AU pair in USA

nina_lion:
Regularno ,opusti se i bez panike,sve je usmeno,i sve nesto osnovno-ko si,sta si,sta hoces..neka osnovna pitanja.Proveri poruke od Jaise,ona je pisala o tome jer je dosla preko njih.Nista posebno,koliko se secam.Ja sam dosla ,rec nisam znala,ako ti je za utehu?

JESTE, VERUJMI ,
BAŠ MI JE ZA UTEHU, JER MI NIJE UPŠTE NEKA JAČA STRANA, PLAŠIM SE KAKO ĆU SE SNAĆI KAD BUDEM BILA U NJUJORKU (NARAVNO AKO ISPADNE SVE KAKO TREBA I DOBIJEM VIZU) NA TOJ OBUCI ŠTA SE TAČNO RADI, AL TE PITAJU NEŠTO, O ČEMU SE PRIČA...

HVALA TI PUNO NA ODGOVRU!!!

ma kakvi podiele grupu u NY skolici u 3 rzreda i tamo imate profesorice koje su bas super i igrate igre pretstavljate se redom svi crtate pravite projekte.....u NY i da se zbunis i da bilo sto pogresno reces to se na vazi a i sigurna sam da ce biti neko od nasih tamo jer ti si zvanicno vec na programu a i to jine nikakva obuka to je reda radi da dodjes u NY prije porodice i prije svega......jer onda pocinje dzungla.......al ne mari bice sve OK

pa da...svima je u interesu da podjes i menadzerki ili agenciji preko koje ides jer oni uzmu dobru lovu...a i host porodici jer oni oce tebe pored toliko djevojaka i agencija ce sve uraditi da podjes samo jedino sto moze da te poremeti jeste ambasada ali sredi sve papire kako treba i nece biti problema!ima devojaka koje su iz Paname neznam ni ja odakle koje su jedino znale da kazu Hi i goodbye:)tako da NE moj da brigas a skola u NY je cista formalnost i nacin da vidite NY iako cete ici samo jedan dan jer je skola zabacena od grada pa jedno 1 sat ako ne i vise ali povesce vas na Menhetn i u downtown:)na brod oko kipa slobode ...itd da ne nabrajam

Evo ja malo se prebacujem na drugu temu, ali me interesuje koliko traje međunarodna vozacka za Ameriku posto ovi u agenciji gde to trebam da napravim nemaju pojma.
I jos nesto: koja je otprilike procedura za vizu i koliko traje jer ja trebam da idem 18., 19. marta a host porodica tek treba da mi posalje papire.
:)

alexandra_so:
Evo ja malo se prebacujem na drugu temu, ali me interesuje koliko traje međunarodna vozacka za Ameriku posto ovi u agenciji gde to trebam da napravim nemaju pojma.
I jos nesto: koja je otprilike procedura za vizu i koliko traje jer ja trebam da idem 18., 19. marta a host porodica tek treba da mi posalje papire.
ovako....da krenem od ovoga drugoga!znaci od onoga dana kad ti zovnes ambasadu jer dobijes poseban pin kod po kojemu zakazes razgovor oni ti daju tacan datum i u koliko sati i to je obicno jedno 15 dana kasnije od tvog poziva jer ti do tada moras popuniti formulare za ambasadu ne sjecam se kolike 2 ili 3 onda im to moras poslati jer je to elektronsko popunjavanje podataka i jedan primjer imati za sebe!a inace proces cekanja u ambasadi je zapravo proces kad tebe kontrolisu kao i sve o tebi i porodici dali ima snekoga ko je osudjivan,dali si ti osudjivana i td jer ako imas nekoga onda misle da ces da odes bez pozdrava!
odgovor na ovo prvo jeste;od onoga dana kad udje s u USA nakon 3 mjeseca moras imati USA vozacku ili ne mozes voziti...znaci ne treja medjunarodna vozacka 4 god nego 3 mjeseca!
kad dodjes u usa samo reci hostovcima da ti daju knjugu za ucenje al glupo reci ucenje vozackog jer knizice imaju po 60 str!samo je procitas 2 ili 3 puta naucis znake na eng i tako to....imaju oni pravila skretanje na crveno onda 4 znaka STOP-a....ali vjerj mi ja sma muku mucila ucila bojala se a kad sam posla izasla sam i izasmijala se kao luda!test je prelak pitanja kao u knjizi a voznja formalnost!

