Астро - фотографије неба, Сунца, Месеца, звезди, облака и појава

10994233_10204689535691321_2149637170798418393_n.jpg

Vexy
Poli46

мали савет...
Кад је кадар овакав и кад светлосни услови више нагињу сумраку и мраку, а кад зум дугачак... готово увек ваља ослонити апарат на нешто...тако се при дужој експозицији коју апарат одреди избегава ово замућење од дрхтаја руке а и апарат лакше и прецизније убоде фокус...
Исто ваља и ISO смањити на минималну меру...64-100-200... auto ISO уме да оде високо у таквим ситуацијама и направи доста шума...

Имао бих пар...:D
не знам још како ће да испадну после обраде, али, за сад делују обећавајуће...
А овај залазак је одлична идеја (и реализација)... задњи залазак ове зиме...
А ово горе што се бели је Венера...

npr. odeš na krajnji sever Norveške, tamo gde beli medvedi idu u zabavište. Tamo dan traje pola godine, a i bliže je ( a imaju i najbrži internet na svetu )

Ne, tamo dan traje oko 24h, ali dnevna svetlost potraje tih nekoliko meseci.
Ali Venera se okrene oko svoje ose za 243 zemaljska dana, a obidje oko Sunca nešto malo preko 200 dana. (A Zemlja oko sebe za 24h i oko Sunca za 365dana)
I još se se rotira suprotno od svih ostalih "normalnih" planeta.. :D

Иако унапред осмишљено и припремљено случај каже да не може све да се предвиди...
а резултат... испада да је то више била ствар доживљаја и сведочења тренутку него ли какав визуални спектакл... бар не гледано (и фотографисано) мени доступним средствима...

овако је почело

овде сам био сигуран да сам погодио праву меру и редослед филтера...

али...то су били облаци..који су се брзо и неочекивано од некуд наврзли..

но... то прође и брзо и лако..

Овде је, рекло би се био врхунац заклоњености и остатак се још неких сат времена ваљао како је и наишао...

- - - - - - - - - -

а ево и мало нешто од синоћ...

Back