Antonijević snima rimejk Boja na Kosovu

THORGAL

Zainteresovan član
Poruka
309
Boj na Kosovu" je kultno ostvarenje naše kinematografije, a reditelj Predrag Gaga Antonijević odlučio je da snimi novu verziju ovog istorijskog ostvarenja. On je za ovu dramu, čija je radnja smeštena u 1389. godinu, napisao scenario, a ujedno će je i režirati. Uloga Vuka Brankovića već je dodeljena glumcu Igoru Đorđeviću, koji je najzapaženije uloge ostvario u „Korenima“ (Đorđe Katić), „Dari iz Jasenovca“ (Ante Vrban) i „Junacima našeg doba“ (Miroslav Čičanović Čičko). Još nije poznato ko će igrati Miloša Obilića, Kosovku Devojku, kneza Lazara…
- Film pripremamo već duže vreme i sada mogu da kažem da ćemo ga definitivno snimati! Tačno je da je jednu od uloga dobio Igor Đorđević, on će igrati Vuka Brankovića. Za ostale uloge kastinzi su još u toku i ne mogu ništa više da otkrivam - rekao je Gaga

Slavni režiser, koji živi i radi na relaciji Beograd – Los Anđeles, kaže da će snimanje ove istorijske drame početi sledeće godine, a da će pojedine rekvizite dopremiti iz inostranstva.

- Snimanje počinjemo u junu naredne godine i trajaće sigurno četiri meseca. Snimaćemo isključivo na lokacijama u Srbiji, a kostime i oklope dopremićemo iz Portugalije i Španije jer ih nema kod nas. Film će se raditi u srpsko-španskoj koprodukciji - kaže reditelj i otkriva šta će biti centralni deo priče:

- Radnja ovog „Boja na Kosovu“ biće drugačija od filma snimljenog 1989. godine. Držao sam se zapisa između kralja Tvrtka i firentinske vlade, u kojima piše da se 12 srpskih vitezova zavetovalo da će ubiti turskog sultana, što su i učinili. Dakle, naša priča biće o njima. U filmu će, naravno, biti prikazan i čuveni boj na Kosovu, a pojaviće se i svima poznate ličnosti poput kneza Lazara, kneginje Milice, Miloša Obilića, Vuka Brankovića, Ivana Kosančića i Kosovke Devojke.

нпортал.рс

Антонијевић није оригиналан. Римејк Боја на Косову одавно припрема Роберт де Ниро.

http://chetnixploitation.blogspot.com/2010/12/city-by-sea-2002-part-2-boj-na-kosovu.html

gledajuci opus ovog antonijevica nisam nesto fasciniran

pre neki dan citam da ce boda tajson da bude knez lazar

nije los glumac ali nije glumac tog kalibra da iznese iole monumentalan film

ne znam ko bi to uopste mogao , sada nema glumaca kao sto je bilo 1989

a tesko ce da okupi srpski krem glumaca

bikovica, djuricka, ziku todorovica, koju, cetkovica, lutkica ... jer oni treba da budu ucesnici u takvom projektu

gledajuci opus ovog antonijevica nisam nesto fasciniran

pre neki dan citam da ce boda tajson da bude knez lazar

nije los glumac ali nije glumac tog kalibra da iznese iole monumentalan film

ne znam ko bi to uopste mogao , sada nema glumaca kao sto je bilo 1989

a tesko ce da okupi srpski krem glumaca

bikovica, djuricka, ziku todorovica, koju, cetkovica, lutkica ... jer oni treba da budu ucesnici u takvom projektu
Sve sami šoroševci. U startu vidim da će to da bude omalovažavanje srpske istorije.

За разлику од других народа Срби кроз филмску умјетност својој историји нису посветили пажњу колико се морало. А имамо богату историју и има се кроз филм шта приказати. Задњих деценија ствари се поправљају, али рецимо серија о Немањићима морала се и боље урадити и више пратити модерни трендови у филмској умјетности и више посветити пажње бројним детаљима, само тако може помоћи реафирмацији српске историје, што мора бити основна сврха.

