Astroloske analize za sedmicu

Strucnost&preciznost

  • vise nego zadovoljavajuce

  • prosecno


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Setih se da posetim forum (mada sam odavno prestala da se zanimam ovakvim uranskim prostorima :roll: ) i odlucih da vam prebacim ponesto sa svog bloga - pri cemu nemam vremena da prekrajam (tamo se svasta nadovezuje jedno na drugo - pa se ne ponavljavam svaki put kad pisem....zato ako vam nesto bude nejasno u kontekstu = to je zato sto niste upuceni u nesto od ranije, prosto :per: )

30.mart, 21:48h ~ RETRO Merkur na 24*21' Ovna


da obnovimo sta bi Merkur….

Sam Merkur ~ se konkretno odnosi na:

• razmisljanje (o iskustvima I cinjenicama na sto objektivniji nacin, da bi se svi podaci jednostavno obradili I arhivirali)

• ideje, razmenu ideja

• analiziranje

• analiziranje razlika na osnovu uvida drugih ljudi

• ponovno razmisljanje I uredjivanje stecenih pogleda na nesto ~ da bi se opet inicirali NOVI uvidi kao posledica tog ponovnog razmisljanja…

• na uspostavljanje kontakata sa svim delovima psihe: I svesnim I nesvesnim, sto dakle stvara mogucnost za integrisanje svih ovih cinilaca…

• na interakciju medju ljudima

• razmenu informacija

• obracanje paznje na druge ~ poznanstva

• svest o drugima…tj proces POSTIZANJA svesti o drugima.

Sta je Rx Merkur?

Kada je retrogradan Merkur ~ otezane sy sve Merkurove funkcije (navedene). Retrogradno kretanje je prividno unazadno kretanje planete i po samom terminu (retro): nije tesko zakljuciti kako se ponasa planeta u tom hodu, pod uslovom da razumemo sta ona sama po sebi simbolizuje. Dakle rx planete donose zbrku, pometnju, prepreke na putu, zaru i korov, neprokrcenost, pogresne sugestije, ponasanje, odluke, ljude...i etc...

Govorimo o Merkuru, koji je jako vazan, jer nas povezuje sa ljudima na najrazlicitijim nivoima. Jedan verbalni nesporazum moze da dovede do obilja reakcija, koje mogu imati ozbiljniju posledicu, pa cak i fatalnu. (to sad zavisi svakako od individualnih karti i zbira i razlika svih mogucih aspekata).
Npr. pogresno poslat sms/mail ili dobro adresiran, ali IPAK neposlat mail (iako tokom rx ME, moze pisati u vasem Sentu, da je poslat doticnoj osobi XY, stim da ga ona nije zaista i primila)...Posto vi ne znate da je zabrazdio u nekom mracnom sokaku elektronskog sveta ..... a odgovora svakako nema....to moze da proizvede odredjeno varnicenje ka toj osobi – tipa napada, svadje, ogorcenosti, „brisanja“ bez „najave/objasnjenja“ osobe A iz vaseg zivota (posebno zbog ishitrenog nam Urana u Ovnu u aspektu sa nervoznim Marsicem u Ribama i Lilith!

Obilje situacija. (navedoh jednu mogucu). Guzva u saobracaju, jutarnje kasnjenje, crveno svetlo na semaforu, zastoj, pometnja..mozda i prespite zahvaljujuci Veneri u Ribama i njenim fantazijama i koma-spavanju...gubljenje papirologije, vozacke dozvole, licne karte, vaznih brojeva telefona, (mozda cak i samog telefona..), kljuceva, naocara...
Izbegavajte potpisivanje ugovora, dizanje kredita, a sve planove za nove projekte ostavite za drugu polovinu maja. Pazljivije sa rasipanjem novca. Kupovina~prodaja nije favorizovana u ovom periodu.

Detalji promicu…glavobolja, umor (Saturn nam je I dalje izmrcvaren)… skroz ste ...pa bas kao pali sa Marsa.
Komunikacija svakako nije na zavidnom nivou. Malo, malo pa se iznervirate, vi biste da vam neko pise, tog/te nema, ili vam se javi, ali “nije to TO”…pa se nervirate, pa cutite, pa malo vristite naokolo….pa se smirite…pa padnete u depresiju. Pa izadjete iz nje...
Sustinski sobzirom da je Uran ispod Scheata i Kerba, da vrh 5.pocinje na Algenibu, da je Descedent na Zauraku/Capulusu, a vrh 12.e na tacki egz.Pl i pada Meseca - bojim se da ce biti dosta autodestrukcije – samoubistava (ili pomisli na to), ubistava i kojekakvih grozota ~ uglavnom kao posledica frustracija licnim - posebno emotivnim (tj NEemotivnim) zivotom. Depresija, melanholija u 80% slucajeva. I neuroza. Losi snovi, kosmari i etc...nesanica kod pojedinaca, progoni starih aveti, ridanje, plakanje...Pravi zacarani krug. I sarena vrteska.

Merkur je je dakle: spona “povezivanja” ~ Licno, rx Merkur ponekad poredim sa izuzetnim naporom (onim pasivnim, koji kida zivce ~ Ma u Ribama ~ jos uvek) da uvucemo zuckasti konac (Merkur) u iglu (Mars). Zapravo, kada prevedemo ovu sliku na Me/Pl dubinu – to je napor da se mentalni plan (Merkur) prevede u kreativni plan – koji je simbolizovan vatrom (Mars ~ stim da Mars jeste vatra, ALI trenutak njenog paljenja – ne Lavova vatra, koja bukti.). Onda Rx Merkur tretiramo kao mozak na rezervi, bez goriva (Marsa). Usporen totalno....refleksi oslabljeni, misli retrogradne.

Moguce je obnavljanje kontakata iz perioda rx Ve u izgonu (jesen) sa ciljem da se popune nepopunjene rupe, saznaju neki detalji (do kojih u tom periodu nikako nismo mogli da dospemo) ~ pretezno sve ide online, otkrivaju se nekakve tajne i etc. U svakom slucaju budite mudri i dobro proceniti da li se u vasem konkretnom slucaju radi samo o metastazama odredjenog odnosa ili je to uvod u neki roman, koji ce poceti da se pise u aprilu mesecu ;)

by me :mrgreen:
:heart::heart::heart:
 
danas (20.septembar.) u 19:53h Mesec ulazi u Raka ~ "spašavaj se ko može" ~ slučaj :per:

na pomolu (20./21./22.) kvadrat Meseca/Urana, opozicija Meseca/Plutona, kvadrat Venere/Plutona (pri čemu je Ascedent, u trenutku ulaska MO u Raka, na samom Algolu!), Mesec/Pluton opozicija, kvinkus Venere i Jupiterka, (sutra i ) Mesec kvadrat Saturn, Mars 120 Uran, SO 90 MO......ufffffff :worth:

u prevodu:

• emotivni uragančići, drobljenje nerava & detonacije u srcanoj cakri :think: na meniju su i : napadi ljubomore, poluagresivni ispadi, olujne interakcije, prekoracenje granica, svađe/svadljivost, :rtfm: impulsivne reakcije, raskidi, eruptivni emotivni izlivi,raspolozenje kao na ekg nalazu, forsiranje stvari, za koje NIJE trenutak, a zalivanje starog korova i dalje aktuelno ~ umesto kupovine neophodih pesticida! ... neurotična stanja, depresije, melanholija, ujedanje/ranjavanje, lošija komunikacija, nerazumevanje, negativne konotacije, pesimizam, hiper~uvredljivost, besnilo/ludilo, DRAME začinjenje soul otrovčićima, plač~seanse, :sad2: napadi samosažaljevanja, pregorele ganglijske sijalice, kratki spojevi u sinapsama NE~vremena, osećanje bezizlaznosti, pokušaj ''iskakanja iz svoje kože'', 'preskakanje srca', APATIJA... nemotivacija, nefokus, nezainteresovanost, pasivnost, pasivna~agresija, 'vulkan bukti ispod okeana' ....

• Zagljavljeni na zaobilaznici, lutanje, pobune, prekrsaji, otkazi, ...oscilacije, vrtlozi....ozivljavanje prošlosti, koja vraća noge unazad....elem, gledati NAPRED. Skuvati kaficu, pustiti muzikicu, zaokupiti misli nekakvom "zahtevnom" materijom'' ~ tipa proucavanja, prevodjenja, ucenja (cega god) ...pripaziti na mobilne telefone, miksere, mikrotalasnu, fen za kosu, kablove, utičnice za struju, sijalice, ...proveriti da li kablovi nisu vlažni...razvoj tehnologije, naucna otkrica, moguce povrede/ozlede (tipa:spoticanja, pada, pa i u sopstvenoj kuci/kupatilu...obratiti paznju na glavu/vrat/kolena). Pripaziti se u saobracaju.

• Stomak-želudac osetljiv. Mučnine, spazam jednjaka, mogući prelomi, iščašenja, devijacije, problemi sa rebrima, 21./22. sa bubrezima (nervima u bubrezima, bubrezna vena/arterija), srčani problemi (aorta), nizak ili povišen pritisak...potencijalna zubobolja, reumaticne tegobe (uglavnom 22.09.) ~ btw, kako se kome individualno zalomi, zavisi od licnog Kosmosa....Izbegavati kombinacije garderobe : narandzasto/crveno, braon/zeleno/tamno~plavo, tamno-plavo/narandzasto/crveno, zeleno/zuto...(ukljucuje i nakit, sminku...)

Čistilište: 20.09. ~ 13.10.2011.

U periodu do 13.oktobra 'posejati klicu svoje najviše nade' ~ ;) razmislite šta radi za vas/šta protiv vas. Ne čekajte metastaze! Tabate put za narednih 29 godina (Saturn će se na ovim stepenčićima, ponovo pojaviti negde oko 2040...tako da iako zvuči jezivo i iako imam fleksibilan pristup astrologiji ~ da, ovo je JAKO bitan period. Bitno je ono o čemu razmišljate, šta želite da vam se desi...iako u ovom trenutku nije materijalizacija dostupna ~ bice u onom savršenom trenutku, kada VI zapravo budete spremni za nju.... Ukoliko želite da živite u Španiji, pronađite neku egzotičnu fotografiju i napišite ispod: Ja živim ovde!...postavite jasne i iskrene ciljeve na mentalnom/astralnom planu. Za početak. Ono što je najbitnije je da ZNATE šta vam je potrebno, šta želite, čemu težite, ko vam je bitan, ko vam više nije bitan, etc, etc.....Morate doneti odluke i preseći sa onim stvarima/LJUDIMA, koji vas svakodnevno frustriraju, cede, ispijaju, remete ravnotežu...ovo se pre svega odnosi na emotivne odnose. Pijavice NEĆE same od sebe nestati i jako je važno da oslobodite svoj prostor za ulazak novih, BOLJIH ljudi....onih koji će umeti da uzvrate. Jednostavno morate se očistiti, renovirati hram svog sopstvenog bića, izlečiti i pripremiti ...i biti strpljivi. Sve dok su vam puni kontejneri, kojekakvog emotivnog djubreta ~ uzalud protiče vreme/krckaju se aspekti....promena neće biti ukoliko ne ulicite napor i suocite se sa strahovima. Ponekad morate svasta odjednom da žrtvujete....ali nekad je to skroz opravdano. Budite hrabri. Odličan je period i za odluke tipa: prestajem da pušim, prestajem da pijem, prestajem da jedem na nervnoj bazi, krećem na jogu, ne pijem lekove za spavanje....ŠTA GOD! Sve što je loše ~ vreme je da se prekriži kao dnevna stavka u rasporedu...Dakle, parče papira i olovku i ruke i pisati teze do 13.oktobra ~ nemojte da propustite voz. Kosmos sluša vaše žalopojke, želje i tefteri ih ~ kasnije i ostvaruje. Budite precizni i jasni ;) I ovo prihvatite kao čuvenu: '' ne može i jare i pare '' Budite pre svega objektivni i potrudite se da završite sve što ste započeli, ali što smatrate da vredi tog napora. Nemojte biti Don Kihot, po svaku cenu. :mrgreen:

