Antidepresivi i anksiolitici

Tako je, ja sam za svoju majku uzimala ( ne cesto, ali tu i tamo) lekove bez da sam imala recept, ali to je i neka procena savesnog apotekara.

Ja nisam rekao da ne mozes da uzmes bez recepta u apoteci. Mozes, jer su alavi na pare i ne postuju zakon.

Ja kazem da ovo nije tacno:
bez recepta, ali ga je takodje
nemoguce dobiti ukoliko nemas"vezu"

Odnosno, apsolutno ces dobiti recept za lek, ako lekar proceni da ti je lek potreban.
Ako ti nije potreban, ili jos gore - ako si postala zavisnik od tog leka, onda definitivno neces tek tako dobiti recept za njega.

Ja nisam rekao da ne mozes da uzmes bez recepta u apoteci. Mozes, jer su alavi na pare i ne postuju zakon.

Odnosno, apsolutno ces dobiti recept za lek, ako lekar proceni da ti je lek potreban.
Ako ti nije potreban, ili jos gore - ako si postala zavisnik od tog leka, onda definitivno neces tek tako dobiti recept za njega.

A kako onda da se skine sa leka, kada treba da nastavi da ga pije i strategijski da smanjuje minimalno miligramazu leka na svaka 2-3 dana, dok se mozak ne privikne....

Zakon je u Srbiji jsko rastegljiv ( ovde mislim samo na ove zakone o lekovima) jer recimo antibiotike i ove lekove iz naslova ne mozes da
dobijes bez recepta, ali su u slobodnoj prodaji svi drugi lekovi , a koji su po mojoj laickoj proceni i mnogo opasniji od recimo antibiotika.

Za starog i skoro nepokretnog coveka nije bas jednostavno da ide u nekakvu ambulantu i da ceka da mu se prepise lek.
I tako jednom mesecno ( ukoliko se nesto na srecu i u korist pacijenata nije promenilo).

Zakon je u Srbiji jsko rastegljiv ( ovde mislim samo na ove zakone o lekovima) jer recimo antibiotike i ove lekove iz naslova ne mozes da
dobijes bez recepta, ali su u slobodnoj prodaji svi drugi lekovi , a koji su po mojoj laickoj proceni i mnogo opasniji od recimo antibiotika.

Nema mnogo lekova cija je slobodna prodaja opasnija od slobodne prodaje antibiotika. To bi buduce generacije mogle bolno osetiti.

Za starog i skoro nepokretnog coveka nije bas jednostavno da ide u nekakvu ambulantu i da ceka da mu se prepise lek.
I tako jednom mesecno ( ukoliko se nesto na srecu i u korist pacijenata nije promenilo).

Ako je pacijent star i nepokretan, a narocito u Nemackoj, postoji mogucnost da lekar dolazi u kucnu posetu.
Ja o Nemackoj govorim, jer si rekla da tamo ne mozes da dobijes lekove iz ove grupe, iako ti trebaju, osim ako nemas vezu.

Meni više nigde ne daju :(

"Ljudi koji piju "anti- šiz lekove" obično ih piju zbog ljudi koji bi trebalo da ih piju , a oni ih ne piju ! :D

Pa i nije bas tako. Skoro pa uopste. Ovo je egocentricno skidanje odgovornosti i genetske manjkavosti sa sebe i preusmeravanje na nekog drugog. Kao i po obicaju - ma mi smo idealni, savrseni, ali ovi drugi su krivi, porodica, grad, drzava, kontinent, planeta zemlja. A mi smo inace zlatni.... Mnogi zive u gorim uslovima i sa gorim ljudima nego neko ko je oboleo, pa je najgore sto ce doziveti - samo povecan bes, nervoza, a kamoli neki neuroticni jaki poremecaji, a da ne pricam o psihozama.

