asteroid ide ka zemlji.

Videćemo šta će preduzeti do 2029 godine.

pa verovatno nista.

jer:

udar atomske bombe po asteroidu bi napravio samo vise sitnijih komada, kkoji bi popadali na vise lokacija, a uzgred bi bili i radioaktivni.

opet, salnje bilo kakvog impaktora koji bi skrenuo asteroid sa putanje bi bilo opasno, jer se asteroidi krecu haoticno, te bi bilo potpuno nepredvidivo njegovo kasnije kretanje.

zato sto je nemoguce napraviti iole znacajniju kolicinu antimaterije bez koriscenja ogromne kolicine energije (citaj sa ogromnim gubicima iste).

drugo, doticna je toliko nestabilna, da mozes racunati na nekoliko nanosekundi pre no sto ista ponovo predje u energiju.
Pa to je sada sluchaj. Nekada se nije mogla ni napraviti anti materija. Projekat Menhetn je kostao isto koliko sada pravljenje grama antimaterije (20 milijardi dolara). Ajnstajn je rekao da ne postoji ni najmanja naznaka da ce covecanstvo ikada moci da korsiti nuklearnu energiju i da bi to znacilo da bi mogli da cepamo atome.

Antimaterija nije nishta nestabilnija od obichne materije (naravno postoji i nestabilna koja se proizvodi nekad sluchajno). Samo treba da se dobro zastiti od kontakta sa materijom, za sta vec postoji par idejnih resenja, od kojih su neka probana u praksi (naravno sa par atoma samo).

Poslednja izmena:
pa verovatno nista.

jer:

udar atomske bombe po asteroidu bi napravio samo vise sitnijih komada, kkoji bi popadali na vise lokacija, a uzgred bi bili i radioaktivni.

opet, salnje bilo kakvog impaktora koji bi skrenuo asteroid sa putanje bi bilo opasno, jer se asteroidi krecu haoticno, te bi bilo potpuno nepredvidivo njegovo kasnije kretanje.

Resenje je da se posalje letelica sa vestackom gravitacijom koja bi mu skrenula putanju sto bi potpuno otklonilo pretnju...e sad treba to organizovati

pa verovatno nista.

jer:

udar vise malo jacih bombi rasprsnuo bi asteroid na manje delove koji bi izgoreli u atmosferi

Ajnstajn je rekao da ne postoji ni najmanja naznaka da ce covecanstvo ikada moci da korsiti nuklearnu energiju i da bi to znacilo da bi mogli da cepamo atome.

Albert Einstein
Old Grove Rd.
Nassau Point
Peconic, Long Island

August 2nd 1939

F.D. Roosevelt
President of the United States
White House
Washington, D.C.

Sir:

Some recent work by E.Fermi and L. Szilard, which has been com-

municated to me in manuscript, leads me to expect that the element uran-

ium may be turned into a new and important source of energy in the im-

mediate future. Certain aspects of the situation which has arisen seem

to call for watchfulness and, if necessary, quick action on the part

of the Administration. I believe therefore that it is my duty to bring

to your attention the following facts and recommendations:

In the course of the last four months it has been made probable -

through the work of Joliot in France as well as Fermi and Szilard in

America - that it may become possible to set up a nuclear chain reaction

in a large mass of uranium,by which vast amounts of power and large quant-

ities of new radium-like elements would be generated. Now it appears

almost certain that this could be achieved in the immediate future.

This new phenomenon would also lead to the construction of bombs,

and it is conceivable - though much less certain - that extremely power-

ful bombs of a new type may thus be constructed. A single bomb of this

type, carried by boat and exploded in a port, might very well destroy

the whole port together with some of the surrounding territory.
However,

such bombs might very well prove to be too heavy for transportation by

air.
-2-

The United States has only very poor ores of uranium in moderate

quantities. There is some good ore in Canada and the former Czechoslovakia.

while the most important source of uranium is Belgian Congo.

In view of the situation you may think it desirable to have more

permanent contact maintained between the Administration and the group

of physicists working on chain reactions in America. One possible way

of achieving this might be for you to entrust with this task a person

who has your confidence and who could perhaps serve in an inofficial

capacity. His task might comprise the following:

a) to approach Government Departments, keep them informed of the

further development, and put forward recommendations for Government action,

giving particular attention to the problem of securing a supply of uran-

ium ore for the United States;

b) to speed up the experimental work,which is at present being car-

ried on within the limits of the budgets of University laboratories, by

providing funds, if such funds be required, through his contacts with y

private persons who are willing to make contributions for this cause,

and perhaps also by obtaining the co-operation of industrial laboratories

which have the necessary equipment.

