Antihedonisticka drzava

Подржавам. Хедонизам и материјализам су два највећа зла савременог доба. Све то послати на запад одакле су и дошли, овде успоставити уређење као у књизи ''Божја држава'' Св. Августина из 5. века.

Подржавам!

Само што се то не може учинити никаквим декретом, но мењањем стања свести у народу. Ниједна забрана, закон, наредба неће имати ефекта уколико се људи изнутра, из дубине духа, чином слободне воље, не одрекну изопачености материјалистичког и потрошачког погледа на живот.
Хедонистички стил није погубан само за колектив, већ оно што је најважније, појединца води ка промашености сврхе живота. Никада не може опстати колектив чији појединци стављају искључиво своју срећу, провод, уживање ( које често прелази у распусност) изнад среће заједнице. Како рече Марко Аурелије: "Оно што не користи пчелињаку, не користи ни пчели".
У сваком другом случају нужно мора дођи до пропасти - то је историјска законитост која се пројављивала у свим досадашњим цивилизацијама које су пропадале.

Опет да не идемо ни у другу крајност. Не може се аскетизам наметати свима. Није свако способан за то.
У једној таквој "антихедонистичкој држави" аскетски би требали живети пре свега вођи такве државе, али не наметати тај стил живота припадницима масе и слабима.
Аскези не треба одузимати елитистичку чар и наметати је као правило за све.
Аскете треба да схвате да је управо постојање тог правила предуслов за њихову изузетну вредност.

Грађани државе наравно да могу уживати, то им нико не може забранити, али тако да уживају да се не огреше о Вечне Законе, и интересе свога народа и Отаџбина. Да постану свесни да су они само један од мноштва шрафова у државној машини. Да се добровољно потчине вечном духу народа и Држави. Јер само органско уређење почива на здравим основама, све друго је болест.

Poslednja izmena:
Ima i previse drustava bez cilja i smisla, dakle, onih koji su kao okamenjeni i vrte se u krugu, a tu spadaju sve zivotinje i mnogi insekti. Mi moramo podvuci znacaj i razliku izmedju raznih ljudskih drustava, i da velika vecina nije u stanju da iz sebe stvori nesto. Dakle, sem drustava u propadanju, a to su oni koji su se prepustili udobnosti ili jos gore razvratu i beskrupuloznosti, postoje i oni okamenjeni koji sluze samo kao fosil nekom naucniku da vidi kako je bilo prije ihahaj hiljada godina. Oni su previse slabi da bi se odali cak i hedonizmu, to bi ih dotuklo, a mislim da im se sida i desava zbog toga sto nisu dovoljno jaki ni da bi mu se oduprli.

Dakle, jednom straight forward drustvu treba herojski cilj i sredstva. Pitanje je ko je sposoban danas za to? Da li ima smisla "mijenjati svijest" narodu kad vecina uopste mrzi svijest iznad svega? Mislim da je glavna osobina hedonizma gubitak svijesti... Prema tome, ili moras stvoriti jedan novi narod, ili odustati od buducnosti.

Ja sam za novi narod, i zato sam i rekao antihedonisticka drzava, ali u sustini radi se o narodu. Drzava je obicno skup najrazlicitijih misljenja ujedinjenih u strahu. Ipak, postoji izvjesna strijepnja u pogledu buducnosti i zato sam ipak ostavio naziv "drzava".

Kad bi danas doslo do osnivanja neke nove drzave, cio svijet bi se digao protiv toga apelujuci na "ljudska prava". Zato bi trebalo gledati da se kroz umjetnost i filozofiju na svoju stranu dobiju herojski ljudi. Kulturom protiv hedonizma, barem za pocetak.

Подржавам!

Само што се то не може учинити никаквим декретом, но мењањем стања свести у народу. Ниједна забрана, закон, наредба неће имати ефекта уколико се људи изнутра, из дубине духа, чином слободне воље, не одрекну изопачености материјалистичког и потрошачког погледа на живот.
Хедонистички стил није погубан само за колектив, већ оно што је најважније, појединца води ка промашености сврхе живота. Никада не може опстати колектив чији појединци стављају искључиво своју срећу, провод, уживање ( које често прелази у распусност) изнад среће заједнице. Како рече Марко Аурелије: "Оно што не користи пчелињаку, не користи ни пчели".
У сваком другом случају нужно мора дођи до пропасти - то је историјска законитост која се пројављивала у свим досадашњим цивилизацијама које су пропадале.

