Ateizam-ubedjenje?

Vera je vera jer se ne zasniva na cinjenicama.
Ubedjivati sebe da verujete prema naucnim cinjenicama znaci da imate sumnje u vasu veru.

U teorije (ukljucujuci evoluciju), se ne veruje, nego se prihvata ili ne. U stvari mozes ti da verujes ili ne u teorije i zakone kol'ko 'oces, oni ipak deluju.

Teorije evolucije i gravitacije, iako teorije, lepo rade. Gravitaciju mozete lako proveriti, a evolucija i dalje sljaka, kao sto mozemo procitati ovde.

Ne vidim zasto evolucija toliko smeta vernicima.

Vera je vera jer se ne zasniva na cinjenicama.
Ubedjivati sebe da verujete prema naucnim cinjenicama znaci da imate sumnje u vasu veru.

U teorije (ukljucujuci evoluciju), se ne veruje, nego se prihvata ili ne. U stvari mozes ti da verujes ili ne u teorije i zakone kol'ko 'oces, oni ipak deluju.

Teorije evolucije i gravitacije, iako teorije, lepo rade. Gravitaciju mozete lako proveriti, a evolucija i dalje sljaka, kao sto mozemo procitati ovde.

Ni ja zaista ne vidim zasto evolucionistima smeta kreacionizam (Ljiljana Colic).
Zasto decu ucimo da su nastala od majmuna!? zasto im se namece necije misljenje!? Zasto ih ne pustimo da odrastu pa sama vide koji je pravi put!? nego moraju da uce teoriju koja je odavno opovrgnuta!

Ni ja zaista ne vidim zasto evolucionistima smeta kreacionizam (Ljiljana Colic).
Zasto decu ucimo da su nastala od majmuna!? zasto im se namece necije misljenje!? Zasto ih ne pustimo da odrastu pa sama vide koji je pravi put!? nego moraju da uce teoriju koja je odavno opovrgnuta!
Zato sto je kreacionizam nastao kako bi postanje predstavili kao naucnu teoriju. Vecina "dokaza" su pokusaji da se dokazi za evoluciju opovrgnu, kao da napadanjem protivnika dokazuju sebe.

Ne bih imao nista protiv da se pored evolucije izucava i postanje, ups kreacionizam na casovima biologije, ali da se i na veronauci zastupa evolucionizam. Kad moze verovanje medj naucne teorije, sto ne i obrnuto?

Poslednja izmena:
nemozhe da objasni evoluciju zhivotinja kao svesnih bicja iz biljaka- koje su nesvesne, i nemozhe da objasni evoluciju ljudi kao razumnih bicja iz zhivotinja- koje su nemaju razum. te dve stvari su morale da budu natprirodne.

Ovo je vrlo zanimljiva konstatacija, dali bih mogao da nam pruzis dokaze da biljke nisu svesna bica ili te njihova pasivnost primorava na to da tako mislis ili si bio biljka u proslom zivotu pa znas ili nesto trece, bas bih voleo da saznam na cemu baziras to sto predstavljas kao dokaz ??

Dodatak : Takodje da te upitam za dokaze da zivotinje nemaju razum, koji je mozda samo slabo razvijen u odnosu na instinkte koji su jaci i u svakoj situaciji preovladavaju razum ?

Poslednja izmena:
Zato sto je kreacionizam nastao kako bi postanje predstavili kao naucnu teoriju. Vecina "dokaza" su pokusaji da se dokazi za evoluciju opovrgnu, kao da napadanjem protivnika dokazuju sebe.

Ne bih imao nista protiv da se pored evolucije izucava i postanje, ups kreacionizam na casovima biologije, ali da se i na veronauci zastupa evolucionizam. Kad moze verovanje medj naucne teorije, sto ne i obrnuto?
:lol: da, ova knjiga Stivena Hokinga najbolje pokazuje kome smeta Bog...i ko se vise trudi da opovrgne.