Када је у питању средњевјековна српска историја, за времена друге Југе урађена су тек три дугометражна играна филма кроз која је обрађена та ера, сва три 1980их, "Бановић Страхиња", "Доротеј" и "Бој на Косову (1989)", у питању су добри филмови у којима је испоштовано народно предање, самим тим ријеч историчара и није имала супремацију.
И то је сасвим у реду, сличну оријентацију имамо и у другим кунематографијама, рецимо енглеској који су своју историју обрадили кроз мноштво филмова и серија (и то заиста врхунски раде за разлику од Амера који када обрађују старију европску историју склони су површности, банализацији и кроз такав приступ скрнављењу историје) који су много више кроз филм обрађивали своју историју и који могу послужити као узор.

Зато ваља у новијим обрадама тих тема, и за Србе по много чему судбоносне битке на Косову 1389-е. више испоштовати ријеч историчара. а мање робовати народном предању, наравно ваља кроз филм и исправити неправду које је народно предање учинило рецимо Вуку Бранковићу.

Но то је ствар режисера како ће то урадити и приказати, који има и дилему, кроз филм који обрађује историјске теме више документовати догађаје или предност дати људским судбинама у тим догађајима.
Када је Предраг Антонијевић у питању, био сам скептик по питању филма "Дара из Јасеновца", првог дугометражног играног филма кроз који је обрађено страдање Срба у Јасеновцу, но Гага ме баш пријатно изненадио. У питању је апсолутно одличан филм који је већ помогао у реафирмацији те наше претужне приче и предубоке ране. Филм се нашао на удару у комшилуку као и од стране аутошовинзмом и другосрбијанштином зараженог дијела српског корпуса, не због неких мањкавости, не зато што је лоше урађен (а примједбе које смо чули иду у распону од глупих до екстремно глупих) него зато што је уопште урађен и што су се Срби након пуних 75 година дрзнули да обраде то мјесто страдања и ужаса. Чак је и један доста фаворизован глумац и режисер, миљеник бројних режима у земљи Србији физички насрнуо на Гагу при чему је наводно хистетично вриштао "је.бала те Дара из Јасеновца", разумљиво гест тог који је насрнуо је еуфорично дочекан у комшпилуку међу мрзитељима Србије. Може бити да бјеше мало и до алкохола, мада опет ко зна.

Видјећемо колико је Гага дорастао овом изазову и обради важне епизоде из српске историје коју је доста теже филмски обрадити него ближу историју. Захтијева пуно посвећености, ентузијазма, бунарања по историјским списима (ту Ридли Скот може послужити по темељитом приступу као добар узор), морају се уважити савјети историчара, све то приказати кроз занимљив начин, што неизбјежно мора укључити и доста фикције, а опет не упасти у замку и приказом скрнавити српску историју, јер ће само тако филм испунити своју сврху, пред филском екипом је ђаволски тежак и захтјеван задатак.

У сваком случају, одлична ствар је што се филм ради и надам се наговјештају да ће кроз филм и филмске серије бити више обрађена српска средњевјековна историја.

Poslednja izmena:
Имам добру сарадњу са Шпанцима из холивудског периода и синоћ нам је стигао стручњак за борилачке вештине и за коње са којима ћемо радити наредних дана.
Антонијевић је одлепио, гледаћемо карате и бразилску џиу-џицу у Косовском боју.

Uvalio je Šotra Srbima jedno debelo spolovilo tim filmom.

Evil and backwards.
Glumci su pričali da nije bilo ko da ih vodi, da Šotra nije umeo da im kaže šta da rade, kako da glume,
da se skoro ceo film svodio na glumačke improvizacije...
Šta reći kada se u nekom totalima vide neboderi Novog Beograda...

Izgleda da je Šotrin nivo "Obraz uz obraz"...
Eno ga, javlja se u 90. godinici... još bi da radi....
ali "neće" kaže da ga je sramota zbog godina...
Hvala ti, Bože.

Ne znam dal je savršen
Dobar je taj film
Vreme je za nov
Tako u svim zemljama urade više verzija
Ja bih angažovao neke inostrane scenariste, režisere, bar za astistenciju i savetovanje
meni jeste s obzirom na budzet, uslove itd. replike su i dalje aktuelne...
naravno, snimak je praistorijski, ali me to ne interesuje..
nekad sve top, ali film se ne probije..

Back