Асишки сиромашак свети Фрањо

Gedeon

Elita
Poruka
15.287
Стварно је диван Бог у светима својим. Кад нас је слаби познат свети Фрањо (Франциско) Асишки, светитељ западне цркве.

s-l400.jpg

Свети Фрањо (Франциско) Асишки
+++
Ево мало о светом Фрањи.

Sveti Franjo rođen je u italijanskome gradu Asizu, oko godine 1182. kao sin Pjetra Bernardonea i Pike de Burlemont, o kojoj se malo zna sem da je bila plemkinja iz Provanse. Ime Frančesko dobio je zbog toga što mu je otac puno poslovao s Francuskom. Pjetro Bernardone bio je uspješan trgovac suknom i pripadnik italijanskoga poslovnog sloja koji se u srednjovjekovnoj Italiji nalazio u usponu te je svojoj porodici omogućio prilično ugodan život. Sanjao je o tome kako će Franjo nastaviti obiteljski posao i uzdići se na visoki položaj u njihovome gradu. Stoga je oduševljeno opremio Franju opremom potrebnom za služenje u vojsci i za odlazak u rat.

Franjina je vojna karijera bila kratka vijeka, jer je uskoro zarobljen te je gotovo godinu dana proveo kao ratni zarobljenik. Vratio se u Asizi vrlo slab, ali i kao promijenjen čovjek. Prisilna ga je samoća navela na postavljanje pitanja o sopstvenoj budućnosti, kojima se nastavio baviti i za oporavka kod kuće. Jednoga se dana godine 1205. zaustavio kako bi razmislio i pomolio se u trošnoj kapeli sv. Damjana, na putu koji se spušta iz Asiza. Ondje je u mističnome iskustvu čuo kako mu Hristos progovara sa Krsta: “Franjo, pođi popraviti moju kuću, jer vidiš kako se ruši!” On je taj poziv shvatio doslovce te stao obnavljati samu zgradu u kojoj se molio. Takvo ponašanje naišlo je na neodobravanje njegova oca, koje se potom pretvorilo u bijes, kada je Franjo prodao očevo sukno kako bi došao do sredstava za neophodne popravke. Kada ga je otac odvukao pred episkops, Franjo je izjavio kako mu je jedini Otac Bog te se povjerio u episkopove ruke.

Takvo neobično ponašanje toga omiljena asiškoga sina izazvalo je brojne podsmjehe i izrugivanja. No, jednako je tako privuklo i druge iz grada i iz susjednoga područja, koji su cijenili ono što je ovaj plemeniti mladić pokušavao učiniti. Pridružili su mu se u popravljanju crkava i polako shvatili kako bi se njihova služba trebala proširiti i na osobe s osobitim potrebama, poput gubavaca, prepuštenih sebi samima.

Kako je družina brojčano rasla, Franjo je mudro spoznao kako su brojne takve skupine otpale od Crkve i predale se jeretičkim učenjima. Zato se 1210. sa svojim sljedbenicima uputio u Rim, kako bi od rimskog pape zatražio odobrenje za jednostavni način života na koji su se odlučili. Papa je takođ imao svoja dvoumčjenja, no predanje kaže kako je jedan san papi Inokentiju III pomogao da shvati kako je takav način života doslovno slijeđenje jevanđelja i kako će Franjo biti “potporanj” čitavoj Crkvi.

Tako je način života što ga je Franjo osmislio godine 1210. primio usmeno papino odobrenje. Već je iduće godine došlo do nevjerovatnog rasta, kada su se doslovno hiljade muškaraca i žena pridruživale pokretu, još za Franjinog života.

