Astrološke debate

Astrologija je sistem predikcije i ako tradicionalisti ovo nisu u stanju da daju, onda to mozda i nije astrologija.

btw, osobe sa aflikovanim Neptunom ne bi trebalo da se bave ovom materijom

Astrologija je sistem predikcije i ako tradicionalisti ovo nisu u stanju da daju, onda to mozda i nije astrologija.

btw, osobe sa aflikovanim Neptunom ne bi trebalo da se bave ovom materijom

Ako je iko sistem predikcije doveo dao perfekcije, onda je to Tradicionalna astrologija a s obzirom da očigledno nisi došla da bi nešto pametno napisala, osim da spamuješ temu, možeš slobodno da nas poštediš svog prisustva. :)

Hvala!

Bdv, Neptun je generacijska planeta, tako da, za tvoju informaciju, čitave generacije mogu da imaju *oštećenog Neptuna*

Generacija 1979 i 1980. Saturn u Devici 90 Neptun u Strelcu

https://www.astro.com/swisseph/ae/1900/ae_1979.pdf

https://www.astro.com/swisseph/ae/1900/ae_1980.pdf

Generacija 1989. Neptun konjunkcija Saturn u Jarcu:

https://www.astro.com/swisseph/ae/1900/ae_1989.pdf

Generacija 1962. Neptun u Škorpiji, Saturn u Vodoliji, Uran u Lavu...znači, bežite od ovih ljudi! :flert:

https://www.astro.com/swisseph/ae/1900/ae_1962.pdf

:flert:

Toliko o mudrosti...

Poslednja izmena:
Aspekti sporijih tela koji kace generacije isto deluju. Neki fenomeni su karakteristicni za odredjene generacije, grupe, osobe na odredjenom podneblju. Razmisli prvo sta ces odgovoriti pre nego sto odgovoris. Svi vi koji proucavate tradicionalnu ste isti, napadate kao iz topa.

Vidim da si se naostrila i necu ti smetati, napisao sam svoje misljenje, ova tema me ne zanima da bih pisao a jos manje da se teram sa tobom.

Nadam se da nisi Natasa koja se bavi tradicionalnom. Mozda je i podsvesno kopiras pa odatle taj pseudonim.

Nisam Nataša Karalić i ne kopiram nikoga, Nataša je Bik i ona je majstor astrologije, ja sam samo ljubitelj astrologije i znanja, kao dupli Strelac sa Marsom u Ovnu i mnogo sam ratobornija od nje, pogotovo kada branim stav za koji znam da je ispravan. :)
Ali, izmedju ostalih foruma i vrhunskih astrologa, pisala sam i kod nje.

Elem, što se tiče tih fenomena o kojima pričaš, evo upravo sam postavila link do knjige Liz Green o Saturnu, u kome ona, kao Moderni astrolog koji svoja tumačenja uveliko zasniva na psihologiji i pozitivnoj afirmaciji, koji se hvale time da nemaju fatalistički pristup, navodi za aspekt Neptun/Saturn da je aspekt narkomana i da vodi u tešku zavisnost i narkomaniju. :)

Svi vi koji proucavate tradicionalnu ste isti, napadate kao iz topa

To su fanatici koji u potpunosti iskljucuju zapadnu astrologiju. Ima ih desetak u Srbiji, puno filozofije i nekakvih mudrosti a gotovo nikakvih prognoza.

Zamena teza, voajerizam...tako sveprisutan u današnjoj Srbiji...

Ne smetaš, ako ćeš konstruktivno razgovarati, ako si došao da pljucneš po nečijim astrolokim stavovima pa da onda glumiš nečiju žrtvu, moraš biti spreman na odgovor, makar ti se i ne svidjao. :)

Poslednja izmena:
Aspekti sporijih tela koji kace generacije isto deluju. Neki fenomeni su karakteristicni za odredjene generacije, grupe, osobe na odredjenom podneblju. Razmisli prvo sta ces odgovoriti pre nego sto odgovoris. Svi vi koji proucavate tradicionalnu ste isti, napadate kao iz topa.

Vidim da si se naostrila i necu ti smetati, napisao sam svoje misljenje, ova tema me ne zanima da bih pisao a jos manje da se teram sa tobom.

Nadam se da nisi Natasa koja se bavi tradicionalnom. Mozda je i podsvesno kopiras pa odatle taj pseudonim.

