ATLANTIDA

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.050
Atlantida je ostrvo legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i mestu postojanja se još ništa ne zna. Prvi put Atlantidu je pomenuo drevni grčki filozof Platon, koji saopštava da je ona bila razorena prirodnom katastrofom (verovatno strašnim zemljotresom ili velikom poplavom), pre više od 9000 godina pre Platonovog vremena.
U delu: "Kriton" Platon opisuje rat između Atlanta i ostatka tadašnjeg sveta i kaže da se dogodio pre 9000 godina. Podatak se odnosi na rat, a ne na katastrofu, koja je prouzrokavala potonuće ostrva iako je taj rat prekinula prirodna katastrofa.

Ostali antički autori koji su pisali ili pominjali Atlantidu: Prokl (412 - 485 p.n.e.), Strabon (25. godina n.e.), Plinije Stariji (79. god. n.e.), Diodor sa Sicilije i mnogi drugi.

Prema Platonu Atlantida je bila veliko ostrvo, veličine kao Libija i Azija zajedno, i nalazilo se sa one strane Herkulovih stubova (Gibraltar). To je bila plodna i bogata zemlja, koja je davala dve žetve godišnje. Stanovništvo se bavilo zemljoradnjom, stočarstvom, i zanatima. Kopali su i topili rude. Najcenjeniji metal je bilo zlato, koga je bilo u izobilju i jedan metal sa nazivom orihalk, koji se mogao naći svuda po ostrvu.

U sredini ostrva nalazila su se dva izvora: jedan sa hladnom i jedan sa toplom vodom. Oko njih su stanovnici izgradili bazene za kupanje od kojih su neki bili pokriveni. Postojalo je više gradova i tri pristaništa.

Zemljom je upravljao Atlant uz pomoć 10 careva. Sastajali su se svakih 6 godina, donosili zakone i sudili.

Stanovništvo je uživalo u sreći i bogatstvu sve dok njihovi carevi nisu rešili da zarate sa ostatkom sveta. Vojsku ostatka sveta su predvodili Jelini, a na njihovom čelu su bili Atinjani. U strahovitoj bici Grci su odneli potpunu pobedu i sprečili da se Atlantiđani prošire sa "ove strane Herkulovih stubova".

U jeku najžešćih bitaka zatutnjli su strašni zemljotresi i Atlantida je potonula u more.
Toliko o opštepoznatoj legendi.

Ono što sledi je plod mojih vizija.


* * *


Atlantis Trideset i treći, car Atlantide, okupio je Vrhovni savet svoje ostrvske države da izglasa odluku kojom bi se spasilo sve što se može spasiti od ove umiruće imperije. Naime, oko 2600. godina pre rođenja Isusa Hrista, celoj planeti Zemlji preti katastrofalan zemljotres koji bi mogla izazvati konjunkcija osam od deset planeta sunčevog sistema.

Atlantida je jedina visokorazvijena civilizacija na planeti. Na tom ostrvu, smeštenom između Evrope i Afrike s jedne, i Severne i Južne Amerike s druge strane, na površini od oko pola miliona kvadratnih kilometara, u ne više od dvadeset gradova, živi oko trinaest miliona, od toga u istoimenom glavnom gradu oko tri miliona stanovnika.

Atlanti su došli na Zemlju pre nešto više od deset hiljada godina, pošto su kao poraženi narod proterani iz svog planetarnog sistema. Mudri general koji je birajući između smrti i progonstva odabrao ovo drugo, spustio se na Zemlju sa trista letelica i oko deset hiljada poraženih vojnika i demoralisanih civila. Tu je naselio ravničarsko ostrvo kome je po svom zavičaju dao ime Atlantida i proglasio se za cara Atlantisa Prvog. Njegov narod nije se mešao sa primitivnim stanovnicima Zemlje, niti ih je ometao u njihovom primitivnom načinu života, kao što nije ometao ni njihove “bogove” sa Sinajskog poluostrva od kojih su bili brojniji i sa kojima su postigli sporazum o nenapadanju. On je uspostavio autoritarnu vladavinu koja je trajala sve do njegovog potomka Atlantisa Dvadeset i šestog, kada je izbila revolucija i kada su mu njegovi podanici, čiji životni vek iznosi između trista i četirsto godina, ograničili vlast i uveli Skupštinu. Prelazak na demokratiju značio je ulazak u period preterane slobode a samim tim i degradaciju i opadanje svih vrednosti. Vladavina poslednjih sedam careva bila je simbolična i protokolarna.

