atero indeks,faktor rizika

zoran4u

Poznat
Poruka
7.410
Ovo je moj prvi forum na koji sam se prijavio , sasvim slučajno dok još nisam ni znao kako se gasi kompjuter, nekako svi putevi vode prema krstarici. S obzirom na to mislim da ću ovde naći neke odgovore od cenjenih admina :worth: na jednom od najboljih foruma :per:
Želim samo da mi neke stvari razjasnite koje obično doktori ne žele ili zato što žure iz ne znam kojih razloga ali to je njihova stvar.
Vadio sam krv u domu zdravlja i prvi put vidim u nalazima da se spominju non hdl, atero indeks i faktor rizika. Ja sam uspeo da provalim na koji način se dobijaju vrednosti datih paremetara. E sada nigde ne piše koje su granične vrednosti za atero indeks i za faktor rizika znači koliko je od do. Hdl holesterol mi je 1,04 što je u redu jer su stavili da je granična vrednost 1,03 - 1,6. U onim plavim starim listama pišu ove vrednosti da je hdl veći ili jednak od 1,6 poželjan, da je od 1,0 - 1,6 rizično a ispod 1,0 visoko rizično. Na ovom forumu u jednoj temi sam video da piše da je hdl holesterol dobar holesterol i da je to čistač krvnih sudova. Po svim mojim rezultatima masnoća u krvi sve je u granicama ali mi je taj hdl rizičan po plavoj listi a po njihovim vrednostima na donjoj granici. Imam malo problema sa venama pa sam pomislio da to nema veze sa ovim hdl holesterolom naravno uz još neke od činilaca. Moja pitanja su sledeća:
1. Šta je to non hdl?
2. Šta je to atero indeks i koje su granične preporučene vrednosti?
3. Šta je to faktor rizika i koje su preporučene granične vrednosti?
4. Kako povećati hdl holesterol?
Pozdravče nadam se da nisam ugnjavio i mislim da ovo niko još nije pitao :)
Čekam odgovor a do tada :whistling:

Surfujući po netu sam došao do nekih svojih odgovora. To ću i da napišem pa možda nekome bude koristilo.
Atero indeks predstavlja faktor za masnoće u krvnim sudovima i dobro je da je manji od 3,00.
Faktor rizika je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i dobro je da je ispod 4,5.
HDL holesterol se može povećati , to je taj dobar holesterol tkzv čistač krvnih sudova, fizičkom aktivnošću, korišćenjem manje šećera u ishrani i sunčanjem zbog vitmina D.
Svi rezultati se gledaju u celini a ne odvojeno i ako postoji rizik onda se preduzima dalje ispitivanje jer su ovo samo polazni instrumenti.
NON HDL je vrednost koja se dobija kada se od ukupnog holesterola oduzme HDL holesterol. A VLDL koje isto kao i LDL spada u loše masnoće se dobija kada se od NON HDL oduzme LDL holesterol. I treba bi da bude ispod 0,7. Tako da u suštini NON HDL predstavlja loše masnoće. Atero indeks dobija se kada se LDL holesterol podeli sa HDL holesterolom. Faktor rizika se dobija kada atero indeks pomnoži sa ukupnim holesterolom pa se sve podeli sa LDL holesterolom.
Nadam se da sam nekome pomogao u ovim osnovnim stvarima sa kojima sam se ja susreo prvi put.

Back