Nego takve osobe imaju visoke skorove na skalama emocionalne nestabilnosti, iracionalnih uverenja, tj neuroticizma. Te osobe su izrazito potencijalno neuroticne same po sebi i samo se ceka i najmanja iskra iz uticaja spoljasnje sredine, na koju se njihovom mozak maladaptira i eto problema koji cak zahteva i farmakoterapiju jer je psihoterapija tu skoro pa nemocna, posebno ako osoba ima i neki poremecaj licnosti pa direktno ili indirektno ne zeli da saradjuje/ometa psihoterapiju, i misli da to njoj ne treba vec drugima (cist primer narcisoidnog poremecaja licnosti, onda mogu i histrionski poremecaji licnosti )

. Ovo je egocentricno skidanje odgovornosti i genetske manjkavosti sa sebe i preusmeravanje na nekog drugog./QUOTE]
Krupne reči i osuda , na 1. loptu !:think:
Provalio si me "Zli " nemam šta više ovde da tražim.:D
Razumem Vašu intelektualnu glad i da sve uvedete u tokove nauke i naučno dokazanog.
Mislim da morate malo ostaviti prostora alternativi .
A nebi Vam štetilo ni malo humora ! :D :bye:

Poslednja izmena:
Dobro, dobro, nemoj da se ljutis, evo idemo mi zdravi da pijemo lekove da vi ne bi bili bolesni. :mrgreen:

A jbg, jeste "genetska manjkavost", jes' da zvuci fasisticki, ali nazalost to je surova istina, i iz istog razloga neko jede npr masno i crkne od srca, a neko ima 130kg i zdrav je kao dren i dozivi 90 god. Jbg...

Dobro, dobro, nemoj da se ljutis, evo idemo mi zdravi da pijemo lekove da vi ne bi bili bolesni. :mrgreen:

A jbg, jeste "genetska manjkavost", jes' da zvuci fasisticki, ali nazalost to je surova istina, i iz istog razloga neko jede npr masno i crkne od srca, a neko ima 130kg i zdrav je kao dren i dozivi 90 god. Jbg...
:D:ortaci: Ma zliiii... zdrav sam ja kao dren Jest da mi povremeno neko "podigne pritisak" te ja za njegovo dobro posgnem za lekićem ( Vidiš šta je moralno odgovoran čovek , a i ovo je za temu kontrole emocija)
Zasmetao mi izraz "genetska manjkavost " Mislim ,ko to klasifikuje i koji su parametri da se čovek upakuje u tu formulaciju ?
Pojam je tako rastegljiv da ga možeš rabiti prema svakome i svačemu :D

No ! Nije sve tako crno. Bensedin je beo a Bromazepam roze :D:bye::ortaci:

Poslednja izmena:
Tekst koji je bRu zLi ostavio, i na koji se ti sad odazivaš, nije bio namenjen tebi već se odnosi na citiranu rečenicu: "Ljudi koji piju "anti- šiz lekove" obično ih piju zbog ljudi koji bi trebalo da ih piju , a oni ih ne piju!". U svrhu komentarisanja takvih izreka, niko se ne imenuje, niti se neko nekome direktno obraća, već se koristi neko treće lice u opisanoj situaciji.
Šta se odjednom desilo sa tvojim smislom za humor?:D

Šta se odjednom desilo sa tvojim smislom za humor?:D
Malo su mi "zbrkana " osećanja :D

Koliko sam ja shvatila Branka Lorija ta recenica je bila zezanje, vidjala sam je kao grafite i po raznim forumima..
Meni je simpaticna i duhovita (ukoliko se ne shvati bukvalno i ozbiljno) ali ne mogu da ne kazem da u njoj ima i malo istine.;)
Upravo to ! :ok:

Ksalol i ksanaks su zapravo ALPRAZOLAM te je to jedna te ista stvar. To je kratkotrajni anksiolitik iz benzodiazepinske klase psihoaktivnih lekova.

Tako da, ne razumem, kako te je to ksalol izdao kada je bila frka a ksanaks nije. :lol:

Ustvari znam - placebo i nocebo efekat. :mrgreen:

(1) i ne kaže se "katkotrajni", nego "kratkodejsvujući" ili slično (ne znam), jer je to prevod ulod "short acting" (kratko vrijeme djelovana).
(2) Jeste alprazola oba, ali je jedan bržeoslobajajući, a drugi sporjeoslobajajući, jer su pomoćne supstance drugačije, koje su u tableti.