I understand that Germany has actually stopped the sale of uranium

from the Czechoslovakian mines which she has taken over. That she should

have taken such early action might perhaps be understood on the ground

that the son of the German Under-Secretary of State, von Weizsäcker, is

attached to the Kaiser-Wilhelm-Institut in Berlin where some of the

American work on uranium is now being repeated.

Yours very truly,
einstein-signature.gif

(Albert Einstein)

Antimaterija nije nishta nestabilnija od obichne materije (naravno postoji i nestabilna koja se proizvodi nekad sluchajno).

In particle physics, antimatter is the extension of the concept of the antiparticle to matter, where antimatter is composed of antiparticles in the same way that normal matter is composed of particles. For example, an antielectron (a positron, an electron with a positive charge) and an antiproton (a proton with a negative charge) could form an antihydrogen atom in the same way that an electron and a proton form a normal matter hydrogen atom. Furthermore, mixing matter and antimatter would lead to the annihilation of both in the same way that mixing antiparticles and particles does, thus giving rise to high-energy photons (gamma rays) or other particle–antiparticle pairs.

Projekat Menhetn je kostao isto koliko sada pravljenje grama antimaterije (20 milijardi dolara).

In reality, however, all known technologies for producing antimatter involve particle accelerators, and they are highly inefficient and expensive. In 2008, the annual production of antiprotons at the Antiproton Decelerator facility of CERN was several picograms at a cost of $20 million. Thus, at the current level of production, one gram of antimatter would cost $100 quadrillion and would take 2 billion years to produce.

There is considerable skepticism within the physics community about the viability of antimatter weapons. According to an article on the website of the CERN laboratories, which produces antimatter on a regular basis, "There is no possibility to make antimatter bombs for the same reason you cannot use it to store energy: we can't accumulate enough of it at high enough density. (...) If we could assemble all the antimatter we've ever made at CERN and annihilate it with matter, we would have enough energy to light a single electric light bulb for a few minutes."

Poslednja izmena:
udar vise malo jacih bombi rasprsnuo bi asteroid na manje delove koji bi izgoreli u atmosferi

a radioaktivni materijal bi dobrovoljno nestao? :think:

Poslednji_Boem:
Resenje je da se posalje letelica sa vestackom gravitacijom koja bi mu skrenula putanju sto bi potpuno otklonilo pretnju...e sad treba to organizovati

samo da nam jos kayes sta je to vestacka gravitacija?

a radioaktivni materijal bi dobrovoljno nestao? :think:

samo da nam jos kayes sta je to vestacka gravitacija?

Pametan si covek znas engleski ako te int procitaj neka od resenja protiv udara "Apophisa" .
p.s udar bi trebao bit 2036 jer ce nas 2028 zaobici ...imate i tu informaciju na nasinom sajtu:
A Paganko izvoli:
Believe it or not, the nerds at NASA are actually trying to come up with "Armageddon"/"Deep Impact" scenarios to knock the asteroid off target with man-made methods. Some of them include (and I swear I'm not making these up):
Using a nuclear bomb to destroy the asteroid (which would actually be the worst plan because it would create shrapnel-like smaller asteroids that collectively would have a much higher risk of hitting earth).
Commandeering another no-risk asteroid to "bump" it out of the way, like curling.
Creating a space ship with "lasers" and then using these "lasers" to force the trajectory of the asteroid out of harm's way.
Using "solar sails" which would use light -- LIGHT! -- to change the asteroid's orbit.
Set off a nuclear bomb close to the asteroid, so that it does not make direct impact, but does push the asteroid off course.
Send up a fleet of laser-wielding ships that can stay up in space at all times and deflect asteroids on an ad hoc basis.
The most well-liked by some scientists: a "gravity tractor," which is basically putting a ship up in space, whose gravitational pull will yank the asteroid out of harm's way. (This would be used AFTER a kinetic impact, where a spacecraft of some kind bangs into the asteroid).

