Apel roditeljima....

Treba zabraniti roditeljima da vode svoju dečicu u restorane??? 8 (

Pa, kad bih ja nekim čudom imao svoj restoran, na vratima bi pisalo: ZABRANJEN ULAZ ZA LJUBAVNE PAROVE!!! ; (
Zar treba da dozvolim sebi da mi propadne posao zbog njih?!
Inaće, postoje kafići, diskoteke, noćni klubovi... i u krajnjem slučaju... parkovi!
Pa nek se tamo vaćare! ; (

Dečice, jedite kod Tomaxa! 8 )

WithdrawnWater:
Slazem se u potpunosti sa gore poslednjom recenicom (i postom u celini) - no ako vec nemaju izbora d aih negde ostave, mogu valjda da deluju korektivno, ili bas moraju da se prave ludi kao da se to njih uopste ne tice u svojoj lezernoj nonsalanciji?

Hej, da se razumemo, ja "branim" ovde SVOJ STAV koji se zasniva na cinjenicama da postoje roditelji koji u situacijama kada nemaju izbora i moraju da vode decu sa sobom u restoran ( ili slicno mesto ) - korektivno i vaspitno deluju, ne sede skrstenih ruku i gledaju, ali jednostavno iz nekih DETETOVIH razloga to TADA NE DELUJE!!! Dakle, roditelji nisu imali izbora, jako im je neprijatna situacija, ali mere ne pomazu, jer je DETE iz nekih razloga "podivljalo". Ironicno je to sto tada okolina IMA razumevanja, jer IMA OPRAVDANJE, a kada to nije tako, okolina OSUDJUJE, jer su im opravdanja ( razlozi ) NEPOZNATI!
Iskustveno govoreci, moja devojcica je vristala u sred marketa, kada nisam htela da joj kupim bombone. Prodavacica i svi prisutni su to komentarisali na svoj nacin i gledali me kao da sam "vestica" ( verovatno su ocekivali da joj ipak kupim bombone, da bi ona prestala da vristi, sto ja nisam ucinila ). Ono sto sam ja uradila - ostavila sam punu korpu na kasi, izvela je napolje i pokusala recima da objasnim zasto ne moze da dobije bombone. Kad se smirila, vratile smo se unutra ( da nastavim nabavku namirnica ), ona je ponovo uradila isto ( ali sad zbog zvaka ). Ljudi su opet negodovali.... A nikako ne bih rekla da je razmazeno dete, jer su nase finansijske mogucnosti veoma skromne i niposto ne dobija uvek ono sto joj se prohte. Ko ce znati odakle joj "bubice" bas u tom momentu!?
Dakle, ja sam uradila sve sto sam mogla i sto je shodno mojim licnim uverenjima, ali to nije delovalo u tom trenutku ( cesto IMA efekta! ). Ali, sigurno necu napustiti market i ostati bez namirnica koje treba da joj spremim da jede, samo zato sto se ona nedolicno ponasa i sto okolina to ne moze da "podnese", jer mnogo mi je vaznije da ona ruca, nego tih pola sata neprihvatanja okoline.
Ne znam sta bih jos dodala, da budem jasnija!?

sirenica:
Hej, da se razumemo, ja "branim" ovde SVOJ STAV koji se zasniva na cinjenicama da postoje roditelji koji u situacijama kada nemaju izbora i moraju da vode decu sa sobom u restoran ( ili slicno mesto ) - korektivno i vaspitno deluju, ne sede skrstenih ruku i gledaju, ali jednostavno iz nekih DETETOVIH razloga to TADA NE DELUJE!!! Dakle, roditelji nisu imali izbora, jako im je neprijatna situacija, ali mere ne pomazu, jer je DETE iz nekih razloga "podivljalo". Ironicno je to sto tada okolina IMA razumevanja, jer IMA OPRAVDANJE, a kada to nije tako, okolina OSUDJUJE, jer su im opravdanja ( razlozi ) NEPOZNATI!
Iskustveno govoreci, moja devojcica je vristala u sred marketa, kada nisam htela da joj kupim bombone. Prodavacica i svi prisutni su to komentarisali na svoj nacin i gledali me kao da sam "vestica" ( verovatno su ocekivali da joj ipak kupim bombone, da bi ona prestala da vristi, sto ja nisam ucinila ). Ono sto sam ja uradila - ostavila sam punu korpu na kasi, izvela je napolje i pokusala recima da objasnim zasto ne moze da dobije bombone. Kad se smirila, vratile smo se unutra ( da nastavim nabavku namirnica ), ona je ponovo uradila isto ( ali sad zbog zvaka ). Ljudi su opet negodovali.... A nikako ne bih rekla da je razmazeno dete, jer su nase finansijske mogucnosti veoma skromne i niposto ne dobija uvek ono sto joj se prohte. Ko ce znati odakle joj "bubice" bas u tom momentu!?
Dakle, ja sam uradila sve sto sam mogla i sto je shodno mojim licnim uverenjima, ali to nije delovalo u tom trenutku ( cesto IMA efekta! ). Ali, sigurno necu napustiti market i ostati bez namirnica koje treba da joj spremim da jede, samo zato sto se ona nedolicno ponasa i sto okolina to ne moze da "podnese", jer mnogo mi je vaznije da ona ruca, nego tih pola sata neprihvatanja okoline.
Ne znam sta bih jos dodala, da budem jasnija!?