Poslednja izmena od moderatora:
Ksalol i ksanaks su zapravo ALPRAZOLAM te je to jedna te ista stvar. To je kratkotrajni anksiolitik iz benzodiazepinske klase psihoaktivnih lekova.

Tako da, ne razumem, kako te je to ksalol izdao kada je bila frka a ksanaks nije. :lol:

Ustvari znam - placebo i nocebo efekat. :mrgreen:

moze da izda zbog tehnologije izrade leka. da bi lek poceo da deluje, tableta mora da se raspadne u zelucu ili crevima i resirbuje u krvotok. da bi se omogucilo bolje raspadanje a samim tim i brze delovanje dodaju se sredstva koja pospesuju bubrenje tablete u crevnom ili zeludacnom soku i materije koje ubrzavaju raspadanje tablete. od izbora i odnosa kolicina ovih komponenti cesto zavisi i brzina raspadanja odnosno pocetak delovanja.
dalje, tablete se dobijaju kompresijom granulata praska i dovoljno je da taj pritisak klipa matrice bude prejak odnosno tehnolog omane-dobija se precvrsta tableta koja se sporo raspada. cesto se desava da proizvodjac sam odnosno svesno jace privrne klip za kompresiju da bi tablete bile manje lomljive u toku transporta ili manipulacije u magacinu.

(1) i ne kaže se "katkotrajni", nego "kratkodejsvujući" ili slično (ne znam), jer je to prevod ulod "short acting" (kratko vrijeme djelovana).

1. ne kaže se "kratkodejsvujući" već kratkodejstvujući ! :tongue2:

- - - - - - - - - -

(2) Jeste alprazola oba, ali je jedan bržeoslobajajući, a drugi sporjeoslobajajući, jer su pomoćne supstance drugačije, koje su u tableti.

I kaže se bržeoslobadjajući sporijeoslobadjajući :D

Baš sam dokon !!!

Poslednja izmena od moderatora:

Ja za ova dejstva znam samo ako je neko oruzje u pitanju:D

Dejstvo je valjda neki ucinak, efikasnost, ne i vreme trajanja.

» dejstvo • imenica Slika, prizor, činu drami (u staroj crpskoj književnosti);
danas. Delovanje, delatnost, delotvornost, akcija, rezultat, funkcija, uticaj, efekt, efikasnost;
Sila, moć, snaga (crkv.-slov.)

Pitanje je neadekvatno i slicno svim ostalim u istoj sferi ili cak i u drugim, tipa "Koliko je kutija potrebno popiti, tih antihipertenzija da se izleci visoki krvni pritisak?"
"Koliko je potrebno pojesti kutija eurokrema da bi se ugojili?"
Da li shvatas da ti je pitanje neadekvatno i da tu ima mali milion varijabli koje uticu na ishod?

Minimum 6 meseci do godinu dana je potrebno neke kontinuirane terapije, pogotovo sto tek posle 2-3 nedelje ispoljavaju svoje pravo dejstvo u vidu olaksanja (zato se do tada u kombinaciji uzimaju i anxiolitici/sedativi, a posle se prestaje jer oni i nisu za duze staze zbog zavisnosti brze i jake).

Pitanje je neadekvatno i slicno svim ostalim u istoj sferi ili cak i u drugim, tipa "Koliko je kutija potrebno popiti, tih antihipertenzija da se izleci visoki krvni pritisak?"
"Koliko je potrebno pojesti kutija eurokrema da bi se ugojili?"
Da li shvatas da ti je pitanje neadekvatno i da tu ima mali milion varijabli koje uticu na ishod?

Minimum 6 meseci do godinu dana je potrebno neke kontinuirane terapije, pogotovo sto tek posle 2-3 nedelje ispoljavaju svoje pravo dejstvo u vidu olaksanja (zato se do tada u kombinaciji uzimaju i anxiolitici/sedativi, a posle se prestaje jer oni i nisu za duze staze zbog zavisnosti brze i jake).

Dobro, nisam baš najbolje formulisao pitanje.

Znači, potrebno je minimalno 6 - 12 meseci kontinuirane terapije. A koja je gornja granica, mislim dokle to može da ide ?