Eto, i ja da se usaglasim sa Kamaelom oko nečega.

Sasvim je tačno da aflikovan Neptun donosi lošu racionalizaciju i vuče u dogmatiku kakva se retko kada može videti kod ljudi koji lutaju između astrologije, ali i ostalih nazovi ezoterijskih manifesta, gde nikada neće postojati ma kakav zaključak ili kvalitetna definicija jer sve je u magli, lako iščezne i teško može da se kvalitetno proslavi. Zato je veoma negativan za bavljenje astrologijom generalno, jer vuče unazad, vuče u dogmu, a samo može da se proslavi kroz precizno istraživanje, što veoma zavisi od pozicije Merkura. Ovakvu poziciju samo i isključivo samo Merkur može da spasi i ukaže na ono što bi generalno stanovništvo nazvalo ''pravi put''.

Nažalost, okrutnost astrologije se ogleda i u činjenici da nije svakome suđeno da zaista spozna pravi put i uspešno ovlada stvarima za koje se interesuje zbog blokada i uverenja koja su često dogmatika.

Isti je slučaj i sa nekim religijama koje se dogmatično drže određenih uverenja, kao u primerima sa abortusima ili zabranama abortusa, ili principa u kojim se postavlja da žena kuva, a muškarac kopa naftu. Takve stvari su u današnje vreme ne samo komedija, već i veoma uvredljivi za veliki broj ljudi, a smisao tradicionalne astrologije upravo vuče svoje korene i definicije iz perioda kada je jedna rečenica dovoljna da se ''spali veštica'', tako da zaista ne znam zašto bi se bilo ko vezivao za tradicionalnu astrologiju, a još manje pokušavao tako jako da je prikaže u što boljem svetlu kada je mnogim astrolozima koji su uzeli papir i olovku u svoje ruke sasvim jasno da TA ima ogromne mane.

Iskreno, nikada ne razdvajam koncept tradicionalne i moderne, za mene je to sve isto i smisao je jednog progresa koji se dešava više milenijuma. Smatrati drugačije ne samo da je pogrešno, već je i nedokazivo.

To je moje mišljenje po pitanju tradicionalne astrologije koja je po mnogim definicijama i ulogama odavno prevaziđena, a čiji su direktni ''naslednici'' u moderno vreme ''vedske'' astrologije, nastale s kraja 1980ih, počeli da vrše jednačenje pozicija sazvežđa sa pozicijama zodijaka, čineći tako da znak Device zauzme tri polja. To je žalosno.

Eto, i ja da se usaglasim sa Kamaelom oko nečega.

Sasvim je tačno da aflikovan Neptun donosi lošu racionalizaciju i vuče u dogmatiku kakva se retko kada može videti kod ljudi koji lutaju između astrologije, ali i ostalih nazovi ezoterijskih manifesta, gde nikada neće postojati ma kakav zaključak ili kvalitetna definicija jer sve je u magli, lako iščezne i teško može da se kvalitetno proslavi. Zato je veoma negativan za bavljenje astrologijom generalno, jer vuče unazad, vuče u dogmu, a samo može da se proslavi kroz precizno istraživanje, što veoma zavisi od pozicije Merkura. Ovakvu poziciju samo i isključivo samo Merkur može da spasi i ukaže na ono što bi generalno stanovništvo nazvalo ''pravi put''.

Nažalost, okrutnost astrologije se ogleda i u činjenici da nije svakome suđeno da zaista spozna pravi put i uspešno ovlada stvarima za koje se interesuje zbog blokada i uverenja koja su često dogmatika.

Isti je slučaj i sa nekim religijama koje se dogmatično drže određenih uverenja, kao u primerima sa abortusima ili zabranama abortusa, ili principa u kojim se postavlja da žena kuva, a muškarac kopa naftu. Takve stvari su u današnje vreme ne samo komedija, već i veoma uvredljivi za veliki broj ljudi, a smisao tradicionalne astrologije upravo vuče svoje korene i definicije iz perioda kada je jedna rečenica dovoljna da se ''spali veštica'', tako da zaista ne znam zašto bi se bilo ko vezivao za tradicionalnu astrologiju, a još manje pokušavao tako jako da je prikaže u što boljem svetlu kada je mnogim astrolozima koji su uzeli papir i olovku u svoje ruke sasvim jasno da TA ima ogromne mane.