Ko je vama dozvolio da vodite DETE u market?
Da li bi vama bilo prijatno da ste izasli u finu i kulturnu kupovinu sa prijateljima i da vas u sred marketa maltretira necije nevaspitano dete.
Zato, ubuduce, svoje dete ostavite kod NEKOG pre odlaska u kupovinu ili ga, naprosto, vezite ispred marketa kako nebi negativno uticalo na raspolozenje ostalih vaspitanih i uljudnih kupaca koji su dosli da provedu prijatne momente u nabavci namirnica.

Stvarno ima cudnih ljudi...

Dobro... navela sam pogresan primer, slazem se ( taj mi je bio "najsveziji" )... ali, i sa restoranom je slicno. Recimo da je dete istog tog roditelja "podivljalo" iz nepoznatih razloga u sred obroka u nekom restoranu, a vaspitne mere ne pomognu BAS TOG MOMENTA dok ste za ruckom... Da li to znaci da roditelji treba da napuste restoran, a da nisu zavrsili obrok!? Ili, sta treba da rade???

sirenica:
Dobro... navela sam pogresan primer, slazem se ( taj mi je bio "najsveziji" )... ali, i sa restoranom je slicno. Recimo da je dete istog tog roditelja "podivljalo" iz nepoznatih razloga u sred obroka u nekom restoranu, a vaspitne mere ne pomognu BAS TOG MOMENTA dok ste za ruckom... Da li to znaci da roditelji treba da napuste restoran, a da nisu zavrsili obrok!? Ili, sta treba da rade???

iskreno, nemam blagog pojma :). dete sam uvek vaspitavala kod kuce...

Pa, naravno, i ja ga vaspitavam KOD KUCE, ali kako da opravdam detetovo ponasanje u odredjenom momentu, kad ni sama ne znam sta mu je odjednom, a pri tom okolina zuri u mene i dete i OCEKUJE da ga smirim. Pa sta sad!? Ako moje metode ne deluju, a za druge ne znam??? Sta onda???

gane011:
indigo:

ovaj komentar, uz svo duzno postovanje, prosao bi samo kod onih koji su decu vidjali iskljucivo na fotografijama...
ja ovo ne razumem.
naravno da će decu vaspitavati kod kuće,a ne u kafani!
dok stigne do kafane dete je valjda već vaspitano?
ili treba u kafani da se uči onom šta treba ili ne?
a? :shock:

xpajamacax:
gane011:
indigo:

ovaj komentar, uz svo duzno postovanje, prosao bi samo kod onih koji su decu vidjali iskljucivo na fotografijama...
ja ovo ne razumem.
naravno da će decu vaspitavati kod kuće,a ne u kafani!
dok stigne do kafane dete je valjda već vaspitano?
ili treba u kafani da se uči onom šta treba ili ne?

sto se tice kafane, kad se vec dospe do iste za malo njih se moze reci da je vaspitano bez obzira na uzrast.

a sto se tice vaspitanja ako mi iko od vas kaze da ste na decu delovali "korektivno" ISKLJUCIVO i SAMO kod kuce onda cu biti slobodan da primetim da ili niste nikad napustali istu ili se na ovoj temi nastavlja majmunisanje prve vrste...

