Arogancija

Arianna

Buduća legenda
Banovan
Poruka
46.570
Kako se nosite sa arogantnim ljudima...
Da li mislite za sebe da ste arogantni...
Sta se arogancijom prikriva...
Sta stoji iza duha arogancije...
Kako znate da je neko arogantan...
Kako bi definisali aroganciju

:hvala:

Arogantan sam na poslu, i ovako profesionalno. To ispoljavam tako sto preuzimam odgovornost i vise nego sto treba, i tako sto pokazujem ogromno samopouzdanje pred drugima koje cak ponekad i nema osnova.

Ne bih da dajem neku jasnu definiciju, posto sam vec samog sebe u profi smislu opisao kao takvog, manje vise.

U privatnom zivotu je druga prica, i nekako skroz opustenija uz dosta zezanja i sale kako na svoj tako i na tudj racun.

1. Having or displaying a sense of overbearing self-worth or self-importance.
2. Marked by or arising from a feeling or assumption of one's superiority toward othe

Te dve definicije govore o tome da neko ko je Arogantan ima osecaj oholog samopostovanja ili samoobozavanja ili samovaznosti.

Sto proizilazi iz osecaja superiornosti u odnosu na druge ljude...

nadjoh ovaj zanimljiv tekst

Arogancija kao način prikrivanja stida

Arogantno ponašanje je nešto što većinu ljudi iritira kada su u pitanju međuljudski odnosi. Ali, arogancija može biti u suštini prikriveni stid odnosno mehanizam odbrane od stida. Postoje dva načina manifestovanja arogancije: grandioznost i prezir. Grandioznost predstavlja veličanje sebe i verovanje da ste bolji od drugih. Prezir predstavlja omalovažavanje drugih u funkciji izdizanja sebe.

Na primer, zamislite da su dvoje ljudi dva napumpana balona. Sada zamislite da se jedan pumpa do te mere da svakog časa može pući. To je grandioznost. Grandiozne osobe kriju svoj stid od sebe, imaju previsoko mišljnje o sebi i puni su lažnog ponosa. Njima je potrebno da budu superiorni kako bi prekrili bazično osećanje stida.

Sada zamislite da se drugi balon ispumpava. To je prezir. Osobe koje preziru druge će naći načina da ih ,,ispumpaju“, učine ih da se osećaju slabim, nekompetentnim, i posramljenim. Ove osobe se brane od stida prebacujući ga u druge. Oni se osećaju bolje sa samim sobom samo ako druge umanje do granica ništavnosti.

Neke preterano stidljive osobe upražnjavaju grandioznost a neke prezir. Mnogi koriste oba tipa manifestovanja arogancije kako bi se odbranili od bazičnog osećanja stida. Cena koju ove osobe plaćaju je da nikada ne mogu u potpunosti da budu u iskrenom kontaktu sa drugima. Lepota intimnosti ne može dodirnuti nekog ko je na pijadestalu. Arogantni ljudi odbacuju od sebe sve one koji bi mogli ili hteli da ih zavole. Oni se sa osećanjima bore na najgori način; smenjivanjem osećanja inferiornosti osećanjem superiornosti. Ipak, ono što im je slaba tačka i centar njihovog najvećeg bola je njihov stid.

Kao što sam pomenula na početku, arogantni ljudi predstavljaju pravu ,,nesreću“ za interpersonalne odnose. Oni nam često unose osećanje neprijatnosti i stida, sada smo videli zbog čega to rade. Setite se ovoga kada sledeći put budete komunicirali sa arogantnom osobom i shvatite da je prednost na vašoj strani.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

http://www.vaspsiholog.com/2011/05/arogancija-kao-nacin-prikrivanja-stida/

Arogantan sam na poslu, i ovako profesionalno. To ispoljavam tako sto preuzimam odgovornost i vise nego sto treba,i tako sto pokazujem ogromno samopouzdanje pred drugima koje cak ponekad i nema osnova.

Ne bih da dajem neku jasnu definiciju, posto sam vec samog sebe u profi smislu opisao kao takvog, manje vise.

U privatnom zivotu je druga prica, i nekako skroz opustenija uz dosta zezanja i sale kako na svoj tako i na tudj racun.

Meni to ne deluje arogantno. Ti pokusavas da se dokazes na poslu ali kroz rad zato preuzimas odgovornost i vise nego sto bi trebao. Arogantnost ili bahatost bi se oslikala u tome kada bi ti trazio zasluge na poslu vise nego sto zasluzujes u odnosu na druge zaposlene.

Takodje BAHATOST

Bahatost ili posuđenica arogancija (iz starogrčkog "ὕβρις" i latinski: arrogantia, superbia) je stav koji precjenjuje vlastitu vrijednost ili vlastite vještine. Potiče i oholost, drskost i prijezirno ponašanje prema drugim ljudima.

Ispraznost i narcizam pogoduju nastanku bahatosti.

Za razliku od ponosa, bahatost karakterizira ponašanje osobe koja traži ili pokušava uzeti više nego što joj pripada.