Franjo i njegova braća u malim su grupama putovali i propovijedali pokajanje, a svima koje bi susretali željeli su “mir i dobro” i naviještali im Radosnu vijest Isusa Hrista. Nakon određenog vremena bi se vraćali na utvrđeno mjesto moliti, razmjenjivati iskustva i obnavljati odabrani način življenja. U početnom su razdoblju postojale i poneke misijske inicijative, tako da je Franjo otišao i propovijedati pred sultanom s Istoka. To je razdoblje Redu donijelo i prve mučenike, poput sv. Berarda i njegovih drugova, koji su stradali u Maroku. Upravo je to iskustvo poslužilo kao nadahnuće sv. Antunu (Antoniju, Anti) Padovanskome da se pridruži fratrima.

Veoma je rano Klara, mlada djevojka iz imućne asiške porodice, takođe odlučila slijediti ovakav način života, u čemu ju je Franjo podržao. Klara i njezine sestre dobile su obnovljenu kapelu sv. Damjana, kako bi ondje provodile život u razmišljanju. To je postao Drugi red svetoga Franje, poznat pod nazivom klarise. Naposljetku, prepoznavši kako brojni muškarci i žene sa porodičnim obavezama žele živjeti određene vidove franjevačkog života, Franjo je napisao drugo Pravilo za one koji pripadaju Trećem redu svetoga Franje, odnosno Franjevačkom svjetovnom redu. Ti su se načini života zadržali sve do 21. vijeka.

Mnogi su vidovi Franjinog života dobro poznati. Franjo je želio da svi iskuse Božju ljubav koju je on očitovao poslavši Svoga Sina na svijet te je izradio ono što je poznato kao prve božićne jaslice, godine 1223. u gradu Grečo (Greccio), kako bi zajednica stekla bolju predodžbu o vitlejemskom čudu. Godine 1224. moleći na brdu La Verna, Franjo je primio biljege muke Gospodnje na rukama, nogama i na boku, što predstavlja čudo poznato pod nazivom “stigme”. Svoju je ljubav prema svemu stvorenome Franjo 1225. pretočio u “Pjesmu stvorova”, prepoznajući u njoj Božju dobrotu u “bratu Suncu”, “bratu Mjesecu” i čitavoj prirodi.

Franjin se ovozemaljski život okončao uveče 3. oktobra 1226. Nakon velikoga trpljenja, zatražio je da ga polože na golo tlo pred crkvicom svete Marije Anđeoske, ispod asiškoga brda. Ondje je svoju dušu predao Nebeskom Ocu. Franjo je proglašen svetim samo dvije godine kasnije, 1228. te su iste godine započeli radovi na izgradnji njegova groba u Asizu. Godine 1230. zemni ostaci sv. Franje preneseni su u crkvu danas u svijetu poznatu kao Bazilika sv. Franje. Ona je postala jednim od najpopularnijih hodočasničkih odredišta na svijetu.

Tau
Franjo je, nakon zadatka što ga je primio podno Raspetoga u Sv. Damjanu, izabrao kao svoj znak najstariji simbol otkupljenja: Tau.

U ono je vrijeme grčki prijevod Staroga zavjeta zadnje slovo hebrejskog alfabeta – tau pisao kao T. Stilizirani krst Taua, prefigurisan u zadnjem slovu hebrejskog alfabeta, predstavljao je sredstvo kojim je Hristos uništio neposlušnost staroga Adama, i postao novi Adam, naš Spasitelj.

Vidimo u rimskim katakombama kako su hrišćani, vrlo brzo, prihvatili ovaj znak jer ih je on podsjećao na krst na kojem je bio raspet naš Spasitelj.

Hronologija života

Rođenje sv. Franje
1182.

Bitka kod Kolestrade protiv Peruđe
1202.

Franjo zarobljenik u Peruđi
1202.-1203.

Povratak iz ropstva, teška bolest
1203.

Oporavak, prvi znakovi obraćenja
oko 1204.

Put u Apuliju, povratak preko Spoleta gdje čuje Glas koji ga poziva na obraćenje. Započinje vrijeme koje će on sam nazvati “Obraćenje”
1205.

Hodočašće u Rim. Jednom siromahu daruje svoj plašt. Po povratku u Asizi započinje pomagati siromahe. U crkvici svetog Damjana čuje glas s Križa koji ga poziva: Franjo, idi i popravi moju kuću…
oko 1206.

