Atila-Bič Božiji

Attila the Hun had multiple wives and several children. Attila's last wife was Hildico, a Germanic princess. Attila died on his wedding night with her, apparently choking on his own blood from a nosebleed to which the Hun king was prone, after heavy drinking. If he had not been drunk, it is speculated that he might have survived the nosebleed which caused the death of the most powerful man in the world in 453 AD.

Poslednja izmena od moderatora:
Attila the Hun had multiple wives and several children. Attila's last wife was Hildico, a Germanic princess. Attila died on his wedding night with her, apparently choking on his own blood from a nosebleed to which the Hun king was prone, after heavy drinking. If he had not been drunk, it is speculated that he might have survived the nosebleed which caused the death of the most powerful man in the world in 453 AD.
Ima.
Samo su tu bili fini..
To ga je ta Hildika obrađivala cijelu noć, dok nije odapeo.
ha ha

Poslednja izmena od moderatora:
Pa sad, Mađari se u svojoj tradiciji smatraju Atilinim naslednicima. Međutim kad pogledaš današnje Mađare, nešto su mi se mnogo prolepšali, ako zaista vode poreklo od Huna, koji su opisani kao, mali zdepasti, mongoloidni, sa velikim glavama i sl. Naravno mešali su se sa drugim narodima, ali hunske crte nisu recesivne nego dominantne, tako da prolepšavanje baš u toj meri za 1000-1500 godina mi ne deluje verovatno. Pre će biti da su tokom istorije imali dodirnih tačaka, usvojili jedni od drugih neke običaje i sl.
To je antihunska propaganda od rimskih i romejskih pisaca... Huni su miks plemena i etniciteta, čak mislim da većina nije kosooka...

Izdavačka kuća "Buk" otkrila je srpskim čitaocima nemačkog istoričara Bernda Ingmara Gutberleta koji poseduje redak talenat da piše zanimljivo i zabavno o istorijskim temama i do sada je objavila dve njegove knjige "2012, Kalendar Maja" i "50 najvećih laži i legendi svetske istorije".

Међу ових 50 лажи и легенди је и та о хунском пореклу данашњих Мађара. Тај Гутберлет, који се, узгред, школовао у Пешти, фино је објаснио да је за мит о хунском пореклу Мађара заслужна династија Арпадоваца која је из пропагандних разлога покренула предање да потиче од Атиле Хунског.

To je antihunska propaganda od rimskih i romejskih pisaca... Huni su miks plemena i etniciteta, čak mislim da većina nije kosooka...

Pa sad istina je da su Huni nametali svoju vlast raznim plemenima na jednom širokom prostoru i da ih je bilo raznih, medjutim detaljni opis samih Huna dao je Amijan Marcelin, koji se sam u ono vreme borio za objektivnost i isticao da je istina glavni istoričarev cilj i da je on nipošto ne sme izvrtati, kao i da onaj koji prećutkuje izvesne događaje nije ništa bolji od onog ko izmišlja itd.

San svakog arheologa na planeti ja da nađe grob Atile biča božjeg. Postoji jedan zapis koji je ostavio Marcelin u petom veku u kome kaže da je Atila sahranjen u sedećem položaju sedeći na konju. Onda je preko svega toga natrpan zlatom. To znači da bi se ta količina zlata mogla meriti tonama. Naravno, svaki arheolog koji je bilo šta negde čeprknuo on razmišlja kako će jednog dana da nađe Atilin grob - kaže Nenad Mihajlović, profesor istorije i dodaje:

- Postoje mnoge teorije o tome gde je Atila sahranjen, ali najverovatnije je u pitanju oblast oko Tise. I Marcelin pominje Tisu. Najverovatnije na ušću Tise u Dunav.

Zašto je Atilin grob sakriven?

Odgovor na ovo pitanje leži u činjenici da je Atila sahranjen sa velikim blagom, uključujući i mač Boga Marsa. Da bi sprečili pljačku groba, ali i skrnavljenje njegovih posmrtnih ostataka podanici su se potrudili da pogrebno mesto nikada ne bude otkriveno.

Legenda govori da je pokojnik bio izložen na travi ispred svog šatora kako bi svi Huni mogli da mu iskažu poštovanje. Najbolji konjaci jahali su u krug oko tela, izvodeći pogrebni ples. Drugi ratnici su mačevima i noževima pravili duboke rane na svojim licima. Običaji su nalagali da se ne žali suzama, već krvlju koja teče niz obraze.
(Možemo napraviti paralelu sa mongolskim narodima kada je recimo Dzingis Kan sahranjen pa su preko njegovog groba trčali konji da se ne zna gde je.)

Telo je položeno u tri sanduka – zlatni, srebrni i gvozdeni. Kovčezi od plemenitih metala trebali su da ukažu na blago koje je stekao ratovanjem, a gvozdeni da je potčinio brojne narode.

Tako pripremljen, Atila je u noći odnet na nepoznatu lokaciju i sahranjen. Muškarci koji su bili zaduženi za kopanje groba i ukop ubijeni su odmah nakon što su obavili svoj posao. Na taj način je osigurano da grob vladara ostane tajna.

Pretpostavlja se da je telo spušteno u reku Tisu. O tome govore i novija otkrića. Na jednoj farmi u blizini Segedina iskopano je veliko hunsko blago – 162 komada koja su obuhvatila pojaseve, zlatni nakit ukrašen dragim kamenjem, ukrase za sedla, kopče čizama, delove mačeva i bodeža, drške drvenog alata… Kako su ovi predmeti navodili da je tu bio dvor vladara, smatra se da je u njegovoj blizini i grob.

Postoji i stav da se Atilin grob nalazi u selu Krupac, nedaleko od Pirota. Razlog za takvo mišljenje arheolozi potkrepljuju činjenicom da se tim prostorom proteže Via Militaris (vojnički put), kojim je i sam Atila prolazio osvajajući Balkan. Nakon njegove smrti reka Nišava je pregrađena, a na njenom dnu iskopan grob u koji je spušten kovčeg. Brana je, zatim, uklonjena i reka je nastavila da teče svojim prirodnim tokom.

Poslednja izmena:

Back