Astrologija kroz rešeto astronomije

Lule

Veoma poznat
Poruka
11.321
Postoji puno argumenata koji obesmišljavaju astrologiju i za koje ne treba vrsno poznavanje astronomije. Dovoljni su samo osnovi geografije, logika i malo smisla za nacrtanu geometriju. I psihologiju.

Ti argumenti bi se mogli podeliti ugrubo u tri grupe - matematičko astronomsku (geometrijsku), logičku i psihološku.

Astronomsko geometrijski argumenti

Zodijački prsten

To je veoma tanak prsten širine malo severno i južno od ekliptike na koji se preslikavaju zvezde koje učestvuju u formiranju Zodijačkih sazvežđa tj. znakova. Sazvežđe koje se nalazilo "preko puta" Sunca dana kads je neko rođen određuje njegov horoskopski znak.

Ovde se postavlja prvo pitanje: zašto bi samo zvezde iz tog uskog prstena imale uticaj na naš karakter (sve i da imaju uticaj, ali to je poseban argument), kad zvezda oko nas ima beskonačno mnogo?

Odabir i imenovanje sazvežđa

Da analiziramo dalje samo taj prsten. Na njega se preslika određena grupa zvezda. Neko je nekad davno povezao tačke (zvezde) u oblik koji ga je podsetio na nešto i tom obliku dao ime Vaga npr. To ništa ne znači iz dva razloga:

1. zvezde su mogle da se povežu i na drugačiji način tako da vaga uopšte ne bi postojala nego bi od dela vage i dela device nastao trimer za travu.

2. Ako je neki moreplovac Eskulap povezao zvezde na svoj način i njemu ta grupa zaličila na Vagu, ne znači da to sazvežđe, ta grupa zvezda stvarno predstavlja vagu pa da ljudi "rođeni u datoj projekciji" (što je takođe besmislica za sebe, ali i o tome kasnije) imaju osobinu da recimo vole da "vagaju". Prilično glupo, zar ne.
zodiak.gif

Uticaj zvezda na novorođenče

Zvezde su toliko udaljene od nas da njihova gravitacija nema nikakvog uticaja na osobine bebe koja se rodila kada su one bile na zodijačkom pojasu "preko puta" Sunca.

I koji bi uopšte uticaj mogle da imaju zvezde koje formiraju oblik sazvežđa koje čak i ne postoji, samo ga je onaj moreplovac povezao i nadenuo mu ime da bi se lakše orijentisao.

Zemljina precesija

Ovo je ključni argument koji pomera trenutne horoskopske znake i time obara celu "nauku" - bikovi su ovakvi, škorpije onakve jer bikovi nisu bikovi nego ovnovi, ovnovi su ribe itd. Malo ju je teže objasniti i razumeti, potrebna je koncentracija, dobar crtež i volja da se zamisli. Uglavnom, to je veoma sporo i u prošlosti dugo neprimećeno okretanje Zemljine ose (kao čigra) čiji je ciklus oko 26000 godina i koje dovodi do postepenog mimoilaženja godišnjih doba tj. tropskog kalendara (za koje i astrolozi vezuju znake) sa stvarnim položajem zvezda.
Ukratko - one sazvežđa Zodijaka koje vidimo večeras, su pre 2600 godina bile pomerene za 36° tj. više nego ceo jedan horoskopski znak. Astrolozi pojma o tome nisu imali nego im je "opasna" škorpija i dalje škorpija iako je u stvari "neodlučna" vaga. Egocentrični lav je emotivni rak itd.

Evo jedne slike koja to dobro ilustruje
41 Precession of the Equinoxes Yuga Cycle.jpg

Nejednake dužine horoskopskih sazvežđa

Sazvežđa koja predstavljaju horoskopske znake na zodijačkom prstenu su različite dužine (Sunce se u njima za vreme svog prividnog kretanja u odnosu na Zemlju "zadržava" različito vreme), npr. sazvežđe Škorpije traje 7 dana, od 23. do 29. novembra, Bika 38, Device 44 (od 16. septembra do 30. oktobra). Sazvežđa se čak i preklapaju. Vidimo da su astrolozi ne samo pomakli znake usled precesije koju nisu skapirali (a nisu jer se astronomija kao ozbiljna nauka odvojila iz astrologije i njenog bajanja) nego im je mrsko bilo (ili nisu ni znali) da tačno podele Zodijački prsten i svakom znaku dodele broj dana koji im stvarno pripada, nego podelili na ravne (tj. skoro ravne) časti.