Ne budi smesan, pa da li je bogoslovija nesto obavezno, gde deca moraju da idu, ma daj ne pricaj gluposti. Uporedjujes ono gde se deca ne pitaju vec moraju da uce, sa onim gde imaju pravo izbora. Dakle, mi govorimo da se deca primoravaju da uce neciju izmisljotinu....a ja tvrdim da ni jedno jedino dete ne bi poverovalo u evoluciju da im se u istom vremenu izloze i kreacionisticke cinjenice.
To sto ti ne zelis da cujes za Boga, pa samim tim ni za naucne cinjenice koje su neoborive, je tvoja licna stvar.

:lol: da, ova knjiga Stivena Hokinga najbolje pokazuje kome smeta Bog...i ko se vise trudi da opovrgne.

Ne budi smesan, pa da li je bogoslovija nesto obavezno, gde deca moraju da idu, ma daj ne pricaj gluposti. Uporedjujes ono gde se deca ne pitaju vec moraju da uce, sa onim gde imaju pravo izbora. Dakle, mi govorimo da se deca primoravaju da uce neciju izmisljotinu....a ja tvrdim da ni jedno jedino dete ne bi poverovalo u evoluciju da im se u istom vremenu izloze i kreacionisticke cinjenice.
To sto ti ne zelis da cujes za Boga, pa samim tim ni za naucne cinjenice koje su neoborive, je tvoja licna stvar.

U skoli deca dobijaju obrazovanje koje je pre svega naucnog karaktera. A u naucnim krugovima TE za sad najbolje objasnjava kako je doslo do tako raznovrsnog zivota na zemlji.

A dobar ti je argument kad kao sudije koristis decu.

Ja boga (religiju) i nauku ne mesam.

Poslednja izmena:
Pa recimo da prihvatam tvoje objašnjenje, ali mi onda reci zašto se u svetlu tvog sopstvenog objašnjenja brecneš kada ja hiršćaninu (!) kažem da je činjenica da on veruje u bezgrešno začeće smešna, kada je jasno da se bez polnog odnosa čovek ne može "napraviti". (barem ne tada kad je bajka nastala, danas je druga stvar).

Dalje, tačno je da znam da nisu svi vernici hrišćani - ali veliki broj jeste. Religija kojoj ti pripadaš je daleko malobrojnija od tri monoteističke religije. Možda sam ja "izuzetan" ateista kad ne verujem da su sve religije iste, ali prihvati onda i ti da si "izuzetan" vernik kad ne veruješ u to da je Isus naš jedini bogomdani spasitelj, ili da budemo još širi - da je Bog samo jedan.

Nadam se da nema potrebe da uvodimo "paganske dogme"! ;)

P.S. "Tanko je to, pretanko" je šala, na račun našeg pozorišnog barda Ljube Tadića... ne zameri, hteo sam da napravim komičan efekat, mada izgleda da citat nije preterano poznat...

Sizife, ja znam i poštujem da veoam često praviš razliku između religija, baš kao što to čini dobar deo ateista. Poenta je u tome što sam uočio da moram da opominjem ljude da stalno prave tu razliku, jer i nehotice zaborave da to učine, pa im to pređe u naviku, pa na kraju i u stav.
No, bitno je da smo se mi razjasnili. :ok:

ateizam je nerazumno mishljenje; njegovo uchenje je nespojivo sa konceptom razuma. atezam podrazumeva naturalizam, a razum i slobodna volja su natprirodni.
Razum je natprirodan?! :eek:
Ma nije valjda... dakle ljudi i ostale životinje koje imaju razum nisu prirodne?! :hahaha:
Da li ti ozbiljno veruješ u to ili nas samo zavitlavaš? :think:

Sta ima nerazumno u Darvinovoj teoriji evolucije?
Kakve veze ima teorija evolucije sa ateizmom? :dontunderstand:

nemozhe da objasni evoluciju zhivotinja kao svesnih bicja iz biljaka- koje su nesvesne, i nemozhe da objasni evoluciju ljudi kao razumnih bicja iz zhivotinja- koje su nemaju razum. te dve stvari su morale da budu natprirodne.
Ne može se rečima opisati koliku si glupost odvalio.
Ti ni na jednom času biologije izgleda nisi bio kada si u stanju da napišeš da su se životinje razvile iz biljaka. Urnebesno! :rotf:

ja mislim da jesu, i mislim da su i neandertalci i kromanjonci bili homosapijensi. mozhda rase koje su izumrle. ali sigurno ne razlichite vrste.
Joj, bre... mene je sramota koliko se blamiraš. :rumenko:

Ali problem je sto nema nigde ostataka od tih ''majmunolokih ljudi'', nigde....zanimljivo. :think:
endonuclease:
Postoji preko hiljadu fosila predaka coveka. Lucy je samo jedan od njih (70% kompletan, ne 40%), primerak vrste Australopithecus afarensis (za koje imamo i jedan fosil koji je skoro 95% kompletan, pored jos preko trideset drugih).

Evo ti spisak fosila od pre sedam godina (jos sedamdeset tri je nađeno otada; nekoliko veoma potpunih ostataka Ardipithecus linije, i jos jedan preko 90% kompletan Erectus):

Ardipithecus ramidus kadabba- 5 nalazista, 5 primeraka
Ardipithecus ramidus ramidus- 2 nalazista, 50 primeraka
Australopithecus afarensis- 11 nalazista, 120 primeraka
Australopithecus africanus- 7 nalazista, 130 primeraka
Australopithecus anamensis- 2 nalazista, 10 primeraka
Australopithecus bahrelghazali- 1 nalaziste, 1 primerak
Australopithecus garhi- 3 nalazista, 4 primeraka
Homo antecessor- 1 nalaziste, 5 primeraka
Homo erectus/ergaster- 34 nalazista, 210 primeraka
Homo habilis- 7 nalazista, 25 primeraka
Homo heidelbergensis- 26 nalazista, 60 primeraka
Homo sapiens neanderthalensis- 31 nalazista, 77 primeraka
Homo rudolfensis- 5 primeraka
Kenyanthropus platyops- 1 nalaziste, 3 primeraka
Orrorin tugenensis- 4 nalazista,5 primeraka
Paranthropus aethiopicus- 2 nalazista, 8 primeraka
Paranthropus boisei - 9 nalazista, 43 primeraka
Paranthropus robustus - 3 nalazista, 28 primeraka
Sahelanthropus tchadensis - 1 nalaziste, 6 primeraka
Viid i Evolucija čoveka.

Čudo jedno kako ih "nema nigde", zar ne? :lol:

E ne mozes...jer moja verovanja su zasnovana na naucnim cinjenicama, za razliku od evolucije cija su verovanja zasnovana na simpaticno izmisljenoj prici, koju mozemo testirati i videti da se nista ne uklapa, ti i mnogi evolucionisti priznaju, ali oni samo traze vremena, daj ti nama vremena i slopicemo mi ovo kako treba....da da. :confused:
U ostalom :rtfm:
'aj ne lupaj, poslednji put kada si kačio tvoje "naučne činjenice" razbucao sam ti poruku za tri minuta, a ti si nisi samobanovao, iako si javno izjavio da ćeš to učiniti.
Sad sam se setio koji si. :cool:

E ne mozes...jer moja verovanja su zasnovana na naucnim cinjenicama, za razliku od evolucije cija su verovanja zasnovana na simpaticno izmisljenoj prici, koju mozemo testirati i videti da se nista ne uklapa, ti i mnogi evolucionisti priznaju, ali oni samo traze vremena, daj ti nama vremena i slopicemo mi ovo kako treba....da da. :confused:
U ostalom :rtfm:
Zato teoriju evolucije uspešno praktično primenjujemo u brojnim naukama i ljudskim delatnostima, od paleontologije, preko genetike i robotike do ekonomije? Zato što ne radi? :lol:

Vec sam ih jednom postavljao samo cu ih kopirati, vezano za starost Zemlje....i nemoj molim te da ides, ovde smo kao normalni ljudi da sami prosudimo sta je ispravno, a ne da bezimo od istine.