Iskreno, nikada ne razdvajam koncept tradicionalne i moderne, za mene je to sve isto i smisao je jednog progresa koji se dešava više milenijuma. Smatrati drugačije ne samo da je pogrešno, već je i nedokazivo.

To je moje mišljenje po pitanju tradicionalne astrologije koja je po mnogim definicijama i ulogama odavno prevaziđena, a čiji su direktni ''naslednici'' u moderno vreme ''vedske'' astrologije, nastale s kraja 1980ih, počeli da vrše jednačenje pozicija sazvežđa sa pozicijama zodijaka, čineći tako da znak Device zauzme tri polja. To je žalosno.

U pravu si

Ovo je samo i isključivo tvoje lično mišljenje i kao takvo je samo tvoje lično mišjenje koje ničim ne doprinosi kvalitetu ove teme. stoga ovakvim postovima nije mesto na temi, tako da ću te zamoliti da, ukoliko nemaš ničim da doprineseš, osim svog ličnog mišljenja ili stava, ih i ne spamuješ.

Hvala.

Ljudi koji ne vole TA i nisu u sustini u stanju da je prokljuve. Naravno da nisu, retko ko i jeste. Zato kada prikupite informacije koje ona sama po sebi nudi, za dobrog astrologa, to nije dovoljno. Odredjene talente svi posedujemo, sinteza dobrog astrologa se i ne moze bas nauciti. Poenta moderne i sto je meni degutantno je misljenje da svako moze da se bavi astrologijom i da bude dobar astrolog. Uglavnom, interesovanje za astrologiju je raslo srazmerno sa ljudskom povrsnoscu. Gde ljude samo ineresuje ko sa kim spava. Ovim su nekada mogli da se bave samo uceni majstori i najobrazovaniji, danas je svako astrolog, fotograf itd. i svi su najpametniji i svi sve najbolje znaju XD Ljudi koji pricaju da je ona primitivna ne tumace je u duhu vremena, niti mogu da njene tehnike primene, kao sto rekoh niste jedini ( retko ko i zapravo moze ) ! Ona nije linearna i nijedna karta u sustini ne mora da se tumaci na isti nacin da bi se doslo do bitnih zakljucaka. Knjige, praksa i licno iskustvo ce nas jedino poduciti.

Kako mislis prevazidjena je? Kad se na njoj baziraju svi postulati moderne? U kom je onda smislu prevazidjena?

Kao nesto nije jasno tu ?....Isto kao sto je puštanje krvi i stavljanje pijavica na kozi u medicini prevazidjeno...a praktikovalo se vijekovima,medjutim danas znamo da i nije imalo nekog velikog smisla u većini stanja za koja se ta praksa primjenjivala...tako su i razna teoretisanja iz astroloske istorije znanja danas u modernoj isto tako prevazidjena...i ne praktikuju se ..zbog istih tih razloga...I to nije nista novo ni cudno..i dok je postojala tradicionalna...astrolozi su i tada i uvijek napustali neka ucenja i teorije jednih astrologa i uvodili nekakva svoja nova...i to je prosto dinamika koja svugdje i u svim oblastima postoji...normalna je..i nema poente drzati se rigidno jednog istog do vijeka..kao pijan plota...jer mozes samo da zaostanes..i nista vise... Jer pogledajmo apsurdnost tradicionalnih astrologa...Oni se rigidno drze postulata koji su postojali onda kada se za transsaturne nije ni znalo...i sad im transsaturni nista ne rade..jer toboze nigdje se ne spominju u njihovim astroloskim očenašima.. Smijesno...

Poslednja izmena:
U pravu si

Ovo je samo i isključivo tvoje lično mišljenje i kao takvo je samo tvoje lično mišjenje koje ničim ne doprinosi kvalitetu ove teme. stoga ovakvim postovima nije mesto na temi, tako da ću te zamoliti da, ukoliko nemaš ničim da doprineseš, osim svog ličnog mišljenja ili stava, ih i ne spamuješ.

Hvala.

I te kako doprinosi kvalitetu teme s obzirom da tradicionalna astrologija u mnogo čemu ima velike mane koje je uvek potrebno istražiti i izučiti.