e da zaboravih reci kod polaganja voznje nema parkiranja i te gluposti samo da se parkiras kad izadjes sa testa a ne kao kod nas one gluposti!vjeruj mi retardirani bi polozio a svaka nase djavojka dobro prodje jer mi znamo sto je zivot i muka a ne ovi seljaci glupi su u pm!isto tako cim dodjes moras izvadiri security number a ako imas 21 i preko licnu kartu to je ovdje gotovo za 20 minuta!
a medjunarodna ti je samo da imas legitimaciju na kojoj pise engleski jer nece policajac traziti prevodioca za tebe ako te zaustavi!ha ha ha
imam drugaricu koja vozi po NY i nema vozacku a nasu nije ponijela a nije ponijela ni licnu bila i zavrsila je u zatvor zato dok ne sredis vozacku ili licnu nosi nasu medjunarodnu vozacku jer moras imati nesto da te legitimise jer ce misliti da si ilegalac!
good luck in ambassady

i ovo...u ambasadi ce te pitati pitanja tipa:koliko djece ces cuvati i zasto ides...reci zelim da upoznam americku kulturui usavrsim jezik!isto tako ja sma nosila posjedovne papire kuce i da mi mama radi u inostranstvu jer oni sve ispitaju..znam djeovjku koja je odbijena u mabasadi jer je njen brat digao kredit i kao ulog stavio kucu!znaci njima je to odma da ces da uteknes ako ima sumnje da ces to da uradi kao i drugi sto su uradili onda ne pustaju jer mi svi idemo na vizu sa obecanjem da cemo se vratiti kuci cim zavrsimo program!eto tako samo se ne boj sve ce biti ok a u ambasadi nisu mesozderi nego ljudi injihovo je da znaju svoj posao da odrade!
jos samo jedno obuci se obicno ne moj u treneku ali ni u stikle..ne moj se sminkati ni nakit nositi ni duge nokte barm su meni tako rekli!i ja sma to uradila jeste da sam izgledala kao ciganka ali se mora!

alexandra_so:

Kada dobijes papire iz agencije,(paket koji stize iz USA agencije i host porodice)
na tebi je da zakazes razgovor u ambasadi.Razgovor je cista formalnost,a ako ga prodjes sutradan u 4pm ides da pokupis svoj pasos sa vizom u njemu.Na razgovor sam licno cekala 5dana,a od momenta od kada sam dobila vizu pa do poletnaja je proslo mesec dana.Karta mi je stigla oko nedelju dana pred polazak.

Sto se Internacionalne tice,izdaje je AMSS(Auto-Moto Savez Srbije)ali moj ti je predlog da se dokopas USA vozacke,prvo jer ta nasa nije validna nakon nekog vremena,mada te niko ovde nece zaustaviti osim ukoliko se ne manijacis ili ozbiljno zabrljas,a drugo,vozacka je ovde kao nasa licna karta,sta god radila trazice ti vozacku na uvid-ako otvaras racun u banci,placas karticom,na ulasku u klub..ma bilo gde!!

Vozacka je ovde jeftina,zavisi od drzave do drzave,ali u proseku nekih 20ak dolara.
Mesto gde trebas da je trazis zove se DMV gde mozes da uzmes besplatne testove(mala knjizica,uglavnom sve to znas)i mozes testove da polazes na svom jeziku i na licu mesta,zajedno sa lekarskim.

Nije tesko,nemoj da se plasis
Srecno!

Obavezan dokument za izlazak iz zemlje motornim vozilom.

Važnost ovog dokumenta od trenutka izdavanja je 3 godine.

