Astrologija : Za i Protiv

Hajde da osvežimo ovu konfuznu konverzaciju, pošto čak nisam ni siguran šta znače one reference u uglastim zagradama [S1], [S2].... Ako nastavimo u tom maniru citiranja citiranog citata, zaglavićemo se u rekurzijama.
Пошто смо на форуму, потребан нам је мало другачији формат референцирања од оног што је присутан у научним радовима. Конвенција нека буде да референцирано бујде у формату ([{број}]), а референца у стандардном [{број}] формату. Код мене [S1]-[S3] не поштују ту конвенцију, али није тешко видети шта је шта код њих. Прва појава је референцирани текст, а остале су референце.

Циљ ових референци је лако показивање на неки део расправе. Исто је могуће обичним цитирањем, али уз много више труда. Ако дође до "рекурзија" (шта год ти то било у овом контексту), није проблем у референцама.већ у расправи. ([S10])

Evo jedno konkretno pitanje: daj mi primer jedne proverive tvrdnje u vezi neke nepoznate osobe, do koje si došao na osnovu vremena i mesta rođenja. Nadam se da ćeš se složiti da astrolozi često operišu ovakvim iskazima.
U prevodu, daj mi način na koji bi smo astrologiju učinili oborivom, što je preduslov za proveru istinitosti (barem u pozitivističkim okvirima).
С обзиром да ти приступ није научан [S4] (већ тенденциозан), а притом не бираш речи нити преузимаш одговорност (нећеш се поправити) [1-3], [6], [7], не мислим да си погодан саговорник с којим бих желео да имам ту врсту разговора. За сада ми одговара да указујем на пропусте у твојој методологији и на неприхватљиве моменте твог обраћања.

Што се [S5] тиче, и даље ниси обрадио случај ниједног астролога-преваранта. По твојој изјави с њима имаш "биф", не са астрологијом. Можда сам ипак ја у праву.

Poslednja izmena:
Конвенција нека буде да референцирано бујде у формату ([{број}]), а референца у стандардном [{број}] формату. Код мене [S1]-[S3] не поштују ту конвенцију, али није тешко видети шта је шта код њих. Прва појава је референцирани текст, а остале су референце.
Sada si me tek zbunio! :) Broj čega? Ja taj tvoj broj S1 vidim samo u tvojim referencama i nigde više. Ako hoćeš da odgovoriš na nešto što sam rekao, molim te prosto citiraj rečeno, ili se pozovi na broj posta, a ne uvodi neke opskurne varijable.
Циљ ових референци је лако показивање на неки део расправе. Исто је могуће обичним цитирањем, али уз много више труда.
Zaista, citiranje je daleko preglednije, i nemoj da te mrzi, zbog čitljivosti i preglednosti, to je samo jedan copy/paste.
Ако дође до "рекурзија" (шта год ти то било у овом контексту), није проблем у референцама.већ у расправи.
Slažem se, zato predlažem da resetujemo ovu raspravu.
С обзиром да ти приступ није научан [S4] (већ тенденциозан), а притом не бираш речи....
Ovo što pitam je sasvim banalan, empirijski problem. Interesuje me, dakle, šta se to najbolje vidi iz natalne karte, i to da mi kaže neko ko sebe smatra za astrologa. Pitanje je sasvim jasno i konkretno.
Što se tiče biranja reči, tvoju primedbu primam k znanju i potrudiću se da ne pravim više takve greške.
Што се [S5] тиче, и даље ниси обрадио случај ниједног астролога-преваранта.
Evo jednog zabavnog pokušaja... mislim da ćeš i sam osetiti Forerov efekt u akciji.

Sada si me tek zbunio! :) Broj čega? Ja taj tvoj broj S1 vidim samo u tvojim referencama i nigde više. Ako hoćeš da odgovoriš na nešto što sam rekao, molim te prosto citiraj rečeno, ili se pozovi na broj posta, a ne uvodi neke opskurne varijable.
Ако ћеш да заступаш науку, користи њено оруђе, а то је референцирање. Нема ничег опскурног у означавању и референцирању делова дискусије. У науци од тога нећеш побећи. ([S8])

Сада сам са "([S8])" означио део текста. Касније ћу га референцирати са "[S8]".

