Aparat za citanje misli

Umri_muski

Legenda
Poruka
74.090
Da li je to politicko pitanje ili nije?
Vec su izvrseni neki eksperimenti , tacnije vec su probani hardware i software...i sad ide putanja komercijalizacije, sto znaci uprostavanje, ali ce verovatno ici i usloznjavanje...

Da li je nova tehnologija politicko pitanje....?

To bi odavno bilo otkriveno da ima sta da se cita na encefalogramu. Prostim uporedjivanjem autista i onih koji koriste reci
bi se videla struja koja pokazuje reci ili bi se prepoznalo po jeziku koji se govori, ali nikakav signal za jezik
se nikada nije pojavio iz mozga. Da je moguce, sluzbe bi ulozile maksimum para i tehnologija bi bila
dostupna najmanje od 70ih...

Da li je to politicko pitanje ili nije?
Vec su izvrseni neki eksperimenti , tacnije vec su probani hardware i software...i sad ide putanja komercijalizacije, sto znaci uprostavanje, ali ce verovatno ici i usloznjavanje...

Da li je nova tehnologija politicko pitanje....?

To vec postoji, i prodaje se za igre koje koriste virtuelnu realnost, mada ne iskljucivo. Radi se o hardveru koji se postavi na glavu, kao kapa, i softveru koji se kalilbrise na osnovu testa.
Onda se igracu prikazuju odredjene akcije koje treba da uradi i meri aktivnost mozga, i softver uci kako doticna osoba "izvodi" u mozgu datu akciju (pucaj, levo, desno itd).

Kada se obuci, softver zna da prepozna akcije direktno iz mozga, tj igrac ne mora da koristi neki kontroler (misa i tastaturu, kontroler itd).

Ovo se prodavalo za par stotina dolara pre nekoliko godina, mozete misliti sta mogu u lab uslovima ili DEA i slicni.

Znam da su radili i uspeli da desifruju slike iz sna osobe, doduse maglovite su ali napredovace se tu brzo, ne sumnjam.

Drugim recima, mozete da racunate da imaju masine za citanje nekih osnovnih misli sigurno, i da vrlo brzo mogu da ih primene na carinama i slicnim mestima za brzu proveru da li lazete.

Hajd nek bude zanimljivo svima, pa nek ostane i taj deo , da li postoji ili ne postoji.
Ali centar teme je da li je to politicko pitanje ili nije?
Jer citanje istinitosti bas i nije smisao ovih uredjaja.
Ali citanje misli jeste...
U mislima se moze svasta toga naci...
Ono sto je bitno je , ako se ne regulise, onda nastupa prodor bez kontrole, a tu onda imamo korist bez kontrole, a onda imamo totalno promenjenu sliku moci , ali bez kontrole..
Doduse, ko trenutno poseduje kontrolu, i nije neka steta...
ali se tako ne sme razmisljati , jer i od goreg ima gore..

Hajd nek bude zanimljivo svima, pa nek ostane i taj deo , da li postoji ili ne postoji.
Ali centar teme je da li je to politicko pitanje ili nije?
Jer citanje istinitosti bas i nije smisao ovih uredjaja.
Ali citanje misli jeste...
U mislima se moze svasta toga naci...
Ono sto je bitno je , ako se ne regulise, onda nastupa prodor bez kontrole, a tu onda imamo korist bez kontrole, a onda imamo totalno promenjenu sliku moci , ali bez kontrole..
Doduse, ko trenutno poseduje kontrolu, i nije neka steta...
ali se tako ne sme razmisljati , jer i od goreg ima gore..

Vidi, za sad oni koliko znam ne mogu da kopaju po tvojim uspomenama, mogu samo da detektuju STA TRENUTNO MISLIS, a i to je pod znakom pitanja sta tacno mogu da vide/ustanove. Ali da se napreduje - napreduje se.

Ja sam napisao ono sto znam, a to je da postoje kontroleri za igrice koji citaju komande iz misli, i da su naucnici uspeli da dobiju neke obrise slika iz snova osobe.

Ovo zapravo nije tako nemoguce kako se cini na prvi pogled - kada se jednom analiziraju elektronski signali koje mozak emituje, sledece je da se ustanovi preslikavanje na to sta odredjeni signali predstavljaju mozgu. Recimo testeru se trazi da misli na cvet a onda se snimaju signali iz mozga. Nakon analiziranih 1000 razlicitih ljudi, izvlaci se ono sto je zajednicko za vecinu i to se naziva u svetu signala (citaj negde u kompjuteru) CVET.
I tako dalje, i pravi se baza podataka.

Dalje vam je i samima jasno kako to ide. Znaci nije nikakva naucna fantastika jednom kada je pronadjen encefalograf, i kada su kompjuteri dovoljno napredovali - sve se svodi na testiranje i obradu signala, uz ucenje sta je sta. I onda se sklapaju kockice.

Ono sto je, za sada, kljucno je da osoba mora o tom necemu da misli da bi se to detektovalo. Ja ne znam da imaju metode da kopaju po secanjima bez upliva same osobe.

U skladu sa tim ne vidim da je TRENUTNO u pitanju politicko pitanje, jer osoba mora saradjivati da bi "citanje misli" radilo, tj. moze da se cita samo ono sto osoba misli, i to u poprilicno laboratorijskim uslovima (sa svom tom opremom na glavi i pored osobe). Tj. ovo je politicko pitanje koliko i (OMILJENI NAM! Ili bar nekima. z:mrgreen:) poligraf.

Kad su se pojavili dronovi, vecina je reagovala da to nije politicko pitanje i onda se desilo da USA koristi dronove da na bilo kojoj teritoriji ubije bilo koga ili razori bilo sta...
I dalje nije politicko pitanje......nego je postalo prihvatljivo..

Ocigledno da ni masovno opasne pojave, tipa dnk i rnk inzenjering nisu u vecini slucajeva postali politicko pitanje....
A kamoli ove vojne stvarcice...

Back