Atlantida je u zadnjih sedam hiljada godina doživela veliki tehnički, tehnološki, privredni i kulturni razvoj. Atlantski narod, svetle boje kože i kose i plavih očiju, u svojim genima nosio je komplekse poraza. Bio je zatvoren i nije težio ka tome da naseli celu planetu. Razlog više za tako nešto bio je Zakon protiv incesta, Zakon o nemešanju sa drugim rasama, kao i kontrola rađanja. Atlanti su bili jako surovi prema sopstvenoj defektnoj deci, mentalno zaostalim osobama i duševnim bolesnicima, prema ubicama, lopovima i svim profilima kriminalaca. Nad svim beskorisnim članovima društva primenjivana je eutanazija. Nakon revolucije i krvavog građanskog rata društvo se promenilo iz temelja. Svi pripadnici atlantskog naroda stekli su ista prava. Društvo se brinulo o svojim nejakim i nesposobnim članovima, a one koji su se ogrešili o zakon upućivalo je na prevaspitavanje. Jedino je religija, sinteza astronomije i drevne atlantske filozofije, ostala nepromenjena.

U vreme rođenja Atlantisa Trideset i trećeg, Atlantska država je već uveliko pretvorena u poludegenerisanu zajednicu koja ne drži mnogo do sopstvene budućnosti. Mnogi današnji Atlanti rođeni su iz incesta i po nekoliko generacija unazad. On je, pak, bio jedini plemić u državi, i bio je zdrav i genetski čist. Odrastao je u dvorskom ambijentu, uz luksuz i znanje kojim se malo ko u zemlji mogao pohvaliti. Nedavno oženjen i krunisan, mladi car Atlantis morao je da se nosi sa celim Sunčevim sistemom.

Vrhovni savet Atlantide odlučio je da učini dve stvari: kao prvo, da spasi državu; i kao drugo, da spasi planetu. S tim u vezi, doneta je odluka da se glavni grad Atlantide hermetički zatvori pod kupolu, kako bi preživeo u slučaju da ostrvo potone. U vezi sa ovim drugim, pak, odlučeno je da se podigne jedna pravilna četvorostrana piramidalna građevina na onoj tački na planeti koja je udaljena od središta Zemlje tačno onoliko koliko je udaljena od Severnog pola, čija će visina biti milijardu puta manja od srednjeg rastojanja između Zemlje i Sunca, dok će svaka njena stranica biti toliko dugačka, kad se dve stranice podele sa visinom, da se dobije matematička konstanta p; kao i dve stepenaste piramide, jedna zapadno i jedna istočno od glavne piramide. Taj građevinski objekat u obliku pravilne četvorostrane piramide trebalo bi da bude kontrateg koji će spasiti Zemlju od potpunog uništenja sada i još jedanput u budućnosti, dok će ostale piramide biti pomoćni kontrategovi. Idealna lokacija za jedan takav gigantski objekat bila je Saharska džungla, i to njen istočni deo. Za pomoćne kontrategove određene su džungle u srednjoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

U Saharskoj džungli živelo je jako puno narodá. Svi su bili organizovani u rodovske zajednice. Jedino su Egipćani imali jaku i centralizovanu državu u dolini i pri delti reke Nil. Njihova je vlast bila proširena i na neke okolne zemlje. Tom državom vladao je faraon Keops, iz dinastije čije pravo poreklo nikome u carstvu nije bilo poznato, čije su pretke pa i njega samoga Egipćani smatrali božanstvom. U srednjoj Americi i jugoistočnoj Aziji živela su divlja plemena.
 
Nenajavljena, jednog je dana Atlantisova delegacija posetila Egipat. Njihova letelica spustila se u park palmi ispred faraonove palate. Dočekali su ih faraonovi žreci onako kako se dočekuju božji izaslanici ili i sâm bog; oni su im se i predstavili kao božji izaslanici. Za tu posetu uskoro je saznao ceo Egipat. To je učvrstilo veru njegovih žitelja da bog zaista vlada njihovom državom. U divljim predelima Amerike i Azije delegacije su kontaktirale plemenske vračeve predstavivši im se kao bogovi Sunca.

Gosti su svom egipatskom domaćinu objasnili zašto su došli. Na njihovoj teritoriji treba izgraditi veliko veštačko piramidalno brdo od kamena, koje će svojom visinom stići do neba i tako razblažiti gnev bogova; a da po završetku izgradnje građevina ostane onima čija je zemlja da sa njom rade šta god hoće. Posetioci svom domaćinu obećaše zagrobni život ukoliko ih posluša. Ne konsultujući svoje žrece, koji mu uzgred staviše do znanja da se takva ponuda “bogova” nikada ne odbija, faraon pristade. Oni mu predadoše planove za taj budući objekat, objasnivši mu da će oni obezbediti materijal a da je na njemu da izgradnju sprovede u delo, oprostiše se s njim i svojom letelicom napustiše Egipat.