Ако ћеш се лакше осећати, могу да употребим \bibitem{} / \cite{} нотацију. Некада си радио у LaTeX-у, зар не?

Zaista, citiranje je daleko preglednije, i nemoj da te mrzi, zbog čitljivosti i preglednosti, to je samo jedan copy/paste.
Више текста који се стално понавља не може бити прегледнији начин општења. И није само један копи-пејст, већ (за сада) нешто реда 5-6, што референцирање чини још прегледнијим. Један цитат би вишеструко превазилазио дужину одговора.

Прилагоди се.

Slažem se, zato predlažem da resetujemo ovu raspravu.
Ресетујеш расправу јер се са мном слажеш да референце не би биле криве за рекурзију?

Ти си трол. ([S9])

Pitanje je sasvim jasno i konkretno.
Са друге стране, ти евидентно ниси коректан саговорник [S1-4], [S6], [S7], [S9].

http://static.astronomija.co.rs/razno/astrologija/astrologija/iz_ugla_nauke/3.htm
Има тога још, нпр књига Воје Антонића ,,Да ли постоје ствари које не постоје", Астролагија итд, но највећи проблем астрологије је што се у пракси своди на паушалне прогнозе, а ни од тога нема ништа или боље рећи све је у оквиру и иначе очекиване вероватноће догађаја.
Треба бити баш очајан па се ослонити на хороскоп у одлучивању, но и тада је питање који од типова хороскопа је ОК пошто су многи међусобно контрадикторни.

Ако ћеш да заступаш науку, користи њено оруђе, а то је референцирање. Нема ничег опскурног у означавању и референцирању делова дискусије. У науци од тога нећеш побећи. ([S8])

Ovaj tvoj fokus na formu umesto na suštinu je jasna indikacija da ti zapravo bežiš od razgovora o astrologiji. Recimo da pretpostavljam i zašto se to dešava, ali ću svoju pretpostavku ovaj put zadržati za sebe dok ne budem siguran. Naravno, niko te neće terati da pričaš o astrologiji....

Ima li nekog drugog astrologa koji je spreman i voljan da svoje znanje iskoristi tako što će nam reći šta se najbolje vidi iz natalne karte? Da li je to ekstrovertnost, introvertnost, da li je to uspeh u školi, da li je fizička privlačnost, uspeh kod suprotnog pola, da li je to sklonost ka sticanju bogatstva? Šta se najbolje vidi? Ima li nekog "nepogršivog indikatora" koji je tačan u 99% slučajeva?

Ovaj tvoj fokus na formu umesto na suštinu je jasna indikacija da ti zapravo bežiš od razgovora o astrologiji. Recimo da pretpostavljam i zašto se to dešava, ali ću svoju pretpostavku ovaj put zadržati za sebe dok ne budem siguran. Naravno, niko te neće terati da pričaš o astrologiji....
На овој теми се изражавам на начин који сматрам оптималним, а навео сам и зашто [S10]. Теби та форма макар наводно смета и покушаваш на њу да утичеш, док мени форма коју ти преферираш не смета. Користи је слободно. Направи и твој систем референци базиран на класичном референцирању и прилагодићу се. Ако је оптималнији, прећи ћу на њега. Због ове моје отворености не могу да се сложим с тиме да је мој фокус на форми. Више ми личи да је ти чиниш каменом спотицања и поред датог примера: в. испод тага за [S8].

Не мораш да будеш сигуран да би нешто претпоставио. Ево, ја ћу да претпоставим да ово твоје запињање око наметања једне форме дописа може имати везе с тим што не желиш да имаш посла са мном. Нисам рекао да је то стварно твоја намера, али сам дао тезу која може имати истинитосну скалу између 0 и 1 реалне праве.

Узгред, примети да мени уопште не смета да раскринкаваш астрологију на овој теми научним и неострашћеним тоном. Нема потребе да уједаш ако су аргументи на твојој страни.

