Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni!

Kakva ce biti odluka zalbe hrvatskim generalima u Hagu ?

• Tuzba ce biti odbacena, a kazna potvrdjena.

• Tuzba ce biti uvazena, a kazna smanjena.

• Oslobadjajuca presuda.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ako pogledamo 1914. i 1941. godinu prvi put da manje stradamo od neprijatelja.
Teritorija jeste izgubljena ali ne znači da je zauvek izgubljena.
Možda je trebao da uđe u skuob sa NATO 1995. godine ali kolika bi to cena bila i šta bi sve izgubili ne mogu ni da zamislim.
Tada jedna Rusija nije htela da se konfrontira sa NATO paktom povukli su se iz Čečenije, sačekali povoljan trenutak i vratili se.
Realno mali smo i slabi za tako nešto ali u savezu sa nekom silom poput Rusije možemo mnogo.

Ne možemo mi više tamo ništa. A, jel znaš zašto? Zato što Srba tamo više nema.

Ne može biti legitiman napad na UN zonu, a da se iz nje nisu vršili napadi.

kolega ja sam napisao sto mislim i ovde i u he isto ..da li se tebi svidja ili ne ne ulazim ali onog casa kada nije prihvacen bio plan z4 a znao se tocno rok ..pocela je akcija .za oslobadjanje hrvatskog teritorija
isto tako bi mislio da srbija oslobodi kosovo..nema razlike
mogli bi dalje o bosni ali sve bi to bio klise

ne tvrdim da je moje misljenje istina ali je moje ..

:bye:

Nije vredniji, samo je još uvek glavni grad u kome se nalaze sve institucije.Cela Srbija je izbombardovana. Ko to meri, taj je stvarno...ne znam.Lud?

Pa, ne treba radi očuvanja Beograda žrtvovati ceo ostatak srpske teritorije. Ako neće opstati drugi delovi srpske zemlje, ne treba nam ni Beograd. Ili ćemo se odbraniti ili nas neće biti. Nema tu mnogo razmišljanja. Da je tako razmišljao čika Pera, mi bismo danas bili u sastavu A-U monarhije.

Ma ja, u pravu si, vi ste pametni, svi oni su glupi.
Ja sam u Kanadi bas zato sto mi je na mestu nekadasnje kuce danas lep parkic sa klupicama i fontanom.
Kad bi bio zlonameran pozelio bi svima koji tako misle da zavrse u Kanadi, Australiji, NZ itd.
Znaš kako to može da funkcioniše onako kako funkcioniše u Izraelu.
Muškarci su obavezni da služe 3 godine vojni rok, a žene 2 godine, to što si u dijaspori nije problem dođu dvojica iz ambasade daju ti avionsku karti i ti si 3 godine vojni obveznik.
I tada '95. nisi mogao u Srbiji da nađeš političara koji bi se usudio da uđe u sukob sa NATO paktom.
Znači jednostavno takva opcija ni pod razno nije bila izvodljiva jer nije imao ko da je realizuje.

Evo u čemu su se isticali hrvatski heroji i junačine...

Isečak iz jedne reportaže...

S obzirom da je za vrijeme Oluje izbjegla velika većina tamošnjih stanovnika - ostali su većinom starci - teško je povjerovati da su baš oni koji nisu izbjegli pripadali „zaostalim četničkim grupama“ i „teroristima“, kako je tadašnji vojni zapovjednik Knina Ivan Čermak nazvao ubijene u Gruborima.

Ružica Babić sigurno to nije bila.
Imala je 69 godina kada je ubijena 6. kolovoza 1995. na pragu svoje kuće u Mokrome Polju.
Bila je teško pokretna i htjela je otići iz sela, ali nije uspjela.
Petnaest dana joj je tijelo stajalo na vrućini, nepokopano,
prepričava njen sin Tode Babić dok sjedimo pred kućom u kojoj živi, istom onom u kojoj mu je majka ubijena. Nakon ubojstva su na zidu kuhinje pronašli crvenom bojom potpis 4. gardijske brigade, ali Tode ne vjeruje da će ikada saznati tko mu je ubio majku. Zločini u Mokrom Polju nisu procesuirani. Ipak smatra da je makar haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču priznanje svih tih žrtava. „Kada osude generale, žrtve su pobjednici“, kaže. Njegova supruga Jovanka Babić dodaje da bi presuda mogla utjecati na to da se žrtve više ne prešućuje...

...

