Astrologija kroz rešeto astronomije

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije nikakav dokaz, samo nabacano koješta
NBA je idealna za pravljenje statistike o bilo cemu.
Statistički dokaz imaju kladionice koje su uvek u plusu.
Pa skoro niko se ne vodi tim principima u kladjenju, da se vodi vecina bili bi u minusu. Tenis i formula 1.
Jesi li se ti obogatio od astrološkog predviđanja?
I zašto nisi
Retko se kladim ali tu je moguce samo biti u plusu, obogatio se ne bi ni profesionalni teniser iako ima sve informacije. Inace ne bi igrali tenis nego bi se samo kladili.

NBA je idealna za pravljenje statistike o bilo cemu.

Pa skoro niko se ne vodi tim principima kladjenju, da se vodi vecina bili bi u minusu. Tenis i formula 1.

Retko se kladim ali tu je moguce samo biti u plusu, obogatio se ne bi ni profesionalni teniser iako ima sve informacije. Inace ne bi igrali tenis nego bi se samo kladili.
Nema sve informacije. I da ima neke, zabranjeno je da zarađuju na taj način.

Da astrološki može da se predvidi išta, astrolozi ne bi zamajavali klijente nego bi svoje znanje upotrebili da pogode bar nekoliko utakmica i naprave od tih pogodaka dobru kombinaciju da zarade konkretnu lovu a ne da se kao i svi kladioničari bore da budu u sitnom plusu.

Nšta od te rabote :lol:

Da astrološki može da se predvidi išta, astrolozi ne bi zamajavali klijente nego bi svoje znanje upotrebili da pogode bar nekoliko utakmica i naprave od tih pogodaka dobru kombinaciju da zarade konkretnu lovu a ne da se kao i svi kladioničari bore da budu u sitnom plusu.
Otkud ti to znaš, danas su svi puni para, očigledno znaju kako doći do njih. Načina ima raznih.

U vezi s ovom temom - Astrologija kroz rešeto astronomije - preporučujem pročitati sljedeće:

Privid zodijaka - na - https://www.***********/web/preview/pdf/Tne-Wo1ufa
ili
https://www.scribd.com/document/485330745/Privid-zodijaka
kao i
Astrologija, kako objasniti - umijeće mogućeg - na - https://www.***********/web/preview/pdf/Y-X3VsNujq
ili
https://www.scribd.com/document/481913159/Astrologija-kako-objasniti-umijeće-mogućeg

Iz Privid zodijaka (autora, Ivice Metijevića) citiram sljedeće:
- zbiljska proljetna točka sada je negdje između zviježđa Riba i Vodenjaka;
- ekliptički 'krug', za razliku od 12 astroloških znakova, sadrži pojas od 13 zviježđa (Zmijonosac, između Škorpiona i Strijelca);
- astrološki znakovi nisu istoznačni sa zviježđima,
- ta ista zviježđa nisu jednakomjerna kao znakovi u astrologiji (primjerice, zviježđe Djevice gotovo je tri puta veće-dulje od zviježđa Ovna);
- projekcije zviježđa u zbilji nisu istovjetne projekcijama astrološke podjele zodijaka na 12 jednakih dijelova, jer se na nekim mjestima (poglavito oko zviježđa Raka i Blizanaca) javljaju zamjetne praznine, a na drugim (poglavito između Jarca i Vodenjaka) znakovita preklapanja, dakle astrološki se znakovi samo prividno poklapaju sa zviježđima;
- stvarno vrijeme prividnoga 'ulaska, boravka i izlaska' Sunca, Mjeseca i planeta u zviježđa bitno se razlikuje od astrološkoga (primjerice, Sunce u zviježđu Riba 'boravi' oko 44 dana, a u Škorpionu oko 8 dana);
- planeti su na golemim udaljenostima od bilo kojega zviježđa, a nama se samo pričinja da su 'unutar' njih zbog varljive perspektive motrenja, odnosno samo se prividno ocrtavaju na pozadini zviježđa;
- simbolički 'oblici' zviježđa samo su privid, jer su zvijezde koje ih sačinjavaju posvema slučajno tako razmještene i međusobno nisu ni u kakvoj fizičkoj vezi i nalaze se na golemim razdaljinama jedna od druge;
- naše nesavršeno oko vidi sve zvijezde zviježđa na istoj daljini i na jednoj ravnini (2D), dočim su one u zbilji prostorno razmještene posve drukčije (3D) od sposobnosti našeg viđenja;
- zvijezde u zviježđima nisu postojane kako nam se pričinja, nego se kreću (odmiču jedna od druge) u posve različitim smjerovima i to bez ikakvoga reda;
- zviježđa zapravo nisu prirodno stanje, postoje samo zvijezde i zvjezdan sustavi