Izvlaštenje pred asiškim episkopom. Odriče se svega pa čak i odijela koje nosio na sebi. Objavljuje: Od sada mogu mirno govoriti: Oče, koji si na nebesima, a ne oče moj Pjetro Bernardone. Uzima kao stalno mjesto boravka crkvicu Sveta Marija Anđeoska (Porcijunkula, Porziuncula).
1207.

Popravlja tri kapele: Sv. Damjan, sv. Petar i sv. Marija Anđeoska.
1208.

Na praznik sv. Mateje, nakon što je molio sveštenika da mu protumači odlomak Matejeva evanđelja (10:1-13) o poslanju apostola, radosno usklikne: Ovo želim činiti svim srcem svojim. Franjin primjer slijede i neki drugi mladići iz Asiza. Polagano se rađa franjevačko bratstvo.
1209. (24. II)

U aprilu 1210, zajedno sa ostalom jedanaestoricom braće odlazi u Rim k papi Inokentiju III od kojega dobija usmena potvrdu Pravila. April 1210.

Obraćenje sv. Klare. Klara oblači siromašni habit i tako se rađa i drugi Red, kasnije nazvan po njoj Klarise.
1211.

U Rimu upoznaje gospođu Giacominu di Settesoli koja je prisutna u trenutku njegove smrti.

Sastavlja Pravilo života za one koji žive u svijetu. Treći Red.
1212.

Misijsko putovanje u Siriju, iskrcavanje u Dalmaciji.
1212.

Propovijeda u raznim gradovima diljem Italije.

Šalje braću na misijska putovanja u Euvopu, Maroko i Siriju.

Svake godine sakuplja braću na Kapitul.
1213-1218.

Kapitul o Duhovima u Porcijunkuli, podjela Reda na provincije
1217.

Susret kardinala Hugolina s Franjom u Firenzi
1217.

U želji za mučeničkom smrću Franjo putuje na Istok, dolazi u Da miettu, pred sultana, koji mu dopušta da može posjetiti sveta mjesta u Palestini i preporuča se u njegove molitve.
1219.

Prvi mučenici u Maroku
1220. (16. I)

Kapitul o Duhovima u Porcijunkuli, Petar Katanski, Svečev vikar
1220. (17. V)

U Redu se uvodi novicijat
1220. (22. IX)

Susret sv. Franje i sv. Dominika kod kardinala Hugolina u Rimu
Jesen 1220.

Smrt Petra Katanskoga, naslijedio ga brat Ilija
1221. (10. III)

Kapitul o Duhovima u Porcijunkuli, Nepotvrđeno Pravilo
1221. (30. V)

Konačno, potvrđeno Pravilo
1223. (29. XI)

Božićne jaslice u Greču (Grecciu)
1223.

Stigmatizacija na al Verni
1224.

Sastavlja Pjesmu stvorenja
1225.

U crkvici sveta Marija anđeoska, u predveče 3. X, pohodila ga je “Sestrica smrt”
1226.

Pogrebenje u crkvi sv. Đorđa
1226. (4. X)

Kanonizacija sv. Franje
1228. (16. VII)

Prijenos tijela sv. Franje u crkvu San Frančesko
1230. (25. V)

Pronalazi svečeva groba
1818. (12. XII)

Sahrana u novoj kripti
1824. (4. X)

““Kad je sveti Franjo dobio to obećanje, počeo je pobožno razmatrati Isusovu muku i njegovu neizmjernu ljubav. U njemu je toliko rastao žar pobožnosti da se sav preobražavao u Isusa po ljubavi i sućuti.