Naravno, moramo čekati da prodje Full Moon Lunar Eclipse - 10.decembra + istog dana i mesje revolucionarni Uran krece direktno sa nula Ovna, a krajem decembra ce se otkociti i Jupiterko ~ pa posle nove godine, "zanjemo" ;) svakom po zasluzi. :per:

P.S
(16.09.) u 19:25h, dragi nam Pluton KONACNO krenuo direktno! Zanimljivo, da ce se u tom trenutku, ASC nasao u egzaktnoj konjunkciji sa Jupiterom u Biku (usput i Mesec u konjunkciji sa JUP/ASC)...Bik/Sco na osi ASC/DESC uvek sugerisu fatalna zbivanja u musko/zenskim odnosima....Kako je dispozitor Plutona, Saturn u Vagi ~ mozda vam iskoci i neko iz proslosti....budite spremni. ;) Nekom ce uskoro doci iz guze u glavu :) pa nemojte da se iznenadite, ako neko IPAK preuzme inicijativu ili dodje da se obracuna sa vama....Svi zataskani, nereseni odnosi izbijaju na povrsinu. Posebno sa starijim muskarcima. Obratite paznju 29.septembra. (posle 18h) i 30.septembra (00:45h) ~ mailovi, sms, pozivi....online prepiske....To bi mogle biti osobe, sa kojima ste prekinuli (pogorsali) odnose od 9.aprila 2011. (u 09:52h ~ Pluton sa 07*30’Jarca krenuo retrogradno...od tada nam je sve nakaradno....) ili krajem jula... ili polovinom januara....

:heart:
 
Poslednja izmena:
“ To nije istina. To nisam ja. “
Želeo sam glasno da povičem te reči, kad bih video da me Helena gleda očima punim divljenja i ljubavi. Ipak, bila je istina: to sam bio ja. Ja, koji sam ispraznio svoju lisnicu na očev radni sto, ja koji sam svoju buržujsku odeću zamenio sivom radnom bluzom; ta osoba meni je pripadala: bilo je to stvarno moje lice. Od mog vlastitog mesa, ona je pravila tog heroja, čija su sva sećanja, misli, osmesi pripadali meni, ali u kome ja nisam prepoznavao sebe.
„Osećam se krivim zbog zloupotrebe poverenja,“ rekoh joj.
“Kako to?” upita ona. Sedela je pored mene na otomanu, glave naslonjene na moje rame, sa izgledom male životinje, pune poverenja.
„Imam utisak da sam se uvukao u tuđu kožu.“
„Hoćete da kažete da Vas vidim drukčijim nego što jeste?“
„Da, tako je.“
Ona se nasmeši.
„Kakvi ste Vi zapravo,“ upita ona.
„Ne posebno simpatičan,“ rekoh. – Vidite, kad me pitate zašto Vas ne volim, ja Vam odgovaram da ste suviše mladi, da nismo zaokupljeni istim stvarima. Tačno. Ali, to je i zbog toga što imam siromašnu krv. Nikad nisam bio sposoban za ljubav. Vrtim se u krug usred svojih grižnji savesti, svojih obzira, sa jednom brigom da ne uprljam ruke. To zovem nezahvalnom prirodom zatvorenog tipa. Zavidim Polu, zavidim Vama…”
Helena me prekinu priljubljujući svoje meke, svetle usne na moje.
“Ono što se tako snažno doima kod Vas, to je da ste dovoljni sami sebi, ima se utisak da ste potpuno sami sebe stvorili.”
„Nije mi teško da budem sebi dovoljan; imam tako malo prohteva.“
„A za čim biste mogli imati potrebe?“ upita ona.
Oči su joj blistale. Bila je beskorisno nastaviti; tu istinu, koja je u meni prebivala mogao sam iz sebe iščupati samo rečima, a te reči odzvanjale su u Heleninim ušima neočekivanim smislom; potekle od mene, već od trenutka kad bi ih ona čula, nisu mi više pripadale; ono što je ona protiv moje volje, u njima otkrivala, bila je težnja ka iskrenosti, neka dirljiva skromnost , koja je opčinjavala njeno srce.
“Vi ste tvrdoglava osoba,” rekoh.
“Oh! Namučio bi se onaj, ko bi hteo da mi Vas učini odvratnim.”
Gledala me sa takvim žarom, da sam imao želju da sakrijem lice. Koga je ona videla?! „To nisam ja.“ Bio sam to stvarno ja, onakav kakav sam izvan sebe samog, pod tuđim pogledima. Taj neverni drug, taj promišljeni i pouzdani heroj : to sam bio ja, uprkos samom sebi.
Helena protrlja svoj obraz o moj.
„Da li biste voleli da mi postanete odvratni?“
„Ne bih voleo da mojom krivicom upropastite svoj život.“
„Nema opasnosti...“ - reče ona. Namotavala je pramen moje kose oko svog prsta – „nije toliko zabavno biti voljen, mnogo je zabavnije naći nekoga, ko se može voleti.“
„S vremenom, neuzvraćena ljubav postaje tužna“ – Obgrlih joj ramena – „hteo bih biti siguran u jedno: da nećete zbog mene propustiti nijednu priliku, koja bi Vam se mogla ukazati? „
Ona me pogleda poslušnog izraza.
“Treba I dalje nastojati upoznavati ljude, viđati se sa svetom. Na primer, ako Vam vaši predlože da odete u Ameriku, kao što je bilo govora, trebalo bi da drage volje odete.“
„Svakako,“ reče ona. – Nadam se da će u mom životu postojati i nešto drugo osim Vas.... – šćućuri se uz mene – ali kasnije, ne odmah, reče ona.
„Ne, „ rekoh – ne odmah.
Nežno poljubih njeno lice. Bilo je trenutaka kada mi se činila tako dražesnom, da sam žalio što joj ne mogu iskreno reći: Volim Vas! Pa šta?...Bio sam ganut njenim prisustvom, ali, daleko od nje, nikad nisam mislio na nju; mogao sam je bilo kad, bez žaljenja, napustiti. Moja nežnost, moje poštovanje, bili su veoma daleko od ljubavi. Sklapala je oči pod poljupcima, sa izrazom poslušnosti i predavanja. Zatim me ponovo pogleda i pređe jezikom preko usana.
„Čujte,“reče ona.
„Šta to?“
Oklevala je.
„Kasnije, pokušaću da se otkačim od Vas, obećavam. Ali, to ne treba da nas sprečava da nastojimo imati što je moguće snažnije odnose.“
Stegnuh je uza se; njena hrabrost pogađala me je u srce...
„Ima li smisla da se više vežemo jedno za drugo, ako je to samo privremeno?“
„Nije važno,“ reče ona – nećemo upropastiti sadašnjost iz straha za budućnost. – polako se zavali, kosa joj se raširi po jastuku ukrug – želela bih da Vam potpuno pripadnem, prošaputa ona.
U mom životu postojao je barem taj trenutak, u kojem nisam okolišao, kad se nisam pogađao sa svojom savešću. A ti si me spasla grižnje savesti. Madelena i ja smo vodili ljubav šuteći i gotovo uvek noću: ona je uzbuđenje i zadovoljstvo podnosila sa nekom vrstom užasa, kao što je trpela glasove i poglede, pa čak i nepomični lik stvari; kad sam je milovao, uvek sam se osećao zločincem. a ti, ti nisi u mom zagrljaju bila klonulo telo, nego žena u pravom smislu reči. Smešila si mi se pravo u lice, da bi mi dala do znanja da si tu, po sopstvenoj volji, da se nisi izgubila u vrtlogu svoje krvi. Nisi se osećala žrtvom sramne fatalnosti; usred najstrastvenijih zanosa, nešto je u tvom glasu, tvom smešku govorilo:
„ Ovo je zato, jer ja tako hoću.“ Svojim upornim nastojanjem da se iskažeš slobodnom, ti si me mirila sa samim sobom. Pred tobom sam bio bez grižnje savesti. Pred tobom...ali, mi nismo bili jedini na svetu...
 