Brdа i plаnine nа nаšoj plаneti se eroduju veomа velikom brzinom (nа primer, prosečnа brzinа erozije u SAD je 6,1 centimetаrа nа hiljаdu godinа). Kаdа bi nаšа plаnetа bilа stаrа nekoliko milionа godinа (neki tvrde dа je stаrа milijаrde godinа), svа brdа i plаnine, i svi kontinenti bi bili odаvno u potpunosti erodovаni (uključujući i njihov sаdržаj - fosile). Činjenicа dа imаmo ovаkvа brdа i plаnine ukаzuje dа se proces erozije odvijа sаmo nekoliko hiljаdа godinа.

Reke širom svetа nose velike količine sedimentа koji se odlаžu u morа i okeаne. Kаdа bi nаšа plаnetа bilа stаrа nekoliko milionа godinа, svi okeаni i morа bi do vrhа bili ispunjeni ovim sedimentom. Činjenicа je dа se nа dnu morа i okeаnа nаlаze mаle količine sedimentа, što ukаzuje dа su okeаni i procesi vezаni zа njih stаri sаmo nekoliko hiljаdа godinа.

Helijum je gаs koji između ostаlog nаstаje rаspаdom nekih drugih hemijskih elemenаtа (kаo što je urаnijum). U nаjstаrijim stenаmа - grаnitu, čаk i nа nаjvećim dubinаmа, pronаđene su velike količine helijumа koji predstаvljаju produkt rаspаdа drugih elemenаtа. Poznаto je dа helijum kаo gаs imа veliku brzinu kretаnjа iz nаjdubljih stenа kа površini, а njegov pronаlаzаk nа nаjvećim dubinаmа ukаzuje dа grаnit i procesi rаspаdаnjа u njemu postoje sаmo ne koliko hiljаdа godinа.

Plаnetа Zemljа je veliki mаgnet zаhvаljujući jаkim električnim strujаmа u njenoj utrobi. Ove struje vremenom slаbe, а time i jаčinа Zemljinog mаgnetnog poljа - nа svаkih 1.400 godinа jаčinа ovog poljа je duplo slаbijа. Jednostаvnim prorаčunom lаko se može zаključiti dа je nаšа plаnetа pre 8.000 godinа imаlа mаgnetno polje jаčine mаgnetne zvezde, а pre 50.000 godinа jаčinu poljа pulsne zvezde, što u obа slučаjа nije moguće (život nа plаneti Zemlje ne bi bio moguć nа tаkvim zvezdаmа). Dаkle, plаnetа Zemljа morа biti mlаđа od 8.000 godinа.

Ovo je inače trabunjanje Miroljuba Petrovića koje sam razbucao pre nekoliko meseci:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14049501&postcount=885

Slazem se, ali mi u prirodi nailazimo na groblja fosila, kja neverovatno ukazuju na potop, na sta evolucionisti govore da je staro milijardama godina, toliko besmislica da covek prosto ne poveruje.
Zamisli, veća koncentracija fosila uglavnom odgovara mestima koja su imala adekvatne uslove da do fosilizacije dođe.
Da ne pominjemo da su depoziti fosila različite međusobne starosti.

Ovaj... samo ću te značajno pogledati, a ti razmisli zbog čega i ne greši više. ;)

Zato što je reč o običnoj izmišljotini. ;)

Zasto decu ucimo da su nastala od majmuna!?
Ne učimo ih tome.

zasto im se namece necije misljenje!?
Ukoliko misliš na teoriju evolucije, ista nije nečije mišljenje nego druga najbolje dokazana teorija u nauci.

Zasto ih ne pustimo da odrastu pa sama vide koji je pravi put!? nego moraju da uce teoriju koja je odavno opovrgnuta!
Hm, da... najbolje da ih ničemu ne učimo, neka budu i nepismena, zar ne? :lol:
Prvi put čujem da je teorija evolucije opovrgnuta i zaista mi nije jasno kako je to učinjeno, ali bi me zasita zanimalo da saznam šta to opovrgava teoriju evolucije. :ceka:

Viid i Evolucija čoveka.

