Атмосфера - штимунг

9T9kJ9y.jpg

Ово је добра фотографија, за разлику од неких који не поимају значење речи 'штимунг'.

Како лептир на смокви или некакав ситан коров може потпасти под штимунг, то ни милиција не зна..

Или ово керче изнад. Свашта.

Ја заправо и не знам шта је штимунг, осим неке бледе представе о томе у музичком смислу, али у спрези с атмосфером, повезујем да је циљ ове теме да лични доживљај сцене слије у фотографију, што је мање више и циљ фотографије за мој појам, али овде је то.. израженије... успешније...
па кроз ту призму гледам и остале које се постављају овде и тако ми буде много јасније...

ja ovu temu shvatam prvenstveno kao igra svetlosti na nasim fotkama i kad pogledam neku fotkicu, prvo vidim to, a tek posle trazim onaj subjektivni ugodjaj fotkice
i iskreno, meni svaka fotkica ovde ima svoju poruku i svoju lepotu, mozda zato jer je sve to u oku posmatraca, a ja od umetnosti uvek prvenstveno trazim da je ona lepa

Штимунг је управо тренутак добре, лоше, веселе или макар какве атмосфере виђене очима фотографа.
То ти кажем.... ако аутор то види као атмосферу коју хопће да пренесе у фот6ографију, на нама је, који гледамо на њу у овој теми да пробамо да је... осетимо, разумемо... да доживимо тај амбијент и управо атмосферу...да осетимо време, влагу, сунце, мирисе...
тишину јутра или вреву поопднева...Опет, ја на сваку тако гледам и свакој својој то покушавамд а дам, али овде тема налаже да се томе посебна пажња укаже, са обе стране, аутора и посматрача...

То ти кажем.... ако аутор то види као атмосферу коју хопће да пренесе у фот6ографију, на нама је, који гледамо на њу у овој теми да пробамо да је... осетимо, разумемо... да доживимо тај амбијент и управо атмосферу...да осетимо време, влагу, сунце, мирисе...
тишину јутра или вреву поопднева...Опет, ја на сваку тако гледам и свакој својој то покушавамд а дам, али овде тема налаже да се томе посебна пажња укаже, са обе стране, аутора и посматрача...

Лептир на смокви не може бити доживљен као штимунг па да се на главу поставиш. То може да буде на теми ' крупни план', некаква природа или већ шта.

WfCdkq6 - Imgur.jpg

Како је прозван мој лептир , смоква и куче, нећу да улазим у расправу. Свако има право на своје тумачење, па тако и ја ! Штимунг-атмосфера-расположење, може да се односи на мој тренутак посматрања дате ситуације или објекат-субјекат ,који сам у том тренутку фотографисао. Даље нећу више улазити у дискусију.

Back