Ništa nije samo crno ili belo. To što si ti isključivo opredeljena na TA je samo tvoja i lično tvoja odluka, a ne neka vrsta činjeničnog stanja ili svete istine tako da me zaista ne interesuje tvoje mišljenje o astrologiji što sam uveliko naglasio, a mogu reći da nisam jedini ovde koji tako misli.

Dokle god budeš napadala modernu astrologiju očekuj da će ti biti uzvraćeno istom merom od strane pravih astrologa. Pozdrav i svako dobro želim.

Kako mislis prevazidjena je? Kad se na njoj baziraju svi postulati moderne? U kom je onda smislu prevazidjena?

Ne postoje nikakvi postulati u modernoj astrologiji, nema takvog efekta tu niti naučne metodike. a ne bazira se sve na osnovama tradicionalne astrologije. Naprotiv, tradicionalna astrologija je nastala u periodu 1500ih i trajala do perioda sredine 1900ih.

I te kako doprinosi kvalitetu teme s obzirom da tradicionalna astrologija u mnogo čemu ima velike mane koje je uvek potrebno istražiti i izučiti.

Ništa nije samo crno ili belo. To što si ti isključivo opredeljena na TA je samo tvoja i lično tvoja odluka, a ne neka vrsta činjeničnog stanja ili svete istine tako da me zaista ne interesuje tvoje mišljenje o astrologiji što sam uveliko naglasio, a mogu reći da nisam jedini ovde koji tako misli.

Dokle god budeš napadala modernu astrologiju očekuj da će ti biti uzvraćeno istom merom od strane pravih astrologa. Pozdrav i svako dobro želim.

Koliko ja vidim, jedini koji ovde konstantno nekoga ili nešto napada si ti,

Kao što sam više puta napomenula, čak ni ono što pišeš i proglašavaš za osnove Moderne astrologije nikada nigde nije utvrđeno izvorom bilo kog navoda i vrlo verovatno su u pitanju tvoje lične kreacije, pa se i tvoje znanje Moderne astrologije, ozbiljno dovodi u sumnju.

Ja se iskreno zapitam o znanju pravog profesionalnog modernog astrologa koji nije čuo za Liz Green ni njenu knjigu "Saturn - Novi pogled na starog djavola", koja je inače, vodeći astrolog na Astro.com, stoga je logično meni to znanje vrlo sumnjivo, jer astrolog koji se deklariše kao pravi, profesionalni moderni astrolog koji ne poznaje najistaknutije savremene, moderne astrologe ni njihova dela, sigurno još manje pojma ima o onovama i literaturi Tradicionalne astrologije,pa samim tim nema sposobnost kritičkog mišljenja...

Dakle, izvoli:

https://www.astro.com/astrology/in_greene_e.htm

Poslednja izmena od moderatora:
Ajoj ljudi niko vam ne brani da imate mišljenje i stav kakav god da je ali dajte se informisati, u vremenu u kom živimo bar to nije problem.

Prvi astrološki spisi potiču iz Vavilona hiljadu i kusur godina pre Hrista. Kakva crna 1500-a i ostalo.

To je Klasična astrologija, draga Elle koja mora da se informiše više no drugi, jer TA specifično je nastala upravo u Zapadnoj Evropi tokom perioda 1500ih nakon što su se arapski spisi prenosili preko Italije i Francuske. Upravo u tom periodu se i razvijala Hermetika najviše, a Astrologija se manifestovala u odnosu Alhemije.

Drugo, ja sam ovde više od 100 puta pisao da Astrologija potiče iz Vavilona (najstariji podaci) tako da ne znam ko to treba da se informiše po tvom mišljenju?
To što Astrologija potiče iz perioda Vavilona ne znači da je celoukupan period nastanka i razvoja Astrologije ono što se definiše TA.

Toliko za početak.

Kada si kod knjiga..

Da li znas ko je Liz Green I zasto ne znas za njeno najpoznatije delo, a verovatno I najpoznatije savremene astrologije "Saturn"?

Navedi mi tri autora I njihova dela iz kojih si ucio astrologiju.

Hvala.

P.s. Za uvredljive reci si dobio upozorenje.
Povedi racuna o svom nacinu I tonu komunikacije na forumu.

Poslednja izmena:
Često ljudi kažu kako je astrologija glupost jer eto, kako blizanci koji su rođeni u isto vreme imaju različite živote, i kako dva čoveka koja su rođena u istom danu u istom gradu imaju različite živote a iste karte.

