Астро - фотографије неба, Сунца, Месеца, звезди, облака и појава

Samo jednom do sad sam video da je ko slikao grom ili munju kratkom ekspozicijom...
:klap:
samo, tih 250 okidanja za sat vremena mi deluje malo nasilno...

... zaboravio sam da kazem, za munje sam ,,utrosio,, oko 800 ekspozicija,
... pritisnem,... 5-6 ekspozicija,... NISTA,... 7-8,... nista,... pauza,... 5-6,... nista,
... a onda sevne, k'o ludo,... ajd' , sad , sve ispocetka,... 5-6,... 7-8,... NISTA,
... OPET SEVNE;... ja se slatko ispsova,.. pa opet,.. 7-8 ekspozicija,..... nista,
... odlepio sam,... znam kako se to radi,...stativ, duga ekspozicija, velika blenda,
... al' sipa kisa, otkida vetar,.. tri, cetiri mesta sam menjao, okretao auto suprotno vetru,
... baterija podrzala 1000 ekspozicija,.... i pregled fotografija, brisanje vec prebacenih,...
... kad sam iznerviran krenuo kuci (samo 4 km) posle prvog kilometra naidjem na pozar,
... ljudi izlaze iz kuca, okupljaju se, malo selo od 30-50 familija,... grom zapalio (bivsu stalu) radionicu
... tu sam snimio oko 250 fotografija,... isto, kratkom ekspozicijom !!!
... UZIVO su oba dogadjaja bili ZESTOKo UZBUDLjIVI
... ovo sam ja,... prema uspesnosti fotografisanja munja i gromova !!!!

ps53.jpg

Drugari...opet Mesec....
Samo, ovaj put ce da bude... super...
ima na vazdan strana vest da ce sad u nedelju da bude ta pojava kad je Mesec na svojoj inace elipticnoj orbiti najblizi zemlji...
kazu da je uglavnom 384,402 km daleko od nas, a da ce sad, u nedelju da bude 'samo' 356,991 km...
Da se sad ne mrsim u pricu o tehnickim detaljima...
Ono sto je zabavno je da ce Mesec sad u nedelju da bude 14% veci i cak 30ak % svetliji...
e sad, svi smo videli one fensi slike gde iznad savane mesec izgleda veci od drveta i ti fazoni... to je neki efekat koji se postize velikim zumom, iznad dalekog horizonta, a opet, blizu samog horizonta i u kadru s necim inace poznate velicine, sa cim moze da se uporedi...onda se, to inace slikano kroz veliki zum koristi kao poluga za naglasavanje velicine meseca...
U nekoj sam zavadi sa recima pa i ne mogu bas najbolje da objasnim, ali, sasvim izvesno ima finog objanjenja sa, mozda cak i nekim grafikom kako to funkcionise.... no to i nije narocito bitno, dok se ne upregne sa predhodnom pricom o tom, narocitom priblizavanju Meseca, te, ko je u mogucnosti, nek potrazi u nedelju pred mrak, mesec na istoku, te moze da se nada kakvim finim slikama il makar pogledu....

Ovde ce moci to i uzivo da se gleda, ko ne bude imao dobar pogled na istok...

iskreno sam se potrudio da nadjem neku ozbiljnu i konkretnu vest na nekom nasem portalu il sajtu, ali, sve sto sam uspeo da nadjem je .. senzaciolisticki i neozbiljno napisano...
Pa, toliko...
od mene dosta.... ako uradim kakvu valjanu sliku, eto mene da se hvali, al, ima ovde kud i kamo ozbiljnijih i boljih fotografa na koje. verujem, svi racunamo, da nas pocaste kakvim lepim slikama...

Back