Artemis 1 - povratak na mesec

The Orion spacecraft is safely in its lunar orbit, according to NASA.
The Artemis 1 Orion spacecraft takes a 'selfie' on Nov. 21, 2022, five days after its launch for the moon (which is visible in behind). (Image credit: NASA)
1669478711613.png

https://www.space.com/news/live/nasa-artemis-1-moon-mission-updates

znaci treba 5 dana do meseca... ja mislio treba vise
shvatam sad ce tu da se vrti tu negde do 5-6 dec

NASA's Artemis I Orion capsule has now traveled farther beyond Earth than any spacecraft designed to carry astronauts.

The uncrewed Orion flew past the record-setting distance (opens in new tab) achieved by the Apollo 13 command module "Odyssey" at 248,655 miles from Earth (216,075 nautical miles or 400,171 kilometers) at about 8:40 a.m. EST (1340 GMT) on Saturday (Nov. 26).

The Apollo 13 spacecraft had previously set the record on April 14, 1970, at 7:21 p.m. EST (0021 GMT on April 15).

"It didn't register [with] me then. We were so busy with our heads down that we just didn't have time to think about it," Gerry Griffin, former flight director who helped lead Mission Control during the Apollo 13 mission, said in a NASA-led Twitter Spaces panel discussion(opens in new tab) on Tuesday (Nov. 12). "In fact, until just about a year ago, I had no idea we had gone the farthest from Earth on Apollo 13. I figured we'd done it on some other mission."

Poslednja izmena:
Problem je u tome što "nauku" boli penis da tebi objašnjava bilo šta.
Немој тако, наука је дала свако објашњење које се затражи, али треба неко то и да чита и да разуме уместо да унапред конструише могуће одговоре и исмева их. :mrgreen:

Немој тако, наука је дала свако објашњење које се затражи, али треба неко то и да чита и да разуме уместо да унапред конструише могуће одговоре и исмева их. :mrgreen:
Nema svako kapacitet za nauku, to je gorka istina.

Ali dobro, svako ima kapacitet da pritiska kupus u kaci.

Zato neka svako radi ono u čemu je dobar.

Смртоносна доза је 3000mSv.
За време проведено у пролажењу кроз Ван Аленове појасеве, укупна доза коју су астронаути примили била је свега 0,5mSv, што је око 5 пута већа доза од оне која се добије једним рендгенским снимањем грудног коша или током 50 дана нормалног боравка на Земљи. То значи да би морали да остану око 6000 пута дуже у појасевима да би примили смртоносну дозу радијације.
dok ovaj kaze da je dnevna doza koju je primao u svemirskoj stanici mnogo veca

*Dok sam bio u svemiru, primao sam dnevnu dozu zračenja koja je jednaka 10 rendgenskih snimaka grudnog koša. To je povećalo rizik od razvoja raka do kraja života - kaže se u knjizi.*

https://forum.krstarica.com/threads...akon-godinu-dana-provedenih-u-svemiru.964214/

a ona ima zastitu zemljinog polja , koja je slabija sto si dalji od zemlje

Pokusacu da odgovorim ono sto znam koliko znam.

Svaki svemirski program ima za namenu da isproba nesto novo. Ovo sa vodonikom za rakete je vrlo interesatno (pre se sagorevao neki derivat nafte + kiseonik naravno + problematika izduvnih zvona i kako sve to radi a da ne izgori od temperature).

Dakle dizu ruke od naftnih derivata, vodonik moze da se pravi tako da propulzija ce da radi duze vreme. Ako pocnu da kopaju mesec, a kopace ga sigurno, izbusice ga ko sir pogotovo za gvozdje i metale da prave svemirske brodove - 6 puta manja gravitacija moze da se popne na orbitu sa istom energijom mnogo vise.

Nisam siguran ali bila je neka prica da na mesecu ima mnogo vodonika. Nesto od cega mi mozemo da imamo koristi i na zemlji. Ako naprave pogon na vodonik za rakete, onda sa meseca mozemo da se snabdevamo gorivom.

Sto se ljudske posade tice, posle tolikih meseci i godina na svemirskoj stanici moguce je da cela prica oko ljudi u svemiru ima potpuno nova resenja koja ce se sigurno koristiti u dizajnu za ljude na put na mesec. Ko zna mozda ce da bude neki taksi zemlja - orbitalna stanica, pa odatle drugacijom raketom dalje gde god.

Što bi menjao tim koji dobija?
Sa onom tehnologijom sve funkcionisalo besprekorno, a sada ponovo treba da se ispituje ono što je već ispitano?
Logično.
Ili je logičnije da se sada zaista ispituje mogućnost odlaska na Mesec, u onakvim aluminijumskim konzervama?

Što bi menjao tim koji dobija?
Sa onom tehnologijom sve funkcionisalo besprekorno, a sada ponovo treba da se ispituje ono što je već ispitano?
Logično.
Ili je logičnije da se sada zaista ispituje mogućnost odlaska na Mesec, u onakvim aluminijumskim konzervama?
Svet se mnogo promenio od onda do sada. Nekad su farmerke trajale godinama, sad ih operes dvaput i raspadnu se. Kakva nam je industrija, cudi me da rakete stizu u jednom komadu bilo gde. ;)

A ljudi i dalje u Svemir poleću na buretu baruta.
Upališ ispod du**ta - i poletiš.
Već osam puta uspešno sprovedeno - čemu ponovljena ispitivanja?
ondak je bilo na benzin, sad je na vodonik. Otkud ja znam sta ispituju i sta se ponavlja?

valjda cemo jednom da letimo na magnete ili tako nesto. Al zasad ja ne vidim da se ista menja da se postigne 1 kosmicka brzina, potpalis vatricu pod guzu i onda brzo trcis da ti ne izgori :) Ako uspes, uspes popeo si se u orbitu.

ondak je bilo na benzin, sad je na vodonik. Otkud ja znam sta ispituju i sta se ponavlja?

valjda cemo jednom da letimo na magnete ili tako nesto. Al zasad ja ne vidim da se ista menja da se postigne 1 kosmicka brzina, potpalis vatricu pod guzu i onda brzo trcis da ti ne izgori :) Ako uspes, uspes popeo si se u orbitu.

U tome i jeste štos.
Pre 50 godina im je to savršeno uspelo 7 puta.
Čemu ponovljena ispitivanja o radijaciji koju primaju astronauti, kada onima iz tog vremena nije bilo apsolutno ništa - živeli su i preko 80 godina.

U tome i jeste štos.
Čemu ponovljena ispitivanja o radijaciji koju primaju astronauti, kada onima iz tog vremena nije bilo apsolutno ništa - živeli su i preko 80 godina.

E to je vec predmet raznih koNJspiracija. Da li su ti ljudi uopste bili u svemiru ili su glumci koji igraju istu predstavu decenijama? T.j. placeni su da mlate slamu pred morem ljudi koji bas i ne znaju mnogo o bilo cemu i veruju u nesto sto im se kaze.

U tome i jeste štos.
Apolo 1 svi su izginuli jos nisu poleteli. Verovatnoca da misija uspe sa tehnologijom iz 60ih, da stignu, oblete slete i uzlete bez
pogibije? Osim toga to je bio pravi TV prenos kao na zemlji, a vidimo da su Artemis snimci mnogo primitivniji...

Back