I kako je, sav u žaru, cijelo to jutro proveo u takvu razmatranju, odjednom ugleda kako s neba silazi Seraf sa šest sjajnih, ognjenih krila te mu se u brzom letu približava, a mogao je raspoznati i jasno vidjeti u njemu lik raspetoga čovjeka. Krila su na njemu bila tako raspoređena da su dva bila iznad glave, dva su služila za let, a dva su prekrivala sve tijelo…

U ovom ukazanju Serafa Isus Krist je objavio svetom Franji neke trajne i uzvišene istine, koje sveti Franjo nije htio otkriti za svoga života. Tek ih je poslije svoje smrti na čudesan način saopćio, kako će se pokazati kasnije. Isus Krist mu je rekao: “Znaš li što sam ti učinio? Dao sam ti rane, znakove svoje muke, kako bi mogao biti moj zastavnik”…
"
https://ofm.hr/rane-svetog-franje/

Po Franji Isus Hristos je Serafim tj. anđeo tj. stvorenje u koga se čovjek može preobraziti.

Стварно је диван Бог у светима својим. Кад нас је слаби познат свети Фрањо (Франциско) Асишки, светитељ западне цркве.

Pogledajte prilog 1688704
Свети Фрањо (Франциско) Асишки
+++
Ево мало о светом Фрањи.
Фрањевци, познат у другом светском рату у Хрватској и то не по добром према Србима.

Sveti Franjo Asiški: Pohvale Bogu

Ti si svet Gospod,

Bog jedini, koji čudesa stvaraš.

Ti si jak, Ti si velik, Ti si svevišnji.

Ti si svemogući car.

Ti si, Oče Sveti, car neba i zemlje.

Ti si trojstven i jedini

Gospod Bog nad bogovima.

Ti si dobro, svako dobro,

najveće dobro,

Gospod Bog živi i istiniti.

Ti si ljubav, sveta ljubav.

Ti si mudrost, ti si poniznost,

ti si strpljenje, ti si ljepota,

ti si blagost, ti si sigurnost,

ti si mi spokojstvo, ti si radost,

ti si nada naša i veselje.

Ti si pravednost, ti si umjerenost,

ti si sve naše bogatstvo

do zasićenosti.

Ti si ljepota i blagost,

ti si moje utočište.

Ti si mi čuvar i branilac,

ti si zaklon moj.

Ti si osvježenje.

Ti si naša nada, ti si vjera naša.

Ti si naša ljubav.

Ti si sva naša sladost,

ti si naš vječni život:

Veliki i divni Gospode,

svemogući Bože,

milosrdni Spasitelju.

Sveti Franjo: Pohvale stvorenja

Svevišnji, svemogući, Gospode dobri,
tvoja je hvala i slava i čast
i blagoslov svaki.
Tebi to jedinom pripada,
dok čovjek nijedan dostojan nije
ni da ti sveto spominje ime.

Hvaljen budi, Gospode moj,
sa svim stvorenjima svojim,
napose s bratom, gospodinom Suncem:
od njega nam dolazi dan
i svojim nas zrakama grije.
Ono je lijepo i sjajne je svjetlosti puno,
slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvalite i blagosiljajte
Gospoda moga,
zahvaljujte njemu, služite njemu svi
u poniznosti velikoj.

po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama.
Njih si sjajne i drage i lijepe
po nebu prosuo svojem.

po bratu našem Vjetru,
po Vazduhu, Oblaku, po jasnoj Vedrini,
i po svakom vremenu tvojem,
kojim uzdržavaš stvorenja svoja.

po sestrici Vodi,
ona je korisna, ponizna, draga i čista.

po bratu našem Ognju, koji nam tamnu rasvjetljuje noć.
On je lijep i ugodan, silan i jak.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.

po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje
i podnose rado bijede života;
blaženi koji sve podnose s mirom,
jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

po sestri nam tjelesnoj smrti,
kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu;
a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,
jer druga im smrt nauditi neće.

Hvalite i blagosiljajte mog Gospodara,
zahvaljujte mu i služite mu u poniznosti velikoj!