„Ima novina u mojim odnosima sa Helenom,“ rekoh.
„Da,“ reče Madlena ravnodušno.
Pokušavao sam da je držim u toku zbivanja, ali svaki put kad bih joj o tome govorio, ona je skretala razgovor.
„Da. Najzad, spavao sam sa njom.“
„Nikad nisam ni mislila da ćeš mi čitavog života biti veran,“ reče Madlena.
Preda mnom se nikad nije ustezala; nisam bio ukinuo nijednu obavezu prema njoj; pa ipak, osećao sam se nelagodno. Bio sam siguran da joj je novost bila neprijatna. Nema šta da kaže, pomislio sam ljutito; verovatno je i ona sama toga bila svesna; ništa nije govorila. Čak je u nastavku izgledalo da je potpuno zaboravila ono što sam joj bio otkrio. Za Madlenu, nikad ništa nije bilo sasvim ispravno, ni sasvim pogrešno, ona je koristila tu neodređenost i ravnodušno plovila u neizvesnim vodama. Od mene je tražila samo da je ne primoravam da se suočava sa Heleninim postojanjem.
Što se tiče Helene, ona mi nikad nije pominjala Madlenu. One su zanemarivale jedna drugu tako neopozivo, da mi se činilo čudnim što mogu istovremeno misliti I na jednu I na drugu. Helena je koračala uz mene, čvrsto postavljena na noge, obogaćena vlastitim uspomenama, upravljena prema jednoj jedinoj budućnosti; u toj ispunjenosti, nijedno mesto nije bilo predvidjeno za Madlenu. A Madlena je u svojoj hotelskoj sobi, ispunjenoj mirisom insekticida, takođe bila potpunost bez pukotine, iz koje je Helena bila potpuno prognana. I jedna i druga potpuno uvučene u sebe, razdvojene više nego dve svemirske maglice na granicama etara, nego dve školjke okačene o suprotne strane hridi...Uz sve to, tu sam bio ja, prisutan i u jednoj i u drugoj, čineći da one zajedno postoje...
....
Ponekad sam mislio da stvari primam suviše ka srcu; izgledalo je da ostali ljudi žive tako prirodno. Ali, meni ništa nije izgledalo prirodno. Želeo sam da čitav ljudski život bude nepomućena, prozračna sloboda: a u životima drugih video sam sebe kao nepremostivu prepreku; nisam mogao sa tim da se pomirim. Izbegavao sam Pola, Madlenu sam gledao sa nelagodnošću. Čak sam i sa Helenom osećao uznemirenost. Naši poljupci, naša milovanja, brzo su izgubili srećnu vedrinu prvih dana. Njenim licem često su prelazile senke, a dok sam je ljubio, sklapala je oči sa izrazom patnje; ponekad bi se, usred zagrljaja, naglo izvlačila. Obgrlih je oko ramena.
„Šta je, mala divljakušo?“
Sedela je na ivici kreveta i njihala nogu, posmatrajući prazan prostor tvrda izraza lica; nije bila još završila sa oblačenjem, kosa joj je u neredu padala na ramena. Ona odskoči.
„Nije ništa.“
„Nego? Zašto ti je lice tako smrknuto?“
„Oh! Samo sam mislila kako je šteta što smo izgubili sve ovo vreme, moraću sada da odem, a nismo mogli razgovarati.“
Bila je neiskrena. To se moglo odmah videti po njenom nevoljkom glasu; svakako, voleo sam njeno telo. Ali, ako smo već deo naših susreta provodili u grljenjima, to je bila njena krivica, ne moja. Ona je to vrlo dobro znala.
„Bio sam predložio da se prošetamo.“
“Naravno! Tebi je to sasvim svejedno!”
„Šta mi je svejedno? Da li te ljubim ili ne? Ali, sama si izjavila da je to izgubljeno vreme.“
“To je izgubljeno vreme, pošto nemaš želju za tim.”
Luda si – rekoh – Zar izgleda da mi nije stalo do tvog tela?
Da – reče ona – kao i do svakog drugog tela.
Zaćutao sam. Bilo je jasno. Jednog dana morali smo do toga doći.
“Zašto to kažeš?” – upitah.
“Kažem zato što je istina.“
“Neprijatna ti je pomisao što održavam iste odnose sa Madlenom?“
“Hteo bi da mi to predstavlja zadovoljstvo?“
„Mislio sam da ti je svejedno.“
Ona slegnu ramenima, a dve suze izbiše iz njenih očiju.
„Oduvek si znala da Madlena postoji u mom životu, rekoh. – zašto, najednom danas...?“
“Nije to samo danas,” reče ona.
„Onda je trebalo da mi o tome ranije govoriš.“
„Šta bi to promenilo?“
Pognuh glavu. Užasavao sam se njenih suza. Ali, znao sam da bi Madlenu žestoko povredilo, kad bih joj predložio da prekinemo naše odnose.
„Čuj, dobro znaš da nisam ni najmanje zaljubljen u Madlenu. Što se mene tiče, bez najmanjeg žaljenja bih sa njom prekinuo svaki fizički odnos.“
„Kad samo na to pomislim!“ – reče Helena – gledaš je isto onako, kako I mene gledaš. Ljubiš je…ali, to mi je nepodnošljivo – završi ona provalom očajanja.
Privih je uza sebe šuteći; osećao sam kako njeno telo podrhtava.
„Nekad te nije bilo briga za Madlenu.“
“Ne može više biti kao nekad.”
“Zašto?”
“Zato što sam počela da o tome razmišljam” - nešto poput osmeha pojavi joj se na licu. “ Zato, trebalo je da paziš: jednog dana došao si na sastanak sa mnom, sa tragovima ruža za usne na vratu. Onog dana kad smo bili na groblju pasa.“
„Ah!“, rekoh – onda kad te je jako bolela glava.
„Nije me bolela glava.“
Osetih kako crvenim. Uvek ista priča. Taj crveni trag na mojoj koći, koji za mene nije postojao, a koji su tvoje oči videle; neprimetna mrlja, koja te je toliko ujela za srce.
„Helena, tako mi je žao...“
„Oh! To je bilo isto kao da gledam“ – protrese je kratak jecaj – ali, ne mogu te više ljubiti, a da ne pomislim da te i ona ljubi.
Gledao sam je utučeno. Ona mi je potpuno pripadala. Da taj isključivi poklon ne bi bio besmislen, trebalo je da u meni postoji prazan prostor, koji bi ona mogla ispuniti. Jasno sam osećao kakav su praznik za nju predstavljala moja milovanja: od mene je zavisilo hoće li ta vrednost, koju im je ona pridavala, biti privid ili istina. Privijajući drugu ženu u svoj zagrljaj, nisam joj zadavao samo kratkotrajnu bol, sputavao sam najstrastvenije potvrde njene puti, njenog srca.
„Čuj“ – rekoh – pokušaću da razgovaram sa Madlenom.
Ona obrisa oči, u znak dobre volje; ali još uvek je imala paćenički izraz lica.
“Možda će to biti lakše srediti nego što mislim,” rekoh.
Već neko vreme Madlena je bila proredila naše sastanke; bila se udaljila od mene, rasejanija nego obično.
“Baš si drag,” reče Helena.
Dotakoh njenu kosu.
“Ne izgledaš nimalo zadovoljna.”
“Ah! Sve je to tako blesavo!” – reče ona – Kakva korist od toga da ne spavaš sa Madlenom, ako za tim imaš želju?
„Rekao sam ti da nemam.“
„Da, napokon, to bi ti bolje odgovaralo....“ – ona ušmrknu jednu suzu – to je tako blesavo, možeš I nastaviti.
„Videću šta mogu učiniti.“
„Ne, molim te, ne menjaj ništa,“ reče ona sa iznenadnom žestinom – Svejedno mi je, ne može biti drugačije.... – Sakri lice rukama: Oh! Stidim se!

Uzeh je u svoje ruke, ali ništa joj nisam mogao reći. Ono što je bilo potrebno, to je da mi čak i ne bude moguće da želim ikog drugog osim nje; trebalo je da, ono što je imala da mi pruži, mogu primiti jedino od nje same. Sva moja nežnost nije uspela da ispuni tu želju; raspolagao sam samo svojim postupcima; bio sam ono što jesam, uprkos njoj, uprkos meni, nije moglo ništa da se učini.
Ako ništa, bar sam hteo da se zbog nje odvažim na jedan gest. Jednu reč: „ Pokušaću da govorim sa Madlenom.“ Ali, pred Madlenom grlo mi se stezalo. Ona je bila tu, kašičicom je odsutno mešala kafu sa šlagom, svesrdno se trudeći da ništa ne misli, da ni u šta ne veruje...Negde duboko u njoj iz dana u dan, taložila se nesreća, poniženje, žaljenje; dovoljna bi bila jedna reč da uzburka taj glib...Nisam imao hrabrosti da je izgovorim. Kad sam se vraćao Heleni, njene oči su me pitale: „ Nisi još ništa kazao?“ Njena tuga je bila opravdana, Madlenina mržnja takođe bi bila opravdana. Šta odabrati? Madlenine ili Helenine suze?
To nisu bile moje suze; kako onda porediti njihove, tuđe gorčine? Bog takođe, nisam bio!
 
*




Dragi moji,

09.novembra, u 19:54:10h ~ Neptun nam je konačno krenuo direktno, dajući nam hladnjikavo, tiho i maglovito jutro... ako ste u blizini reke, onda znate kako to ponekad ume da izgleda sablasno... Neko od vas se možda uspavao, drugi su se teška srca izmigoljili iz toplog kreveta, utapajući se u svakodnevnici radne kolotečine: “od ~ do“...a treći su čuli alarm za buđenje, isključili ga i pokrili se ćebetom preko glave.
Bilo kako bilo, treba da se zahvalimo Kosmosu na otkočenju Neptuna: otkočenju snova, intuicije, empatije, osećanja....Iako nam je tako dalek, usporen i zanesen, nedodirljiv i nestvaran ~ on rukuje mašinerijama naših najvećih čežnji i fantazija...i čarobnjački će, u svom modrom plaštu protkanom od sazvežđa, mahnuti magičnim štapićem i ako je suđeno~snovi će nam biti neobjašnjivo: ostvareni... Ukoliko ste bili opčinjeni iluzijama ~ on će ih oguliti do srži njihovog nepostojanja i uz pomoć kolega: Saturna i Plutona, vas umiti/politi hladnom vodom. Ipak, ne brinite, uvek će vam ponuditi kafu sa šlagom, cigareticu i par tableta broma nakon svega~ dok ne dođete k sebi, posle naglog šoka samoosvešćivanja. (dispozitor Neptuna je nepredvidljivo~skandalozni Uran u Ovnu, koji 10.decembra u 08:04:32h krece direktno, pa će njegov nagli rikverc tada ubrzati i Neptunove tajanstvene namere, obelodaniti ih)
Ono što je svakako zanimljivo, jeste činjenica da nas večeras u 21:16h očekuje i pun Mesec u Biku. Opozicija Sunca u Scorpiji i Meseca u Biku (18*05 Scorpije/Bika) će se naći na relaciji 4./10.kuće, praveći širu konjunkciju i na osu 5./11. Ascedent će biti u Lavu, upirući prstom na samo Sunce. Srednja tačka Sunca i Plutona (kao njegovog dispozitora i vladara petog polja, koje Sunce objasjava svojom konjunkcijom sa vrhom) naćiće se na 11*52 Strelca ~ u konjunkciji sa Merkur/Venerom ispod Antaresa. Venera dispozitor Meseca. Srednja tačka Venere/Saturna će pasti na 17*02 Scorpije, a Saturna/Severnog čvora na 18*56 Scorpije. Srednja tačka Venere/Marsa na 20*11 Vage, padajući na Saturn. Rx Jupiter u Biku, iz uklještenog Strelca u petoj kući, naćiće se u 10.kući u široj konjunkciji sa Lilith u Ovnu, kvadrirajući osu ASC/DESC i praveći trigon sa Plutonom. Tu je svakako i Mars opozicija Neptun na osi 2./8.kuće. Arapska tačka ljubavi će se naći u konjunkciji sa Marsom i Kupidonom....a arapska tačka strasti će pasti na Mesec....etc....
Odlomak Bovoarovog romana „Tuđa krv“ sam vam svakako neslučajno servirala na početku, jer vrlo slikovito i jasno opisuje stanje u ljubavnim odnosima, kojima ovaj pun Mesec donosi kulminaciju. O teškom i prilično tužnom položaju žena, govorio je mlad Scorpionov Mesec. Setite se priče o eri nedonžuanizma, patnji, samosažaljevanju, gnevu, potisnutim destruktivnim sadržajima...jer ovaj pun Mesec donosi kulminaciju svega što je zagrebano ispod površine, što je tada ustalasano u nama, u onim najdubljim ponorima duše... Mesec je pritom egzaltiran i pozicioniran na vrhu neba, vapeći za ljubavlju, iskrenim osećanjima, pripadanjem, posvećenosti, odanosti....
Međutim, da li partner ( opisan rx Uranom u Ovnu sa Marsom, kao svojim dispozitorom ~ koji je opet sam u opoziciji sa Neptunom na relaciji 2/8 i etc...svi oni aspekti, koje ukratko gore navedoh) zaslužuje vašu ljubav, „žrtvu“, vernost?
Da li je partner veran? Ne, nije.
Da li je u paralelnim odnosima? Da, jeste.
Da li čezne za drugim? Da, u potpunosti je nezadovoljan i nezadovoljen.
Interesantno je aktivacija Antaresa ~ pre svega samom pozicijom Venere, koja je dispozitor punog Meseca, ali i zbog spomenutog SO/PL midpointa.
Antares je samo Srce Scorpiona. Jedna od četiri kraljevske zvezde stare Persije, poznata kao Čuvar Zapada. Tu je spremnost za akciju, iznenadni događaji, obrti, nepredvidljive situacije, moguće nesreće...Smatra se da ima nasilan karakter i da je zaslužan za nasilne smrti ili mutljavine/ubistva tokom sudskih postupaka, parnica. Zapravo, sve zvezde iz sazvežđa Scorpiona su povezane sa smrću, naručenim ubistvima, plaćenim ubicama...na taj način se u stvarnosti odražava mit, koji govori o Heri, koja šalje Scorpiona da ubije Oriona i spase Bika. Zašto? Postoji više razloga: ubistva mogu biti konkretno vezana za novac, imovinu; za osećaj nesigurnosti, pretnje, rivalstva...i osećaj ljubomore, posebno u ljubavnim relacijama. Sazvežđe zato nosi i simboliku nekoliko brakova.
Sobzirom da se nama Venera, kao dispozitor Meseca (vladar 12.kuće) našla u okrilju Antaresa, sa sve Merkurom (vladar 3.kuće) pa još u petoj kući...: imamo tipičnu priču ljubomorne devojke, rivalsku borbu između žene (zrele žene, žene u braku) i mlade devojke, sa kojom je oženjeni muškarac u paralelnoj vezi. Njegova afera će prouzrokovati mržnju žene prema devojci. Priča o strastvenoj, opsesivnoj ljubavi, koja se pretvara u otrovnu mržnju ~ što je vrlo potencijalno sa samom Sunce/Mesec opozicijom na osi Sco/Bik. Poznato je već da su najfatalnije priče čitavog Kosmosa dodeljene Veneri i Plutonu. Takođe, Antares kaže da muškarac može biti moćan, bogat, baviti se mutnim poslovima, kriminalom, imati veze sa ljudima tog kova, na neki način to može biti vrlo opasna osoba, pa ukoliko konkretno nema ljubomornu i kivnu ženu ili je nema uopšte ~ pored njega kao takvog: devojku ne očekuje happy end.
Sobzirom da je upleten i Merkur, on pojačava pronicljivost i budi detektivske njuške, pa neko nekom diše za vratom, provera telefonske listinge, čita mejlove, hakuje, prisluškuje, postavlja zasedu i koristi prijatelje u čitavoj „operaciji“ ....To se sve lako dešava jer je tu i Ma 180 Nep, koji podržava ovakve progonske špekulacije, zataškava istine, ističe laži...Mars je na interesantnom sabijskom simbolu: „An unsealed letter has vital and confidential information“ ~ što dodatno pospešuje igranje sa tuđim, poverljivim informacijama (upozorenje o ovakvim zloupotrebama smo dobili i tokom mladog scorpionskog meseca, zahvaljujući asteroidu Antlantisu, koji se našao u egz.konjunkciji sa Mo, povrh svih drugih aspekata)
Ovakav Mars, u opoziciji sa Neptunom iz 8.kuće ~ tapše lopove po ramenima, daje zeleno svetlo kriminalcima, psihopatama, poremećenim muškarcima, silovateljima (Neptun pravi trigon na SA u Vagi, koji je u opoziciji sa Lilitom u Ovnu i na koji pada Ma/Ve midpoint, Ma 120 Lilith). Sam aspekt je vrlo razdražljiv za nervni sistem i u najbezopasnijem slučaju, oseća se jaka frustracija spoljašnjim svetom, naglašena je potreba za smelom akcijom...za zabranjenim voćem. Nešto što će naterati i one najstisnutije, najpažljivije osobe da naprave neku ludost, da oslobode nagomilanu energiju Marsa...Takodje kombinacija Ve/Me na Antaresu ukazuje da neka žena/devojka može biti okidač nemilih događaja, da može nagovoriti muškarca na nekakvo zlodelo, imati lošu nameru i spletkariti...i sve to kao posledica ljubomore. Takođe, muškarac to sam može činiti iz istih razloga.
Sobzirom da je Jupiter u Biku rx, dolazi iz uklještenog Strelca u petoj, a u stresnoj inkonjunkciji sa Ve/Mer, Antares daje upozorenja i za decu, potencijalna kidnapovanja i traženje otkupa. Merkur dolazi iz 3.kuće i skreće pažnju na opasnosti u saobraćaju, posebno zbog Mars 180 Nep, koji nam bacaju maglu na oči, slabe percepciju. Podzemni prolazi, tuneli, blizina vode...mesta, gde treba biti obazriv. Opasnost dolazi vrlo podmuklo, sa leđa.
Već sam spomenula da su krađe vrlo moguće ~ tiču se uglavnom bliskog okruženja, prodavnica, stanica, prevoza, ulice, komšiluka....Potkradanja na ozbiljnjem nivou, državnom će svakako biti i te kako aktuelna ovih dana, znali mi to ili ne....
 
