Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 36.784
Interesuje me koji su to antički toponimi čiji je romanski naziv objašnjen romanskom etimologijom, a naknadno je slovenizovan tako da je zadržana osnova romanske reči.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
мислиш код нас, или уопште?Interesuje me koji su to antički toponimi čiji je romanski naziv objašnjen romanskom etimologijom, a naknadno je slovenizovan tako da je zadržana osnova romanske reči.
Mislim kod nas tj. na području celog tzv. Balkana. Tenkju. Ali može i generalno, gde god ima Slovena i romanskih antičkih toponima.мислиш код нас, или уопште?
Ја овако шац методом, ценим да су топоними већ били дефинисани пре него су римљани ступили на наше подручје. Можда су они нешто преименовали али нисам сигуран да се то одржало.Mislim kod nas tj. na području celog tzv. Balkana. Tenkju. Ali može i generalno, gde god ima Slovena i romanskih antičkih toponima.
Interesuje me koji su to antički toponimi čiji je romanski naziv objašnjen romanskom etimologijom, a naknadno je slovenizovan tako da je zadržana osnova romanske reči.
како си повезао да је винчански старосрбски? На основу "ћирилице", коју су такође користили Феничани, а касније Грци и Скандинавци?Latinski vodi poreklo od vinčanskog jezika dakle staro srpskog.
како си повезао да је винчански старосрбски? На основу "ћирилице", коју су такође користили Феничани, а касније Грци и Скандинавци?
Да. Али је питање да ли су данашњи Срби наследници те културе или дођоши.Jezik, genetika naroda sve govori da je to odavde sa ovih prostora. Čitava bela rasa vodi poreklo sa ovih prostori i nekada je to bio jedan narod. Kako su se seili sa ovih prostora menjali su svoj naziv, jezik, običaje i pismo,
Да. Али је питање да ли су данашњи Срби наследници те културе или дођоши.
Ако су Срби Аријевци, дошли су из Индије. Колико видим, испитане хаплогрупе старчевачке и винчанске културе се не подударају са данашњим већинским србским становништвом (I2a1, R1a1, E1b). Има на пример доста G2, који су махом утамањени кроз цео свет.Dođoši odakle? Konzumiraš laži bečko vatikanske falsifikovane istorije koja na propagandistički negira činjenice.
Ако су Срби Аријевци, дошли су из Индије. Колико видим, испитане хаплогрупе старчевачке и винчанске културе се не подударају са данашњим већинским србским становништвом (I2a1, R1a1, E1b). Има на пример доста G2, који су махом утамањени кроз цео свет.
Али нису дошли из Винче.Bela rasa je kolonizovala Indiju odavno. Možemo reći da su ti Arijevci Srbi.
GodominInteresuje me koji su to antički toponimi čiji je romanski naziv objašnjen romanskom etimologijom, a naknadno je slovenizovan tako da je zadržana osnova romanske reči.
Godomin
Godominsko polje pored Smedereva inace prava riznica rimskih atikviteta, (i sam sam bio "arheolog") izmedju ostalog ovde se nalazi masovna grobnica nekadasnji mauzolej poginulima u bici kod Marguma 284. Zanimljivo da je komora porazenog favorizovanog Karinusa kad je cula da je porazen i ubijen, sanduke pune zlatnog novca izrucila u jezero petnaestak km u ataru sela Vodnja, i to zlato nikad vise nije pronadjeno a jezera odavno nema...
Da se vratim na temu, Godomin je prema teoriji rec latinskog porekla i dolazi od reci Condomunium sto znaci suvlasnistvo.
Али нису дошли из Винче.
Sta znam, nisam lingvista nego zavarivacHvala za ovu teoriju. Mada "suvlasništvo" ne zvuči baš logično.
Хаха, можда имам неког кеца у рукаву, но чекам да видим, ко ће ти одговорити...Zato pitam ima li latinska reč u onomastici Balkana koja je slovenizovana.
Neće niko od bukvalista ništa reći. To je za njih terra incognita (nije predavala učiteljica).Хаха, можда имам неког кеца у рукаву, но чекам да видим, ко ће ти одговорити...
Етимологија Албаније није у вези са бојом бело (albus) него са планинама. Претпоставља се да је корен алп дао и Алпске Планине. Корен је старији од индоевропскух језика.Ја овако шац методом, ценим да су топоними већ били дефинисани пре него су римљани ступили на наше подручје. Можда су они нешто преименовали али нисам сигуран да се то одржало.
Пада ми на памет Албанија, земља белих људи (за разлику од црнаца).
Куку лелеHvala za ovu teoriju. Mada "suvlasništvo" ne zvuči baš logično. A ni Godomin nije slovenizovana reč (nema slovensko značenje).
Na primer, ja ne znam ni za jedan takav toponim ili mi bar ne pada na pamet.
Padaju mi na pamet ovakvi primeri:
1. Ulpiana, danas Lipljan. Vidi se očigledna korelacija u nazivima, s tim što ulpiana na latinskom ne znači ništa, a lipljan znači "grad lipa". ✧ prasl. lipa (rus. lípa, polj. lipa), lit. liepa. Dakle, slovensko lipjan moglo je metatezom da da romansko ulpian.
Referenca?Куку леле
Ulpianu је оснивао римски цар Marcus Ulpius Trajanus. Знаш, онај кога ви називате Тројаном.
Ма ајде бежи.Referenca?
Niti je on osnovao Ulpianu, niti je to car Trojan-Trajan (car Trojan je njegov sin).
Upao si u mutne vode, prijatelju.
PS. Da ostavimo legende o Atili u Istri po strani, ali kad smo već kod cara Trojana i cara Govedara, kako zvanična istorija objašnjava održavanje ovih "predslovenskih" legendi u srpskom narodu koji je došao na Avarima opustošen (obezljuđen) Balkan?![]()
Srblji, ovo pouzdano znam... narod najstariji....
Ма ајде бежи.
Име Ulpius је деловало како данас делује презиме, али постојао је само један Marcus Ulpius Traianus. Почетком другог века наше ере покорио је Дачане. Прво је сакупио легије, укључујћи оне из Македоније, Илирије, Тракије, Далмације, Дарданије итд. Тринаест легија му је било му је потребно да покори и окупира Дакију, од године 101 до 106 наше ере. Да би легије прешле у Дакију изградио је чувени мост преко Дунава. На Дунаву постоји Трајанова Табула која ово бележи. Да не споменем Трајанов Стуб у Риму који показује историју ових ратова.
https://www.atlasobscura.com/places/tabula-traiana
У бугарксој постоје Трајанова Врата која бележе планински прелаз од древне Македоније до древне Тракије.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Трајанова_врата
У покореној Дакији оснивао је Ulpia Traiana Sarmisegetuza
https://en.wikipedia.org/wiki/Ulpia_Traiana_Sarmizegetusa
Ulpiana у Dardaniji (данашње Косово) се прво спомиња у другој деценији другог века наше ере, баш кад је Marcus Ulpius Traianus био активан на Балкану.
Трајан је касније победио Перзијанце и проширио Римско Царство до његовог највећег размера.