za sada toliko ...

Lule, znači astrologija je gatanje kao ono u šoljicu kave i negdje ubode a negdje i ne?
Treba paziti da ne shvatamo ništa preozbiljno i zadržimo astrologiju prije svega kao zabavu.

Desilo mi se par puta u mladosti da neko koga površno znam u društvu kaže:” A ti si škorpija? Zaobilazim vas u velikom krugu. Opasni ste! “
Prvo bi pomislila dal da se branim, šta to ona zna o meni što ja ne znam. Jesmo li stvarno mi škorpije najgori ljudi?
Uzmem da pročitam malo o škorpijama..ma da se zgroziš sam ma sebe😅 Ljubomorni, agresivni, zabijaju nož u ledja, osvetoljubivi, zlopamtila,.ma sam djavo u ljudskoj formi..a prava istina je da je svako od nas kombinacija dobrog i pomalo lošeg, uglavnom smo pažljivi a ponekad i agresivniji.

Naš temperament odredjuje način odrastanja, rane i kasne traume iz kojih dolazi empatija i potreba da reagujemo kad vidimo nepravdu a ne zato što sam ja rodjena kao agresivna škorpija pa tražim imal ko da bi se tukao.

Kako smo ocrnjeni po astrologiji čudi me da nisu sve serijske ubice i okrutni diktatori rodjeni u znaku škorpije. 😅

Lule, znači astrologija je gatanje kao ono u šoljicu kave i negdje ubode a negdje i ne?
Upravo tako. Samo zvuči malo "naučnije" jer se spominju neke opasne reči :mrgreen: konjunkcija, aspekti, retrogradni, konstelacija, pa onda nešto kao projektiuju, tumače... glupost do gluposti. Kad se astronomija kao prava nauka izdvojila iz nekadašnje astrologije koja je bila mešavina nauke i predviđanja, ostao je taj deo u nazivu "logija" što znači nauka, a zapravo se svodi na gatanje. I to ću da dodam, zaboravila sam
Treba paziti da ne shvatamo ništa preozbiljno i zadržimo astrologiju prije svega kao zabavu.

Desilo mi se par puta u mladosti da neko koga površno znam u društvu kaže:” A ti si škorpija? Zaobilazim vas u velikom krugu. Opasni ste! “
Prvo bi pomislila dal da se branim, šta to ona zna o meni što ja ne znam. Jesmo li stvarno mi škorpije najgori ljudi?
Uzmem da pročitam malo o škorpijama..ma da se zgroziš sam ma sebe😅 Ljubomorni, agresivni, zabijaju nož u ledja, osvetoljubivi, zlopamtila,.ma sam djavo u ljudskoj formi..a prava istina je da je svako od nas kombinacija dobrog i pomalo lošeg, uglavnom smo pažljivi a ponekad i agresivniji.
Eto vidiš i sama. Lupetanje koje se uvrežilo kao nekakva istina. Ako se ne uklopiš, onda te podznak određuje. Uvek će da smisl nešto da se izvuku i opravdaju astrolšku istinu.
Naš temperament odredjuje način odrastanja, rane i kasne traume iz kojih dolazi empatija i potreba da reagujemo kad vidimo nepravdu a ne zato što sam ja rodjena kao agresivna škorpija pa tražim imal ko da bi se tukao.