Lično, već sam imala priliku i da se uverim u poslednja dva dana da aspekti i te kako rade....Prvo je u krcati gsp prevoz ušla jedna žena i viknula: „ Čuvajte tašne, mene su lepo sredili!“...Lepo sa njene strane, jer je bio pravi stiskavac i svi su svadjali i gurali... Sutradan sam prolazila pored stanice u Cara Dušana, gde je stao bus i jedna pomalo muškobanjasta radnica iz Maksija je potrčala ka vratima i ščepala nekog čoveka, počela da mu pretura po jakni i da mu najstrašnije preti, bude li još jednom ušao u prodavnicu...Koincidencijom ili ne, oba puta ~ bus je bio 79, čija je okretnica na 25.maju ~ dakle pored same reke....Pritom je Sunce u Scorpiji, a znamo da je ceo Dorćol/Vračar na tlu scorpionske energije. Ako danas ulazite u 26.~icu (2+6=8: Plutonov broj, tako da putanja kojom ide 26.ica, definitivno nije slučajna ) pripazite se. Ako ništa, možda vam se iza leđa pojavi kontrola za karte, sobzirom da više ne nose žuta ~ fluoroscentna odelca, pa morate da otvorite „četvore oči“.....STIM da nemojte odmah nasedati ~ dobro obratite pažnju da li je kontrolor pravi ili zamka za onog, ko se nađe bez karte, posebno ako je u pitanju dete, mlada osoba (ženska pre svega). U tom slučaju bi kosmičko upozorenje o kidnapovanju moglo da pronađe put.
Naravno, kako su raskoli u porodicama, problemi u partnerskim odnosima, nezadovoljstvo, afere i prevare naglašene kao glavne ~ ukoliko ste u ljubavnim trouglovima, pritom nesrećni ~ onda pročitajte odlomak iz „Tuđe krvi“ i razmislite gde ste, na čemu ste, šta želite, šta ste sposobni da podnesete, žrtvujete, šta očekujete i malo razvijte filmiće u glavi, kako stoje stvari u bližoj budućnost? Imate li pitanja i odgovore? Ipak Neptun više nije rx i u trigonu je sa dir.Saturnom u Vagi, pa ne bi bilo loše da prizovete objektivnost kao pomoć prijatelja. Stvari NISU onakve, kakve spolja (Sa u Vagi) izgledaju. Vi birate kako „zloupotrebljavate“ Kosmos ~ tako će vam on i uzvraćati, posebno kad se uspostavi ravnoteža i dođe trenutak za povratak sistema PRAVIH vrednosti. Ukoliko vam se „Antares dešava“ ~ moj topao savet je da bežite sa njega, dok još niste totalno zaglibili i uništili sebi ili drugima živote.
Sabijski simbol za Veneru i Merkur daje sledeću sliku: „In the left section of an archaic temple, a lamp burns in a container shaped like a human body.”
Fizička aktivnost, vežbe, joga. Spajanje “leve I desne” strane. Seksualne potrebe. Izjednačavanje tela sa duhom…Ono što može negativno da se odrazi sa ovim stepenom, jeste da osoba može u svemu tražiti fizičke dokaze da bi nešto prihvatila. Takođe, može dati precenjen stav prema sopstvenom telu. Pa je ovde I slika “precenjih, prenabedjenih devojaka”, koje dalje od svojih štiklica ne vide. I očito pred ogledalom ne vide baš ponajbolje svoj odraz….Ovaj stepen bi ukazao na čiste seksualne afere, kao dopuna “Antares” priči. Kakav je vaš motiv?

A za ostale...iz druge perspektive:

Pun Mesec se našao na vrlo zanimljivom sabijskom simbolu: „A new continent rising out of the sea“ ~ koji nam u najopštijem smislu sugeriše na nekakve početke, mogućnosti, otvaranja vrata i nove puteve, kojim bismo trebali da krenemo. Promene i mogućnosti, sa kojima se suočite, mogu vam delovati krajnje iznenadno, nestvarno....ili, ako ste ih i primetili da dolaze, možda niste očekivali da će tako brzo i daleko da uznapreduju u vašem životu. U svakom slučaju, iako možete biti zadivljeni/zaprepašćeni ~ te promene su rezultat vašeg dosadašnjeg rada na sebi, dolaze iz najdubljih emocionalnih i spiritualnih progresa. Naziru se obećanja nagrađivanja, totalno sveže i nove okolnosti. Kako vreme bude prolazilo, biće jasnije šta je to ostvarljivo, a šta nije. Činjenica je da je ovo samo početak, da i dalje morate da ulažete energiju, da težite ispravnim odlukama i ciljevima ~ ali nakon što Uran krene direktno i pre svega Jupiter (25.decembra u 23:07:53), stvari će početi da se temelje. Strpljenje je presudan faktor sa egzaltiranim punim MO. Parola: „polako, ali sigurno“.
Ono što može negativno da se odrazi jeste da će neko možda „pošto~poto“ hteti da nešto promeni, da pronađe drugi svet...Bez sopstvene emocionalno~psihološke evolucije vam je sve uzaludno. Ništa ne možete da presečete tek tako niti da sagradite u rekordnom roku, bez mučenja, lekcija, iskušenja, etc...Ako kasnite ~ kasnite, ali kako god, nema preskakanja stepenica do nagrade.
Šta je to što ostavljamo iza sebe?
Sabijski simbol za prethodni Mesečev stepen daje sledeću sliku: „A woman airing an ald bag through a sunny window to give it air and sunshine.”
Čišćenje, otpušavanje kanalizacije duše (Sunce u Scorpiji), misli, srca…može se odraziti na bilo kom nivou, pa I na fizičkom. Možda raspremite police sa knjigama, koje nisu pipane godinama ili prerasporedite naslove…Znate, to je na neki način I više od “običnog” čišćenja…Kao što je dobro na mlad ili pun Mesec čistiti poludrago kamenje, od nataložene negativne energije, isto tako je uvek dobro očistiti/urediti prostor. Uneti svežinu, promenu. Prašina nije nužno samo prašina, koju možete videti, pipnuti … ona je svedok svih dana I onog što vam se dešavalo, dok se konkretno, ona taložila po policama, nameštaju…. Dakle, sve stvari oko vas, svi predmeti, pa I ta prašina u sebi poseduje deo te prljave “vaše” energije.
Sabijski symbol govori o psihoanalizama, past regresiji, uspomenama, oživljavanju slika iz prošlosti, obavljanju nekih domaćih poslova sa osećanjem da to ima nekog višeg smisla, regeneraciji, lakom buđenju starih (karmičkih) ljubavi, intenzivnih osećanja, puštanju svetlosti da uđe u život I prostor, u kom se živi….
Šta može biti nezgodacija? Ponavljanje. Prizivanje starih situacija I “lupanje glavom o isti zid”, očekivanje da nas neko drugi “očisti” od sopstvenog djubreta, depresivni stav.
Dakle, mnogo toga inače ukazuje na prošlost, koju treba da ostavimo iza sebe...Vaš (prilično stari) domaći zadatak je da uzmete parče papira I stavite na njega šta imate ponuđeno, šta nemate, čemu težite, šta je moguće od toga ili nije za realizovanje; da preispitate svoje fantazije, objektivnost, da li stvari tumačite onako kako bi trebalo, da li ih vidite realno, etc…Pun Mesec, kao I svaki, daje krizno stanje, koje nas stimuliše na promene, na presecanje onog što “ne funkcioniše” u našu korist. Morate očistiti I misli I osećanja I biti iskreni prema sebi. Posebno važi za “glumce” I ljude paralelnih života. Predstava će ubrzo biti završena.

