Ante Starčević, lice sa 1000kn

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ante Starcevic je bio ugarski igrac koji je poslat iz Budimpeste da rovari protiv Beca. Do Budimpeste je dosao kada se razocarao u Beograd gde nije primljen na Licej. U Budimpestu je pokupio antisrpsku pricu od Madjara.
Evo jednog njegovog dela gde pravda Madjare i to nakon rata bana Jelacica protiv Madjara:

Gospodo, nije Magjar našu domovinu izudio, nije Magjar narod hervatski pobarbario, potuđinčio i zasužnjio, ne truje nas danas Magjar u Sremu, u vojničkoj Krajini, u Dalmacii, na Reki, rečju po svojoj našoj domovini: - nikakovo zlo nije nami Magjar s ovu stranu trista i trideset i četiri godine učinio, on nam ga ne čini ni danas, nego sva naša nesreća dolazi od same Austrie. Time ja ne velim, da nam je Magjar ikada prijatelj bio, nu ja kažem da dok je Magjar pod Austriom kako i mi, dotle on od nas ne može ništa oteti, dotle nam on ne može nikakovo zlo učiniti, ako ga verolomna Austria ne pomogne".

Nakon poraza Austrije od Pruske 1867 sledi madjarsko-ugarski dogovor jer je Austrija znacajno oslabila i stvara se konfederacija Austro-Ugarska, gde ce Madjari vladali Slavonijom i hrvatskom(tako je bio naziv, slavonija je odvojena postojala, takodje je postojala administrativna granica slavonije i hrvatske), Dalmacija pripada Austrijii i pratkcno je adimnistrativno i svakako drugacije odvojena od hrvatske-slavonije(toliko da Madjari i Austrija nisu hteli da izgrade prugu izmedju te dve oblasti, pruga se pravi za vreme Karadjordjevica), tada ce madjari postavljati Madjare za Banove Hrvatske, madjarski jezik postaje zvanicni u upotrebi i sledi madjarizacija toliko da normalni hrvati prave savez sa Srbima u Saboru dok Ante Starcevic kao istroseni madjarski prezervativ biva razbucan sa Strankom prava a njegovi naslednici, poput Josipa Franka, inace Jevrejina po poreklu, se okrecu Becu i pocinju velike napade na Srbe u cemu ucestvuje i deo rimo-katolickog klera, narocito biskupija iz Sarajeva na celu sa Stadlerom(kada se vrsi delimicno naseljavanja BiH sa hrvatima krajem 19. i pocetkom 20. veka).
Dakle, osnivaci modernog hrvatskog nacionalizma su: polusrbin Starcevic koji je gurao hrvatsku ka Madjarima; Frank, Jevrejin po poreklu koji je gurao hrvatsku ka Becu; Stadler svaba, koji je gurao hrvatsku, logicno ka Becu.

Idoeolozi ustasa su polusrbin i Jevrejin po poreklu-Starcevic i Frank, respektivno. Zar to nije nekako tragicno?!

Inace se pruge po hrvatskoj-slavoniji prave tako da sluze za eksplataciju hrvatske-slavonije i madjarocentricne su. Kako je ono bilo kada je mislim madjarski premijer dosao u posetu Zagrebu pa su mu doneli madjarsu zemlju da poljubi ili hoda a ne hrvatsku. Tako su Madjari tretirali hrvate u Austro- Ugarskoj.

Poslednja izmena:
Najveća hrvatska novčanica od 1000 kuna na sebi ima lik Ante Starčevića, koga još zovu i ocem domovine. Sama činjenica da je dobio čast da bude na najvišem apoenu znači ta je najviše zadužio tamošnji narod i državu.

kuna-1000-1a.jpg

Tema njegovog istorijskog lika i dela je ovde obrađivana dosta puta ali koliko se ja sećam, ni jedna nije (bar u zadnjih 7 godina) dublje obrađivala njegovu ideologiju, političko delovanje i uticaj na hrvatsko političko biće. Zato, očekujem da to ispravimo sa ovom temom gde bi se pozabavili njegovom istorijskom dimenzijom.

to je Tuđman provalio da je Stračević otac nacije/domovine, jer je trebao nekog imenovati da nakon njegove smrti on sam postane otac domovine.Tuđman je znao da mu nema premca u hrvatskoj povijesti.Tito iako je veći od njega nije mogao biti kandidat.
Neš ti Starčevića,pa on je drugorazredna ličnost u Hrvatskoj, nit ima neko poznato dijelo, nit je bio neki voskovođa, jedino je bio rodonačelnik hrvatske političke desnice što je Tuđman i sam naglašavao.

Poslednja izmena:

Back