Čudo jedno kako ih "nema nigde", zar ne? :lol:
Da li si ti ista naucio iz te evolucije, ili umes samo da davas linkove sa njihovog ilustrovanog sajta, i da postavljas komentare drugih forumasa, u ovom slucaju nekog naivka.
Ja kazem za sve te njihove nalaze da su u pitanju majmuni.
Ako ne verujes pokazi slike tih nalazista pa da zajedno vidimo. :think:
Australopitekus. Najpoznatiji fosilni organizam, kojeg neki naučnici navode kao dokaz da je čovjek nastao evolucijom od majmunolikog pretka, jeste organizam koji su svrstali u rod
australopitekus, a koji je poznat po imenu „Lusi.“ U pitanju je najkompletniji nalaz nekog navodnog majmunolikog čovekovog pretka i sastoji se od 40% skeleta. Na osnovu ovog površnog nalaza (koji u stvari predstavlja ostatke izumrlog majmuna) napravljene su nerealne rekonstrukcije i priče o navodnom čovjekovom majmunolikom porijeklu.
lucy.jpg
lucy.jpg

Toliko o tome.

'aj ne lupaj, poslednji put kada si kačio tvoje "naučne činjenice" razbucao sam ti poruku za tri minuta, a ti si nisi samobanovao, iako si javno izjavio da ćeš to učiniti.
Sad sam se setio koji si. :cool:
:hahaha::hahaha::hahaha: a ovo je najace: ''razbucao sam ti poruku za tri minuta'' :hahaha::hahaha:
Koliko ti imas godina!? 5? ili mozda 6? :lol:
Sta bre to pricas, postavio si mi evolucionisticki sajt, i tebi je to razbucivanje :hahaha:
Lik si!

Zato teoriju evolucije uspešno praktično primenjujemo u brojnim naukama i ljudskim delatnostima, od paleontologije, preko genetike i robotike do ekonomije? Zato što ne radi? :lol:
Zato sto im smeta Bog!
Uostalom, sotona je knez ovoga sveta.
Ovo je inače trabunjanje Miroljuba Petrovića koje sam razbucao pre nekoliko meseci:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14049501&postcount=885
:hahaha: evo ga opet sa razbucivanjem :hahaha: kako si ti opasan...:lol:
Shvatam da si komentarisao neki video, ali ne znam tacno koji mada nije ni bitno, bitno je da si ti napisao kako si rezbucao Miroljuba :hahaha:
Samo mi nije jasno kakve veze ovo ima sa iznetim dokazima. :think:
Zamisli, veća koncentracija fosila uglavnom odgovara mestima koja su imala adekvatne uslove da do fosilizacije dođe.
Da ne pominjemo da su depoziti fosila različite međusobne starosti.
Uh ovo se vidi da ej iz evolucionisticke glave, pa fosila ima koliko hoces,svuda, gde god se okrenes, tako da je ovo suvisno komentarisati.
Pa da, oni ce za nalaziste fosilizovanih jata riba reci da su razlicite starosti :lol:....mozda misle na broj god koliko su zivele, pa ova je starija, a ova mladja :hahaha:

Zato što je reč o običnoj izmišljotini. ;)
A nikakao da dokazes ;)
Ne učimo ih tome.
Deca to sama shvate. :lol:
Ukoliko misliš na teoriju evolucije, ista nije nečije mišljenje nego druga najbolje dokazana teorija u nauci.
E blago tebi kad tako razmisljas, ....pa gde ti je mozak....
Svaki, ajde da ga nazovemo ''ozbiljan'' evolucionista ce ti reci da nisu sve uklopili da im treba vremena, a cim nesto ne stima, znaci da nisu u pravu. Mada i bez toga imaju mnogo glupih teza.
Hm, da... najbolje da ih ničemu ne učimo, neka budu i nepismena, zar ne? :lol:
To nema nikakave veze sa evolucijom. Dakle, lupas.
Ili mislis da je evolucija toliko neophodna. :hahaha:
Prvi put čujem da je teorija evolucije opovrgnuta i zaista mi nije jasno kako je to učinjeno, ali bi me zasita zanimalo da saznam šta to opovrgava teoriju evolucije. :ceka:
Evo za sada neka bude ono sto sam izneo za starost Zemlje.