Megalomanski raspoložen, faraon je svojim savetnicima i svom narodu objavio da će izgraditi ogromnu piramidu. Bila je to velika svetkovina u Gizi, kada su pred narod izašli i faraon Keops i njegova žena Naila. Glavni posao rukovođenja izgradnjom celog objekta poveren je majstoru-graditelju, dotičnom Vaštaru, jednom od ratnih zarobljenika, pripadniku naroda Kušita, kojima je faraon obećao slobodu kad završe piramidu.

Gvozdene ptice počeše da dopremaju kamene blokove na plato Giza. Vest o tome obišla je ceo Egipat i sve okolne zemlje, i ljudi sa svih strana dolaziše da pomognu faraonu. Na gradilištu se u svako doba moglo zateći po dvadeset hiljada ljudi. Na terenu su im pomagale čitave službe. Radnici su bili snabdevani kvalitetnom, kaloričnom i vitaminskom hranom, dok su doktori pomagali umornima i povređenima. Svaki žitelj Egipta bio je obavezan da provede izvesno vreme na gradilištu. Faraon im je svima obećao mesto u zagrobnom svetu, a piramidu odredio za svoju grobnicu.

Kameni blokovi teški između jedne i pet tona pakovani su na drvene sanke koje su radnici vukli do budućeg objekta. Prvi sloj su nekako i sazidali. Ali za drugi sloj bilo je potrebno podići blokove. Vaštar je predložio da se izgradi peščani nasip, poduprt drvenom oplatom sa obe strane kako vetar ne bi oduvao pesak, preko koga bi radnici vukli sanke za izgradnju sledećeg sloja. Kako je objekat rastao tako su rasli i oplata i nasip. Radnicima dobrovoljcima pomagali su i robovi, koji su obavljali najteže poslove. Neretko se dešavalo da oplata pukne te da se pesak raspe na sve strane, što je dovodilo do pogibija i teških povređivanja. Tada bi doktori pacijentima daskama imobilisali slomljene udove i uputili ih na stacionarno lečenje. Bilo je velike muke oko toga da se nasip ponovo podigne, što je uveliko odugovlačilo samu izgradnju. Pored toga, paralelno s tim, druga ekipa radnika gradila je enterijer piramide: hodnike, prolaze, stubove... Naručioci radova, Atlanti, redovno su posećivali objekat i nadgledali njegovo napredovanje. (Time su sebi znatno olakšali posao, jer su u američkim i azijskim džunglama domoroci podneli tek trećinu obaveze oko izgradnje.) Oni su ohrabrivali graditelje da nastave sa radom bez obzira na sve poteškoće.

Petnaest godina kasnije ogromnoj piramidi nedostajao je jedino vrh. Faraon je u tom periodu potrošio jedan deo zaliha iz svoje blagom pretrpane palate, kako bi platio prateće službe, blago koje je opljačkao u osvajačkim ratovima iz kojih je pretežno izlazio kao pobednik, pa je povećao poreze. Ljudima su stomaci bili sve prazniji. Glad je bila jača od straha od “bogova”. Izbili su i prvi štrajkovi koji su dovodili u pitanje završetak piramide u pređvidenom roku. Pobunili su se i suvereni nekih provincija. Izmoreni i delom osakaćeni graditelji poređali su se po carskim putevima i demonstrativno pucketali bičevima zahtevajući da se porezi umanje. Faraonova vojska je bila u pripravnosti.

U najgorem trenutku, kiparska princeza Nelifer posetila je Egipat da bi kao vazal platila porez. Izvršivši lično tu obavezu, što je bilo malo neuobičajeno, princeza je navratila u palatu i obrela se u faraonovim odajama. Kad su ostali sami faraon ju je napastvovao i svukao je. Ona ga je tvrdoglavo odbila, pa ju je on išibao. Kleknuvši pred njega i nateravši ga da pomisli kako ju je ukrotio, kad joj on priđe ona ga kao divlja mačka ujede za ruku. On je ovog puta išamara i naredi vojnicima da je zatvore u palati.

