Astro groznica

Disko Kauč

Elita
Poruka
24.596
Astro groznica ide u oba smera. Od ljudi koji veruju too much, do ljudi koji ismejavaju astrologiju...
U koju grupu ljudi spadate?

Za početak malo nauke. Dakle, astrologija i astronomija su išle skupa. Astrologiju je napujdala astronomija jer je nedokaziva, a napujdala ju je i crkva (ili bilo koja zvanična religija) iz svojih razloga, triput pogađajte. Ona je ostala u novinama na stranama za razbibrigu.

E sad, zašto se neki ljudi osećaju dobro dok je ismejavaju? Zašto? Recimo ja pošto sam bila zainteresovana za natalnu astrologiju, skupila sam neka znanja i delila sam ljudima koji su hteli da slušaju. Onda, obavezno, kad neko od njih uđe u konflikt sa mnom, me isprozivaju vezano za astrologiju. Konkretno, evo dva puta mi se desilo.

Zašto je to uvreda? Zašto je uvredljivo nalaziti nekog smisla u planetama, datumima i igrarijama te vrste?

I da li ismejavamo baš sve ono što ne razumemo?
Ja to tako vidim, možda grešim.

Volela bih da nekad neko kad ga iznerviram nešto ne dođe i kaže "debilko, ti i tvoja astrologija gloopa" :lol:

E sad, sledeća tema za koju moram dobro da se spremim jeste upravo KONFLIKT. I obavezno nešto o MANIPULACIJAMA. Pa ako je neko raspoložen mož' me pretekne. A da, i filozofija krda isto.

Poslednja izmena:
Ja sam materijalista i kauzalista ali volim razgovarati sa astrolozima, i to baš mislim razgovarati, ne osuđivati njihova razmišljanja a pogotovo ne ismevati. Pristalice astrologije uglavnom su introvertni ljudi koji pričaju o svom unutrašnjem svetu,pokušavaju da razlože svoje ponašanje na način da ga mogu shvatiti, razumeti i, u granicama mogućeg, imati nekakvu kontrolu nad njim. To sve i sam volim, pogotovo sam voleo kad sam bio mlađi i kad sam se pokušavao bolje prilagoditi novoj sredini.

Da li će neko u razgovoru pomenuti položaj planeta ili ne, manje mi je bitno. Ljudi se retko otvaraju a astrologija im u takvom razgovoru često dođe kao zaštita od tuđe osude ili autoritet koji im daje pokriće za to kako se osećaju ili ponašaju. Meni je sve to dobro.

Astro groznica ide u oba smera. Od ljudi koji veruju too much, do ljudi koji ismejavaju astrologiju...

Za početak malo nauke. Dakle, astrologija i astronomija su išle skupa. Astrologiju je napujdala astronomija jer je nedokaziva, a napujdala ju je i crkva (ili bilo koja zvanična religija) iz svojih razloga, triput pogađajte. Ona je ostala u novinama na stranama za razbibrigu.

E sad, zašto se neki ljudi osećaju dobro dok je ismejavaju? Zašto? Recimo ja pošto sam bila zainteresovana za natalnu astrologiju, skupila sam neka znanja i delila sam ljudima koji su hteli da slušaju. Onda, obavezno, kad neko od njih uđe u konflikt sa mnom, me isprozivaju vezano za astrologiju. Konkretno, evo dva puta mi se desilo.

Zašto je to uvreda? Zašto je uvredljivo nalaziti nekog smisla u planetama, datumima i igrarijama te vrste?

Volela bih da nekad neko kad ga iznerviram nešto ne dođe i kaže "debilko, ti i tvoja astrologija gloopa" :lol:

E sad, sledeća tema za koju moram dobro da se spremim jeste upravo KONFLIKT. I obavezno nešto o MANIPULACIJAMA. Pa ako je neko raspoložen mož' me pretekne. A da, i filozofija krda isto.
Meni je to zgodna zabava, ali nikad nisam dublje o tome razmišljala. Ne mislim da je tačno ili istinito, iz milion razloga koji bi trebali bit sasvim očiti.
Naravno, to me ne sprečava da se dobro zezam sa svojim i drugim znacima, čitajući i raspravljajući o njima. Ali, nikad zaozbiljno, nikad stvarno verujući.

Mislim da astrologija nije glupost!Ne znam da li se uopšte klasifikuje u nauku, verovatno ne... kao što kažeš zbog nemogućnosti(ili teškoće) dokazivanja.Napr. ja u horoskop mnogo ne verujem, ali u kosmos da. Verujem u "kosmičku pravdu", koja je takođe često puta ljudima nedokučiva i nerazumljiva... kao što verujem da smo mi ljudi(kao i naš mozak) vrlo ograničeni,dok smo po prirodi skeptični. Slično kao i sa religijom.Ateisti ne veruju u boga, jer ga nisu videli.Isto tako ljudi ne veruju u astrologiju.Tipa, kako planete(kosmos)koje su udaljene od nas utiču na naš život?Ja mislim da utiču...da mnogo toga se u našim životima odvija "kako kosmos kaže", a ne kako je neko umislio i planirao!Mi smo ograničeni(prostorno, vremenski i u razmišljanjima)ali kosmos nije...zato i nemamo taj "domet" i kapacitet da prokljuvimo u njegove tajne!To je linija manjeg otpora ali je i realnije... da nešto kao što je astrologija negiramo(smatrajući je za glupost ili razbribrigu).

Poslednja izmena:
Volim da posegnem za astrologijom kad hocu da budem ad hominem a pristojnost mi ne dozvoljava :D
Plus, super je zabavno kad mozes da se salis sa opstim mestima na tako jedan kvazimetafizicki nacin.
I urnebesno je kad ti ljudi kazu da ne veruju u astrologiju, ti onda ispricas par stvari i oni kao vau :D

Fazu istraživanja sam prošla, fazu naplaćivanja tumačenja karte sam prošla, a sad sam blago ravnodušna prema astrologiji. Funkcioniše taj uticaj planeta na nas, prepoznam šta će biti, u globalu, ali se pripremim psihički za krizu, pa je lakše prevaziđem. Sada uradim poneki horoskop rođacima i prijateljima, kad imam vremena i to je sve.
A o tome šta će ko da kaže o astrologiji, nije me briga.
Ne pada mi kruna sa glave ako se neko tom mom radu smeje, a uglavnom mi se niko nije ni smejao.
Stekla sam neki kredibilitet u drugim oblastima, veruje mi se u mnogim situacijama, pa tako i u radu na horoskopima, je l te.

Back