Asocijalnost i posao

bezimeni1

Domaćin
Poruka
3.006
Neko puno mrzi autoritete, jako je svadljiv, ne zeli da ima nikakve gazde niti klijente, ne zeli da saradjuje ni sa kim, nije ni dopadljiv nikom, nigde se ne uklapa, kako taj da prihoduje novac u ovom drustvu? Neko, recimo, pocisti svoje dvoriste, isekao je i nacepao je svoja drva itd, on ima sve to odradjeno za samog sebe, ali cime ce on da plati struju, internet?

Privremeni i povremeni poslovi, samostalni zanati, usluge koje ne uključuju rad sa klijentima. Dobar kolektiv ume da pomogne da se uklopiš u njega, rad u inostranstvu na poslovima gde se sporazumevate rukama jer jedni drugima jezik ne znate takođe. U krajnjem slučaju prilagodiš se ili krepaš od gladi.

Neko puno mrzi autoritete, jako je svadljiv, ne zeli da ima nikakve gazde niti klijente, ne zeli da saradjuje ni sa kim, nije ni dopadljiv nikom, nigde se ne uklapa, kako taj da prihoduje novac u ovom drustvu? Neko, recimo, pocisti svoje dvoriste, isekao je i nacepao je svoja drva itd, on ima sve to odradjeno za samog sebe, ali cime ce on da plati struju, internet?
Onda,što već rekoše ovde,budi svoj gazda ili frilenser.

Uzmes i prodajes na internetu.

Postaneš pandur.

Biti sam svoj gazda, to je lakse reci nego uciniti..
Znaš kako imaš oko sebe mnoge primere lošeg a i dobrog, ne odustajete ako jednom padnes, pokušavaš dalje.
Komšija električar je pre par godina na buvljaku prodavao napajanja od kompa ali prerađena da pune akumulatore i to ih je ručno sklapao, preradjivao.
Samo to je valjao.
Danas ima servis bele tehnike, ide mu solidno.

Ništa nije bajno ako nemaš u startu nečiju pomoć ali ne treba odustajati, stomak mora biti pun...ili poluprazan makar 😏

Biti sam svoj gazda, to je lakse reci nego uciniti..
Koga zanima da bude sam svoj gazda, moze da prouci temu zarade na internetu (ima par tema u vezi toga na ovom forumu) i odabere jednu ili vise stvari koja mu odgovara.

Da li je zarada preko interneta laka? Zavisi kako se gleda. Neko nepisano pravilo je da se treba angazovati na pocetku, uloziti vreme i energiju, ali zato vremenom to obicno bude sve bolje i sve lakse.

Da li se takvo angazovanje isplati? Po meni - i te kako, pogotovo za onog ko ne voli opciju klasicnog zaposlenja. Jer biti sam svoj gazda, narocito kroz (polu)pasivne prihode i stepen slobode i nezavisnosti koji oni donose, gotovo da nema cenu.

najbolje da se bavi zemljom jer realno cak i kao privatnik mora da radi sa klijentima.

zato kupi traktorce, obradjuje zemlju i Bog da ga vidi i sam je , niko mu ne smeta

najbolje da se bavi zemljom jer realno cak i kao privatnik mora da radi sa klijentima.

zato kupi traktorce, obradjuje zemlju i Bog da ga vidi i sam je , niko mu ne smeta
A i tu treba znati sa ljudima. Imam ovde u kraju dvojicu kojima su
dvorišta puna poljoprivredne mehanizacije. Jedan se ubi od para,
a drugom traktor skuplja prašinu. I stalno pita ovog drugog ''Kako
tebe oće? Moje mašine su novije, bolje. Ti više naplaćuješ od mene''
Magija.. :lol:

Problem je sto uvek mora neke saradnje sa drugima. Za sebe bih mozda imao neke stvari u naturi ali novac ne. Cesto ne bi ni bilo nacina da legalizujem svoju delatnost, recimo, bavim se svim i svacim i ni sa cim odredjenim, od kosenja trave kod jbg komsije do preprodaje preko interneta, bas sve razno, prihode cesto nemam uopste, nekad mizerno, kako to uopste onda legalizovati, moze da se desi i da udjes u lovu, nikad se ne zna, i recimo hoces da stedis za nesto, onda nemas jasno poreklo novca i u problemu si jer nisi radio legalno. Malo sposoban za rad kod drugog, jos manje sposoban za rad za samog sebe i za konvertovanje svog rada u novac. Ko me pita sto imam socijalnu fobiju, depresiju, sto mrzim ceo svet i sto sam svadljiv, za mene nema mesta u ovom drustvu a i ne zelim ga vise, vec samo da mi neki automat izbaci novac na racun u zamenu za odradjeni rad. Ako sam ja nevin sa 30 godina, ako se nikada nisam iziveo, ako se ni privatno ne druzim ni sa kim, ako apsolutno nigde ne izlazim i ne pijem, zasto onda moram da trpim sefove, njihova zlostavljanja i zasto uopste moram da saradjujem i sa kim i da budem tamo gde ne zelim?

Problem je sto uvek mora neke saradnje sa drugima. Za sebe bih mozda imao neke stvari u naturi ali novac ne. Cesto ne bi ni bilo nacina da legalizujem svoju delatnost, recimo, bavim se svim i svacim i ni sa cim odredjenim, od kosenja trave kod jbg komsije do preprodaje preko interneta, bas sve razno, prihode cesto nemam uopste, nekad mizerno, kako to uopste onda legalizovati, moze da se desi i da udjes u lovu, nikad se ne zna, i recimo hoces da stedis za nesto, onda nemas jasno poreklo novca i u problemu si jer nisi radio legalno. Malo sposoban za rad kod drugog, jos manje sposoban za rad za samog sebe i za konvertovanje svog rada u novac. Ko me pita sto imam socijalnu fobiju, depresiju, sto mrzim ceo svet i sto sam svadljiv, za mene nema mesta u ovom drustvu a i ne zelim ga vise, vec samo da mi neki automat izbaci novac na racun u zamenu za odradjeni rad. Ako sam ja nevin sa 30 godina, ako se nikada nisam iziveo, ako se ni privatno ne druzim ni sa kim, ako apsolutno nigde ne izlazim i ne pijem, zasto onda moram da trpim sefove, njihova zlostavljanja i zasto uopste moram da saradjujem i sa kim i da budem tamo gde ne zelim?
Pa ili probaj radom na sebi da nešto promeniš ili idi negde i potpuno se izoluj pa koliko opstaneš. Shvati da se neće svet menjati zbog tebe već ti moraš da se prilagodiš njemu. Ako ne želiš,onda se izoluj ali ne očekuj ništa od društva.

Problem je sto uvek mora neke saradnje sa drugima.
Nije sav rad na internetu klasican frilens / rad sa klijentima. Ima i drugih stvari, kao npr. prodaja tvojih kreacija (slike, vektori, videi, muzika, aplikacije...) na specijalizovanim sajtovima - ti sajtovi se ponasaju kao agencije koje posreduju izmedju tebe i kupaca, tako da je tu tvoj posao samo da radis po nahodjenju i saljes svoje radove, nemas nikakvog dodira ni sa kim (osim ako pises podrsci iz nekog razloga). U druge mogucnosti nisam nesto upucen, u njih neka te upute strucniji clanovi foruma.

