Jako mi se ne svidja sto se na poslovima nikako ne tolerise alkohol, cak i zakon o radu kaznjava one koji piju alkohol tako da oni mogu dobiti otkaz svojom krivicom i da nemaju prava na otpremnimu. A alkohol bi bio bar neko resenje za ovakav problem. Ispada da mobing na neki nacin moze, ne moze ali ga je jako tesko dokazati i uzima se kao sastavni deo posla, a alkohol, koji bi te spasio toga, ne moze. Kako ici svaki dan u sredinu gde su ti svi neprijatelji, narocito poslodavac koji gleda da ne na sve moguce nacine prevari i da te sutne kad se ili pobunis ili kad mu vise ne trebas? Nemaju oni ni ikakvu fleksibilnost, sve se svodi da moras da biras izmedju nezaposlenosti i prekovremenog rada uz mobing, dok je malo onih koji daju nesto izmedju ili neku fleksibilnost. Taj fleksibilni posao trenutno imam preko omladinske, vrsta posla je onakva da ga niko ne bi prihvatio, kao i neki drugi uslovi, recimo nemam bolovanje i godisnji, ali fleksibilnost je prednost koja nadilazi sve, i to imam jer sam placen na broj sati koliko sam radio, nemam obavezu a ni oni nemaju ali posla uglavnom ima. Pravo na bolovanje, zbog kojeg ce da mi deru kozu i zbog kojeg cu biti kandidat za odstel, ne treba mi. Mislim i da je poprilicno siguran posao samo jer je manjak radnika za takav posao i pod tim uslovima, jedino nekad bude privremeni nedostatak posla u letnjoj sezoni godisnjih odmora i posle Nove godine. Ali jedino sto me je uzasno strah da ipak ne ostanem i bez toga a da drugi posao sa istim uslovima nikako necu naci, mislim da je jako malo poslova sa tako fleksibilnim uslovima. Veoma se tesko i sporo i navikavam na novu sredinu. Ne znam ni po kom osnovu cu raditi isti posao i u daljoj buducnosti, ne verujem da sa 60 mogu da radim preko omladinske

mozda i moze, i problem su gadni ljudi, ali bolje izgleda da ne moze. Ljudi su cinicni, podrugljivi i totalno nebliski, pola ih i ne poznajem.
Samostalna delatnost.. To mi je san, ali kako se probiti da dugorocno imas neki prihod od takvog rada a da nije tipa 10000 dinara mesecno od cega ces sve dati za penziono, zdravstveno i za porez, pa da ti ostane 0. Nikad nisi nacisto i da li nesto dugujes, recimo za porez. Rad na divlje tek nije resenje jer ako ti je plan da dugorocno stedis da bi se obezbedio, aj ti dokazi izvor prihoda, to je prljav novac kojeg nekako treba ubaciti u legalne tokove, ispada kao da treba da nadjes nacin da operes novac a legalno ne mozes ni da radis, neka hvala. Pre nekoliko godina sam hteo da radim preko interneta, jedan deo neuspeha je bio to sto se nisam probio jer tu treba puno laktanja, a drugi deo je bio razmisljanje kako to legalno raditi, sto me je tada kocilo i da nesto uspem jer potencijalno mogu da nadrljam. Da sam tad uspeo da radim, ne obaziruci se na to, sada bih imao probleme koji imaju mnogi freelanceri, bio bih u duznickom ropstvu, do te mere je to gadno da mi sav taj novac koji bi mi legao deluje kao vruc krompir zbog kojeg mogu da nadrljam. Sta ciniti, ne znam..