Autizam i matematika, stereotip ili ne?

Augustus

Zainteresovan član
Poruka
237
Zašto su ljudi sa visoko funkcionalnim autizmom dobri matematičari. Takozvani "autistic savants" ? Visoko funkcionalni autizam podrazumeva se da je osoba u svakom smislu retardirana ali joj inteligencija nije oštećena.

Oni su ne svesni fizickog sveta. Nisu sposobni da registruju društvene naznake i neverbalni govor tela. Velikim delom su ne svesni i samih sebe u materijalnom svetu. Kako izgledam u ovom trenutku, šta radim u ovom trenutku, šta drugi ljudi misle o meni kad me vide da to radim itd. Kroz materijalni svet prolaze kao kroz maglu međutim izmišljeni svet matematike i simbolike im vrlo dobro ide.

Ja sam u srednjoj skoli imao mesec dana zamenu profesora matematike. Bilo je jasno da je autističan. Bio je vrlo dobar matematičar ali vrlo naivan i ne zreo i ne svestan. Pred celim odeljenjem izvadi svesku sa manakenkom i počne da je mazi.

Dakle pitanje je zašto su toliko dobri. Da li je to isto ono zašto slepi ljudi imaju tako dobro izražena ostala čula. Možda isto tako i autistični ljudi pošto su hendikepirani u jednoj oblasti imaju dobro izražene sposobnosti u drugoj oblasti.

Da li je sve ovo jedan stereotip?

Poslednja izmena od moderatora:
Zašto su ljudi sa visoko funkcionalnim autizmom dobri matematičari. Takozvani "autistic savants" ? Visoko funkcionalni autizam podrazumeva se da je osoba u svakom smislu retardirana ali joj inteligencija nije oštećena.

Oni su ne svesni fizickog sveta. Nisu sposobni da registruju društvene naznake i neverbalni govor tela. Velikim delom su ne svesni i samih sebe u materijalnom svetu. Kako izgledam u ovom trenutku, šta radim u ovom trenutku, šta drugi ljudi misle o meni kad me vide da to radim itd. Kroz materijalni svet prolaze kao kroz maglu međutim izmišljeni svet matematike i simbolike im vrlo dobro ide.

Ja sam u srednjoj skoli imao mesec dana zamenu profesora matematike. Bilo je jasno da je autističan. Bio je vrlo dobar matematičar ali vrlo naivan i ne zreo i ne svestan. Pred celim odeljenjem izvadi svesku sa manakenkom i počne da je mazi.

Dakle pitanje je zašto su toliko dobri. Da li je to isto ono zašto slepi ljudi imaju tako dobro izražena ostala čula. Možda isto tako i autistični ljudi pošto su hendikepirani u jednoj oblasti imaju dobro izražene sposobnosti u drugoj oblasti.
Verovatno. Šizofreničari takođe mogu biti dobri matematičari.Sad pitanje zašto baš matematika?

Verovatno. Šizofreničari takođe mogu biti dobri matematičari.Sad pitanje zašto baš matematika?

Šizofreničari imaju izraženo siromaštvo mišljenja. To znači daću glup primrer npr. Imam kafu koja mu se ne sviđa jer je gorka. Šizofren čovek će da je prospe. A mogao je da je da kolegi, da je dodatno zasladi, da je promeša. Ali on nije sposoban da vidi krupniju sliku u informacijama. Za njega je sve crno ili belo. A u matematici ne možeš biti dobar ako imaš siromaštvo mišljenja. Moraš isprobavati različite formule, pa ajde da ovo pretvorim u ovo, ajde da ovo uprostim itd.

Tako je meni moj psihijatar obijašnjavao. Tako da je mit da su šizofreni ljudi dobri matematičari.

Šizofreničari imaju izraženo siromaštvo mišljenja. To znači daću glup primrer npr. Imam kafu koja mu se ne sviđa jer je gorka. Šizofren čovek će da je prospe. A mogao je da je da kolegi, da je dodatno zasladi, da je promeša. Ali on nije sposoban da vidi krupniju sliku u informacijama. Za njega je sve crno ili belo. A u matematici ne možeš biti dobar ako imaš siromaštvo mišljenja. Moraš isprobavati različite formule, pa ajde da ovo pretvorim u ovo, ajde da ovo uprostim itd.