Kako smo ocrnjeni po astrologiji čudi me da nisu sve serijske ubice i okrutni diktatori rodjeni u znaku škorpije. 😅
Pročitaj prve postove koji to objašnjavaju na astronomski način koliko je pogrešno, nije teško da se razume čak i da si laik za geometriju. To je nivo nižih razreda OŠ, osim deo o precesiji, koja je malo komplikovanija da se zamisli. Ali i nije toliko, ne treba ti nikakvo predznanje matematike i fizike.

Gledam onog proroka što je ubo jednom kad je predvidio da će metak proći Trampu kraj uveta i svako malo predvidja neke zemljotrese , te pod vodom te na kopnu a ako poznaš uticaj Mjeseca na gravitaciju i otvoriš sajt sa listom zemljotresa svaki dan možeš da predvidiš gdje se teren zahuktava za potencijalno jače podrhtavanje tla. Jednom će sigurno da ubode ali ga za sad slabo ide 😅

Čitam evo, baš mi je drago da su izašle ove dvije teme o inteligenciji i ova gdje kucamo.

Eto vidiš i sama. Lupetanje koje se uvrežilo kao nekakva istina. Ako se ne uklopiš, onda te podznak određuje. Uvek će da smisl nešto da se izvuku i opravdaju astrolšku istinu.
Ne cine nikoga samo Suncev znak i ascedent,a astrologija nije gatanje i predvidjanje sudbine, nego otkrivanje mogucnosti, gdje ne moras ti da se vodis natalnim astroloskim pokazateljima, npr imas sklonost ka medicini kao profesiji, 10 kuca u Djevici, Merkur u 6 , ne moras se baviti medicinom, mozes biti glumica, ali ces biti bolji doktor nego glumica.I moze astrologija da pripremi covjeka da se ne iznenadi ako udje u neku tezu fazu punu prepreka, da bude spreman na to, ali ako ukaze i na neki dobar period nece se ni on ostvariti ako covjek ne ulozi trud.

Zato je horoskop po novinama glupost, posebno imajuci u vidi da medju jednim horoskopskim znakom imamo 800000 ljudi, koji isto kao sto se razlikuju fizicki, tako se razlikuju i mentalno, duhovno, sudbinski, jer im je genetika drugacija, okruzenje drugacije, mogucnosti od malih nogu drugacije itd.

Nije astrologija " ciribu ciriba"...
U cjelosti prenosim mišljenje Ivice Matijevića, s početka većine njegovih tekstova:

Važna napomena
... naglašavam ...

Sve astrologijske sastavnice, polja, znakovi, planeti, i ino u kozmogramu, simboliziraju arhetipske procese unutar kolektivno nesvjesnoga, odnosno prispodobljuju temeljne pripadne obrasce unutar ukupnosti čovjekova doživljavanja i ponašanja, kao stanovite poredbene značajke prvotnoga psihičnog i/ili tvarnog ustrojstva a koji su, arhetipovi, sveopći, posvudašnji i vječni u postojanju i trajanju.

Pritom valja ponovno naglasiti, planeti jesu stvarna nebeska tijela ali ne predstavljaju neposredno stvarne osobe što je, dakako, i nemoguće, već samo vrste pretpostavljenih simboličkih 'mentalnih slika', arhetipova, vrste očitovanih simboličkih predodžbi, djelotvornih sila i energija, koje osoba može pojmiti doživljavanjem i izraziti ponašanjem.

Dakle, riječ planet samo je odgovarajuća izričajna zamjembenica kojom se prispodobljuje oblik različitog sa sličnim postojanjem, stoga je samo vjerojatna simbolička naznaka mogućeg unutarnjeg stajališta ličnosti, tjelesna ustrojstva i onoga što osobu pokreće u danim okolnostima, odnosno jezični izričaj prenesenoga značenja koji se rabi za objekt različit od onoga kojemu prvotno i zbiljski pripada ... kao što, primjerice, sat pokazuje vrijeme ali nije vrijeme niti na vrijeme utječe ...

