Atlantida - sa naučne tačke gledišta

• Začetnik teme Začetnik teme qvey
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa stanovišta nauke i nalazišta, rekao bih lično da se sa relativnom sigurnošću može tvrditi da je Atlantida - Tera (Tira, odnosno Santorini).

atlanplatomap.gif

U praktično svakom smislu odgovara...

Poslednja izmena:
Уклоњено је 20 постова. Смирите страсти колеге, да тема не би пре времена отишла под кључ.

Uklonjeni su svi moji postovi, gde pametan moze da zakljuci da je nebulozno iskljucivati pretpostavku/mit o intervenciji vanzemaljaca iz pretpostavke/mita o Atlantidi, jer i dan danas nije jasno da li je u pitanju kontinent, ostrvo ili samo Platonova vizija savrsenog drustva.

Dakle, hocemo da predpostavimo da je Atlantida postojala, ali nikako necemo da pretpostavljamo vanzemaljsku intervenciju.

Baš sam sinoć na History chanell gledao ovu temu i postavka je kako je Atlantida postojala, ima i arheoloških dokaza za to. Ovi na HC ne isključuju vanzemaljce kao Atlantiđane. Ja ne bih zanemario Platona, pa on je Atlantidu detaljno opisao - ne verujem da je fantazirao, nije on takav tip.

A kakav je tip onda.

Platon je stvorio vise puta sliku drustva koji je po njemu idealan i onda tvrdio da je to tako postojalo, kao prica o Praatini koja se isto spominje.

Baš sam sinoć na History chanell gledao ovu temu i postavka je kako je Atlantida postojala, ima i arheoloških dokaza za to. Ovi na HC ne isključuju vanzemaljce kao Atlantiđane. Ja ne bih zanemario Platona, pa on je Atlantidu detaljno opisao - ne verujem da je fantazirao, nije on takav tip.

Гледао сам и ја. То је нетипична емисија за Хистори, Помало је сензационалистичка и не заснива се на аргументима него на ентузијазму једног истраживача који хоће да докаже да су подводне структуре у Карибима су дело људских руку. Али чак и они не кажу да је то Атлантида.

Прича помало подсећа на причу о Троји. Чак се Троја и помиње у стилу да је "откривена" да би затим билиоречено да су "у 19. веку научници нашли ископине које одговарају опису древне метрополе".

Просто речено, и Атлантида и Троја су начин да се популаризују нека истраживања чија веза са Платоновом Атлантидом односно Хомеровом Тројом никада не може бити доказана.

Samo ne odgovara Platonovom opisu.

Može se reći da je priča o Atlantidi, priča iz druge ruke. Skoro sam gledao neku emisiju gde se kaže da su priču o izgubljenom gradu/ostrvu/civilizaciji Grci čuli od Egipćana te da su Egipćani to vezivali za, ne držite me strogo za reč (ne mogu da se setim tačno) ili za Santorini ili za Krit (koji je uzdred stradao od cunamija izazvanog eksplozijom vulkana na Santoriniju).

Može se reći da je priča o Atlantidi, priča iz druge ruke. Skoro sam gledao neku emisiju gde se kaže da su priču o izgubljenom gradu/ostrvu/civilizaciji Grci čuli od Egipćana te da su Egipćani to vezivali za, ne držite me strogo za reč (ne mogu da se setim tačno) ili za Santorini ili za Krit (koji je uzdred stradao od cunamija izazvanog eksplozijom vulkana na Santoriniju).

Да, то је преовлађујуће мишљење. Ако је уопште постојало нешто што је било Атлантида, верује се да је реч о Минојској култури која је, опет се мисли, уништена након цунамија изазваног ерупцијом вулкана на Санторинију.

За цунами мање више, он ионако увек захвати само уски обалски појас, али су ископине на Криту показале да је острво било прекривено и до 6 метара дебелим слојем вулканског пепела!!!

За цунами мање више, он ионако увек захвати само уски обалски појас, али су ископине на Криту показале да је острво било прекривено и до 6 метара дебелим слојем вулканског пепела!!!

Kažu da je i sam cunami bio dovoljno razoran. Reč je bila o izrazito priobalnoj kulturi a talas procenjuju na 30 metara. Naravno, nestanak Minojske klulure se nije desio u danu. Tavorili su još neko vreme i na kraju nestali.
Inače, Vela Luku je je 70-ih godina pogodio cunami. Bio je smešan u poređenju sa ovim koji je uništio (navodno) Minojsku civilizaciju, pa ipak neke posledice nisu sanirane ni do danas.

Да, то је преовлађујуће мишљење. Ако је уопште постојало нешто што је било Атлантида, верује се да је реч о Минојској култури која је, опет се мисли, уништена након цунамија изазваног ерупцијом вулкана на Санторинију.

ako je to bio cunami razornih dimenzija,šta je još nastradalo od njega???

ako je to bio cunami razornih dimenzija,šta je još nastradalo od njega???

Ne znam ja više od onog što je bilo u emisiji. U principu, reč je o tome da ih je taj talas privredno uništio. Uništio im je trgovačku flotu (najvažnije), luku, magacine, zalihe i poplavio polja. Pošto se sve desilo u trenutku, od pretrpljene štete se kao zajednica više nikada nisu oporavili. Dosta od tih pretpostavki je zasnovano na simulacijama (računarskim), više nego na arheološkim dokazima.

Upravo to gore pomenuto: katastrofa na Santoriniju, cunami, vulkanski pepeo, egipatski naziv za Krit,, ono-što-je-moderna-istorija-nazvala "minojska civilizacija", grčka priča o Atlantidi iz druge ruke + vremenski razmak sve to je jednako da je Atlantida postojala, da je Atlantida bila (jeste) Krit, da je napredno društvo bila civilizacija na Kritu, da nije bilo nikakvih vanzemaljaca ili okultističkih priča.

Back