Atila-Bič Božiji

Moračanin

Veoma poznat
Poruka
11.434
Atila je najveći osvajač svih vremena.
Osvojio je pola svijeta i na kraju umro u krevetu svoje mlade nevjeste.
imgres

http://hr.wikipedia.org/wiki/Atila
atila_bic_boziji_5.jpg

Poslednja izmena:
Ja mislim da je bio Srbin i da se zvao Anta, ali su naravno Vatikan, Ameri i masoni prepravljali istoriju jer mrze nas Srbe i onda od Ante ispade neki tamo Atila :mrgreen: :lol:

ozbiljno pitam, zato što kažu da to nije isti narod, bili huni pa nakon par vekova madjari, ali meni nekako oni liče po opisu, običajima (azijatske crte lica, konji i sl.)... samo što se jedni pojavljuju malo pre a drugi malo kasnije ???

ozbiljno pitam, zato što kažu da to nije isti narod, bili huni pa nakon par vekova madjari, ali meni nekako oni liče po opisu, običajima (azijatske crte lica, konji i sl.)... samo što se jedni pojavljuju malo pre a drugi malo kasnije ???

Pa sad, Mađari se u svojoj tradiciji smatraju Atilinim naslednicima. Međutim kad pogledaš današnje Mađare, nešto su mi se mnogo prolepšali, ako zaista vode poreklo od Huna, koji su opisani kao, mali zdepasti, mongoloidni, sa velikim glavama i sl. Naravno mešali su se sa drugim narodima, ali hunske crte nisu recesivne nego dominantne, tako da prolepšavanje baš u toj meri za 1000-1500 godina mi ne deluje verovatno. Pre će biti da su tokom istorije imali dodirnih tačaka, usvojili jedni od drugih neke običaje i sl.

Pa sad, Mađari se u svojoj tradiciji smatraju Atilinim naslednicima. Međutim kad pogledaš današnje Mađare, nešto su mi se mnogo prolepšali, ako zaista vode poreklo od Huna, koji su opisani kao, mali zdepasti, mongoloidni, sa velikim glavama i sl. Naravno mešali su se sa drugim narodima, ali hunske crte nisu recesivne nego dominantne, tako da prolepšavanje baš u toj meri za 1000-1500 godina mi ne deluje verovatno. Pre će biti da su tokom istorije imali dodirnih tačaka, usvojili jedni od drugih neke običaje i sl.

Jasno je da Savremeni Mađari imaju vrlo malo Hunsko-Protomadjarskih gena. Ipak su manjinska Protomadjarska plemena (legendarna 7 Madjarska plemena) stvorili državu među većinske Panonske Slovene + brojčana kolonizacija Nemaca (vlastela, trgovci, zanatlije, rudari) opustele Ugarske nako proteravanja Turaka. Pitam za Protomađare (legendarna 7 Madjarska plemena) jer tu postoje neka neslaganja da su oni isto što i Huni. Ja sam mišljena da su jednostavno postojala dva talasa Huna - prvi sa Hunima i drugi nekoliko vekova kasnije takodje sa Hunima ali neki ih svrstaju u posebnu Mađarsku kategoriju.

Jasno je da Savremeni Mađari imaju vrlo malo Hunsko-Protomadjarskih gena. Ipak su manjinska Protomadjarska plemena (legendarna 7 Madjarska plemena) stvorili državu među većinske Panonske Slovene + brojčana kolonizacija Nemaca (vlastela, trgovci, zanatlije, rudari) opustele Ugarske nako proteravanja Turaka. Pitam za Protomađare (legendarna 7 Madjarska plemena) jer tu postoje neka neslaganja da su oni isto što i Huni. Ja sam mišljena da su jednostavno postojala dva talasa Huna - prvi sa Hunima i drugi nekoliko vekova kasnije takodje sa Hunima ali neki ih svrstaju u posebnu Mađarsku kategoriju.