Primjerice, vrlo aktivan Mars u kozmogramu prispodobljuje nešto oštro, izravno, silovito, izazovno ... No, pritom ne poimamo da je planet Mars, tijelo Sunčeva sustava, izazivač ili uzročnik nezgoda što, dakako, ne može ni biti, već, u pripadnu prenesenu značenju, razumijevamo da razlog tomu leži u iznimno smionim, ali istodobno prenagljenim i nerijetko nerazboritim postupcima same osobe. Time Mars, onim što prispodobljuje, naznačuje ne samo mogućnost da se nabodemo ili u nešto zaletimo, pa i susretnemo s vrlo izravnom ili, čak, naprasitom osobom koja nije nužno muškoga spola, već nerijetko takvima određuje i nas same. Stoga, na osobnoj razini doživljavanja može biti naznakom izrazita, napose mišićna napor, pokušaja kakvoga prodora, promidžbe i potvrđivanja, ili srdžbe, iznimne smionosti sve do nepotrebna izlaganja pogibelji, upalna proces itd.

Stoga, kada tijekom razmatranja bilo kojeg astrološkog čimbenika ili sastavnice primjenjujem riječi kao što su prožima, uzrokuje, stvara, utječe, djeluje, usmjerava, upravlja, pokreće, potiče, pokazuje, označava, naznačuje, navješćuje i sl., striktno mislim na prispodobe, izričajne zamjembenice u prenesenome značenju, primijenjene u astrologijski ugovorenomu simboličku prostorno-vremenskomu sustavu, suodnosno ljudskome biću, u nj upredene i 'pounutrene' poput stanovitih obilježja, značajki, sposobnosti, osobitosti, radnji, funkcije, procese, i inog …

Dakako, sve suodnosno trenutku vremena isključivo mjerenomu na Zemlji jer svaki vremenski odnos s bilo kojim nebeskim objektom, ovisno u njegovoj udaljenosti, odraz je nedavna i/ili već odavna minula trenutka - dakle prošlost.

Ovo je link na njegove tekstove: https://www.scribd.com/user/529407097/Zvjezdan/uploads

Šta znam. Ne vjerujem da može proreći budućnost a čini mi se da većina ljudi pravi natalne karte da predvidi šta im planete donose.
Evo ja predvidjam jak zemljotres u Japanu oko punog mjeseca.
Ako se ne desi onda ću reći da ga je iščupa podznak.
Tako mi nekad zvuče ta astrološka predvidjanja.
Astrologija je zaista pseudonauka koja ne moze u cjelosti da dokaze sve svoje hipoteze da bi bila priznata nauka, i ne postoji astrolog koji moze da ikome predvidi buducnost, ali astrologija moze da ukaze na talente, sanse, mogucnosti itd, isto kao sto saobracajni znaci usmjeravaju vozaca kako treba da se ponasa u nekoj situaciji, sto nije obavezno, ali moze da vozaca ili dovede u probleme ili da izbjegne ljepsu i sigurniju voznju.
A treba u astrologjiji da se poklopi nekoliko predikcionih tehnika, natal, solar, sekundarne progresije, da bi se neki dogadjaj do nekle mogao pretposstaviti, ali opet nije 100% vjerodostojno.

Astrologija je zaista pseudonauka koja ne moze u cjelosti da dokaze sve svoje hipoteze da bi bila priznata nauka, i ne postoji astrolog koji moze da ikome predvidi buducnost, ali astrologija moze da ukaze na talente, sanse, mogucnosti itd, isto kao sto saobracajni znaci usmjeravaju vozaca kako treba da se ponasa u nekoj situaciji, sto nije obavezno, ali moze da vozaca ili dovede u probleme ili da izbjegne ljepsu i sigurniju voznju.
A treba u astrologjiji da se poklopi nekoliko predikcionih tehnika, natal, solar, sekundarne progresije, da bi se neki dogadjaj do nekle mogao pretposstaviti, ali opet nije 100% vjerodostojno.
Pogledala bi nekad poznatije astrologe u “Balkan Info” gdje su nešto nagadjali kao i mi ovdje na forumu pa sve nešto kao tajanstveni, ko fol neće kažu..a ništa ne kažu.
Gledaju podkaste ko i ja pa kao nešto oni vidili u zvjezdama.
Ima li jedan priznat astrolog koji pogadja šta nas čeka? Ja mislim da nema.