Cat :heart:

 
„...Poput onoga, koji je osakaćen, gluv, slep i nem živeo sam dugo, da ne bih živeo sa ološem, koji poseduje moć, piše i uživa.
Mukotrpno se i oprezno uspinjao moj duh stepenicama; mrvice radosti bile su njegov melem; poštapajući se, nečujno je slepac mileo Životom.
A šta mi se desilo? Kako sam se rešio gađenja? Ko je podmladio moje oči? Kako sam uzleteo u visine, gde na vrelu ne sedi više ološ?
Zar mi je samo gađenje stvorilo krila i snage da se približim vrelu? Zaista, morao sam hteti do onog što je najviše, da bih našao izvor zadovoljstva.
O, nađoh ga, braćo moja! Ovde u najvišim predelima nalazi se izvor zadovoljstva. I postoji Život, iz kojeg ne pije ološ!
Gotovo da prebrzo izvireš, vrelo zadovoljstva! I često prazniš krčag, zato da bi ga opet napunilo!
I moram još naučiti da ti se skromnije približavam: i suviše brzo teče u susret tebi, srce moje.
Srce moje, na kojem gori moje leto, kratko, vruće, setno, preblaženo: kako teži moje srce i moje leto za tvojom svežinom!
Prošla je plašljiva ojađenost mog proleća. Prošla je pakost mojih nežnih pahuljica u junu- Sav sam se pretvorio u leto i letnje podne! Leto u visinama s hladnim izvorima i blaženom tišinom: o, dođite, prijatelji moji, da tišina bude još blaženija!
Jer to je naša visina i naš zavičaj : ovde, gde stanujemo i suviše je visoko i strmo za sve nečastive i njihovu žeđ.
Bacite, prijatelji, svoj čisti pogled u izvor mojeg zadovoljstva! Kako bi on od toga mogao postati mutan! Smejaće vam se svojom čistoćom! Svoje gnezdo gradimo na divu budućnosti; orlovi treba da nama samotnicima donose hranu u svojim kljunovima! Zaista, nikakve hrane, koju bi smeli zajedno sa nama jesti nečisti! Zamišljali bi da žderu vatru i izgorela bi im ždrela!
Zaista, nećemo ovde držati boravišta za nečiste! Ledene pećine za njihova tela i duhove bila bi naša sreća! I hteli bismo iznad njih živeti kao oštri vetrovi, kao susedi orlova: kao susedi snega i susedi Sunca: tako žive oštri vetrovi.
I poput vetra, jednom ću još dunuti među njih i svojim duhom oduzeti dah duhu njihovom: tako hoće moja Budućnost!
Zaista, oštar je vetar Zaratustra za sve nizine i ovako savetuje svoje neprijatelje i sve što pljuje i bljuje: „Čuvajte se da ne pljujete protiv vetra!“
Tako je govorio Zaratustra.“



*

Mars nam je u Devici, verovali ili ne, do 03.jula 2012. I „uživaćemo“ u njegovom RX hodu, od 24.januara 2012. (u 01:53:36h, sa 23*06’ Device krece rx) pa sve do 14.aprila 2012. Pored te činjenice, njegov dispozitor: Merkur je u svom izgonu i on je retrogradan od 24.novembra 2011. do 14.decembra 2011. Kad MER udje u Jarca, biće pod vladarstvom Saturna u Vagi, a Saturn ne bi bio Saturn, da nam ne zaprži čorbu i ode u rikverc sa svog kritičnog 29.*Vage 7.februara 2012. tokom punog Meseca i kritične Venere na 29*Riba, koja će biti u opoziciji sa Marsom, a u egzaktnoj inkonjunkciji sa SA!....Tako da će Saturn TEK 5.oktobra 2012.ući u Škorpiju! Hah!
Zvuči komplikovano? Nije da nije! Tranzit Marsa u Devici će biti velika nezgodacija. Posebno ako rx Ma zakačite u solarcu.
Dekadentni egzistencijalizam nastupa!
Da se pomolimo Višoj sili, da nam da dovoljno snage i volje da istrajemo u borbi...Pred nama je pola godine (svakakvih) stagnacijA. Baš ohrabrujuće! Ipak, nekima će ova kosmička dekadentnost i prijati, ako uzmemo u obzir obilni šljam, u kom živimo, pa će dotične persone fino da „omaste brke“ i nastupiće im period „blagostanja“ – malo slasti pred smak sveta, koji će ih svakako kao žive kokoške očerupati, kad se najmanje budu nadali, uljuljkani u svojim svakodnevnim zlodelima, pakostima, bezosećajnostima, sebičluku, proždrljivosti, neljudskosti...Materijalističkim bednim dušama (izmileće na sve strane u nadolazećim danima, watch out!), možemo samo da izjavimo saučešće. I da im zapalimo po koju samilosnu sveću....Kako će oni da pregrme SMRT opipljivog, predmetnog i bezvrednost novčanica, koje „kupuju vlast, sreću, lepotu, pamet, ljubav i sex“ – stvarno ne znam... i iskrena da budem, ne interesuje me. Neka uživaju u aktuelnoj degenerisanosti, dok nam se mila Zemljica ne zarotira za 360°. Garantujem vam da ćete se kad-tad setiti izreke: „Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“.
U međuvremenu, MI moramo da ostanemo neukaljani i dosledni svom putu. Da preživimo sva iskušenja (biće ih, pod silnim smo testovima) i redovno zalivamo klicu naše najviše nade, ma koliko tuđeg korova i kaktusa bilo oko nje...Ne zaboravite na Zaratustrine reči...
No, da se vratimo konkretno na temu.

Šta uopšte simbolizuje Mars?

Mars vlada svim AGRESIVNIM oblicima, u kojima se javlja instinkt samoodržanja. U ljudskoj psihi on predstavlja PRVI impuls, koji nas dovodi u sukobljavanje sa drugima. Disharmonija, odstupanje od kolektivnih normi (posebno onih prihvaćenih od strane grupe - Venera), težnja ka individualnosti, „JA pa JA!“ - stavovima...: sve to prouzrokuje obilje konflikata, napetosti, stresa... Što je odstupanje od kolektivnih normi veće - konflikti su takođe izraženiji i može doći do totalnog odbacivanja pojedinca, kao „nepoželjnog“ : crne ovce u belom stadu.

Zamislite sada čistu crnu površinu - dovoljna je jedna crvena fleka da razbije formu, da našoj percepciji odvuče pažnju. U svetu umetnosti, to je razumljivo, prihvatljivo, dokazano...Ali zašto je to zapravo tako?

Crna pripada Saturnu, samim tim „isijava“ njegove karakteristike: rad, težinu/teskobu, stabilnost, zrelost, principe, zatvorenost-konzervativnost, realnost, odricanje, izolaciju, ...Sa Saturnom, imamo sliku običnih radnika, uniformisanih u sivim odelcima, na nekoj industrijskoj traci... Crvena pripada Marsu. I simbolizuje stanje fizičke pobuđenosti, žestine, agresije, aktivnosti, otvorenosti, prkosa....Imamo mladog muškarca (♂) kom je dosadilo da radi na traci, izigravajući živog robota i pritom slušajući svog nadređenog... On je buntovnik, koji pravi skandal i razbija atmosferu: „red, rad i disciplina“. Njega je nemoguće „dresirati“, po cenu toga da je to jedini posao, koji trenutno ima i od kog živi. Zbog svoje divlje prirode, često nepromišljenosti, neobuzdanosti, ishitrenosti, gneva : rizikovaće, napraviće skandal, tuču, protest... po cenu dobijanja otkaza.

Tamo gde Saturn koči, Mars dodaje gas i stvara se destrukcija. U krvorpoliću dve krajnje neusaglašene energije, dobijamo kolorističku dinamiku (naše imaginarne) crne površine sa crvenom flekom. To vam je kao socijalna ili politička revolucija...

Međutim, dominantan Mars (npr. Mars u Ovnu - sedište) ne govori nužno da je osoba, koja ga poseduje, daleko dogurala na svom putu individuacije. Ne. Mars ima potrebu da prkosi, da se brani, da se buni...često to nema veze sa pravim individualnim stavovima, već njegovom nesposobnošću da živi u harmoniji i njegovom težnjom da uvek ima nešto: protiv. Svesno/nesvesno, Mars traži kavgu, problem. Jer Mars je GORIVO - energija. I samim tim: mogućnost. Gde i kako ćemo da potrošimo to gorivo – zavisi od nas samih. Seli ste u kola, preznajali ste se na svakoj krivini, jer je bila magla, prekoračili brzinu, dobili zasluženu kaznu, doživeli saobraćajku, zalutali, skrenuli na pogrešnoj raskrsnici, etc....: u tome je već umešan ceo vaš Kosmos, jer je planerarna energija uvek sinhronizovana. Mars je odradio svoj deo posla : sipao vam je benzin u rezervoar. A da nije bilo Neptuna, ne bi bilo ni benzina – jednostavno! Planete sarađuju. One su TIM.
 
Mars je takođe, i onaj budilnik, koji vam unosi pometnju u spavaću sobu, od ponedeljka do petka, i to baš kad su snovi najslađi, terajući vas da (nerado) automatski skočite iz kreveta i to sve zbog Saturnove radne kolotečine...

Dakle, on je pokretački mehanizam, početak neke akcije, borba, takmičenje, takmičarski duh, snaga, ambicija, preduzimljivost....

Ponekad je stvarno neophodno da Mars probudi u nama potrebu za dokazivanjem...jer nas njegova ego-inicijativa može odvesti i na dobar put, samorazvoja, uspeha, dostignuća, koja opet mogu biti esencijalna, odskočna daska i za neke druge ljude – svaka borba mora imati VIŠI cilj i pravi Mars (kao ♂ u Scorpiji) to jako dobro zna i ume. Ali, naravno on nije ni približno dovoljan za celokupni ishod. On je samo primarni NAGON.

Ipak, postoje ljudi koji su pasivni, lenji ili jednostavno ne poseduju izražen takmičarski duh. Ne osećaju UROĐENU potrebu za javnim prezentacijama svojih sposobnosti/nesposobnosti, za laktanjem, guranjem, gaženjem „preko mrtvih“....Kod njih preovladava Venera i Neptun, nežni su, ispunjeni, samozadovoljeni i često vrlo distancirani od svog Ega. Zato i ne vide zadovoljstvo u isticanju. Jer žive u harmoniji, koju ne žele da narušavaju. Svako takmičenje/bitka/rat ima i svoje žrtve i protivnike - negativnu energiju, koja im nije prioritet. Ipak, koliko je to opravdano sa jedne strane, sa druge strane, neko od ovakvih pojedinaca može posedovati u sebi obilje talenata, koje treba osvestiti, obelodaniti. Ne samo zbog samog pojedinca, već i uticaja na kolektiv.
Agresivno - takmičarskim tipovima je potrebna POTVRDA od strane drugih. Oni su u suštini jako nesigurni i nestabilni. I primarno okrenuti sebi. Mogu biti jako egocentrične osobe, nadmene, sa preteranim & neopravdanim samopouzdanjem (umišljene i samoprecenjene) - ALI one će se svojski probijati napred i truditi da iscede maksimum iz onog što im je dato. Da ni od čega, naprave nešto. I to je okay, sa jedne strane. Ali postoje granice. Tužna slika naše današnjice je ta da skoro po difoltu, imamo „nekvalitetne“ ljude na nekakvim „vrhovima“, „uspećima“.... dok su oni bolji obezvređeni ili u senci...No, vremenom će se i to regulisati! Sistem vrednosti sada prolazi kroz tešku krizu, ali ne doveka.

Iako Mars nema nema veze sa emocionalnim životom čoveka, on može da prouzrokuje različite emocije. Od gneva, besa, ljutnje... Osećanje zadovoljstva i nezadovoljstva igra veoma važnu ulogu, ali na drugačiji način nego kod Venere. Mars predstavlja snažnu ličnu zainteresovanost za ono što se doživljava, bilo da iskustva simbolizuju jednostavne/obične inicijative ili pripadaju polju seksualnosti: sve se veoma snažno oseća.

Konstruktivni Mars je nezavisan, hrabar, preduzimljiv, voli da dela, ima istraživački duh, veliku dozu spontanosti....Ipak, kad je loše pozicioniran, njegova hrabrost se pretvara u bezobzirnost, potreba za samoizražavanjem postaje drskost, egocentričnost...dok agresija i sigurnost mogu da postanu jednostavno loša narav, destruktivnost, grubost, okrutnost, nasilje, želja za moć... Impulsivnost prelazi u nestrpljivost i netolerantnost i uopšteno, vatrena moć Marsa, koja je agresivni izraz instinkta samoodržanja, može da ima vrlo ozbiljne posledice za pojedinca. Te stvari naravno zavise od celokupnog charta, da li postoji nešto što obuzdava ovakav tip Marsa ili ne...ali ja vam pišem uopšteno o samoj njegovoj funkciji.


Šta nam donosi retrogradnost Marsa i Merkura?