Za to vreme Atlanti su podigli kupolu kojom su zatvorili ceo grad Atlantidu. Naselili su kupolu najboljim pripadnicima svog naroda potpuno spremni za predstojeću katastrofu. Ali piramida nije bila završena na vreme, pa su Atlanti bili primorani da u rekordnom roku sagrade vrh i postave fasadu na sve njene četiri strane uz konstataciju da ljudski rod nijedan posao ne može privesti kraju. Faraonova vojska je za to vreme rasterivala pobunjeni narod. Gotova piramida bila je visoka oko sto četrdeset i sedam metara, dok je jedna njena stranica bila duga oko dvesta trideset i tri metra. Za njenu izgradnju utrošeno je oko dva miliona blokova. Bila je to jedna impresivna građevina, svakako najveća u Egiptu. Stepenaste piramide u Americi i Aziji bile su znatno niže.

Poslednja atlantska poseta Egiptu dogodila se tri dana pred konjunkciju planeta. Faraon je tada svo svoje blago iz palate preneo u piramidu, uveren da će mu biti potrebno u zagrobnom životu. Poveo je i princezu Nelifer, da joj pokaže koliko ima blaga. Nju je impresionirala veličina piramide pre nego što je i ušla unutra. Jedna od najvećih prostorija u njoj bila je ispunjena sa toliko blaga koliko ona nije videla na jednom mestu od svog rođenja. Ona skoči u zlato, bisere i drago kamenje, da se u njima kupa kao u vodi. Utom vrhovni sveštenik Hamar povuče jednu ručku i vrata počeše da se zatvaraju. Dok je ona stigla da shvati šta ju je snašlo, vrata se sasvim zatvoriše. Sa njihove suprotne strane ostadoše faraon i vrhovni sveštenik. Bila je to Keopsova osveta za njeno odbijanje.

U tačno proračunato vreme od strane Atlanta nastupila je konjunkcija planeta. Osam od deset Sunčevih podanika, svi osim Plutona i Nibiru, poređalo se u pravu liniju izazvavši višeminutne potrese na svim tim planetama. Zahvaljujući piramidi, koja je kao gromobran štitila sve oko sebe, nijedna građevina u Egiptu nije nastradala. Inače zemljotres je bio jak i obrisao je mnoge građevine sa lica zemlje. Poginulo je i puno ljudi. Ali sve je to bilo ublaženo dejstvom nevidljive radiestezijske energije Keopsove piramide, i ostale dve stepenaste piramide, koje su odigrale ulogu kontrategova. Inicijatori njihove izgradnje prošli su najgore. Od celog njihovog ostrva ostao je samo grad Atlantida, pod kupolom, na dnu Atlantskog okeana. Desetkovani, Atlanti su se preselili u vodeni svet.

Faraon Keops poživeo je još dosta godina. Sahranjen je u velikoj piramidi. Njegovi potomci i naslednici izgradili su još sedamdesetak manjih piramida u dolini reke Nil. Posle njega, u Egiptu je došlo do erozije tla. Kiše su gotovo potpuno prestale da padaju. Zemljište je počelo da se isušuje i da gubi organske sastojke, zatim da se pretvara u beživotnu prašinu i najzad u pesak. Nekad bogata, plodna i puna života, Saharska džungla se u narednih stotinu godina pretvorila u veliku pustinju. Plemena u Americi i Aziji su svoje stepenaste piramide koristila kao žrtvene hramove, zahvalni što su preživeli katastrofu kao što je konjunkcija planeta, i izgradili su u čast “bogova” na desetine manjih u narednim vekovima. Od Atlanta su ostale samo legende, a od Egipćana velika piramida.
 
Nije tacno.
Atlandida je dzinovsko lebdece ostrvo, neka vrsta cardaka ni na nebu ni na zemlji koji se nalazi iznad Himalaja na visini od oko 10 000metara. Po potrebi, anatigravitacioni motori mogu dizati ili spustati ovo nebesko naselje na manju ili vecu visinu, u zavinosti od jetstreamova koji se javljaju na tim visinama. Kralj Atlandide se zove Amplituda, ali je zbog gresaka i specificnih glasova u vanzemaljskom jeziku Zemljanima izgledalo kao Atlantida. Njegova zena - Frekvencija je bila nerotkinja, ali je Amplitudi podmetnula dete njene sestre Talasne Duzine - sina Oscilatora.
Ponekad se spustaju na zemlju, radi ispitivanja terena. Iako se trude da ih ljudi ne vide, do sustreta je tokom istorije ipak ponekad dolazilo, i tako je nastala legenda o Jetiju.

Eto, to ti je o Atlantidi.
Moja verzija je tacna, tvoja nije.
 
