg

prema ovoj slici trobrzinskog menjača, taj invertujući zupčanik koji menja smer rotacije je onaj mali na zidu, ispod narandžastog sa leve strane. tok snage kad se ubaci u rikverc je:
1. uđe sa desne strane na ulazno vratilo, iz motora,
2. preko tog debelog zupčanika okreće i gornje i donje vratilo
3. gornje vratilo ostaje u ovom položaju sa slike, nije u brzini a inače služi za drugu(gurneš u levo) i treću (gurneš u desno)
4. donje vratilo gurnemo u levo(desno je 1. brzina) i tada i dalje postoji kontakt ovim desnim debelim zupčanicima, dakle sad snaga ide tim debelim z. pa kroz vratilo do krajnjeg zup. pa sa njega gore na taj invertujući što viri iz kućišta, pa sa njega na narandžasti i tu je stigao na izlaz prema točkovima.

rikverc obično ima najveći odnos prenosa, tj najviše obrtaja motora za najmanje obrtaja točkova,
a V i VI najmanji, nekad je bilo 1:1.00 a sad je to često i manje, 0,8 kako su sve jači motori

Poslednja izmena:

Back