Nemaju Mađari ništa sa Hunima i sa Atilom.
Atila je samo prilikom osvajanja, tamo u današnjoj Mađarskoj sebi privremeno sagradio jednu vikendicu zbog Mađarica.

Tako mu jedna od tih žena u krevetu odgrize nešto i Atila odape i spasi Evropu od divljih hordi sa istoka.

A ti znas kako su izgledali Huni.

Madjari su deo finougriskih naroda koji se u Panoniju naselili u 10. veku.

Pa sad je pitanje koliko su ti Huni koji su dosli u Panoniju uopste imali azijatske karakteristike jos.

Ipak se od prvog spominjana u Kini do dolazka u Evropi preslo par vekova.

Uopšte niko ne misli na njihova prva pominjanja u Kini, nego na zapise koji se odnose na period kada su već prodrli u Evropu. Amijan Marcelin kao savremenik ih je opisao na šta liče, u Res Gestae-ama ih je podrobno opisao. A podataka ima i o načinu života na Atilinom dvoru i sl. iz fragmenata koji su sačuvani iz Priskovog izveštaja o putovanju na Atilin dvor u kome je lično učestvovao.

EVO GA NAŠ JUNAK :per:

Crtež Atile iz Nirnberške hronike (1493)

1.jpg

Lik Atile sa bronzane plakete (XV vek)

0.jpg

Srednjevekovni crtež Atile

3.jpg

Figura Atile iz muzeja u Mađarskoj (XX vek)

2.jpg

I CARSTVO NJEGOVO :per: Velikooo breee, svaka mu dala :sad2:

Attila-the-Hun-1.jpg

A O ŽENAMA :heart:

Citiraću Napoleona - Bez žene nema sreće ni nesreće

E sad ako je Napoleon tako mislio onda otprilike i svi ostali veliki osvajači
pre i posle njega a između ostalih i naš JUNAK ATILA tako razmišlja. :rotf:

MUŠKARCI SU SLABI NA ŽENE :rotf:

p.s. Prati li neko seriju Sulejman - upropasti ga žena :dash:

Poslednja izmena:
EVO GA NAŠ JUNAK :per:

Crtež Atile iz Nirnberške hronike (1493)

Pogledajte prilog 257970

Lik Atile sa bronzane plakete (XV vek)

Pogledajte prilog 257973

Srednjevekovni crtež Atile

Pogledajte prilog 257974

Figura Atile iz muzeja u Mađarskoj (XX vek)

Pogledajte prilog 257972

I CARSTVO NJEGOVO :per: Velikooo breee, svaka mu dala :sad2:

Pogledajte prilog 257977

A O ŽENAMA :heart:

Citiraću Napoleona - Bez žene nema sreće ni nesreće

E sad ako je Napoleon tako mislio onda otprilike i svi ostali veliki osvajači
pre i posle njega a između ostalih i naš JUNAK ATILA tako razmišlja. :rotf:

MUŠKARCI SU SLABI NA ŽENE :rotf:

p.s. Prati li neko seriju Sulejman - upropasti ga žena :dash:

Lepe romantičarske sličice nema šta. :mrgreen: Ali mapa je sve nadmašila.
Huni nisu imali klasičnu državu u Atilino doba već je to bio plemenski savez sastavljen i od baba i od žaba :lol: , prostirao se otprilike kao na ovoj mapi. Pa ti vidi razliku.
Untitled.jpg

Lepe romantičarske sličice nema šta. :mrgreen: Ali mapa je sve nadmašila.
Huni nisu imali klasičnu državu u Atilino doba već je to bio plemenski savez sastavljen i od baba i od žaba :lol: , prostirao se otprilike kao na ovoj mapi. Pa ti vidi razliku.
Pogledajte prilog 257995

Hvala na pohvali za sličice, pa velim da prezentujem JUNAKA :mrgreen:

Video ja tu mapu, nego ajde da mu malo smanjim posed. BTW video sam i veći posed :gace:

image01.jpg

Back