Такође, примети да ја нисам астролог.

Теби та форма макар наводно смета и покушаваш на њу да утичеш, док мени форма коју ти преферираш не смета.
Formu koju ja koristim koriste svi učesnici ovog foruma, osim tebe. Ali ajde, kako ti drago, kao što rekoh, to je manje bitno.
Више ми личи да је ти чиниш каменом спотицања и поред датог примера: в. испод тага за [S8].
Ne znam šta je [S8], i dalje. Pokušao sam čak i da kliknem na [S8], ali se ne desi ništa, kao da je obrisan link. Nigde u tekstu ne vidim [S8] na drugom mestu tako da mi tvoja referenca izgleda kao null pointer.
Узгред, примети да мени уопште не смета да раскринкаваш астрологију на овој теми научним и неострашћеним тоном. Нема потребе да уједаш ако су аргументи на твојој страни.
Primljeno k znanju.
Такође, примети да ја нисам астролог.
Takođe primljeno k znanju. A veruješ li ti u astrologiju?

Formu koju ja koristim koriste svi učesnici ovog foruma, osim tebe.
Argumentum ad populum не би био добар пут. :)

Ne znam šta je [S8], i dalje. Pokušao sam čak i da kliknem na [S8], ali se ne desi ništa, kao da je obrisan link. Nigde u tekstu ne vidim [S8] na drugom mestu tako da mi tvoja referenca izgleda kao null pointer.
За [S8] потражиш на странама ([S8]). Наћи ћеш га на овој страни. Тачније у овом посту.

Иначе је то једини дати пример, па би човек очекивао да се на њега налети током читања и да буде уочен. Могао сам уопште да не ставим референцу, под претпоставком да ми је текст био прочитан. Питам се какво бих тек онда питање добио...

Argumentum ad populum не би био добар пут. :)

Slažem se da Argumentum ad populum nije ispravan rezon, ali u ovom slučaju treba izbegavati i Red herring. Ako si u nedoumici o čemu bi trebali da pričamo, samo pogledaj naslov teme.

За [S8] потражиш на странама ([S8]). Наћи ћеш га на овој страни. Тачније у овом посту.

To je već bolje i jasnije. Inače ja koristim obrnuti redosled prikazivanja poruka (od novijih ka starijima), i to sa maksimalnim brojem poruka po strani, tako da moja numeracija strana nema veze sa onom koju ti vidiš, stoga sam bio zbunjen šta ono S uopšte predstavlja.

A sad da se vratimo na temu... veruješ li ti u astrologiju uopšte, iako nisi astrolog?

To je već bolje i jasnije. Inače ja koristim obrnuti redosled prikazivanja poruka (od novijih ka starijima), i to sa maksimalnim brojem poruka po strani, tako da moja numeracija strana nema veze sa onom koju ti vidiš, stoga sam bio zbunjen šta ono S uopšte predstavlja.
Без обзира на формат који користиш, претпостављам да знаш која је порука/страна претходна а која следећа. Употребом Ctrl+F неко парче текста се нађе на отвореној страни. А и сама расправа је релативно кратка па сам по мојим мерилима могао све да пишем без референцирања. Ја могу свој приступ да побољшам линковањем поста у којем се налази \bibitem{}.

A sad da se vratimo na temu... veruješ li ti u astrologiju uopšte, iako nisi astrolog?
Отприлике сам рекао шта сам дошао да кажем на овој теми. За сада. :)

Отприлике сам рекао шта сам дошао да кажем на овој теми. За сада. :)
Na ovoj temi nisi ništa konkretno rekao vezano za istinitost asrologije. Pitao sam te da li uopšte veruješ u astrologiju, a ti si čak i na to jednostavno piitanje eskivirao odgovor. To nije nikakvo trik pitanje, već prosto pitanje da li veruješ u astrologiju... naravno, na drugim temama si sam odgovorio na to pitanje.....

