Autizam

Antares13

Zainteresovan član
Poruka
201
Ne znam odakle da pocnem, postao sam vrlo vezan sa decakom od pet godina kome su doktori dijagnostikovali autizam, prve cetri godine je vrlo malo izgovarao reci a smislenu recenicu nikako, tj. pricao je ponekad kad se raduje ali nerazumljive reci. Tek je odlaskom u vrtic poceo polako da napreduje a u zadnjih nekoliko meseci je napredovao neverovatno, poceo je da kopa neke starije reci koje sam ga ucio i poceo je da slaze pojmove i recenice, cak i neke koje sam i ja sam zaboravio, sto znaci da ima dobru memoriju . Veselo je i zivahno dete sa zlatnim osmehom i pogledom koji sve vise uspevam da uhvatim dok pricamo. Jos uvek je dosta zatvoren ali samo kad treba negde da se krene u nepoznato bez roditelja sto je i skoro ok, dosta je otvoren prema drugoj deci, otvoren je za igru cak je i veoma svestan svojih obavezica. Odlazi redovno kod logopeda, i kao sto rekoh nije njanjav da iritira i tera sve po svome. Svi u porodici pokusavamo da ga vaspitamo sto prirodnije, zna da bude i agresivan ali i zna da izvuce pouke iz opomena i kazni, roditelje mora da slusa ali mu ja skoro sve dopustam i dopustam da se izduva koliko god moze naravno do neke granice. To je sve u kratkim crtama koliko se ukratko sve to moze opisati, optimista sam iako znam da tek predstoji rad sa njim, ako imate neke savete pisite, na kraju krajeva sigurno je i dobro sto samo na ovom svetu svi tako razliciti i svoji.

Citam i knedla mi stoji u grlu...
Citao sam i gledao da deca koja boluju od autizma jako dobro reaguju na druzenje sa zivotinjama,mozda bi trebali da se dogovorite da kupite nekog psa,retrivera ili labradora (oni su jako stabilni,pozitivni,lako se uce).Ocigledno je da napreduje,i to je ono sto raduje.Problem moze da bude skola,taj prvi sok i prelaz iz grupe u grupu,a i deca umeju da budu surova.

Malopre sam procitala ispovest zene kod cijeg dete sa dijagnozom autizma je pronadjena I kandida..kad su sanirali kandidu rezimom ishrane, oslobodjeni su I centri u mozgu zbog kojih su mogli da aktiviraju detetov pun potencijal..tako sa je autizam ostao prisutan samo u blagoj formi

Jao juce sto sam video jedan snimak,tako je potresan.Otac od 88 godina je prvi put poslao sina sa Daun sindromom koji ima 55 godina negde na putovanje,bili su odvojeni nedelju dana.Otac ga docekuje na aerodromu,da vidite kakva je to radost,kwo malo dete kad se raduje,kao da se nisu videli dve decenije.Zasto kazem potresno.Sta ce biti kada oca vise ne bude...

pa lepo
jel su ok kazne za njega
jel ide u običan vrtić

Jesu ok ali to je vise samo opomena da nema danas slatko i slicno, tako se odvikao od flasice za bebe sto je bilo korisno za njega.. Da obican je vrtic ali tamo provede samo tri sata.

- - - - - - - - - -

Citam i knedla mi stoji u grlu...
Citao sam i gledao da deca koja boluju od autizma jako dobro reaguju na druzenje sa zivotinjama,mozda bi trebali da se dogovorite da kupite nekog psa,retrivera ili labradora (oni su jako stabilni,pozitivni,lako se uce).Ocigledno je da napreduje,i to je ono sto raduje.Problem moze da bude skola,taj prvi sok i prelaz iz grupe u grupu,a i deca umeju da budu surova.

Igra se ponekad i sa psom ali vise se igra sa igrackama, autizam je dosta neistrazen, svako dete je specificno i prica za sebe..

Deca znaju biti zeznuta ali on se nekad smeje sam sebi, prihvata kad ga neko zeza od dece na ulici, nekad uzvrati i brani se a nekad dopusti da ga cupaju za kosu i vuku kao da hoce da kaze ne mozete mi nista, videcemo kako ce se uklopiti dalje.Pubertet zna da bude zeznut..

- - - - - - - - - -

Malopre sam procitala ispovest zene kod cijeg dete sa dijagnozom autizma je pronadjena I kandida..kad su sanirali kandidu rezimom ishrane, oslobodjeni su I centri u mozgu zbog kojih su mogli da aktiviraju detetov pun potencijal..tako sa je autizam ostao prisutan samo u blagoj formi

Moguce kao sto rekoh svako dete je prica za sebe..

Poslednja izmena:
Da,to si u pravu,dobro je sto si ti tu pored njega,zato sto ipak mozes realnije neke stvari da sagledas od roditelja,ja bar tako mislim.Roditelji su prema svojoj deci previse brizni,retko ko od nas da je realan potpuno u suodvima i postupcima prema deci.A on ima srece da ima i tebe,koji ga i razumes i podrzavas,usmeravas.Ako tako nastavi,bice sve lakse kasnije,vec je neki vid komunikacije i moguc,a to je ogroman pomak.

Gledam da se ne mesam puno, roditelji ko roditelji znaju da budu veoma cudnog ponasanja haha, ucim ga sve kroz igru i on tu igru prihvata, nekad sedne potpuno miran pored mene i sve ozbiljno slusa sto mu se kaze i upija, nekad upija i ono sto treba i sto ne treba ...

dobro ali ima i u srbiji udruženja za autizam tako da ljudi nisu sami skroz?
surfuj, ima verovatno i po netu nailazila sam na neke videe... mada treba imati i filter

- - - - - - - - - -

i kako su ga hranili a kako ga sad hrane

Back