Mars je najređe retrogradan, ali zato i najgori kao takav, jer je po svojoj prirodi „direktna“ planeta, gleda napred i hrli napred. Tako da u rx hodu, koji mu je krajnje neprirodan, postaje vrlo namćorast i zao. I sasvim opravdano se može reći da je rx Mars, kao Mars u 12.kući: divlja zver, okovana lancima (osobama, kojima ovaj tranzit i osvetli natalnu 12.kuću, biće dupliran uticaj). Retrogradnost uvek sugeriše nekakve loše uticaje, nepoželjne obrte sudbine, odlaganja, ponavljanja, vraćanja, gubitke, promašaje, greške, generalno problematičnost (u onom polju gde se nađe planeta ili simbolici znaka, u najopštijem smislu, nevezano za aspekte). I to polako kreće već u stacionarno-retrogradnom stanju planete, dakle kao „priprema“ pre nego što planeta krene u rikverc.

Ponoviću: Mars je pre svega snaga, energija, vitalnost. Sa Marsom u Devici nam manjka i snage i vitalnosti, a skloni smo razboljevanju, padu imuniteta, brzom umaranju i osećanju iscrpljenosti. Sa retro Marsom u Devici, to je ekstremno omogućeno.

Za početak možemo imati glavobolje, a osobama, koje pate od migrene, dolaze crni dani. Aktiviraće se i hronične bolesti poput gastritisa, loše varenje, zato treba obratiti pažnju na ishranu i ne preterivati sa proždiranjem frižidera (prejedanje na nervnoj bazi). Tu su i problemi sa tankim i debelim crevom, upale slepog creva, problemi sa jetrom/jetrenim kanalom, kao i hronične upale bubrega i mokracnih kanala ...Takođe, osetljiva je koža, posebno ruku, u predelu ramena... pa ukoliko ste ranije imali problema sa ekcemima, mogu vam se povratiti. Generalno Kosmos ukazuje na različite upale, infekcije, bakterije....kao i na ožiljke, rane, tup bol (leđa,ramena), prelom kostiju (desne ruke), povrede glave (što uključuje i modrice od udaraca, kao i „slobodnih padova“ po kući...) Treba obratiti pažnju i na oči, vid i konjunktivitis.


Juriće se uputi, pregledi, recepti, kupovati intenzivnije lekovi/bromazepami po apotekama...Mnogi tokom rx MER neće dobiti upravo neophodne/željene upute/recepte. Čekaonice će biti prepune mrzovoljnih i bolesnih ljudi. Lekari neće biti mnogo prijatni, a pojedini pacijenti će pokušavati preko veze, podmićivanjem, da zakažu operaciju ili pregled...Svakako, pare će morati da rade, jer saosećajnosti nema ni na vidiku.

Skloni smo nervozama, stresovima, depresijama, mrzovolji...a posebno: SVAĐAMA i nesporazumima. Nedostatak tolerancije će biti evidentan. Zajedljive reči, vređanje, igra gluvih telefona. Posebno u partnerskim odnosima, mada se odnosi apsolutno na sve vrste odnosa: „Ja vs Ti“.

U periodu rx Merkura u izgonu i stacionarno-retrogradnog Marsa (24.novembra 2011. – 14.decembra 2011.) : ne potpisivati nikakva važna dokumenta, ne podizati kredite, ne sklapati nove ugovore/nove projekte (to važi i za period rx Marsa u Devici, koji generalno ne podržava nikakve inicijative niti početke, nebitno o čemu se radi). Paziti na brave, gubljenje ključeva, papirologije, brojeva telefona, mobilne telefone, sitnica tipa olovaka, ceduljica, upaljača, lične dokumentacije, iglica za ušivanje, koje ste „pre sekund“ spustili na sto....Pretražite fioke...A ukoliko vam se okrene naopačke četkica za zube ili izleti nož iz ruku, okrene kako ne treba – tog dana udahnite duboko i kontrolišite se. Percepcija je oslabljena i treba biti obazriv za volanom, posebno tokom maglovitih i kišovitih dana. 10.decembra su posebno naglašene: saobraćajke, iznenadni kvarovi na putu, problemi sa akumulatorima, krađa kola ili kupovina (trgovina) kradenih kola, lutanje po zaobilaznim putevima, prevrtanje, prekršaji, prekoračenja, kao i nagle promene klimatskih uslova, gomila nepredvidljvih stvari...
Inače, tokom rx Mer, budite u pripravnosti sa (NE)vremenom: možda vam ne zvoni alarm, ili ga ne jednostavno ne čujete....pa kasnite na posao, fakultet ili bitan sastanak. ILi krenete na vreme, ali kasnite, zbog svakog crvenog svetla na semaforu, zastoja u saobraćaju, nikad goreg gsp-prevoza, pokvarenog busa/tramvaja, promenjene linije, etc...
Takođe, nemojte se švercovati po prevozu bez markica, jer lako možete da zaradite kaznu. Ujedno, imajte u vidu različite vrste kazni - ukoliko vas na prepad, zaustavi policajac na ulici, traži vam ličnu kartu, a vi je nemate...ili prelazite ulicu, a pričate na mobilni....etc ... Mars u Devici je sklon opažanju detalja i vrebaće vas, dok budete spetljani u haosu rx Mer u izgonu...

Gde god se budete uputili, biće neke pometnje. Jednostavno dolazak iz tačke A u tačku B neće biti jednostavan, kao obično, ma koliko to bilo suštinski beznačajno i bezopasno. Govorimo o otežanoj svakodnevnici i komunikaciji svih tipova. Možda pošaljete sms pogrešnoj osobi slučajno, a onda očekujete odgovor, koji ne dobijate, pa planete i napadnete osobu, koja nikad ni dobila vaš sms, a ona neznajuči šta je problem, jer nećete biti jasni, pobesni takođe, pa eto paklenog raspoloženja, gotovo ni zbog čega. Međutim u takvim smešnim situacijama ćete i steći bolji uvid (kasnije, kad Mer uđe u Jarca) u to sa kime imate posla. Koliko neko ima strpljenja, da li uopšte želi da ga ima za vas....

Prilično ćemo biti zaboravni. Jurimo vozačku dozvolu po torbi, a neki i novčanik.... Dok čekate u dugom redu na kasi, da platite, proverite da li ste poneli dovoljno keša sa sobom, jer nije mudro da plaćate karticama tokom ovog perioda. Ujedno, obratite pažnju i na datum trajanja proizvoda, kao i na kusur, koji vam se vraća, pocepane novčanice ili nevažeće...
 
Ukoliko imate ispite u ovom periodu, trebaće vam mnogo više koncentracije i sreće nego inače. Loš period za učenje/polaganja (podrazumeva i polaganja vozačkog: velika je verovatnoća da nećete iz prvog puta da prođete...pa ako možete da izbegnete, najbolje da to učinite). Ako imate malo dete, u osnovnoj školici, matematika će da zadaje muke.

MedjuNEljudski odnosi će biti havarični, pa najbolje da ne trošite energiju na uzaludne rasprave. Biće spletkarenja, laganja, ogovaranja. I javnih i tajnih neprijatelja. Ne poveravajte se svima. A sami se trudite da budete korektni, da govorite i pišete što jasnije, da smanjite rizik od „dvosmislenog tumačenja“ i izbegnete nečiji napad, ni krivi ni dužni. Kao što bi moj dobar prijatelj rekao: Održavati mentalnu higijenu koliko je to moguće!

Kad olabavi rx Merkur i izađe iz Strelca, misli će se stabilizovati. I vratiće nam se fokus, objektivnost, staloženost. Imaćemo neki cilj i bićemo daleko hladnije glave.
Međutim, tokom celog boravka Marsa u Devici, posebno do 14.aprila, morate kontrolisati jezik.

Pozicija Marsa u Devici sama po sebi nije posebno slavna.

U znaku pada Venere, se ni sam Mars (kao njen ljubavnik) ne oseća najbolje. Ako govorimo o najbitnoj osobini Marsa, a to je seksualnost/sex - ovde nemamo posebnu zainteresovanost za sex. „Može i ne mora“. Znamo da je Devica aseksualan znak i to doprinosi navedenoj činjenici, ALI kod pojedinaca to može da izazove i izuzetnu opterećenost, upravo nedostatkom sexa, što za sobom povlači i različite frustracije, komplexe, pri čemu uzroci mogu biti ukorenjeni u strahovima, traumama, vaspitanju, moralnim predrasudama... Apsolutno različiti sadržaji, koji blokiraju osobu i time je čine opsednutom. Pošto je Merkur vladar Device, nemojte se čuditi, ako vam ljudi (posebno muškarci, mladići) sa ovim Marsom ili TOKOM ovog tranzita najviše potenciraju PRIČU o sexu. Ali znate kako je to Mel jednom napisao da sve ***** pričaju samo o Bogu, a svi sveštenici samo o sexu. True. Od filovanja priče ljudima, nemate nikakvu ličnu korist, od uživanja svim čulima u filu – da. Srećni ste, siti i nemate potrebu da se hvalite/dopingujete (još jedna karakteristika Marsa: nametanje i hvalisanje). Uvek možete da glumite, ali samo VI jeste u svojoj koži i znate kako je to dobro/loše. Nezadovoljstvo neće proći, ako ubedite nekog u laž. Obmanjujete sami sebe, a to ćete shvatiti kad ostanete sami sa sobom. Pa zato se OBUZDAJTE. Izazvaćete kontra efekat, ma koliko pokušavali na silu da se nekom dopadnete. Budite što suptilniji i prirodniji. Budite ono što jeste. Ne, ono što su „svi“.

Kako je Devica znak bolesti, po pitanju spomenutog sexa, ovaj naš Mars je često u strahu od potencijalnih polnih bolesti i neprijatnosti tipa iznenadne trudnoće : samim tim je vrlo obazriv i od njega često možete čuti sledeće objašnjenje: Sex je važan za zdravlje, regulisanje hormona, psihu. Pristup „materiji“ je prilično medicinski. Merkurovski. Sve se odigrava na mentalnom planu, pa se mozak nikad ne isključuje. Tako da kod mnogih Marsova u Devici, upražnjavanje sexualnih odnosa ima“zdravstvenu“ funkciju. Rutinu, prihvaćenu od strane društva. Svi, pa moram i ja. Lišeno nekih drugih prednosti. Sve to, jer planete na stupnju Device zaziru uglavnom od mišljenja drugih i strahuju da će biti odbačene, ostavljene...Samoća im ne prija. Jer se *vecina* teško nose sa sobom u svim svojim zbirovima i razlikama – vode se idejom perfektnog, proračunatog, unapred isplaniranog.... onda, kad shvate da to ni same ne poseduju i ne mogu da ostvare, u 90% slučajeva, kreću da pripisuju drugima, kao njihovu faličnost, otuđujući se od rođenog ogledala. Onih 10% se povlači u svoju ljušturu, izbegava kontakte, ne oglašava, povlaci...i predaje ulozu služenja nekom, što jeste takođe simbolika Device. Tako i Mars.

Ribe i Neptun su čarobnjaci za zavođenje, romantiku, opuštanje, stimulanse, orgazam – Devica koja je u opoziciji sa Ribama, u ovim područjima ima poteškoće – to će se posebno osetiti tokom ovog rx tranzita. On može biti vrlo hladan, stegnut, suzdržan, suviše pričati – malo delati. Čak unositi nervozu ili na prvi mah biti vrlo odbojan. Posebno ako se zanese sa komentarima. Pojedini će se opredeliti za celibat i svoju sexualnu energiju preusmeriti na nešto deseto. Na knjige ili neku merkurovsku – umnu delatnost.

Kako će se kanalisati ova osetljiva energija, to zavisi od pojedinca do pojedinca...ko je za koji nivo samoosvešćen i u kojoj meri. U sustini SVE zavisi od natalne karte. Mislim da nema potrebe da sto puta naglasavam da su sve ove predikcije vrlo uopstene i da se odnose na globalne manifestacije planeta, aspekata,etc.....