Šta znam. Ne vjerujem da može proreći budućnost a čini mi se da većina ljudi pravi natalne karte da predvidi šta im planete donose.
Evo ja predvidjam jak zemljotres u Japanu oko punog mjeseca.
Ako se ne desi onda ću reći da ga je iščupa podznak.
Tako mi nekad zvuče ta astrološka predvidjanja.
Ne da zvuči nego je upravo tako.
Ne kažu precizno, a i ako kažu pa omanu uvek se vade na podznak.
Pa onda - nisu bitne zvezde nego planete, pa nije ni to nego ono...uvek neki novi princip

Ne da zvuči nego je upravo tako.
Ne kažu precizno, a i ako kažu pa omanu uvek se vade na podznak.
Pa onda - nisu bitne zvezde nego planete, pa nije ni to nego ono...uvek neki novi princip
Prihvatićemo astrologiju ozbiljno tek kad budemo mogli da se branimo na sudu sa natalnom kartom. “Evo, gospodine sudijo,dokaza da je meni Mars bio u toj kući od rodjenja i malo je toga bilo do mene “😉
Molim da mi se uzme kao olakšavajuća okolnost.
Do tada se samo zabavljamo.

Još jedan psihološki razlog

Zamena za boga

Ljudi su prestali da veruju u Boga s bradom, ali još uvek nedovoljno zreli i jaki, osećaju se izgubljeni u ogromnom surovom univerzumu. Zato im dešifrovanje zvezda na "naučni" način i njihovo oživljavanje dođe kao neka zamena za dosadnog, zastarelog, nezainteresovanog Boga.

Zvezde za svakoga imaju neki raspored, svakome će dati podršku, razumevanje, pohvalu, upozorenje. Samo je potreban dobar astrolog, sveštenik koji će umeti da protumači sve te aspekte, kuće, planete, energije...

Još jedan psihološki razlog

Zamena za boga

Ljudi su prestali da veruju u Boga s bradom, ali još uvek nedovoljno zreli i jaki, osećaju se izgubljeni u ogromnom surovom univerzumu. Zato im dešifrovanje zvezda na "naučni" način i njihovo oživljavanje dođe kao neka zamena za dosadnog, zastarelog, nezainteresovanog Boga.

Zvezde za svakoga imaju neki raspored, svakome će dati podršku, razumevanje, pohvalu, upozorenje. Samo je potreban dobar astrolog, sveštenik koji će umeti da protumači sve te aspekte, kuće, planete, energije...
Astrologija je zapravo mnogo starija od tog jednog monoteistickog "Boga sa bradom", tj zasniva se na paganizmu i vladavini planeta koje nose nazive po drevnim antickim politeistickim( rimskim) bogovima, plus sto postiji i ta neka " karmicka astrologija", koja slijedi ljudsku znatizelju u vezi sa reinkarnacijom,a sve su to mehanizmi putem kojih je covjek, i u anticko vrijeme i danas pokusavao da olaksa sopstvenu sudbinu, da se utjesi spoznajom o vjecnom zivotu, a kada tu dodamo da se citav Stari, Novi Zavjet, Kuran itd zasnivaju na astrologiji, astronomiji, da su drevni narodi koji su prateci zvijezde pokusavali spoznati da li ce godina biti rodna ili ne, posto su se tada bavili poljoprivredom, to isto tako pokazuje ljudsku teznju da ranije spoznaju svoju sudbinu i da se pripreme za nju.Sto astrologija zapravo i nije u cjelosti u mogucnosti da im omoguci, ali donekle jeste, sto te iste ljude zadrzava u znatizelji i nastojanju da astrologiju spoznaju vise i sire.
Ne postoji astrolog na planeti koji bilo kome moze da predvidi sudbinu, jer i saama sudbina je promjenjiva, jer je ljudska volja takodjer vazan faktor kojim pojedinac kreira svoj put, koji po njega mozda nece biti kvalitetan koliko bi bio da je mozda poslusao astrologa, koji moze da vidi za sta ima sklonosti, ali osoba koju ne zanima astrologija i bez nje moze da izgradi sebe, sto i jeste najcesci slucaj.