- - - - - - - - - -

Arogantni ljudi su nesrećni

Oni koji o drugima uglavnom misle loše, imaju problem: naučnici su utvrdili da su arogantni ljudi često nesrećni i da im preti opasnost od psihičkih oboljenja.

Neki ljudi neprestano prigovaraju: kasirka u prodavnici im je prespora, prijateljica ih stalno gnjavi sa dosadnim pričama, a komšija nema pametnija pola, nego da čitavog vikenda glanca auto. Oni koji ovako govore, ne pričaju samo o svom okruženju, već ponajviše o sebi samima, prenosi "Dojče vele".

"Način na koji doživljavamo druge ljude, izuzetno mnogo govori o našoj ličnosti", kaže Dastin Vud, profesor psihologije na Vejk Forest Univerzitetu u Severnoj Karolini. Taj fenomen Vud je istražio sa još nekoliko američkih naučnika.

Ispitanici koji su učestvovali u studiji imali su zadatak da nabroje pozitivne i negativne karakteristike tri osobe. Pritom su prijatelji morali međusobno da se ocenjuju, studenti - brucoši da govore o svojim cimerima iz doma, članovi raznih udruženja da opisuju svoje kolege. Samo na osnovu tih opisa, naučnici su mogli da utvrde kako su se ispitanici osećali, koliko su mentalno stabilni i kako ih drugi doživljavaju.

"Ako imamo pozitivan stav prema drugima, to veoma pozitivno deluje na našu ličnost", smatra Vud, i dodaje da se tada i sami osećamo srećno, dobrog raspoloženja i emocionalno stabilno. Negativno nastrojeni, kaže Vud, imaju sklonost narcisoidnosti, asocijalnom ponašanju ili nekim ozbiljnijim psihičkim oboljenjima.

U zaključku studije, naučnici tvrde da svaki čovek može da bude dobar psiholog: "Ako nekoga želite bolje da upoznate, samo ga pitajte da vam opiše nekog od njegovih kolega ili poznanika, i odmah ćete znati o kakvoj se osobi radi. Ako ste pozitivni, u svakome ćete pronaći ponešto dobro."

Arogantan sam na poslu, i ovako profesionalno. To ispoljavam tako sto preuzimam odgovornost i vise nego sto treba, i tako sto pokazujem ogromno samopouzdanje pred drugima koje cak ponekad i nema osnova.

Umesto sto si arogantan, bolje bi ti bilo da se uozbiljis.

- - - - - - - - - -

1. Having or displaying a sense of overbearing self-worth or self-importance.
2. Marked by or arising from a feeling or assumption of one's superiority toward othe

Te dve definicije govore o tome da neko ko je Arogantan ima osecaj oholog samopostovanja ili samoobozavanja ili samovaznosti.

Sto proizilazi iz osecaja superiornosti u odnosu na druge ljude...

Arogancija je odraz drskosti.
Dakle ima izgled superiornosti, dok je stvarno stanje sasvim suprotno: INFERIORNOST ,koja je potisnuta u podsvest.

Arogancija je odraz drskosti.
Dakle ima izgled superiornosti, dok je stvarno stanje sasvim suprotno: INFERIORNOST ,koja je potisnuta u podsvest.
Da tako je...
Arogancija to i jeste
potisnuta INFERIORNOST.

- - - - - - - - - -

Nazalost ,imam utisak da je Srbija bogata arogancijom .

Velika mana kod Srba, koja ih ometa u razvoju.

Da, to sam i ja primetila puno drskih arogantnih ljudi...

Kako se nosite sa arogantnim ljudima...
Da li mislite za sebe da ste arogantni...
Sta se arogancijom prikriva...
Sta stoji iza duha arogancije...
Kako znate da je neko arogantan...
Kako bi definisali aroganciju

desi se da neke ljude
tako doživim..
a onda shvatim da je to njihov način
njihov zid iza koga se kriju..
i on padne čim su odnosi opušteni..
čim se osete sigurno..

mislim da i sama delujem arogantno..
samo onima koji me ne znaju..

da..
to je neki vid zaštite
stvaranje zone nedodirljivosti

kako bre pitas, samo treba da ih volis ako su ti neprijatelji : ))

- - - - - - - - - -

prvi medju vama neka se ponizi je l tako nekako

voli ih ti :)

- - - - - - - - - -

desi se da neke ljude
tako doživim..
a onda shvatim da je to njihov način
njihov zid iza koga se kriju..
i on padne čim su odnosi opušteni..
čim se osete sigurno..

mislim da i sama delujem arogantno..
samo onima koji me ne znaju..

da..
to je neki vid zaštite
stvaranje zone nedodirljivosti

Dobro ali jedno je maska arogancije kao odbrambeni mehanizam a drugo prava arogancija...
Ona nije zid nego otrov...

ispalo pretesko ali ti ovde cesto citiras bibliju, pa primeni

- - - - - - - - - -

e kao tebi je problem da nekom odgovoris
a cesto to i nije licno nego su samo takvi npr neki sluzbenici

Back