Burazeru, ja sam izneo veliku priču, ma kakva ona bila; legende se ne dokazuju. Da sam hteo nešto da dokazujem otišao bih na Prirodne nauke. Ali ja se ne bavim naukom, već misticizmom, i apsolutno ništa ti neću dokazivati. Ovo što si ti napisao ne da spada u mitove i legende, zapravo ne spada nigde. Mislim da je glupo uopšte diskutovati na ovakav način, jer ti se rugaš jednoj legendi kojoj je mesto na kultnim temama tako što pišeš gluposti kojima govoriš dosta toga o sebi. Pusti ozbiljne diskutante koje zanimaju mitovi i legende da ozbiljno diskutuju o ovoj temi. Nemoj da provociraš moderatora da zaključa ovako ozbiljnu i kompleksnu temu zbog nebuloza koje pišeš i tvoje želje da se bez ikakvog razloga prepucavaš i rugaš te tako lečiš neke svoje ozbiljne komplekse. Prema tome, naša je korespodencija na ovaj način završena. Molim moderatora da dozvoli da ova tema živi jer mislim da će biti i ozbiljnih komentara na ovu priču (mit i legendu) o Atlantidi, jer ovo nema veze sa naukom i dokazivanjem bilo čega. Toliko.
 
Зашто се љутиш. Због чега је ово што је Швабов написао мање озбиљно од онога што си написао ти?
 
Dobro došla Kojice. Ovo što je on napisao je šturo i nepotpuno, i pisano da se naruga mom pisanju; tekst radi teksta, da bi se unizio originalni tekst koji liči na mit i legendu. Klasična sprdačina. Mislim da me odlično razumeš. Daj neki ozbiljan komentar. Pogrešno si procenila da se ljutim. Ne ljutim se uopšte, samo nemam nameru da naučnim putem dokazujem legende.
 
Ne bih rekao, to spada u takozvani žanr modernih mitova. Ipak se ja malo više od tebe razumem u književnost.

Управо си сам себи упао у уста, јер су митови као књижевна појава стварани само до појаве класног друштва.

А колико се разумеш у књижевност, управо видим... :D
 
Varaš se, to ti je tako u klasičnoj književnosti. Moderni mitovi se zapravo zovu antimitovi, kao što se moderna utopija zove antiutopija. Pet objavljenih knjiga je dovoljan dokaz da se ipak razumem u književno stvaralaštvo.
 
Varaš se, to ti je tako u klasičnoj književnosti.

Јел? А који то још облици књижевности постоје? :D

Moderni mitovi se zapravo zovu antimitovi, kao što se moderna utopija zove antiutopija

А наранџасти дедамразеви скупљају алеву паприку са Марса... :mrgreen:

Pet objavljenih knjiga je dovoljan dokaz da se ipak razumem u književno stvaralaštvo.

Исто као што је то што сам ја јуче пар пута шутнуо на гол довољан доказ да сам добар фудбалер... ;)
 
Dobro došla Kojice. Ovo što je on napisao je šturo i nepotpuno, i pisano da se naruga mom pisanju; tekst radi teksta, da bi se unizio originalni tekst koji liči na mit i legendu. Klasična sprdačina. Mislim da me odlično razumeš. Daj neki ozbiljan komentar. Pogrešno si procenila da se ljutim. Ne ljutim se uopšte, samo nemam nameru da naučnim putem dokazujem legende.

Не разумем те уопште. Одакле ти идеја да ти се он руга?

Човек је само онео своју визију. Има право на то јел да?

Ово и није тема на којој се разговара о Атлантиди већ о нашим визијама.
Ако сам ја добро разумела...

Оно што је он написао ми се малко више свиђа. :D
 
Не разумем те уопште. Одакле ти идеја да ти се он руга?

Човек је само онео своју визију. Има право на то јел да?

Ово и није тема на којој се разговара о Атлантиди већ о нашим визијама.
Ако сам ја добро разумела...

Оно што је он написао ми се малко више свиђа. :D

Nisi ništa razumela, on je tražio od mene da mu nešto dokazujem ili pobijam. Ono što je on napisao sviđa ti se više (ako ne lažeš) zato što je kraće i lakše za čitanje, a možda zato što moj tekst nisi ni stigla da pročitaš.
 
Nisi ništa razumela, on je tražio od mene da mu nešto dokazujem ili pobijam. Ono što je on napisao sviđa ti se više (ako ne lažeš) zato što je kraće i lakše za čitanje, a možda zato što moj tekst nisi ni stigla da pročitaš.

Ма прочитала сам га већ... на неком другом форуму...

А и да нисам... Некако је написано по шаблону... већ виђено...

Разумеш?

Ја не лажем. ;-) Мрзи ме да лажем...:D
 

Back
Top