Astrologija je zapravo mnogo starija od tog jednog monoteistickog "Boga sa bradom", tj zasniva se na paganizmu i vladavini planeta koje nose nazive po drevnim antickim politeistickim( rimskim) bogovima, plus sto postiji i ta neka " karmicka astrologija", koja slijedi ljudsku znatizelju u vezi sa reinkarnacijom,a sve su to mehanizmi putem kojih je covjek, i u anticko vrijeme i danas pokusavao da olaksa sopstvenu sudbinu, da se utjesi spoznajom o vjecnom zivotu, a kada tu dodamo da se citav Stari, Novi Zavjet, Kuran itd zasnivaju na astrologiji, astronomiji, da su drevni narodi koji su prateci zvijezde pokusavali spoznati da li ce godina biti rodna ili ne, posto su se tada bavili poljoprivredom, to isto tako pokazuje ljudsku teznju da ranije spoznaju svoju sudbinu i da se pripreme za nju.Sto astrologija zapravo i nije u cjelosti u mogucnosti da im omoguci, ali donekle jeste, sto te iste ljude zadrzava u znatizelji i nastojanju da astrologiju spoznaju vise i sire.
Ne postoji astrolog na planeti koji bilo kome moze da predvidi sudbinu, jer i saama sudbina je promjenjiva, jer je ljudska volja takodjer vazan faktor kojim pojedinac kreira svoj put, koji po njega mozda nece biti kvalitetan koliko bi bio da je mozda poslusao astrologa, koji moze da vidi za sta ima sklonosti, ali osoba koju ne zanima astrologija i bez nje moze da izgradi sebe, sto i jeste najcesci slucaj.
Dobro, to je i razumljivo za ljude nekad.
Ali danas za sve to postoji naučno objašnjenje, da ne ponavljam, lepo sam raščlanila u početnim postovima.
I to ne tek danas, još u srednjem veku se asronomija odvojila od astrologije, a astrološko bavljenje sudinom je ostao kao relikt koji su znalci koristili da zamajavaju vladare i izvlače im pare, što bi se danas reklo.

Dobro, to je i razumljivo za ljude nekad.
Ali danas za sve to postoji naučno objašnjenje, da ne ponavljam, lepo sam raščlanila u početnim postovima.
I to ne tek danas, još u srednjem veku se asronomija odvojila od astrologije, a astrološko bavljenje sudinom je ostao kao relikt koji su znalci koristili da zamajavaju vladare i izvlače im pare, što bi se danas reklo.
Jedan od najpoznatijih astrologa ikada, inace matematicar, fizicar, astronom Johanes Kepler je govorio da se astrologijom bavio samo da bi naivnoj aristokratiji uzimao pare.
Moze astrologija da prikaze temperament, potencijalni psiholoski profil pojedinca, moze da ukaze na dosta toga, ali ne moze da predvidi sudbinu. Dosta astrologa svoje " znanje" prikazuju kroz pronalazenje simbiloke za vec odigrane i poznate dogadjaje, ciji epilog znaju, a astro simbilika je siroka, uvijek mogu za nesto da se " uhvate".

Kao sto rekoh ne treba nam astrologija da bi spoznali sebe, ali nije nezanimljiva, jer nudi da je covjek izucava jako dugo ali ako je inteligentan da zna da nista nije naucio :D

Moze astrologija da prikaze temperament, potencijalni psiholoski profil pojedinca, moze da ukaze na dosta toga, ali ne moze da predvidi sudbinu.
Ne može ništa, tvrdim odgovorno
Postoji puno argumenata koji obesmišljavaju astrologiju i za koje ne treba vrsno poznavanje astronomije. Dovoljni su samo osnovi geografije, logika i malo smisla za nacrtanu geometriju. I psihologiju.