Kad se sve sumira, mnogi mogu biti vrlo destruktivni ili autodestruktivni. Imamo (pasivnu)agresiju. Objašnjavala sam „kritičnost“ stupnja Device na čovekovu psihu, kad sam pričala o Veneri u padu. (psiholoski, na svom blogu). Devica je VRLO nezgodna, jer većina odlazi u niži stupanj njene energije, pa je zato u astrologiji onako knjiški, zatefterena kao negativan znak, i čak je prema jednom istraživanju, najveći broj plaćenih ubica i kriminalaca, imao/ima jako naglašenu Devicu u horoskopu.

Pošto je ona izuzetno kritična, nizi stupanj Marsa u Devici može biti bas namćor, svadljiv, naoružan uvredama, spletkaroš, muljator, podmukao posebno kad su dogovori u pitanju, sklon je varanju i laganju (Devica sve analizira i smišlja unapred, jer nije spontana i mora da ima trening pre ma kakvog nastupa) i to mu je možda i najgora osobina. Ukoliko dispozitor kroz dobar znak, polje, aspekt ne spašava stvar, to može biti vrlo loša pozicija.. Samim tim, na početku sam spomenula „šljam“, koji će spletkariti, muljati, krasti, baviti se malverzacijama, prljavim poslovima....Takvom kovu će prijati Marsov povratak. Drugima naravno da ne.

Pripremite se na gunđanje, kritikovanje, slučaj: „zamena teza“. Pokušajte da se ogradite od tuđih frustracija, kompleksa i strahova, koje će pojedinci probati da vam usade, pripišu. Izdignite se iznad njih na dostojanstven način, apsolutnim kuliranjem. I dame, ne očekujte posebnu inicijativu od muškaraca (ako hoćete iskreno, do 24.avgusta 2012.). Akcija pucanja veza, brakova je i dalje na snazi i stvari mogu krenuti nizbrdo od početka februara. Takođe, nekima će se se Demoni povampiriti, pa dobro razmisliti sa kime obnavljate odnose i gde će vas to odvesti. Nedovršene stvari svakako treba raščistiti, ali saditi novi korov, sigurno NE. Opet, ako ste introvertna osoba, koja se BAVI sobom, možda sada, konačno shvatite neke stvari i vi se vratite nekom ili neko vama, što ne mora biti nužno sa negativnim ishodom. Mnogo toga zavisi od individualne karte, ali činjenično stanje je pomalo zastrašujuće i dovoljno je da vam okruženje bude negativno naelektrisano, da se i sami malo poremetite.

Savetujem vam da napravite sebi udobno gnezdo, gde ćete regenerisati svoju energiju i što konstruktivnije prevazići sva iskušenja.
 
Pred nama je demonstrativno oprastanje sa Saturnom u Vagi. Let je zakazan, pakuju se koferi. Uz oslonac na njegove poslednje aspekte i dramaticni pun Mesec u Ovnu (30.septembar), rekla bih da je mnogo lekcija povrsno savladano (ali i preskoceno). Socijalni zivot nam se od 2009. godine pretvorio u blagi horor, a o onoj diplomaticnoj, pravednoj i ljubaznoj strani Vage ~ ni traga ni glasa Naprotiv. Otislo se u drugu krajnost, te smo sve vreme bili ozraceni energijom Saturnovog pada (u Ovnu), umesto egzaltacije (u Vagi)…Iako smo uredno upozoravani, samarani i kaznjavani sa stotinu popravnih testova, nekako smo se uporno inatili (sto bi rekao Mile Tranzicija, inat su izmislili Srbi), te i sa sljivama po licu, svako jutro zalivali svoj korov. Pripisujem to definitivno samom Balkanu (kao podrucju sa autenticnom energijom ukorenjenog mazohizma), gde su projekcije dusevna hrana, a mucni Kosmos i kada servira cokoladne kolace, dodje neko i ubrizgava otrov da svima presedne. Bez patologije ne moze da prodje (a Saturn u Scorpiji ce svakako biti sadisticki nastrojen, kako bi nas naterao da potrljamo patos i kroz bolno iskustvo krenemo na terapiju). Sta ocekivati od naroda Meseca u Scorpiji (Mesecevog pada) ? Od ‘slatkog’ ima gorusicu, harmonija je krajnje neprirodno i neprihvatljivo stanje, kompleksi i emocionalne traume siste na sve strane, a ‘kanalizacija’ je vecito zapusena. Zasto ovo spominjem ? Cime god da nas planete izazivaju, one nas iz najboljih namera upozoravaju i daju nam UVEK mogucnost da svojom voljom nesto menjamo/sprecimo. Zasto samo robujemo negativnim aspektima, zasto se uvek valjamo po blatu nizeg planetarnog stupnja, izvlaceci gotovo uvek ono najgore? ~ to je pitanje, koje svako treba sebi da postavi. Losi aspekti se ponavljaju, jer ih nismo prevazisli. Sa druge strane (cinjenicno) ne zavisi bas sve od nas kao pojedinaca…te kad zivite u drustvenom trulezu, u potpuno neosvescenom kolektivu, od koga ipak zavisite (u odredjenoj meri, hteli/ne hteli), kako da uopste iskoristite neke potencijale ili jednostavno regulisete sopstveni zivot kako biste voleli? Uglavnom budete bela ovca u crnom stadu. Kosmos upravo o toj beloj ovci zeli da nam prica. Kako opstati kao bela ovca ? Kako preziveti drustveni linc ?

Pun Mesec, koji ce biti formiran 30.septembra u 04 :17h deluje stvarno bombasticno, a sa druge strane daje citav asortiman onog sto bi moglo da nas snadje. Socijalni zivot je svakako glavna tema Svi moguci odnosi su pod lupom ~ sto personalni, sto impersonalni (Ti vs Ja). Utopljena crna ovca vs egocentricni individualac preko puta, samodeklarisan kao bela ovca (a mozda je crna ovca samo upala u krec?). Kvasac Ego narasta i pritiska sa svih strana, gde god da se okrenemo, neko pokusava da nas izbaci iz ravnoteze. Razumevanje i takticnost se sada „ne prastaju“ vec dodatno rasplamsavaju vatru. Ma koliko se trudili da budete hladne glave, onaj « pametniji koji popusta », pokusavajuci da objektivno sagleda, rastumaci i sistematicno objasni nesto, sa argumentima i prethodno izmerenim svakim gramom reci ~ necete nista postici. Ni crtez vam nece pomoci. Povratna reakcija je neocekivano frapantna, kao da kuckate tekst, a neka nevidljiva sila brise vase reci iza svakog Spejsa ili ih izvrce naglavacke. Imacete osecaj da ste se nasli u onom neobranom grozdju. Tolerancija sada provocira histeriju kolericnih (zapravo, raznih labilnih osoba). Vase najbolje namere mogu biti protumacene na potpuno pogresan nacin. Vi biste da vagate, da dobijete na vremenu, usled sopstvene neodlucnosti, straha od pogresnih izbora, neizvesnosti, posebno samoce, da se ne zavadite ni sa kim, … dok onaj preko puta vas hoce « sada i odmah » kratak i jasan odgovor, pritom je najstrasnije naelektrisan, vreba najmanji stimulans da drekne, opsuje, uvredi,… da prosiklja svoju natalozenu agresiju, nezadovoljstvo I na taj nacin se olaksa. Trose se rezerve strpljenja i reakcije su eksplozivne I krajnje nepredvidive. Mozete biti na meti, bez « specijalnih » razloga, ni krivi ni duzni. Nekome nije dan, vi se ‘slucajno’ pojavite, prokomentarisete nesto, neznajuci da ce bas taj vas komentar da izazove detonaciju kod sagovornika. Nesvesno ste ga uboli u slab point, koji vam cak nije ni poznat ~ nije sve onako kako izgleda spolja, kaze nam ovaj pun Mesec, te se ne dajte zbuniti fasadom onih, koji vas okruzuju.
Mehanizmi samoodbrane ce biti evidentni. Projekcije, zamene teza, prebacivanje krivice,… mnogi psihicki potisnuti sadrzaji isplivavaju I spoticemo se o tudje strahove, traume, komplekse (koji nam se guraju pod nos, da ih prisvojimo kao sopstvene) …od reciprocnih razlomaka nas zaista boli glava. Na trenutke deluje kao da smo stvarno na praksi neke ogromne, otvorene psihijatrije ili je sve skrivena kamera, Big Brother. Nije to samo neciji los dan. Planete najavljuju tenziju, dramu I ishitrenost, ali takodje zele da nam obelodane sta se to krije ispod oklopa, sta je to duboko usadjeno u nekome, a sto jos uvek nismo primetili? Stabilne licnosti nece biti olako isprovocirane ovom planetarnom energijom, ali slabo konstruisani Ego, vecito gonjen paranoicnom idejom nekakve ugrozenosti ~ hoce. Zato pun Mesec daje savet, da budete na distanci, ali da pazljivo I analiticno posmatrate krdo oko sebe, da ne zmurite I ne cekate da sve jednostavno prodje.
Ko to nema kontrolu nad sobom?

Ovo su oni trenuci, kada Kosmos stvori naizgled najbeznacajniju situaciju (sitnicu), a koja se pretvori u ozbiljan okrsaj I maske pospadaju. Ako mislite da uvek moramo imati ekstremno krupne razloge (dogadjaje) da bismo spoznali nekog pored sebe, grdno se varate. U pitanju je samo pravi trenutak, koji cesto guramo pod tepih, jer nismo radi da prihvatimo pravu istinu. Najmanja (cesto nesvesna) provokacija, koja kad zagolica neciju slabu tacku ~ prouzrokuje uragan. Ta sitna provokacija sada moze srusiti I one odnose, koji su gradjeni godinama. Mozda imate decenijske prijatelje, koji su zapravo samo imitacija prijatelja, ali odbijate da se suocite sa tim, jer ulozeno je vreme, energija, emocija ~ identifikujete los odnos sa licnim neuspehom I cutite I trpite, jer nemate hrabrosti da rizikujete onu medjufazu, u kojoj smo kao u inkubaciji, dok cekamo da se pojavi neko nov (muci nas neizvesnost I strah od nepojavljivanja istog). Sa druge strane, mozda uopste niste ni svesni destruktivnosti odnosa, u kojima ste uljuljkani…oguglali na kojesta, te ne pravite jasne razlike izmedju iskrzanih tankih granica, koje dele toleranciju I razumevanje od konstantnog opravdavanja necijeg ludila/bezobrazluka (?) Razmislite o tome, u kojoj ste kategoriji. I koliko se samoobmanjujete. Ovo se ne odnosi samo na prijateljstva, vec I na partnerske odnose (ili musko/zenska prijateljstva, gde postoje pritajene emocije).