Pametan si covek znas engleski ako te int procitaj neka od resenja protiv udara "Apophisa" .
p.s udar bi trebao bit 2036 jer ce nas 2028 zaobici ...imate i tu informaciju na nasinom sajtu:
A Paganko izvoli:
Believe it or not, the nerds at NASA are actually trying to come up with "Armageddon"/"Deep Impact" scenarios to knock the asteroid off target with man-made methods. Some of them include (and I swear I'm not making these up):
Using a nuclear bomb to destroy the asteroid (which would actually be the worst plan because it would create shrapnel-like smaller asteroids that collectively would have a much higher risk of hitting earth).
Commandeering another no-risk asteroid to "bump" it out of the way, like curling.
Creating a space ship with "lasers" and then using these "lasers" to force the trajectory of the asteroid out of harm's way.
Using "solar sails" which would use light -- LIGHT! -- to change the asteroid's orbit.
Set off a nuclear bomb close to the asteroid, so that it does not make direct impact, but does push the asteroid off course.
Send up a fleet of laser-wielding ships that can stay up in space at all times and deflect asteroids on an ad hoc basis.
The most well-liked by some scientists: a "gravity tractor," which is basically putting a ship up in space, whose gravitational pull will yank the asteroid out of harm's way. (This would be used AFTER a kinetic impact, where a spacecraft of some kind bangs into the asteroid).

nema potrebe za velikim slovima. vec par godina sam upucen u problematiku Apophisa i mogucih resenja za njegovo bezbedno uklanjanje. I casopis "Astronomija" je nekoliko navrata imao clanke o tome. Tako su mio poznate te protivmere, gravitacioni traktor, nuklearka, farbanje asteroida, itd itd.....

Ono sto sam hteo doslovce da pitam je sta je to "vestacka gravitacija" jer je to pojam nepoznat meni, ali i komletnoj fizici.

Nesto savim drugo je reci "dodavanjem mase u okolini asteroida izmeniti njegove kinematske parametre tako da se isti odalji od zemlje" ili "upotrebom pogodnog uredjaja dodati kineticku energiju asteroidu tako da se isti izbaci iz potecijalno opasne orbite".

A ja bih na temu grvitacionog traktora rekao da je i to veoma opasno jer su takvi sistemi haoticni, odnosno i najmanja promena parametara moze izazvati potpuno nepredvidiv odziv sistema. Tipican primer ovakvog sistema je tvz duplo klatno. Samo mala promena u pocetnim uslovima izazvace potpuno novo kretanje, iako je u sustini u pitanju izuzetno prost sistem, pa je prakticno nemoguce predvideti kretanje. Za njihovo opisivanje koristi se matematicka "teorija haosa".

duplo klatno:

A kakve to veze ima sa asteroidom:

Pa i asteroidi su haoticni mehanicki sistemi, sa nepravilnom i nepredvidivom rotacijom i veoma je tesko predvideti sta bi se desilo kada bi im i samo malo promenili parametre kretanja. Mogao bi jednako da krene i ka Zemlji npr.

Tako da je to sve samo ideja, daleeeeeko od realizacije.

Poslednja izmena:
Ajnstajn je rekao da ne postoji ni najmanja naznaka da ce covecanstvo ikada moci da korsiti nuklearnu energiju i da bi to znacilo da bi mogli da cepamo atome.

Antimaterija nije nishta nestabilnija od obichne materije (naravno postoji i nestabilna koja se proizvodi nekad sluchajno).

Projekat Menhetn je kostao isto koliko sada pravljenje grama antimaterije (20 milijardi dolara).
Ajstajnovo pismo je iz doba pocetka realizacije projekta Mehnent. To ne menja cinjenicu da je rekao da nikada nece biti moguce.

Takodje ti izgleda ne shvatash shta stablnost atoma znachi. To znachi da nece preci u neshto drugo da bi ostvario odrzivu stabilnost. A vec sam rekao moze se suspendovati u magnetnom polju bez interakcije sa obicnom materijom.

Shto se tiche cene antimaterije, tu sam pogreshio, ali je cinjenica da se smanjuje cena produkcije i da ce se jednog dana masovno proizvoditi. Ne razumem otpor prema tome? Kad tad ce se desiti, i to je cinjenica.

Ajstajnovo pismo je iz doba pocetka realizacije projekta Mehnent. To ne menja cinjenicu da je rekao da nikada nece biti moguce.

Takodje ti izgleda ne shvatash shta stablnost atoma znachi. To znachi da nece preci u neshto drugo da bi ostvario odrzivu stabilnost. A vec sam rekao moze se suspendovati u magnetnom polju bez interakcije sa obicnom materijom.

Shto se tiche cene antimaterije, tu sam pogreshio, ali je cinjenica da se smanjuje cena produkcije i da ce se jednog dana masovno proizvoditi. Ne razumem otpor prema tome? Kad tad ce se desiti, i to je cinjenica.