U slučaju ako nacionalna vozačka dozvola ističe pre ovog roka važnost međunarodne vozačke dozvole biće do isteka nacionalne vozačke dozvole.

Ovaj dokument se može izdati samo osobama sa nacionalnom vozačkom dozvolom izdatoj u našoj zemlji.

Da bi se dobio ovaj dokument potrebno je :
• Zahtev (dobija se u AMK, ovlašćenom za izdavanje)
• Vozačka dozvola (isključivo YU dozvola) na uvid
• Fotokopija nacionalne vozačke dozvole (obe strane)
• 2 fotografije 3,5 x 4,5 cm
• Lična karta ili pasoš na uvid

• Cena mađunarodne vozačke dozvole od 01.03.2006. godine je 2.000,00 dinara.

DOPUNA UPUTSTAVA O IZDAVANJU MEĐUNARODNE VOZAČKE DOZVOLE

• Međunarodnu vozačku dozvolu ovlašćeno lice u auto moto klubu ili društvu ne može izdati ako je u nacionalnoj vozačkoj dozvoli uneta zabrana na neku od kategorija. Odnosno, međunarodna vozačka dozvola se može izdati samo sa kategorijama na kojima nije uneta zabrana upravljanja

• U međunarodnoj vozačkoj dozvoli se naknadno ne mogu unositi bilo kakve izmene. Ovo se posebno odnosi na slučajeve kada korisnik međunarodne vozačke dozvole posle izdavanja stekne pored postojeće još neku kategoriju za upravljanje vozilom. U takvim slučajevima se izdaje nova međunarodna vozačka dozvola i nikako se ne ispravlja postojeća

• Međunarodna vozačka dozvola za naše građane sa područja Kosova i Metohije se izdaje bez ikakvih ograničenja, odnosno postupak izdavanja medđunarodnih vozačkih dozvola se za ove naše građane nije menjao. Nema nikakve razlike u izdavanju turing dokumenata za korisnike sa područja Kosova i Metohije i uže teritorije Srbije.

AUTO-MOTO SAVEZ SRBIJE
tel: 011 333 12 00
fax: 011 245 10 78 BEOGRAD, SRBIJA
Kneginje Zorke 58
email: info@amss.org.yu

lana_usa:
ja sam ovde kao exchange student, ali prva host porodica je izgleda ocekivala au pair devojku tako da sam promenila porodicu

Svako zasto ima svoje zato,nece ni oni da se dzabe upustaju u tako nesto.Nego,oni imaju olaksice sa porezom kad prime studenta zar ne?Kao doprinose kulturnoj razmeni blah,blah,blah..palamudina obicna :-D ;)

Serbian Princess:
Ali postoji sansa da se viza dobija bez posredstva agencije? :)
pa naravno imas sajt www.AuPair.com i tu imas da biras porodice po nacionalnosti zapravo porjeklu,broju djece,opcije samohranih roditelja, zatim jeziku koji se ogvori u porodici i aplikacije sve sto treba jesta da napravis svoj account dabi mogla da udjes i citas kompletne aplikacije jer su neki podaci i slike uglavnom pod zastitom radi bezbjednosti isto tako ti moras napraviti svoju aplikaciju da bi oni mogli da vide sta ti zelis...ali misli da ti je mnogo lakse i da ces ustedjeti na vremenu ako ides preko agencija i znas da ce sve biti sredjeno a ovako bi morali da ti salju aplikaciju pa i ti onda njima i sve je to mnogo frke zato idi preko agencije:)da razmisljas dale ce dokumenta tipa garantno pismo i tako to stici zato poslusaj moj savjer i idi preko agencija samim tim jer onda Bostaon trazi odgovarajucu porodicu za tebe a ovako bi morala sam da je trazis i trasiz i manje vjerovatnoce da ces je naci samim tim jer manji broj porodica trazi Au PAir preko interneta jer opet Boston je glavno sjediste i mnogo im je sigurnije da oni sve zavrse..:)

Back