gane011:
sto se tice kafane, kad se vec dospe do iste za malo njih se moze reci da je vaspitano bez obzira na uzrast.
jeste,u pravu si gane.kafana je druga stvar,mislila sam na restoran.
gane011:
a sto se tice vaspitanja ako mi iko od vas kaze da ste na decu delovali "korektivno" ISKLJUCIVO i SAMO kod kuce onda cu biti slobodan da primetim da ili niste nikad napustali istu ili se na ovoj temi nastavlja majmunisanje prve vrste...
:lol: pa....ako sada sitničarimo, da, ja sam izašla sa decom iz kuće! i imali smo par incidenata...o,gane oprosti,zgrešila sam (nadam se da ću se provući sa 2 oče-naša) ali ja se zaista trudim da im puno pričam i onjašnjavam,najčešće na primerima drugih ,kako se se ne treba ponašati!
tako da kada se prikazujemo u javnosti :lol: :lol: :lol: nemamo problema

I ja sam fascinirana koliko dobre i lepo vaspitane dece poseduju ljudi priznajem da sam progledala,a sad vidim i gde sam gresila :cry: .
Gane ,hvala na svemu,vasi saveti su mi jako pomogli, od sada decu drzim pod kljucem dok ih ne vaspitam :D :D :D Pozdrav svima i bez obzira na metode i pristup u vaspitavanju dece ipak smo mi samo ljudi....

P.S.A,da je prijatno na forumu,stvarno jeste... :wink:

Ah ovde se diskusija i dalje nastavlja...
Da krenem od topica, dakle "zabraniti deci mladjoj od 5 godina pristup restoranima..." Definitivno ne. Jer definitivno postoje deca koja u restoranima nece maltretirati druge bilo zato sto to inace ne rade, bilo zato sto ce se "potrefiti" da bas u narecenom vremenskom periodu ne budu osecala potrebu da divljaju.

Procitala sam post majke cija kcerkica je vristala u supermarketu... mislim da je pravilno postupila i svakako nije morala da odustane od kupovine zato sto ce vriska njene cerke nekome smetati. Verovatno je slicno i sa vecinom restorana. Ali moram da pomenem da postoje i restorani (ne znam za Srbiju, mozda i tamo) gde ce vam sef sale prici bez pardona ukoliko vase dete maltretira druge goste i zamoliti vas da povedete racuna o svom detetu, a ukoliko je to nemoguce predloziti vam da ga izvedete napolje i smirite! To se obicno desava u restoranima gde posetioci ostavljaju $$$ cifre za obrok i ne pada im na pamet da za to vreme budu maltretirani na bilo koji nacin. E sad, ako ih maltretira dete Madone ili Dejvida Bekama... e onda stvarno ne znam sta se desava.
Ja sam u zivotu bila bukvalno samo nekoliko puta u restoranima tog ranga, najcesce posecujem mesta koja posecuje i sav ostali "obican" svet. Uglavnom nisam imala neko posebno ruzno iskustvo, a u par situacija kada se izlazak iz zadovoljstva pretvorio u glavobolju i probijanje bubnih opni zamolila sam muza da prekinemo veceru, platimo racun i odemo, pre nego da se nesto bunimo itd. Ali priznajem da sam se osecala ostecenom.
Mozda je resenje da restorani naprave nesto tipa "children-friendly" i "no-children" area, po ugledu na "smoking" i "non-smoking". U Nemackoj sam vidjala takve organizacije (no children) za turisticka putovanja i hotele (pri cemu postoje iste takve ture i bez ogranicenja), mislim da je to u krajnjoj liniji na obostranu korist - ljudi bez dece nece biti uznemiravani, a oni sa decom nece neprekidno brinuti da bi neko mogao da se buni ili ih dovodi u neprijatnu situaciju.

gane011:
indigo:
sirenica:
...Pa sta sad!? Ako moje metode ne deluju, a za druge ne znam??? Sta onda???

:)
mozda se nisam jasno izrazila: moje metode su DELOVALE, a za druge ASERTIVNE ne znam :).

gane, idi u pershun :). ja kasnim mnogo vise od 10 godina u ovoj raspravi, jos nisi shvatio? :)

ma vi i ja i kada se ne slazemo nikada nismo dolazili u sukob... 8)

ma daa, jel' nije petka lepo, zena, rekla: sve sami divni ljudi... :)

Back