Kad pokrećeš temu o autizmu, prvo se informiši o toj vrsti poremećaja.
Veza između autizma i nadarenosti za matematiku nigde nije dokazana, pa je zato tvoja tema besmislena.
Izguglaj savantizam i autizam.
Poslednja izmena od moderatora:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kad pokrećeš temu o autizmu, prvo se informiši o toj vrsti poremećaja.
Veza između autizma i nadarenosti za matematiku nigde nije dokazana, pa je zato tvoja tema besmislena.
Ima toga u filmu Kišni čovek, ali to ljude sa tim poremećajem ne čini dobrim matematičarima. Oni lako sabiraju, množe, pamte brojeve, imaju neke neobične veštine, ali to nije isto što i talenat za matematiku i sposobnost zaključivanja kakav imaju matematičari.Jesi li čuo nekad za autistic savant. Izguglaj savantizam i autizam.
Izguglaj savantizam i autizam.
e ovo, nisam siguran da osoba koja je autisticna mora nuzno da ima i visok IQKad pokrećeš temu o autizmu, prvo se informiši o toj vrsti poremećaja.
To je sterotip koji se pojavljuje u pop kulturi zadnjih ne znam ni ja koliko godina.e ovo, nisam siguran da osoba koja je autisticna mora nuzno da ima i visok IQ
Siguran? Možemo da izmenimo naslov. Dodamo stereotip ili ne. ?Dobro priznajem. Nisam uspeo da pronađem nijedan pouzdan izvor online niti bilo kakvo istraživanje koje potvrđuje da su ljudi sa autizmom dobri matematičari. Moja tvrdnja je potpuno bazirana na stereotipima.
Moderatori brišite temu.
visoko funkcionalni autizam podrazumeva ljude koji pored autizma imaju i visok IQ. A ljudi koji imaju visok IQ su tipično bolji u matematici.Zašto su ljudi sa visoko funkcionalnim autizmom dobri matematičari. Takozvani "autistic savants" ? Visoko funkcionalni autizam podrazumeva se da je osoba u svakom smislu retardirana ali joj inteligencija nije oštećena.
to je spektar. nije crno belo. neki su više svesni sebe i drugih neki manje.Oni su ne svesni fizickog sveta. Nisu sposobni da registruju društvene naznake i neverbalni govor tela. Velikim delom su ne svesni i samih sebe u materijalnom svetu. Kako izgledam u ovom trenutku, šta radim u ovom trenutku, šta drugi ljudi misle o meni kad me vide da to radim itd. Kroz materijalni svet prolaze kao kroz maglu međutim izmišljeni svet matematike i simbolike im vrlo dobro ide.
ovo je tačno. Neke sposobnosti mogu da se razviju na račun drugih čiji je razvoj onemogućen.Dakle pitanje je zašto su toliko dobri. Da li je to isto ono zašto slepi ljudi imaju tako dobro izražena ostala čula. Možda isto tako i autistični ljudi pošto su hendikepirani u jednoj oblasti imaju dobro izražene sposobnosti u drugoj oblasti.
Ne...Postoje teorije da je autizam prenaglašenost muških crta ličnosti u odnosu na ženske. Autizam mnogo češće imaju osobe muškog pola.. Po drugim teorijama autizam je zaglavljenost na najnižem stupnju razvoja kroz koji prođu sve bebe. Nastaje kada beba ne dobije dovoljno ljubavi koju bi prepoznala kao ljubav koja bi joj dala hrabrosti da svet oko sebe ne sagledava kao deo svog JA.
Siguran? Možemo da izmenimo naslov. Dodamo stereotip ili ne. ?
zašto si mislio da imaš Aspergerov sindrom? Gde si se prepoznao?Ne znam samo zašto me moj psihijatar pitao, kad sam izrazio sumnju da imam Aspergerov sindrom, kakav sam matematičar. Ja reko loš. Ona kaže onda verovatno nemaš. Ništa meni nije jasno.
zašto si mislio da imaš Aspergerov sindrom? Gde si se prepoznao?
ja ponekad mislim da imam visoko funkcionišući autizam... slabo uočavam i tumačim govor tela i izraze lica..., slabo pamtim lica....često ne gledam sagovornika u lice...ne snalazim se dobro u socijalnom okruženju..ne zapažam detalje u okruženju...