Ateisti su bolji od mnogih "vjernika" jer zele da ispitaju da li je vjerovanje porodice tacno. Ne prihvataju stvari zdravo za gotovo. Ali su u sustini nevjernici.
Podrzavam to sto zele da znaju i da pronadju mnogo toga. Ali ja njih vidim kao ljude koji ne mogu bas daleko vidjeti i shvatiti veliku sliku zivota. Jednostavno ne mogu povezati stvari i shvatiti zbog cega postojimo.
Danas, ateisti su pod uticajem onih koji zele ljude da udalje od Boga. Razmislite zasto nekada nije bilo ateista? Mislite da ste pametniji? E pa nije tako vec protivnici Bozije vjere zele da vas udalje od Boga pricom: "VI STE BOG!"
Zasto ne idete do kraja? Zasto vas ne interesuje da saznate o cemu se radi? Nije dovoljno upaliti TV, vidjeti da se rusi WTC i zakljuciti da su muslimani teroristi. (danas je 9/11)

Danas, ateisti su pod uticajem onih koji zele ljude da udalje od Boga. Razmislite zasto nekada nije bilo ateista? Mislite da ste pametniji? E pa nije tako vec protivnici Bozije vjere zele da vas udalje od Boga pricom: "VI STE BOG!"
Zasto ne idete do kraja? Zasto vas ne interesuje da saznate o cemu se radi? Nije dovoljno upaliti TV, vidjeti da se rusi WTC i zakljuciti da su muslimani teroristi. (danas je 9/11)

Nije dovoljno reći "Vi ste Bog". Veliko je pitanje šta to Bog predstavlja?

Mnogi pojam Bog posmatraju jednostavno kao kakvu moć. tj. silu, pa tako, onaj koji odlučuje o tuđem životu, može sebe da smatra za Boga, jer se oseća moćan zbog toga. A to nema veze sa vezom. Dakle, u pitanju je zabluda i čista demagogija, jednostavno, što Bog ne predstavlja zlo. Jer kada bi svemogući Bog predstavljao zlo, tada nijedan čovek na planeti Zemlji ne bi ni malo uživao u životu, već bi se svaki do jednog patio u neviđenim mukama svemogućeg zla. A to nije istina.

Moje mišljenje je da je čovek Bog u onoj meri u kojoj Boga pusti u svoje srce. I tako, kada je Bog u Tebi, i Ti si delom Bog. A Bog je Ljubav. ;)

Nije dovoljno reći "Vi ste Bog". Veliko je pitanje šta to Bog predstavlja?

Mnogi pojam Bog posmatraju jednostavno kao kakvu moć. tj. silu, pa tako, onaj koji odlučuje o tuđem životu, može sebe da smatra za Boga, jer se oseća moćan zbog toga. A to nema veze sa vezom. Dakle, u pitanju je zabluda i čista demagogija, jednostavno, što Bog ne predstavlja zlo. Jer kada bi svemogući Bog predstavljao zlo, tada nijedan čovek na planeti Zemlji ne bi ni malo uživao u životu, već bi se svaki do jednog patio u neviđenim mukama svemogućeg zla. A to nije istina.

Moje mišljenje je da je čovek Bog u onoj meri u kojoj Boga pusti u svoje srce. I tako, kada je Bog u Tebi, i Ti si delom Bog. A Bog je Ljubav. ;)

Nisam mislio u tom smislu vec da su zaboravili da nije bilo toliko davno da covjek nije bio spomena vrijedan a sada sebe uzdizu iznad svega. Moto "Samo sam ja vazan" :(

Nisam mislio u tom smislu vec da su zaboravili da nije bilo toliko davno da covjek nije bio spomena vrijedan a sada sebe uzdizu iznad svega. Moto "Samo sam ja vazan" :(

Ako čovek kaže "samo sam Ja važan", to se onda protivi osnovnom Hrišćanskom principu, koji kaže: voli bližnjeg svog kao sebe samog. A ono što se protivi osnovnim Hrišćanskim principima, učenju Isusa, to nije dobro. ;)

Back