1. to je rekao Ernest Rutherford ako se ne varam. I ne zameram mu sto je pogresio. Lancana reakcija je otkrivena 1933 od strane madjarskog naucnika Lea Sizilarda.

ovo moram ponovo da izdvojim jer mi je jako smesno:
Takodje ti izgleda ne shvatash shta stablnost atoma znachi. To znachi da nece preci u neshto drugo da bi ostvario odrzivu stabilnost

:hahaha:

Pa o cemu mi uopste pricamo? Kakve veze ima nuklearni raspad nestabilnih jezgara sa interakcijom izmedju parova cestica i anticestica?

:dash:

Nemoj molim te vise. Evo ti malo referenci, prvo se dobro obavesti pa pa cemo dalje raspravljati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model
http://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_decay

1. to je rekao Ernest Rutherford ako se ne varam. I ne zameram mu sto je pogresio. Lancana reakcija je otkrivena 1933 od strane madjarskog naucnika Lea Sizilarda.

ovo moram ponovo da izdvojim jer mi je jako smesno:

Pa o cemu mi uopste pricamo? Kakve veze ima nuklearni raspad nestabilnih jezgara sa interakcijom izmedju parova cestica i anticestica?

:dash:

Nemoj molim te vise. Evo ti malo referenci, prvo se dobro obavesti pa pa cemo dalje raspravljati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model
http://en.wikipedia.org/wiki/Antimatter
http://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_decay
1. Varas se. To je rekao Einstein. 1932. godine.
Obavesten sam ja. Niko ne pricha o vremenu poluraspada (ne znam odakle ti ta ideja uopshte, ili ne chitash shta pishem, ili me zezash) Stabilna materija je ona koja ne mora da predje u stabilniji oblik. O tome pricam. A ti si pricao o tome (bar koliko sam ja shvatio, mozda greshim) da se antimaterija i materija unistavaju pri interakciji. To nema veze sa stabilnoscu antimaterije. Svaki atom ima orbitalu sa predvidjenim brojem elektrona (ili u ovom slucaju pozitrona). Ako je broj elektrona preveliki ili premali, atom ce postati reaktivan (tj. nestabilan) i morace da primi ili preda elektron. To je nestabilnost atoma.

I molim te da umesto shto citirash wikipediju u svemu shto napishesh (i sto pokusavash da me ismevas), ucestvujesh konstruktivno u raspravi.

Poslednja izmena:
Onda je brzo promenio misljenje.

A tek mi sad nije jasno sta hoces da kazes. Sta tek ima veze hemijska stabilnost atoma sa antimaterijom. Kuku i lele.

Pa zar nisi pricao o opstoj hemijskoj stabilnosti atoma antimaterije? Ili si mislio (tek sad kontam ovu mogucnost) da je antimaterija stvorena pri Zemaljskoj produkciji antivodonika (tipa u Akceleratorima)? Takodje, cemu kuku i lele? Nismo babe.

ne. nisam ni pominjao hemijsku stabilnost. vec da se anihilira u dodiru sa obicnom materijom. I da "cuvanje" antimaterije od kontakta sa obicnom materijom nije prosto kao mleka drzanje u frizideru.

niti sam mislio da se antimaterija pravi iskljucivo u akceleratorima. dosta dobro poynajem fiziku cestica i standardni model.

No, da sumiram, treba previse para vremena i energije za pravljenje antimaterije.

Poslednja izmena:
ne. nisam ni pominjao hemijsku stabilnost. vec da se anihilira u dodiru sa obicnom materijom. I da "cuvanje" antimaterije od kontakta sa obicnom materijom nije prosto kao mleka drzanje u frizideru.

niti sam mislio da se antimaterija pravi iskljucivo u akceleratorima. dosta dobro poynajem fiziku cestica i standardni model.

No, da sumiram, treba previse para vremena i energije za pravljenje antimaterije.
Pa shto ne reche. Spomenuo sam bash to u jednom postu (bash sam pitao da li mislish na to).

Inache, postoje donekle ispitani metodi za chuvanje antimaterije, koji ce u buducnosti moci da se primenjuju. A trenutno, slazem se, treba previshe resursa za pravljenje antimaterije, ali ce u buducnosti biti moguce stvoriti vishe antimaterije i bezbedno je chuvati.

Koliko teško manipulisati sa atomima govori da već decenijama se muče da naprave nuklearni fuzioni reaktor,naravno bezuspešno i ko zna koliko će proći vremena dok ne uspeju.
A ovde govorimo o stvaranju atoma antimaterije što je daleko daleko teže i složenije.
Znači dok god čovečanstvo ne može da ovlada kontrolisanjem nuklearne fuzije,teško možemo da pričamo o stvaranju antimaterije.Možda...nekada...

Back