Опет да не идемо ни у другу крајност. Не може се аскетизам наметати свима. Није свако способан за то.
У једној таквој "антихедонистичкој држави" аскетски би требали живети пре свега вођи такве државе, али не наметати тај стил живота припадницима масе и слабима.
Аскези не треба одузимати елитистичку чар и наметати је као правило за све.
Аскете треба да схвате да је управо постојање тог правила предуслов за њихову изузетну вредност.

Грађани државе наравно да могу уживати, то им нико не може забранити, али тако да уживају да се не огреше о Вечне Законе, и интересе свога народа и Отаџбина. Да постану свесни да су они само један од мноштва шрафова у државној машини. Да се добровољно потчине вечном духу народа и Држави. Јер само органско уређење почива на здравим основама, све друго је болест.

alaj je domatjin teme zdravo jako nevospitan..spreman za odmazdu...samo maše palicom
ae sada SAMO sa "da" i "ne"..pa onda raspali po monologu o svojoj želji, ako ne odobravaš ili imaš drugo vidjenje:marš napolje nisi podoban?
e, moj saša... ;)
vrlo detinjasto...kao i sama tema.

alaj je domatjin teme zdravo jako nevospitan..spreman za odmazdu...samo maše palicom
ae sada SAMO sa "da" i "ne"..pa onda raspali po monologu o svojoj želji, ako ne odobravaš ili imaš drugo vidjenje:marš napolje nisi podoban?
e, moj saša... ;)

Nemoj tako. Ima tu dosta minulog rada i akumuliranog bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Ali dobra je ovo fora da se tema drzi daleko od spama? Mnogi i nemaju sta reci sem da ili ne...

e, moj saša... ;)

Neko mu grackirao klikere kad je bio mali pa još uvek plače...:mrgreen::lol:Jadan...

Nemoj tako. Ima tu dosta minulog rada i akumuliranog bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Ali dobra je ovo fora da se tema drzi daleko od spama? Mnogi i nemaju sta reci sem da ili ne...

čuj, lako je tebi..ti s imaš "projekat"...mi moramo da prvo prečistimo tekst, udarimo analizu i pripremimo replike(amandnmane) ;)

to zahteva ozbiljan rad..a filozofija traži čerečenje svake misli do golotinje pa onda jurimo odraz istorije i potvrdu velikana..
ipak je lakše tebi sa nama ;)

Prava mudrost ne trazi metafiziku i dijalektiku. Nego primjenu. Sa rijeci na djela. Poslednji Evropljanin je napisao interesantan tekst, a i sama mu je pojava interesantna.

Vecinu ostalih znam vec kako disu.

Diskusije bi bile mnogo kvalitetnije kad bi diskutanti mijenjali forume i kad ne bi diskusije koristili samo radi vlastite reklame.

Tu dolazi do konflikta izmedju autoriteta argumenta i argumenta "autoriteta".

Svako optuživanje sadrži licemerno izbegavanje da se zaviri u svoju duši i vidi gde mi to grešimo.

Mnogo je suseda ( crkva naročito)pravilo slične "opite" sa omladinom-gostima kada dodju autobusima u posetu dijaspori
Organizovanje svih državnih elemenata i pokušaj da se utiče na kreiranje "dobrog-najkvalitetnijeg stava" sve to "opravdavano"
perfidnom imitacijom prave vlasti, zakonodavstva i sudstva.
Mladost+nezrelost+neznanje veoma pogodna ciljna grupa kao ubačena krtica za budućnost.

Ti predlažeš nehedonistički narod koji će da sa reči idealno prelazi na dela pod čijim diktatom i u kojem strahu?
Želiš da budeš lider nove sekte..mislim da si jako nezreo za ovako što, prvo sam pristu temi drugo tvoje vaspitanje i procena svih i svakoga
KO si ti da ocenjuješ i razvrstavaš? DA obeležavaš?

Slepilo je bauljanje i tapkanje u mestu.. Svetski moćnici su definisali manipulaciju svesti,
obeležavanje "robova" čipovima itd da ne širim temu
Da li je to inovirani (blaži)sajentološki prilaz za novi svet o kojem pričaš? Postoje sekte na severu Vojvodine..to je tek ispiranje mozga
i kažnjavanje članova najbanalnije za neposlušnost dok vodje su najbogatiji, samim tim "obdareni" telekinezom i sličnim sposobnostima-mediji.
zlo je neverovatno eskaliralo,a novac(kapital) režira meru za život

zaista mislim da je ova tema na pogrešnom mestu no..igrajte se maštom...šta drugo..pravite nove partije ljudi od reči, skromnih intelektualaca
vrednih i radnih...a ti prvi da pokažeš sve to svojim primerom..možda novi komunizam dobije šansu.

Back