....Евентуално би било кул ако бих имао Me Aq, подаље од So. То би га довело у резонанцу са Mo. Ал` и овако функционишем... Срећа у мањој срећи је Me Q Sa.
....меркур никад не врлуда предалеко од сунца, па то може бити основ сличности великог броја људи бар што се тиче меркура...
....Мени само једна - марс. Антидогматичар пар екселанс....
....Ако ћемо тако, и ја сам наклоњен So Ca (0 Asc)....
....Мени као водолији воље не мањка, само је често пропуштам на танак вентил....

...i tako dalje.....

Na ovoj temi nisi ništa konkretno rekao vezano za istinitost asrologije. Pitao sam te da li uopšte veruješ u astrologiju, a ti si čak i na to jednostavno piitanje eskivirao odgovor. To nije nikakvo trik pitanje, već prosto pitanje da li veruješ u astrologiju... naravno, na drugim temama si sam odgovorio na to pitanje.....
У расправу сам се укључио јер си је водио на неприхватљив начин. Пошто ниси имао примедби на моје примедбе, мој посао је завршен. То што моја улога на теми није у комплијанси са нечијим експектацијама једноставно није и не треба да буде мој проблем.

Nego šalu na stranu, veruješ li ti u astrologiju? (možeš da uložiš i Kviska ako nisi siguran)

kvisko-1.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Mene interesuju takvi fenomeni prvenstveno sa psihološke tačke gledišta. tj. interesuju me generalni razlozi zašto ljudi veruju u to, i stoga sam ovde. I tebi ostavljam otvoreno pitanje da mi daš jednu konkretnu tvrdnju vezanu za vreme/mesto rođenja koja se lako vidi u horoskopu, pa da vidimo.

Zašto da ne uzmemo onaj milion dolara Džejmsu Rendiju, koji je to ponudio bilo kome ko dokaže da tu zaista ima nešto... dakle, samo lovim ideje, i dobre astrologe, a ovo je pravo mesto za to.

Ja nazalost ne znam dovoljno da bih ti egzaktno navela neki primer. S druge strane mogu da te upoznam sa devojkom zbog koje sam ja pocela da se zanimam za ovo. Zapanjujuce tacne prognoze koje su se obistinile niko nije mogao da lupi. Htela sam da vidim odakle joj to sve sto tumaci u natalnoj karti.
Tako je krenulo kod mene.
Tebi zelim da vise vremena provodis u lepim stvarima.

....ovo je prica o tome kako su se srele dve vodolije na podforumu Astrologija...........odmah su se prepoznale i zapocele dijalog razumljiv samo njima samima......mnogo napisase a malo rekose:D

Sizife baci kartu za analizu i pitaj sta te zanima....mozda neko odgovori.

Sizife, problem je sto si ti gori od astrologije. Sve ces relativizovati.......
Inace odlika vodolija nije neka posebna volja, ne znam odakle to Mishi, tu Suncu nije dobro.

Mislim da moze da se vidi sve samo mi ne znamo dobro i svako sebe naziva astrologom danas :D
Ovde neces naleteti na profi astrologa tako da ako mi nesto pokusamo da protumacimo ne uzima kao nesto kao: znao sam ....

Evo sad sam pod utiskom teme na politici , recimo mislim da se u karti vide politicki pogledi na svet....recimo razlikuju se karte tradicionalista i liberalnih ljudi otvorenih shvatanja.
I tu ima varijacija na temu naravno ali neki ekstremi se prepoznaju u natalnoj ako imas takvu kartu nekog ekstrema bilo bi zanimljivo videti.

ima jos svasta:D

Sizife, problem je sto si ti gori od astrologije. Sve ces relativizovati......

Eto, još sam i najgori. :rumenko:

:cvet:

recimo mislim da se u karti vide politicki pogledi na svet....recimo razlikuju se karte tradicionalista i liberalnih ljudi otvorenih shvatanja.
Evo je najzad jedna genijalna ideja! Dakle, treba da nađemo ekstremne konzervativiste, desničare, turbo patriote, i na drugu stranu one hipi liberale... svi ih lako razlikujemo u RL. Onda da vidimo može li se pogoditi samo po karti, imajući u vidu da je dotični izraženo jedno ili drugo...