Ali nije to baš tako, jer niko se nikad nije rodio tačno na istom mestu u milimetar, niti se blizanci rode tačno u istom momentu.

Ove karte koje se izrađuju su dosta pojednostavljeno to sve, i generalizuju sve ljude rođene u jednom gradu na jednu tačku, ili blizance na jedno vreme (pretpostavljam). Što nije tačno u realnosti.

Isto tako okolnosti života nisu iste, i zavisi u kakvim porodicama se rađamo, državama i sl.

To je tačno da se to negde sve vidi, jer je astrologija naša projekcija na svet oko nas, i obrnuto, ali zaista mislim da astrološke metode još uvek nisu na tom nivou tačnosti i detaljnosti. Tako da je sve to u stvari probližno tumačenje nečije energije i mase.

Nisam znala gde ovo da stavim, pa sam stavila ovde...

Moja mama ima brata blizanca.
Njoj je Saturn u Skorpiji na ASC, njemu vec u 12. Oboma u kvadratu sa Suncem i Mesecom u Lavu.
Iz prve ruke mogu da posvedocim koliko zivoti mogu biti razliciti, kao i sudbina cak i kod ljudi rodjenih u isto vreme.

Takodje iz licnog iskustva, jer imam drugaricu koja je rodjena pola sata pre mene, iste godine, Mesec u Skorpiji na ASC dok je meni na ASC Sunce u Strelcu. Dve potpuno drugacije sudbine iako nam je mnogo toga zajednickog.

Astrologija je toliko bogate simbolike da se ponekada zaista iznenadimo njenim varijacijama na temu.

Procitah da se koristi Dodecatemoria chart u slucaju blizanaca, bas zbog toga sto tu zavisi od minuta razlika, i ovde je potrebno znati vreme u minut.
Iako im je isti natal, ali u ovom chartu bi se videle te suptilne razlike.
Nisam proveravala, ali mozemo na nekom primeru poznatih blizanaca.

Vedska astrologija je stara vekovima, kao i tradicionalna zapadna.

Moderna astrologija je nastala u prošlom veku.

Pa i moderna fizika je mlada nauka u odnosu na klasičnu mehaniku, tj. Njutnovu fiziku, pa je sveobuhvatnija od nje. Tj. nije savremena fizika proizašla iz klasične mehanike, već je klasična mehanika samo specijalan slučaj generalnih zakona koje je tek moderna fizika počela da objašnjava.

Isto tako je i TA samo specijalan slučaj, i ograničena je na taj svoj svet. Svet bez nadskupa koji objašnjava postojanje tog malog ograničenog sveta.

Ona je tačna u svojim okvirima, isto kao i vedska. Ali zašto je sve to tako, i odakle je to, ona se ne bavi time, niti može to da objasni.

Tradicionalna astrologija ne ide u dubinu, ona ostaje na pojavnom, i to je ok onome koga ne zanima zbog čega je sve to tako.

Nije tacno, bas je suprotno od toga.

Moderna astrologija ne poseduje preciznost da predvidi niti objasni vec uopstavanjem obuhvata sve kao lopatom pa ce se medju tom hrpom svega vec nesto naci u cemu bi se svako prepoznao.

Ona koketira i laska coveku tumacenjima koristeci se opstim opisima koji svakom prijaju: magneticnim Plutonom, etericnim Neptunom, mudrim uciteljem Saturnom, laska epitetima u kojima se svako moze pronaci. Tranzite Plutona naziva "trasformacijom" cinom koji niko nikada nije niti ce uspeti da definise.
Sta konkretno i jasno znaci "tranformisati se kao Feniks iz pepela"? Ja ne poznajem nikoga ko se transformisao, to se u realnosti ljudskoj ne desava, ovo su literarni opisi cija je uloga komercijalizacija j propagiranje jer su u pitanju lepljive stvari koje laskaju manje-vise, svakom coveku. Da je fatalan, da ima magnetsku privlacnost na suprotni pol, da je zavodljiva i etericna od plavicaste svetlosti Neptuna, da je energican, avangardan i vanvremenski od Urana, itd...u ovome ce se svako rado pronaci, a onda sedne i kada ga prodje opijenost, shvati da ni milimetar nije odmakao od stvarnog i sustinskog.

Back