Tako je meni moj psihijatar obijašnjavao. Tako da je mit da su šizofreni ljudi dobri matematičari.
Nije mit. Film "Blistavi um" je rađen po istinitoj priči. Reč je o vrhunskom matematičaru. Koliko se sećam filma, on je imao jednu vrstu šizofrenije.Ne prosečan,nego vrhunski matematičar!

I zašto li se šizofrenija kao metalno oboljenje često povezuje sa visokom inteligencijom?Šta mislite?Može li visoki IQ uopšte postojati bez neke vrste "mentalnog poremećaja"?Nije retkost da se genijalnost graniči sa ludilom.

To je istina čitao sam knjigu geniji i ludilo. Rođaci bliži ili dalji svih genija su bili šizofreni. Npr. Dekartova sestra je verovala da je poštansko sanduče a sam Dekart je izlazio po najvećoj vrućini napolje i češkao se po kosi dok mu sparina prži glavu jer je tako verovao da će bolje da razmišlja.

Šta mislite o Nikoli Tesli?Ko bi jel' te "pod libelom" svoju muškost podredio nauci? Da se tako izrazim, uz svo poštovanje njega kao čoveka i vrhunskog naučnika.Sve i da je bilo vid žrtve za nauku, mnogo je!Sa aspekta gledišta prosečnog čoveka.
Nikola Tesla je kapirao energiju i vibraciju (vrv i vibrirao) samim tim smatrao je (i u pravu je) da je seksualna energija u osnovi svake kreacije. A on je kreirao. On nije bio aseksualan, već svu tu energiju uložio u doprinos društvu, osećao je svoje mogućnosti i bio zapravo večito dete koje se igra.

Koliko znam, imao je OKP. Nešto s brojevima. 3 i 9.

Nikola Tesla je kapirao energiju i vibraciju (vrv i vibrirao) samim tim smatrao je (i u pravu je) da je seksualna energija u osnovi svake kreacije. A on je kreirao. On nije bio aseksualan, već svu tu energiju uložio u doprinos društvu, osećao je svoje mogućnosti i bio zapravo večito dete koje se igra.

Koliko znam, imao je OKP. Nešto s brojevima. 3 i 9.
Opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj.
Ma dobro bre, apsolvirali smo OKP na ljisu, nego njegov tip je bio nešto s brojevima. Da l se beše divio broju 9... koji je sastavljine iz broja 3. Aaa 3,6 i 9.

3+3=6 6+3=9 9-3=6 6-3=3
Sve može da se dobije iz ta tri broja.

Ali moguće da pravim grešku i da je njegov okp vezan za higijenu. Krhko mi je znanje, ali nazire se.

Pitanje je i da li možda visoki IQ uzrokuje šizofreniju?Ukoliko nije nasledna, napr.Može biti posledica, pa se zbog toga i objašnjava kreativnost tih ljudi.
Ali za tu bolest (kao i za svaku drugu), krivi se stres kao okidač.

Ali razumem, ti hoćeš.da kažeš kako ljudstvo nije stvoreno da bude prepametno i da masivni IQ nalazi svoj put van tako što deformiše ličnost.

Јел имаш ти статистику за то? Пре ће бити обрнуто.

100 adolescents in the autism spectrum were examined and 7 out of 10 had at least one area (reading, spelling, reading comprehension, arithmetic, wider mathematical skills) with deficits or high performance. 14.1% of the sample (14 individuals) showed high reading performance and 10.1% below standard. These individuals were characterized by typical intelligence and superior numerical competence and much better performance than their verbal skills. Finally, 6.1% of the sample showed low numerical capacity, while their general mental level was typical. By comparing their research results, the researchers concluded that arithmetic is a developed area for people with autism, which may arise from the inherent cognitive profile of autism (Baron - Cohen, 2006)

Back