Evo da i ja malo zasolim! Verovatno se neki pitaju: da li sam "Za ili Protiv" astrologije kao društvene misli (i ja se malo pro...vam visoko umnim vokabularom). Odgovor je - (tajac u auditorijumu Krstarice) - Protiv - ali samo za astrologiju koja nije u okvirima zabave i ništa više. Astrologija, u koju je uključena subjektivnost autora analize tipa: ja imam Ko 90 Njo u oktopodu sa Gu a u pravougaoniku sa NJa - svi takvi vole da drpišu u samousluzi; moj drug ima Nja 0 Mu u sedmilu sa Gr, a sve to u susednoj kući i on ne priznaje da je gej (u prevodu homoseksualac)... Nek izvinu dame na izrazu - to je obično sr..e! Zato sam se i učlanio u Krstaricu videvši ogranak: Yabava - Astrologija (namerno sam ostavio štamparsku grešku da se neki nadobudni poznavalac srpskog jezika upeca na to i posle, u stotinu priloga, privatnih i javnih poruka, tvrdi kako nemam u lancu obrazovanja ni zabavište).

Ako me pitate: da li je astrologija nauka? - nije - jer se ni jedna tvrdnja (osim datuma i mesta rođenja) ne može izmeriti i dokazati ni jednim elektronskim ili mehaničkim instrumentom, niti dokazati nekom jednačinom ili nejednačinom.

Kao student, kupovao sam novine POLITIKA i jednom sam pročitao članak u kome se navodi: da su naučnici ustanovili da su deca, rođena u periodu kada ide na toplo (Januar - jul) u proseku inteligentnija, od dece koja su rođena u periodu kada zahlađuje (avgust - decembar). Da se ovo može argumentovati činjenicom - može - u prvom slučaju, majke su jele hranu sa više vitamina i minerala od majki u drugom slučaju koje su jele masna i teška jela. Naivni astrolog će se upecati i reći: evo naučne potvrde da astrologija važi! I ja potvrđujem - važi - rođen sam u septembru!

Reskiram, da će sad prvo da me "sahrane" moderatori - po običaju, ali mogu vam reći da mi je irelevantno (opet vokabularsko pro...nje - pitanje je da li sam pravilno i napisao?). Čekam svoj red i baš me briga hoće li se junoša ili junošica odlučiti da me uči pameti ili da pokaže "silu u topuzu" Ispod časti mi je da se sa takvim "teram".

Nego, kad sam se već javio za reč, zamolio bih moderatore da ne dozvole nikom da plaši ljude crnim analizama, takvima zabraniti rad, jer je ovo forum koji se zove "Zabava". Dalje, iako je ovo "Forum", obaveza je svih da neguju svoj jezik i pismo. Dokaz nepismenosti i gluposti je pisanje tipa "shta je ovo, u ..chu.. materinu i slichno".

Živi bili, veliki porasli, vaš 100039

Poslednja izmena:
Na kom ono beše sajtu pravim karte?

astro.com
mozes i da nam das podatke (bez imena) pa da pravimo

Mile, znas kako nekog svrbi da te napada. Generalno ljudi koji vole astrologiju ne pate od toga da nekog ubede u to.
Ja licno ne znam jos uvek sta da mislim za sad me zabavlja i ucim
Mene samo nervira kad astro napada neko ko nema pojma o astrologiji.To mi bezveze.

za sad me zabavlja i ucim "Vi ste moja krvna grupa!" ...
Mene samo nervira kad astro napada neko ko nema pojma o astrologiji.To mi bezveze.

Bez obzira na moj stav prema astrologiji, mislim da je za astrologiju još gore (medveđa usluga) kad je brani neko ko nema pojma, a najgore je kad je brane oni koji misle da o astrologiji imaju pojma! Da li znate ko najviše zna? Onaj ko zna šta ne zna - taj najviše zna!

Back