Dobro, nisam baš najbolje formulisao pitanje.

Znači, potrebno je minimalno 6 - 12 meseci kontinuirane terapije. A koja je gornja granica, mislim dokle to može da ide ?

Dok lekar ne provali da mora da ti promeni lekove. A nekada i da mora promeniti sam sebe tj uputiti te kod drugog. :mrgreen:

Bar ce to uraditi oni nesujetni.

Zato mora i pacijent mnogo da saradjuje ali pravilno, ako mu ne odgovara lek da kaze, ali tek posle bar 2 nedelje, a ne da odmah u startu dozivljava nocebo efekat i vec posle 6. dana npr da sam to baci u kantu za djubre, a lekara da laze da mu je bolje (zapravo i jeste mu trenutno bolje nego da privikava mozak na nov lek koji je poceo da pije).
Mora se izdrzati taj period i biti veoma racionalan te lepo proceniti ima li boljitka od leka a ima li i nekih negativnih efekata leka ili je to samo "istripovanost i strah pacijenta, strah od leka" odn ukratko receno - nocebo efekat. ISto, samo obrnuto placebo efektu, kada misli da mu je bolje jer je uzeo neki alternativni PRIRODNI lek, a cim je nesto PRIRODNO, mora da je dobro i neskodljivo, nebitno sto je i arsenik i gas radon - prirodna stvar. :mrgreen:

Poslednja izmena:
A da li istina možda ne leži u ovome :

"Jedna od najnovijih teorija o depresiji fokusira se na regeneraciju moždanih ćelija, proces koji se dešava tokom života i u kome participira serotonin. Prema nekim američkim neurolozima, depresija se može pojaviti tokom suzbijanja novih moždanih ćelija. Oni smatraju da klasični lekovi koji se prepisuju protiv depresije, poput prozaka, nisu najbolje rešenje. Ovi antidepresivi podižu nivo serotonina, a upravo time se suzbijaju nove moždane ćelije, što može produbiti depresiju."

Pa ne mora da bude ni jedno ni drugo, verovatno zato sto neki smatraju da je rizicno dati pusku u ruke psihicki nestabilnoj osobi, jer slucajno desi se da mu dodje "zita" minuta pa povredi nekog ili sebe i ko je onda odgovoran za to ?
Sad naravno takve stvari se desavaju i uglavnom ih pocine oni koji nisu nikad koristili nikakve psiho aktivne lekove niti su se ikada smatrali psihicki nestabilnim osobama, ali to oni ne mogu da znaju i zele da eliminisu rizik od toga ili ga svedu na najmanju mogucu meru.

Takodje u vojsci je nevidjedni dril i oni od njih stvaraju masine za ubijanje, a to je jako tesko sa nekim ko je preterano emotivan, preosetljiv, ima nizak prag tolerancije na stres, frustracije, .........itd, a takve osobe su najcesce sklone depresiji, anksioznosti, panicnom poremecaju.......itd i jednostavno ne uklapaju se u psiholoski profil licnosti kakav njima treba.

Pa ne mora da bude ni jedno ni drugo, verovatno zato sto neki smatraju da je rizicno dati pusku u ruke psihicki nestabilnoj osobi, jer slucajno desi se da mu dodje "zita" minuta pa povredi nekog ili sebe i ko je onda odgovoran za to ?
Sad naravno takve stvari se desavaju i uglavnom ih pocine oni koji nisu nikad koristili nikakve psiho aktivne lekove niti su se ikada smatrali psihicki nestabilnim osobama, ali to oni ne mogu da znaju i zele da eliminisu rizik od toga ili ga svedu na najmanju mogucu meru.

Takodje u vojsci je nevidjedni dril i oni od njih stvaraju masine za ubijanje, a to je jako tesko sa nekim ko je preterano emotivan, preosetljiv, ima nizak prag tolerancije na stres, frustracije, .........itd, a takve osobe su najcesce sklone depresiji, anksioznosti, panicnom poremecaju.......itd i jednostavno ne uklapaju se u psiholoski profil licnosti kakav njima treba.

Pa ima li neposrednijeg priznanja da se depresija ne može izlečiti antidepresivima ?

Back