Komunikacija je svakako otezana. Nedostatak kompromisa, tolerancije, uvazavanja razlicitosti. Hiperuvredljivost, nesporazumi, ekstremna subjektivnost, agresivni pristup, izoblicavanje tudjih reci (sta je babi milo ~ to joj se I snilo), pogresne konkluzije, samo mimoilazenje u potrebama, stavovima, navikama. Haoticne misli, nedostatak fokusa, razdrazljivost, stresovi, pojacana anksioznost. Neravnopravnost, nepravilnosti, neformalnosti. Nezavrsene stvari, pomereni sastanci, raskinuti ugovori. Sudske tuzbe, zahtevi za pokretanje brakorazvodnih parnica. Partnerski (ali I prijateljski) odnosi prolaze kroz poslednju centrifugu, mnogi do potpunog tanjenja I konacnog pucanja. Ipak, i dalje je akutelno kategoricno odbijanje da se prihvate cinjenice I neophodne promene. Strah od neizvesnosti, od samoce, koji sabotira korak napred. Jos jedan pokusaj da se produzi agonija I izbegne suocavanje sa stvarnoscu. Mnoge muci osecanje potpune ispraznosti, apsurda, besciljnosti…a ljudi se sve teze vare. Sve je bazirano na prvoj simpatiji/antipatiji. Podlozni smo cak I najmanjim, indirektnim iritacijama, sve se veoma subjektivno I licno DOZIVLJAVA, cak I one impersonalne stvari, koje prokopavaju kanal, doticuci nas veoma snazno i duboko. Susret na ulici, sms, mail ili najobicniji komentar u prolazu…, mogu nas potpuno poremetiti. Okidaci su svuda naokolo i bomba preti. Suze krokodilke, koje presoljavaju obraze I emotivne poplave u najavi ~ prouzrokovane jakim frustracijama.
Nagle oscilacije raspolozenja, osecanja kao na ekg nalazu. Nestabilnost, promenljivost. Od naleta entuzijazma, pozitivne, kreativne energije do pada, ekstremne razdrazljivosti (histerije cak) I zabadanja nervnog sloma. Nervni sistem varnici, pozari u sinapsama bukte. Jedno off dugme bi bilo pozeljno.

Dok bi pojedini samo da se raspravljaju I tako lece svoj potisnuti bes, koji ce sada poceti da kljuca ~ drugima jezik zadebljava, te sledi samocenzura. “Ostajemo bez komentara” I polako uvidjamo (prihvatamo) da je pojedine razgovore besmisleno voditi, da se energija uzaludno trosi I da efekta nema (niti ce ga biti), sem privremenih stisavanja bure … ili: ‘ne pokusavaj da naucis svinju da peva, samo ces straciti vreme, a svinja ce samo da se nervira’ ~ obostrana steta.


 
Gubimo zelju da se (vise) objasnjavamo, sta je do sada receno ~ receno je. Stavljamo tacku, povlacimo se u ljusturu. Namece se potreba za izolacijom, ali I za regeneracijom. Umor od (pod)ljudi, od razocarenja I konstantne neshvacenosti. Hronicni umor od samoce, koja nas prati I kada smo okruzeni “bliznjima”. Postajemo asocijalni, otkazujemo sedeljke, susrete, kafe, radije bismo sami, na miru da je popijemo…a kad nam nenajavljeno dodju gosti ili komsije, prevrcemo ocima. Ne slusaju nam se tudje zalopojke, tudji problemi… Iscrpljeni smo od raznih pijavica, od izigravanja 24~casovnog psihijatra. Kratak nam je fitilj. Konacno uskracujemo demonima infuziju (sebe). Vi niste kontejner za tudje emocionalno~psiholosko djubre. Mislite (na vreme) o svom mentalnom zdravlju, jer nije pod staklenim zvonom, a iz svake interakcije, ma kakva bila, izlazimo kao transformisani. Ako psihicki labilnu licnost pored sebe, tretirate kao zdravu, racionalnu osobu, rizikujete da i sami postanete kao ona.

Pun Mesec nam salje upozorenje da se mora pronaci tacka ravnoteze. Mora se uspostaviti balans izmedju uzimanja i davanja. Konflikti u porodici ~ nesnalazenje (u istoj), odbojnost prema mehanizovanom nacinu zivota, duznostima, hladni i racionalizovani odnosi medju clanovima, nedostatak topline, utocista...nametnuti drustveni kodeksi, trpljenje (zbog nekog/neceg), nedostatak (unutrasnjeg) mira. Zidovi suzbijaju. Naglasena je potreba za „bezanjem“ iz kuce, za slobodom, otudjenjem, rusenjem tabua, prkosima, nekonvencionalnostima...potreba za nekim novim, lepsim okruzenjem, drugacijim ljudima: inspirativnim, kreativnim, mladim. Za ljudima, koji ce zeleti i umeti da uvazavaju nasu individualnost, razlicitost od crnog stada. Da primete nase postojanje (prisustvo) u svojim zivotima i da ga vrednuju. Kucnuo je cas da se povlacimo iz odnosa, gde iskljucivo mi vucemo sve konce, gde mi uvek (i samo) DAJEMO, prastamo, tolerisemo, razumemo, saosecamo... vreme je da naucimo kako se prima.

Emotivno nezadovoljstvo je zaista ogromno. Osecanje praznine, usamljenosti dominira. Venera i Mars vuku po dispoziciji konce, iako je separativni kvadrat u pitanju ~ i dalje je na snazi. Secate se sta vam pisah?
Snazni erotski naboji, megalomanske potrebe za dodirima I sexom, ali sa voljenim Bicem. Zelja da se pokazemo^dokazemo, da istaknemo svoje najbolje atribute, svoju strastvenu, magnetsku stranu, da plenimo paznju na ma koji nacin (ponasanjem, garderobom, pricom, stavom). Ipak, mozemo biti i degutantno prenapadni I ujedno odbojni (zene sa/pod ovim kvadratom su cesto muskobanjaste i nesenzualne, ali ujedno neskromno I nerealno zahtevne I sujetne). Ego se budi, kao I potreba za dominacijom. Gordost I predrasude. Ko ce prvi da popusti u svojoj tvrdoglavosti? (Niko). Privlace nas izazovi, suprotnosti, destruktivnost u odnosima, biramo “agresivnog/nasilnog” partnera ~ ponosno bismo poturili svoje grlo pod njegov noz. (neka nas rastrgne, to smo “hteli” I dobili, tesko nam je da priznamo svoje greske u izborima, a nismo raspolozeni da cujemo prijateljski savet/sugestiju). Kao omamljeni hrlimo ka onom, koji nije za nas, koji nas povredjuje, koji ne moze da nam pruzi ono za cim zaista vapimo. Iako ovaj kvadrat zaista moze prouzrokovati fizicko nasilje (agresivnost, seksualno izivljavanje ili cak samo silovanje) kao vid oslobodjenja seksualnih frustracija I nezadovoljstva (zbog same nemogucnosti zadovoljenja ogromnih apetita, jer se nesvesno tezi pogresnom/neadekvatnom partneru) ~ njegova energija se moze sublimirati kroz kreativnost, neki vid stvaralastva.

Sumirano, imamo duboke, potisnute frustracije, konkretne probleme poput impotencije I najsire posmatrano: NEMOGUCNOST seksualne(emotivne) ekspresije, a pre svega zadovoljenja. Veoma cesto, kvadrat VE/MA ukazuje na samo izostajanje/nepostojanje konkretnog partnera (strasno ga zelimo, ali ga nemamo), na probleme prilikom sklapanja veza/odnosa, hronicno nemanje partnera, kao I sam nedostatak spontanosti u musko/zenskim odnosima (ma kog tipa)…a ukoliko govorimo o “postojecim” partnerima ~ kvadrat daje potpunu nesinhronizaciju. Emotivne/seksualne potrebe su razlicite I mimoilaze se. Soulmates ostaje stvar mistifikacija. Ne znaci nuzno da se ne moze opstati u nekom odnosu, ali zasigurno nema srece i ispunjenja u istom. Takodje, cesto se i na silu/prenaglo stupa u kontakt, koji deluje « ostvarljivo » da bi se bilo uopste u nekakvom fizickom odnosu (kad poplavi ocajavanje). Hronicna emotivno/seksualna frustracija je odlika ovog kvadrata. Te nam sam tranzit upravo budi ovakve emocije (individualno, u manjoj/vecoj meri), a najvise ga osecaju ljudi, rodjeni upravo sa teskim aspektima Marsa i Venere (pre svega kvadratima).

Kvadrati (koje imamo na sve strane tokom punog Meseca) govore o neuskladjenoj energiji medju planetama, energiji koja se sukobljava, umesto da saradjuje ~ najvise usmereni ka unutra I tesko lomljivi, jer su zatvoreni, kao nekakve mracne kutije, u kojima tumaramo, bez mogucnosti da pronadjemo rupu~izlaz. Poput zacaranog kruga. Greske se stalno ponavljaju. Uvek nose sa sobom dramu, tenziju, stres, nelagodnost… I sustinski se najvise odrazavaju na samu psihu pojedinca ~ unutrasnji konflikti se pretvaraju u ozbiljne frustracije, koje pojedinca sabotiraju na realnim planovima I koje on uglavnom ne uspeva da resi, I kada pokusava.
Kvadrat MA/VE iako donosi drame I turbulente intimne odnose (odnose gde je tanka linija izmedju ljubavi I mrznje), zahteva uspostavljanje balansa musko/zenskih energija unutar nas samih… prihvatanje I razumevanje sopstvenog Animusa/Anime (unutrasnjeg muskarca/zene, koju projektujemo sa svim manama I vrlinama na nekog konkretnog muskarca/zenu). Uzrok frustracija (ma kog oblika, koje moze dati ovaj aspekt) svakako treba potraziti unazad, jer njegovi konflikti pustaju koren jako rano, najcesce tokom detinjstva (roditelji, koji svoje seksualne frustracije/strahove na odredjen nacin prenose na dete) ili tokom adolescencije.

Iako je ovo los trenutak za zapocinjanje novih odnosa (veza/prijateljstava/brakova) ~ pun Mesec sugerise znacajne PROMENE u bliskoj buducnosti, nove cikluse, perspektivu, postepenu realizaciju …pre toga neophodno je okoncati neke price, pocupati preostali korov. Linija manjeg otpora ce biti strogo kaznjavana tokom tranzita Saturna u Scorpiji, te je mudro da za vase dobro iskoristite ove tranzite (poslednji voz) za suocavanje/zavrsavanje nekih odnosa, da ne biste zabrazdili u duboku patologiju.
Pun Mesec sugerise i na kriticnije zdravlje. Moguci su hormonalni poremecaji, ekstremno nezgodan pms, upale (ciste) jajnika i slicni ginekoloski problemi. Takodje srcani problemi, ubrzan rad srca, visok krvni pritisak, bol u predelu grudi, otezano disanje, otezano varanje i stomacni problemi. Osobe, koje pate od hronicnih bolesti, su najugrozenije.
Treba obratiti paznju na tehnicke uredjaje (skloni kvaru), struju (moguca su iskakanja osiguraca usled opterecenja, blic nestajanja struje – te ako radite na racunarima, uredno klik na SAVE ili gasite sve sto ne biste voleli da vam se pokvari, ako bas nije neophodno da radi), proverite da li su iskljucene ringle (bicemo i zaboravni i pogubljeni)…nemojte ukljucivati masinu za ves bas 30.septembra u noc, …obazrivije i sa fenovima za kosu i bojlerima. Kupite rezervne sijalice, pijte flasiranu vodu, obratite paznju na pokvarenu hranu. Problemi sa internetom (iskljucivanje ili bagovi), otezane su sve onlajn komunikacije ( i tehnicki i u drugom smislu), najrazlicitiji problemi sa telefonima (poruke koje saljemo, a koje neko ne dobija, a mi to ne znamo …etc), koji dodatno mogu pospesiti impulsivno reagovanje ili biti okidac za neminovnu svadju (ona sitnica, koju vam spominjah).
Trudite se da budete sto pribraniji i obazriviji tokom 30.septembra. Uticaji Meseca su do dve nedelje. Mesec najvise napada prvu dekadu i pocetak druge dekade Ovna/Vage, ali i prvu dekadu/pocetak druge dekada Jarca/Raka. Prst je uperen i ka trecoj dekadi Scorpije/Lava i trecoj dekadi Vage/Ovna.
Srecno svima !:heart:

Cat

***Vazno obavestenje: ovo je poslednja analiza, koja je objavljena na ovom forumu. Definitivno se povlacim, i zaista sam retko bila aktivna. Na profilu sam objasnila razloge i nacin na koji mozete "ostati" u kontaktu sa mnom i dalje ;)
 
Poslednja izmena:

Back
Top