Cvetići svetog Franje, priče korisne za uzdizanje duše prema Bogu i za skromnost. Treba se ugledati na Božije svetitelje i tražiti od njih molitvom pomoć i zastupništvo pred Bogom jer današnji čovek svojom lakomislenošću grešenja mnogo ljuti Gospoda Boga.
Otadžbina nam je na nebesima. Tamo nam je mesto. Pozvani smo svi na svetost. Kako kaže Gospod: Budite sveti jer sam Ja svet. I telo je naše hram Duha Svetoga postalo krštenjem, ne nakarađujte telo kojekakvim operacijama, silikonima i tetovažama jer se time vređa Bog koji je naš tvorac. Treba biti zadovoljan svojim izgledom.
+++
Sveti oče Francisko, moli Boga za nas grešne.

Prilozi

““Kad je sveti Franjo dobio to obećanje, počeo je pobožno razmatrati Isusovu muku i njegovu neizmjernu ljubav. U njemu je toliko rastao žar pobožnosti da se sav preobražavao u Isusa po ljubavi i sućuti.

I kako je, sav u žaru, cijelo to jutro proveo u takvu razmatranju, odjednom ugleda kako s neba silazi Seraf sa šest sjajnih, ognjenih krila te mu se u brzom letu približava, a mogao je raspoznati i jasno vidjeti u njemu lik raspetoga čovjeka. Krila su na njemu bila tako raspoređena da su dva bila iznad glave, dva su služila za let, a dva su prekrivala sve tijelo…

U ovom ukazanju Serafa Isus Krist je objavio svetom Franji neke trajne i uzvišene istine, koje sveti Franjo nije htio otkriti za svoga života. Tek ih je poslije svoje smrti na čudesan način saopćio, kako će se pokazati kasnije. Isus Krist mu je rekao: “Znaš li što sam ti učinio? Dao sam ti rane, znakove svoje muke, kako bi mogao biti moj zastavnik”…
"
https://ofm.hr/rane-svetog-franje/

Po Franji Isus Hristos je Serafim tj. anđeo tj. stvorenje u koga se čovjek može preobraziti.
Пишеш глупости. Човек је човек, а анђели су анђели. Научио си се све пљувати и вређати од свог херцеговачког узора Тасе.

Splitski arhiđakon Toma, poznat među istoričarima i ljubiteljima istorije ovih prostora, ostavio je zanimljivo svedočanstvo o svetom Franji Asiškom:
https://radio-medjugorje.com/vijesti/crkva/susret-franje-asizanina-i-tome-splicanina-na-veliku-gospu

Davne 1222. godine upravo na današnji dan, dan Marijina Uznesenja na nebo zbio se susret između Franje Asižanina i Tome Splićanina. Toma je jedan od rijetkih ljudi onoga vremena koji su ostavili neki pisani trag o svetome Franji, te tako postao jedan od rijetkih svjedoka javnog djelovanja svetoga Franje, što predstavlja prvorazredni izvor za proučavanje života svetoga Franje. U našoj nacionalnoj i crkvenoj povijesti Toma je ostavio veliki trag napose svojim djelom ”Povijest salonitanskih i splitskih prvosvećenika”, što je jedan od rijetkih izvora za proučavanje naše povijesti. Upravo u tome djelu donosi ovaj kratki ali vrijedni odlomak o svetome Franji i to što je najzanimljivije odlomak govori o povijesnim događajima oko promaknuća stanovitog Guncela, neshvatljivo se prekida s tekstom o svetome Franji te ponovno započinje s rečenicom ”No vratimo se na glavnu temu” ni ne slutivši da će nam ostaviti vrlo važan trag za franjevačku prošlost. Toma je u svome tekstu zapisao sljedeće:

”Iste godine – tj. 1222. – na dan Bogorodičina uznesenja, kad sam bio na studiju u Bologni, vidio sam svetoga Franju kako propovijeda na trgu ispred javne palače gdje se skupio gotovo cijeli grad. Početak pak njegova govora bio je: ‘Anđeli, ljudi, demoni’. O ovim trima racionalnim duhovnim bićima izlagao je tako dobro i jasno da su se mnogi prisutni učeni ljudi nemalo divili govoru neuka čovjeka. On se pak nije držao propovjedničkog stila, nego je govorio više kao govornik u skupštini. Doista, sav sadržaj njegovih riječi smjerao je na dokidanje neprijateljstava i obnavljanje ugovorā o miru. Habit mu bijaše zamazan, osobnost prezira vrijedna, a lice neugledno. No Bog je njegovim riječima dao toliku djelotvornost da su se razgovoru o miru vratili mnogi tribusi plemića među kojima bijaše bjesnio žestoki bijes starih neprijateljstava uz prolijevanje silne krvi. Toliko je bilo veliko poštovanje i pobožnost ljudi prema njemu da su muškarci i žene na njega hrpimice nasrtali silno nastojeći dotaći se njegova skuta ili otrgnuti nešto od njegovih dronjaka.” (Historia, 2003.).

Svojim, već stečenim, ugledom sveti je Franjo nastojao pomiriti razne zaraćene strane onoga vremena i to upravo na svetkovinu One koja je i sama bila primjer mira među Isusovim učenicima i sljedbenicima. Poveznica između Marije i sljedbenika svetoga Franje ostala je vrlo živa, vrlo prisna sve do današnjih dana. Kolike su samostane i crkve franjevci posvetili upravo Njoj i Njezinim svetkovinama. Koliko li je samo Marijinih svetišta koje franjevci vode gdje su izrečene i uslišane tolike molitve. Franjo nam je dao poštovanja prema Mariji. U Franjin primjer gledajmo, ali nemojmo ga samo gledati nego ga nasljedujmo, unesimo ga u svoje živote jer upravo se preko Marije najbrže dolazi do Krista.

Mir vam i dobro.

Literatura: TOMA ARHIĐAKON, Historia Salonitana, Split, 2003.

MOLITVE SVETOG FRANJE ASIŠKOG

Molitva pred raspetim

Svevišnji, dični Bože,
rasvijetli tmine moga srca.
Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav; smisao za spoznaju, Gospode, da izvršim tvoju svetu i istinsku volju!

Molitva "Klanjamo ti se"

Klanjamo ti se, Gospode Isuse Hriste, ovdje i po svim tvojim crkvama koje su po cijelom svijetu,
i blagosiljamo te, jer si po svome časnome krstu otkupio svijet.

Pomolimo se.
Bože, koji si nam u divnoj svetoj tajni ostavio uspomenu muke svoje, daj nam, molimo te, da tako poštujemo svetu tajnu Tijela i Krvi tvoje, da uvijek osjećamo u sebi plod otkupljenja tvoga. Koji živiš
i vladaš u vijekove vjekova. Amin

Ova molitva, uzeta iz Franjinog Testamenta, molitva braće iz onih prvih vremena kad su "odlazili u svijet", u svoj jednostavnosti poziva nas da se uvijek klanjamo i neprestano zahvaljujemo Hristu raspetome.

Poslednja izmena:
MOLITVE SVETOG FRANJE ASIŠKOG

Molitva pred raspetim

Svevišnji, dični Bože,
rasvijetli tmine moga srca.
Daj mi pravu vjeru, čvrstu nadu, savršenu ljubav;
smisao za spoznaju, Gospode,
da izvršim tvoju svetu i istinsku volju!

Molitva "Klanjamo ti se"

Klanjamo ti se, Gospode Isuse Hriste,
ovdje i po svim tvojim crkvama
koje su po cijelom svijetu,
i blagosiljamo te,
jer si po svome svetome krstu
otkupio svijet.