Ranijih godina sam nesto pokusao sa freelancingom ali treba tu debelog guranja izgleda. Trenutno u sustini ne radim, radio sam preko omladinske posao gde sam bio placen na sat, po principu koliko radis toliko zaradis, fizikalija je u pitanju i posao za koji nisu potrebne nikakve kvalifikacije, bez ikakve obaveze redovnog dolaska, a mesta jedino nema tokom jula i za novogodisnje praznike, prioritetniji za rad su oni koji redovno dolaze ako bude guzva ili manji obim posla, sto uglavnom potraje najvise nedelju dana dok se ne "uglavis". Koliko su inace cesti poslovi sa tako fleksibilnim uslovima? Naravno, nema se godisnji odmor, bolovanje i sl, ali se ima ta fleksibilnost koja mi ekstremno znaci. Na taj posao i sada mogu da racunam (nadam se), samo posao sa takvim uslovima i mogu da radim i plasim se da je u stvari jako malo takvih fleksibilnih poslova gde radis na sate ili na dane, ako ja bez ovoga ostanem ne znam sta bih uopste drugo radio, da li ima puno takvih poslova sa fleksibilnim vremenom? A godisnji i bolovanje mi ne trebaju, samo sloboda. Trenutno ne radim jer su i tu malo ljudi gadni a i licno sam puno sheban zadnjih meseci, ali boljih uslova izgleda da nema. Plasim se puno da nema drugih takvih poslova. Prvi radni dan sam otisao sa nekim poznanikom koji je i ranije tu radio inace ne bi bilo sanse da uopste pocnem da radim, nisam ni imao razgovor za posao niti bih znao da ga obavim, vec prosto, to se radi i to je to, prosta fizikalija. Plasi me i da u starijim godinama necu moci da radim preko omladinske a to mi je jedini nacin, doduse, bio je jedan i sa 40 koji je tako radio, valjda moze. Jedino mi je takav posao resenje gde sam placen koliko sati ili dana sam radio (placanje moze jednom mesecno) a bez obaveze da dolazim ako sam sheban ili ako moram negde da otputujem, naravno neki poslovi gde ne treba nikakva pamet (cak i stranci tu rade gde sam radio i mnogi ne znaju srpski), nadam se da ima puno takvih fleksibilnih poslova ako slucajno ostanem bez ovoga. Sta da se radi, ja ranijih godina ni devojku nisam nasao i nevin sam a usao sam u 4. deceniju zivota, nemam ni drustvo i ne izlazim nigde (neke stvari koje jako volim a kojih sam se odrekao), pa kako bih uopste onda mogao da normalno funkcionisem i na poslovnom planu koji ionako radim iz nuzde a ne zato sto volim, nije ono, provodim se, druzim se a ovamo jedem g kako se na poslu ne snalazim s ljudima i ne uklapam, tako mi je na svim poljima. Spasava me samo sto sam ekstremno stedljiv i sto sam spreman da mnogo sta sebi uskratim (osim interneta bez kojeg ne bih mogao da zivim), a plan mi je da ustedim i da uspem da samostalno uplatim 15 godina staza, valjda cu uspeti. Samo neka mi neko kaze da ima puno takvih poslova da ne zivim vise u strahu sta cu dalje ako ostanem i bez ovoga.

Poslednja izmena:
Ova prodaja tvojih radova preko agencija sto sam pomenuo daje prakticno 100% slobodu i fleksibilnost zahvaljujuci tome sto zarada koju si stekao svojim radom slabo opada sve i da im ne posaljes nista novo godinu dana (moje iskustvo). Ali da bi se takva zarada stekla, potrebno je prvo biti produktivan i malo prostudirati sta i kako raditi, ne pada to nista sa neba.

Jako mi se ne svidja sto se na poslovima nikako ne tolerise alkohol, cak i zakon o radu kaznjava one koji piju alkohol tako da oni mogu dobiti otkaz svojom krivicom i da nemaju prava na otpremnimu. A alkohol bi bio bar neko resenje za ovakav problem. Ispada da mobing na neki nacin moze, ne moze ali ga je jako tesko dokazati i uzima se kao sastavni deo posla, a alkohol, koji bi te spasio toga, ne moze. Kako ici svaki dan u sredinu gde su ti svi neprijatelji, narocito poslodavac koji gleda da ne na sve moguce nacine prevari i da te sutne kad se ili pobunis ili kad mu vise ne trebas? Nemaju oni ni ikakvu fleksibilnost, sve se svodi da moras da biras izmedju nezaposlenosti i prekovremenog rada uz mobing, dok je malo onih koji daju nesto izmedju ili neku fleksibilnost. Taj fleksibilni posao trenutno imam preko omladinske, vrsta posla je onakva da ga niko ne bi prihvatio, kao i neki drugi uslovi, recimo nemam bolovanje i godisnji, ali fleksibilnost je prednost koja nadilazi sve, i to imam jer sam placen na broj sati koliko sam radio, nemam obavezu a ni oni nemaju ali posla uglavnom ima. Pravo na bolovanje, zbog kojeg ce da mi deru kozu i zbog kojeg cu biti kandidat za odstel, ne treba mi. Mislim i da je poprilicno siguran posao samo jer je manjak radnika za takav posao i pod tim uslovima, jedino nekad bude privremeni nedostatak posla u letnjoj sezoni godisnjih odmora i posle Nove godine. Ali jedino sto me je uzasno strah da ipak ne ostanem i bez toga a da drugi posao sa istim uslovima nikako necu naci, mislim da je jako malo poslova sa tako fleksibilnim uslovima. Veoma se tesko i sporo i navikavam na novu sredinu. Ne znam ni po kom osnovu cu raditi isti posao i u daljoj buducnosti, ne verujem da sa 60 mogu da radim preko omladinske :mrgreen: mozda i moze, i problem su gadni ljudi, ali bolje izgleda da ne moze. Ljudi su cinicni, podrugljivi i totalno nebliski, pola ih i ne poznajem.