A da, tu je i sazvežđe Zmijonoša koje ne znam kako su uglavili

Logički argumenti

Baziraju se na logičkoj argumentaciji, sve i da se ne poznaju osnovne stvari iz astronomije

Blizanci

Pročitala sam davno, ali ne mogu da nađem sad taj podatak, da je još Ciceron izneo primedbu na horoskop preko argumenta blizanaca koji su rođeni istog dana, na istom mestu, znači istog su znaka, pa ipak imaju različite karaktere i drugačije sudbine.
Astrolozi na ovo odgovaraju tako što se pozovu na podznak (a čemu onda znak kad je podznak glavni) ili nešto treće po principu Vuk i jagnje. Znači na princip koji je u osnovi besmislen i lako oboriv nakaleme novi princip koji je još gluplji i takođe može da se obori. Ali oni će smisliti nešto novo i uostalom "Ipak ću te pojesti", tj. "Pa jeste, nema smisla (ovo ne kažu) ali ipak ja znam toliko primera koji dokazuju..."

"Primeri koji dokazuju"

Spomenula sam malopre ovaj argument astrologije koji je uglavnom i jedini argument. To je anegdotalni dokaz, koji ima više mana. Prva je "Veruj mi na reč", "Kad ti kažem", "Znam toliko strelaca koji...". Zašto bih ti verovala, daj da upoznam te Ovnove pa da vidim da li ima smisla. Druga je što ne uzimaju u obzir one slučajeve koji se ne uklapaju u tezu o Strelcu koji "uvek juri ka svom cilju". A kad ih ipak suočiš s tim, onda se pozivaju na podznak ili smuljaju već nešto (bilo je o tome reči). Treća je da primeri sami po sebi ne dokazuju princip, tj. primeri nisu i objašnjenje nekog principa sve i da se uklapaju svi do jednog.

"Mnogi naučnici i velikani su verovali u astrologiju"

To ništa ne znači. Mnoge stvari u koje su ljudi pa i naučnici nekad verovali su se pokazale pogrešne. Primer je spomenuta precesija koja je uočena kasnije. Mnogima od tih naučnika je astrologija bila izvor prihoda jer su vladari (čak u modernim vremenima, a neki i danas, nažalost) bili opterećeni da predvide povoljne i nepovoljne aspekte. Glupo bi bilo onda da objavom radova protiv astrologije seku granu na kojoj sede.

Logičkih argumenata ima još, trenutno ne mogu da ih se setim. Međutim, dovoljan je sam jedan logički argument da dovede u sumnju i jedan astronomski (a videli smo da je to prilično lagana astronomija, razumljiva đaku petaku ako mu se predoči dobra video animacija. Ili prosto kupe kugle koje predstavljaju Zemlju, Sunce, pričvršćene za neku oprugu koja može da rotira, uzme traka od papira kao zodijački prsten i obavije okolo itd.) da se cela ta priča skroz obesmisli. Ali ipak i danas, uprkos fizici, geometriji koja je bila obaveznau školama, kasnije logici, pa čak studijama prirodnih nauka - mnogo ljudi i dalje veruju u ovu besmislicu.

U najboljem slučaju "Ne veruju, ali možda ipak ima tu nečeg ". Ne, nema ničeg jer ne može da bude ničeg. Osim autosugestije i pogrešnih uverenja.

Zašto onda prihvataju ovu suludost. Objašnjenje leži u psihologiji i to je najzanimljivije od svega jer ko će da se bavi astronomijom i precesijom.

Psihološki razlozi

Mora se imati mišljenje i čvrsto ga se držati

Čovek je takvo jedno biće koje mora o svemu da ima mišljenje. Ili uverenje. Pa taman i pogrešno. Pre će pristati da ima pogrešno uverenje nego nikakvo. I teško će ga promeniti. Mišljenje i nekako ali uverenje nikako. To doživljava lično, skoro kao gubitak dela svoje ličnosti. Drži ga se ko pijan plota.