Pomolimo se.
Bože, koji si nam u divnoj svetoj tajni ostavio uspomenu muke svoje, daj nam, molimo te, da tako poštujemo svetu tajnu Tijela i Krvi tvoje, da uvijek osjećamo u sebi plod otkupljenja tvoga. Koji živiš i vladaš u vijekove vjekova. Amin

Ova molitva, uzeta iz Franjinog Testamenta, molitva braće iz onih prvih vremena kad su "odlazili u svijet", u svoj jednostavnosti poziva nas da se uvijek klanjamo i neprestano zahvaljujemo Hristu raspetome.

Позната је њихова сарадња у НДХ у циљу геноцида према Србима.
Свуда се нађе екстремиста у овом или оном погледу, у сваком житу има кукоља, тако и међу Редом мање браће (фрањевцима). Тачно сам знао да ћеш ићи да затрујеш тему о овом светом човеку, и ти Маки. Ви сте Тасини и Ђедови ђаци, не можете ви без вређања неистомишљеника и без да се правите најпаметнији. Пуна су вам уста прича о љубави, а у срцу шта вам је то је друга прича. ИПХ Зилот и слични су ревнитељи без разума, а ви имате разума превише. Превише разума а премало љубави и милосрђа.

Свуда се нађе екстремиста у овом или оном погледу, у сваком житу има кукоља, тако и међу Редом мање браће (фрањевцима).
Јеси читао сведочења из логора у Хрватској ? У питању је систематска сарадња између НДХ и римокатолика у геноциду над Србима.
Толико је велика размера геноцида да су фрањевци из БиХ почели да "перу руке" од фрањеваца из Хрватске.

Јеси читао сведочења из логора у Хрватској ? У питању је систематска сарадња између НДХ и римокатолика у геноциду над Србима.
Толико је велика размера геноцида да су фрањевци из БиХ почели да "перу руке" од фрањеваца из Хрватске.
И какве везе све то има са светим Фрањом Асишким? Какве везе он има са тиме што је неко од хрватских фрањеваца био усташа. Нико нормалан такве ствари попут убијања и клања не подржава.

Нешто јесам читао. Знам нпр. за случај Мирослава Филиповића-Мајсторовића:

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Filipović

Miroslav Filipović (1915. – 1946.), poznat i kao Tomislav Filipović i Tomislav Filipović-Majstorović, hrvatski franjevac iz Hercegovine, osuđen zbog ratnih zločina na njemačkom vojnom sudu i jugoslavenskom civilnom sudu te obješen u Beogradu.

Postavši franjevcem, uzeo je redovničko ime Tomislav. Zbog sudjelovanja u ustaškim pokoljima u veljači 1942. Crkvene vlasti su ga isključile iz franjevačkog reda, što je u srpnju 1942. godine potvrdila i Sveta Stolica; time je izgubio pravo korištenja svojeg redovničkog imena.

Видиш и сам каква су упутства имали фрањевци:
Razborito ali odlučno nastojati, da se provede zaključak provincijalnog sastanka u Zagrebu od 10-12. juna o.g. prema kojem nijedan franjevac ne smije biti učlanjen u Ustaškom hrv. Pokretu. 2. Sa svom odlučnošću nastojati, da se franjevci bave samo duhovnim i svećeničkim poslovima, a svjetovne i političke poslove da prepuste svjetovnjacima i njihovoj odgovornosti.
3. Franjevci ne smiju imati nikakva udjela u progonima Srba i Židova, u oduzimanju njihovog imetka, pokretnog ili nepokretnog, u iseljavanju Srba u Srbiju i naseljivanju Hrvata u dosadašnjim srpskim naseljima.

Пишеш глупости. Човек је човек, а анђели су анђели. Научио си се све пљувати и вређати од свог херцеговачког узора Тасе.
А Христос је Бог што је изгледа нешто што несветом Фрањи није било баш најјасније.

Neke od sačuvanih izreka svetog Franje Asiškog:

Primamo upravo kada dajemo.

Daj mi Gospode da shvatim bližnjega makar on mene ne shvatio.

Čovjek će se pronaći kada se zaboravi.

Opraštaju nam kad opraštamo.

Neka mi Gospod podari smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da ih razlikujem.

Back