Samostalna delatnost.. To mi je san, ali kako se probiti da dugorocno imas neki prihod od takvog rada a da nije tipa 10000 dinara mesecno od cega ces sve dati za penziono, zdravstveno i za porez, pa da ti ostane 0. Nikad nisi nacisto i da li nesto dugujes, recimo za porez. Rad na divlje tek nije resenje jer ako ti je plan da dugorocno stedis da bi se obezbedio, aj ti dokazi izvor prihoda, to je prljav novac kojeg nekako treba ubaciti u legalne tokove, ispada kao da treba da nadjes nacin da operes novac a legalno ne mozes ni da radis, neka hvala. Pre nekoliko godina sam hteo da radim preko interneta, jedan deo neuspeha je bio to sto se nisam probio jer tu treba puno laktanja, a drugi deo je bio razmisljanje kako to legalno raditi, sto me je tada kocilo i da nesto uspem jer potencijalno mogu da nadrljam. Da sam tad uspeo da radim, ne obaziruci se na to, sada bih imao probleme koji imaju mnogi freelanceri, bio bih u duznickom ropstvu, do te mere je to gadno da mi sav taj novac koji bi mi legao deluje kao vruc krompir zbog kojeg mogu da nadrljam. Sta ciniti, ne znam..

Rekao bih da ti u svemu gledas i podvlacis samo ono sta ti ne valja. Tako se ne ide kroz zivot, osim ako ces celog zivota da budes izdrzavano lice. Ako ti nista ne valja, onda odaberi ono sta ti najmanje ne valja i teraj sa tim dalje. Stajanje u mestu ne bih rekao da je opcija.

Najradije bih samostalnu delatnost ali gotovo sigurno mi se nece isplatiti. Uopste nemam ni ideju ni za sta jer sam samo skoncentrisan na proste mehanicke poslove gde ne treba nikakvog guranja i snalazenja.

Kako skroz izbeci mobing? To je najgori horor koji moram po svaku cenu da izbegnem, ali kako. Zasto svi traze licnost i nekakvu suvisnu disciplinu umesto da im je bitno samo da se nesto uradi? Da li, ako neko trazi neki prost posao za nekvalifikovane radnike gde nema mogucnosti za greske, ima mogucnost da trazi fleksibilniji radni odnos, bez bolovanja i godisnjeg ali i bez obaveze redovnog dolaska, po sistemu "koliko radis - toliko zaradis" i gde to da nadje? Zasto su svi poslodavci toliko kruti, za neki prost posao valjda to ne bi trebalo da bude problem ako je prost posao, ali kontam i kad bih to uopste pomenuo na razgovoru za posao da ga ne bih ni dobio, moras da biras izmedju svega ili nicega i moras da budes dopadljiv i timski igrac, ne smes ni malo da budes cudan. Zamisli dodjes u menjacnicu da razmenis evre za dinare i taj ti kaze "ne svidjas mi se", posao je inace razmena rada za novac. Tako bih izbegao mobing i pritisak, jednostavno je fer, dobijem onoliko koliko sam radio i mirna glava, ako toga nema bas puno onda realno nema posla za mene, a izgleda da ih nema. Nemam nikakvog nacina da zivim, radim i zaradim, onda razni lupaju kako je zivot lep bla bla, a zivot mi je bukvalno ugrozen jer nemam prihode, sta ja da radim?

Back