Antička muzika

Svetozar ot Ružičić

Veoma poznat
Poruka
11.852
Ako vec imamo temu za muziku srednjeg veka i perioda renesanse, red je da imamo i temu za muziku prvih civilizacija -- Mesopotamije, Egipta, Kine, Indije, Palestine, Grcke i Rima.

Dozvoljeno je sve sto ima bilo kakvih dodirnih tacaka -- od najboljih pokusaja rekonstrukcije sacuvanih melodija, preko novokomponovane muzike u antickom stilu koja strogo postuje zapisana pravila, pa sve do muzike koja je anticka samo u prizvuku.

Za pocetak nesto sto bi trebalo da bude prihvatljivo svakom uhu.

SAVAE - Seikilos Epitaph

Preteca harfe -- lira -- verovatno ce biti instrument koji ce obeleziti ovu temu.

Farya Faraji - Aristpohanes

Obogaceni pokusaj rekonstrukcije anticke grcke muzike. Kazem "obogaceni" jer sadrzi neke elemente za koje se navodno zna da se nisu koristili. Sam autor pise da pesma ima nesto vise perkusije i polifonije nego sto je anticka grcka muzika inace imala.

Melodija je autorska ali su lestvica i instrumentacija iz tog perioda.

Farya Faraji - Sdapeze's Requiem

Novokomponovana muzika u rimskom stilu. Pesma je o Longinu Sdapezu, rimskom vojniku koji je poreklom bio Tracanin ( rodjen na teritoriji danasnjeg grada Sofije u Bugarskoj. ) Tekst je s njegovog nadgrobnog spomenika u Kolcesteru. Pesma ima karakteristican tracki ritam, zvuk i melodiju, iako zapravo nije bazirana na trackoj muzici ( vec na zapisima o tome kakva je bila rimska. ) Balkanski melos se najbolji oseti kad krene aulos npr. na 1:17.

Farya Faraji - In Numa's Time

Како сам аутор каже, ово је његов први покушај историјски тачне реконструкције староримске музике. Наравно, треба узети у обзир да је објављена јануара прошле године. Међутим, из неког разлога се одлучио да користи енхармонику која је, како он сам тврди, изумрла током хеленистичког периода. Тако да, на неки начин, ако изузметмо текст, ово би више могла да буде старогрчка песма.

Енхармоника му дође нешто као лествица -- једна од три које су се користиле у Старој Грчки -- а запрво је врста одн. род тетрахорда. У то време се није делила октава као данас већ су постојали такозвани тетрахорди тј. серија четири узастпоних тонова где су први и последњи удаљени за пет полустепена.

Енхармонијски род карактеришу микротонови, данас заступљени углавном на Блиском истоку.

Стари Грци сматрали су овај род најсофистициранијим.

Мени лично има изузетно занимљив звук. Већини, верујем, звуче дисонантно.

Poslednja izmena:
Укратко о диатонском, хроматском и енхармонијском роду. Диатонски род је род с којим смо сви добро упознати. Хроматски и енхармонијски су егзотични. Мислим да је изабрала добре мелодије за диатонски и хроматски род али мелодија за енрхамонијски ми делује превише репетитивно.

Ancient Music Genres Explained | by Lina Palera and LyreAcademy.com

Хроматски род је исто занимљив. "Аристофан" је рецимо у хроматском мада видим да је аутор склонио тај видео. Наћи ћу неке друге примере па ћу да их поставим. За сад "Аристофан" може да се чује овде, песма под редним бројем 4.

Back