A astrologija je skup pogrešnih glediša iz kojih se izgradila čitava kvazi nauka. Iz pogrešnih pretpostavki ne može da ispadne ispravan zaključak, tako da je svaka astrološka tvrdnja koja proizilazi iz njenih pogrešnih postavki - pogrešna. Ali kako se odreći svih tih aspekata, konstelacija, natalnih karata, konjunkcija, retrogradnih Merkura, sedmih kuća u Jupiteru, kad je potrošeno toliko vremena ćaskajući o tome, čitajući predviđanja, išlo se kod astrologa, pročitane knjige o astrologiji ! (Kad smo kod knjiga, eto još jedne logičke greške apologeta astrologije - "Ne razumeš jer nisi pročitao sve te knjige koje su napisali stručnjaci, kad pročitaš shvatićeš" , Ne, neću da gubim vreme čitajući jer se baziraju na pogreškama )

Komplimenti prijaju

Glavna fora na koju astrolozi pecaju svoje simpatizere leži u ljudskoj slabosti na komplimente. Svaki astrološki znak je opisan kroz lepe osobine, a čak i mane su predstavljene kao vrline. Opasna Škorpija, tvrdoglav (ali uporan) Ovan, Lav koji voli da je centar sveta, hehe, baš je faca... Kako se toga odreći kad baš prija.
Ove pozitivne osobine su prilično opšteg tipa, pa svako može da se prepozna. Npr. većina ljudi će sebe prepoznati kao pradvoljubive, trpe dok im ne pukne film, osećajne iako na površini deluju grubo, imaju jaku intuiciju, oprezni su sa strancima, kad zapnu za nešto ne popuštaju...A ako se baš i ne prepoznaju, tu je podznak da ispegla stvar ;)

Blisko - neodređeno, daleko - precizno

Još jedna dobra fora kod proroka sudbine uopšte, pa tako i astroloških predviđanja je u tome da stvari koje se predviđaju da će se desiti u skoroj budućnosti su prilično neodređene, dok ono u dalekoj budućnosti se prognozira prilično precizno.

Astrolozi predviđaju za sledeću godinu velike sukobe (ma jelte, a kad ih nije bilo), klimatske nepogode, velika politička previranja...ali ne preciziraju ko će se kim zaratiti, kakve nepogode i gde tačno, niti kakva konkretno previranja, da ih neko ne pita Jeli, a šta ste to rekli pa promašili. Ovako nema da omanu

S druge stane, komotno mogu da kažu da će za 30 godina Kalifornije potonuti jer ko će se tad setiti šta je lupetao neki naš astrolog

Pričajmo o nama

Opet jedna lukava navlakuša - ljudi vole da pričaju o sebi. Ili i nekom. Uglavnom, o ljudima.
- Mi, Vodolije smo umetničke duše
- Da i moja sestra je Vodolija, ona je uvek imala peticu iz likovnog
- I što me nerviraju Bikovi, znači smarači teški, dok su Ovnovi super. Ja sam u podznaku Ovan, ali nije zbog toga, nego stvarno su super
- Jeste, meni je npr. mesec u Ovnu. Ali ne znam zašto je Ivan onakav kreten a isto je Ovan
- Zavisi šta je u podznaku
...

Dobar astrolog

U odbranu netačnih astroloških tvrdnji često se čuje kako je zapravo problem u lošem astrologu, jer je bitno da astrolog bude profesionalac, on zna da tumači.

Kako uopšte može da bude "dobar astrolog", kad je iz pogrešnih postavki nemoguće izvući istinu. Stvar je u tome što "dobar astrolog" nabaci neke opšte stvari i onda u razgovoru ispipava, a ljudima treba slušalac i psihoterapeut. Pa i ako nešto sitno promaše, to se zanemari, bitno je da je pogodio kako je ova godina bila stresna, da se klijent razočarao u prijatelje i da treba da pazi na ishranu.

Back