.s druge strane u školi sam uvek bio super bez mnogo truda....jedino mi je bilo teško da naučim nešto napamet...naročito mi je matematika lako išla od ruke.....u gimanziji sam imao ubedljivo najviši IQ u razredu...završio sam najteži fakultet sa visokim prosekom...čak i doktorirao u inostranstvu....škola i učenje me nikad nisu stvarno interesovali...učio sam kampanjski i za ocene...mislim da sam tako dokazivao svoju vrednost...
bio sam pametan za školu ali nekako malo glup za stvarni život.. nemam teme o kojima bih pričao dugo i sa entuzijazmom....ništa me ne interesuje...nikad se ne smejem....sve prihvatam zdravo za gotovo....sve radim po automatizmu.....kao da nisam baš svestan sebe ni drugih...ne mislim o ljudima koji nisu prisutni...kao da nisam sasvim svestan da oni postoje i imaju neke svoje živote i onda kad ih ne vidim...
ne pravim planove o budućnosti, ne prisećam se prošlosti a nisam ni svestan sebe u sadašnjosti...ne pravim kompleksne modele realnosti....glava mi je prazna....ne razmišljam ni o čemu u slobodno vreme...usporen sam...mnogo mi je lakše da se izražavam pisanjem nego govorom... lice mi je neizražajno, glas monotono ravan....ne umem da imitiram ljude...nisam talentovan za muziku.....ne umem da volim sebe, pa samim tim ni druge... ne radim na sebi i svom razvoju...ne učim iz iskustava u stvarnom životu.....ne radujem se ničemu...
ukratko kao da sam mali robot koji čeka da život prođe....kao da sam u životu na izdržavanju kazne...
kako bi klasifikovao ovo što sam ispričao..autizam, Asperger, depresija ili nešto drugo?
Da li te se ljudi plaše?zašto si mislio da imaš Aspergerov sindrom? Gde si se prepoznao?
ja ponekad mislim da imam visoko funkcionišući autizam... slabo uočavam i tumačim govor tela i izraze lica..., slabo pamtim lica....često ne gledam sagovornika u lice...ne snalazim se dobro u socijalnom okruženju..ne zapažam detalje u okruženju...
.s druge strane u školi sam uvek bio super bez mnogo truda....jedino mi je bilo teško da naučim nešto napamet...naročito mi je matematika lako išla od ruke.....u gimanziji sam imao ubedljivo najviši IQ u razredu...završio sam najteži fakultet sa visokim prosekom...čak i doktorirao u inostranstvu....škola i učenje me nikad nisu stvarno interesovali...učio sam kampanjski i za ocene...mislim da sam tako dokazivao svoju vrednost...
bio sam pametan za školu ali nekako malo glup za stvarni život.. nemam teme o kojima bih pričao dugo i sa entuzijazmom....ništa me ne interesuje...nikad se ne smejem....sve prihvatam zdravo za gotovo....sve radim po automatizmu.....kao da nisam baš svestan sebe ni drugih...ne mislim o ljudima koji nisu prisutni...kao da nisam sasvim svestan da oni postoje i imaju neke svoje živote i onda kad ih ne vidim...
ne pravim planove o budućnosti, ne prisećam se prošlosti a nisam ni svestan sebe u sadašnjosti...ne pravim kompleksne modele realnosti....glava mi je prazna....ne razmišljam ni o čemu u slobodno vreme...usporen sam...mnogo mi je lakše da se izražavam pisanjem nego govorom... lice mi je neizražajno, glas monotono ravan....ne umem da imitiram ljude...nisam talentovan za muziku.....ne umem da volim sebe, pa samim tim ni druge... ne radim na sebi i svom razvoju...ne učim iz iskustava u stvarnom životu.....ne radujem se ničemu...
ukratko kao da sam mali robot koji čeka da život prođe....kao da sam u životu na izdržavanju kazne...
kako bi klasifikovao ovo što sam ispričao..autizam, Asperger, depresija ili nešto drugo?
ne. što bi me se plašili?Da li te se ljudi plaše?
Pitam... onako...ne. što bi me se plašili?
nema ništa jezivo u tome.Pitam... onako...
Po tvom opisu, deluje pomalo jezivo.