Ti argumenti bi se mogli podeliti ugrubo u tri grupe - matematičko astronomsku (geometrijsku), logičku i psihološku.

Cilj ove teme je argumentovana diskusija a ne prenošenje nečijih tekstova

Astronomsko geometrijski argumenti

Zodijački prsten

To je veoma tanak prsten širine malo severno i južno od ekliptike na koji se preslikavaju zvezde koje učestvuju u formiranju Zodijačkih sazvežđa tj. znakova. Sazvežđe koje se nalazilo "preko puta" Sunca dana kads je neko rođen određuje njegov horoskopski znak.

Ovde se postavlja prvo pitanje: zašto bi samo zvezde iz tog uskog prstena imale uticaj na naš karakter (sve i da imaju uticaj, ali to je poseban argument), kad zvezda oko nas ima beskonačno mnogo?

Odabir i imenovanje sazvežđa

Da analiziramo dalje samo taj prsten. Na njega se preslika određena grupa zvezda. Neko je nekad davno povezao tačke (zvezde) u oblik koji ga je podsetio na nešto i tom obliku dao ime Vaga npr. To ništa ne znači iz dva razloga:

1. zvezde su mogle da se povežu i na drugačiji način tako da vaga uopšte ne bi postojala nego bi od dela vage i dela device nastao trimer za travu.

2. Ako je neki moreplovac Eskulap povezao zvezde na svoj način i njemu ta grupa zaličila na Vagu, ne znači da to sazvežđe, ta grupa zvezda stvarno predstavlja vagu pa da ljudi "rođeni u datoj projekciji" (što je takođe besmislica za sebe, ali i o tome kasnije) imaju osobinu da recimo vole da "vagaju". Prilično glupo, zar ne.
Pogledajte prilog 1744336
Jer kao što Kepler reče
Jedan od najpoznatijih astrologa ikada, inace matematicar, fizicar, astronom Johanes Kepler je govorio da se astrologijom bavio samo da bi naivnoj aristokratiji uzimao pare.
:tick:
P.S. On je bio astronom, ne astrolog

:tick:
P.S. On je bio astronom, ne astrolog
Johannes Kepler (Veil Der Stad kraj Sttutgarta 27 decembra 1571. – Regensburg 15. novembar 1630 .), njemacki astronom, matematicar i astrolog . Ustanovio je gibanje planeta po eplisama, te time srušio teorije i vjerovanja da se planeti oko Sunca gibaju po kruznicama (prvi Keplerov zakon ). Nakon teškog djetinjstva odlučio se za crkvenu karijeru, pa je 1584. stupio u sjemeniste u Adelsbergu. Pošto je primljen na Sveučilište u Tubingenu , gdje ga je astronomiji poučavao Kopernikov sljedbenik Michael Mästlin, napustio je svećeničku službu i 1594. prihvatio katedru astronomije u Gracu. Njegov su rad zapazili Galileo Galilej i Tyho Brahe koji ga je pozvao za pomoćnika u Prag . Nakon Braheove smrti 1601., preuzeo je njegov položaj dvorskoga matematičara i astrologa cara Rudolfa Od oktobra 1604. do početka 1606. promatrao je novu zvijezdu (Keplerova superNova ili SN 1604), koja je sjajem u maksimumu nadmašivala sjaj Jupitera ; na mjestu zvijezde , za koju se danas zna da je bila supernova, zapažaju se samo difuzni ostatci, bez ostatka zvijezde.

Keplerova je prvenstvena obaveza, kao carskom matematičaru bila pružanje astroloških savjeta caru Rudolfu 2 . Osim horoskopa za saveznike i strane vođe, car je Keplera tražio savjete u doba političkih problema (iako Keplerove preporuke se temelje više na zdravom razumu, nego zvijezdama).itd

Back