Jovo Berić, čiji su roditelji među devetero ljudi ubijenih 28. rujna 1995. u Varivodama, smatra da je upravo Josipović više utjecao na to da se mijenja svijest o zločinima počinjenima za vrijeme i poslije Oluje, nego prvostupanjske presude u Haagu. „Presude jesu neka satisfakcija za obitelji žrtava i aktualizirale su priču o zločinima, ali ne onoliko koliko se moglo očekivati. Utjecaj politike je odlučujući u tome kako će se interpretirati presude, a pokazalo se da još nije došlo do prihvaćanja odgovornosti na svim razinama“, kaže. Razgovaramo u dvorištu kuće gdje su mu ubijeni roditelji, Marija i Radivoje Berić. Oboje su imali 69 godina. Usput ga pitamo odakle mu autobusna sjedišta, neobično ih je vidjeti u dvorištu. „Na njima su mi ubijeni roditelji, našli su ih tu, u sjedećem položaju“, kaže. I oni su pokopani na kninskom groblju i trebalo je proći naknadni proces identifikacije da bi tek nakon osam godina, 2003., bili sahranjeni na svom groblju. Jovo Berić je tužio državu za naknadu štete, ali je zahtjev za odštetom odbijen s obrazloženjem da se ne može utvrditi zbog čega su mu točno roditelji ubijeni. Uz to je dobio i nalog da plati 54 tisuće kuna sudskih troškova.

...

Ilija Babić djed je australskog dječaka i jedini preostali stanovnik zaselka Babići u Mokrom Polju.
Zatekli smo ga kako sjedi pred kućom odakle se pogled pruža na plodnu, nekoć obrađivanu dolinu uz Zrmanju. Danas više nema tko raditi na zemlji. Ilija kaže da je u Mokrom Polju prije Oluje bilo oko 1200 stanovnika, a da ih je nakon Oluje ostalo 39.
Tvrdi da ih je petnaestero ubijeno između 6. i 10. kolovoza 1995.
Jedanaestero iz sela i četvero koji su se tu došli skriti, oni isti koji su ubijeni u skladištu dućana.
Svima im nabraja imena, prezimena i dob, pokazujući u pravcu gdje je tko živio.
Najmlađi je bio 1952. godište, mentalno bolesna osoba.
Nisu im dali da pokopaju tijela, već ih je vojska pokupila i sahranila na kninsko groblje po oznakom NN, kao i mnoge druge koji su ubijeni za Oluje.

...

Osamdesetogodišnja Milica Bursać kupuje dva limuna i banane. Kada joj kažemo da idemo prema Gruborima ne bismo li možda ipak pronašli nekog od rodbine šestero građana srpske nacionalnosti koji su u tom selu ubijeni 25. kolovoza 1995., Milica odmahuje glavom i potvrđuje da nećemo nikoga naći.
Prije Oluje je u Gruborima živjelo 70 seljana.
Kako se razgovor širi na sjećanja na ljeto od prije 16 godina, tako joj se oči pune suzama. Isprekidano uspijeva ispričati da joj je muž ubijen 6. kolovoza 1995. u dvorištu kuće u zaseoku Bursaći. Bio je lijep, sunčan dan. Išla je tražiti ovce i iz polja je vidjela da kuće gore. Kada se vratila, našla ga je mrtvog. Na pitanje tko ga je ubio, sliježe ramenima i kaže: „Puška.“

...

Tode Opačić je među onima koji smatraju da je Tuđman zločinac i da je i njemu trebalo biti suđeno u Haagu.
Osamdesetogodišnja majka mu je ubijena pored kuće gdje danas živi u selu Golubić.
Bio je 28. kolovoza 1995. Mislili su da je najgore prošlo nakon što je u Golubiću za vrijeme Oluje već bilo ubijeno najmanje desetero civila. Opačić se skrio u šumi kada je vidio da dolaze vojnici. „Uzeo sam sa sobom oružje, što lovačko, što ono koje sam imao iz JNA, za koju sam radio i bio umirovljen još prije rata. Mogao sam ih sve pobiti i nikada me ne bi našli, jer znam sva ta brda i šume od rođenja. Ali, nisam htio. Nisam tip koji tako rješava stvari.“...

...

Ubojstva kao što su ona u Varivodama, Gruborima, Gošiću (gdje je 27. kolovoza 1995. u samo petnaestak minuta po kućama ubijeno sedmero ljudi od 56 do 81 godinu) poznata su i makar se nešto u njihovom rješavanju poduzelo (mada nitko nije osuđen), zbog toga što su bila masovna i zbog toga što su se dogodila kada je Oluja već davno prošla pa ih je bilo teže prikriti ili opravdati ratnim akcijama. „To su ubojstva u miru, a ne u ratu“, kako je sažeo čovjek koji je pronašao šest mrtvih tijela svojih suseljana u Gošiću odmah nakon što su ubijeni. Htio je ostati anoniman jer „ne želi biti crna ovca“. No, brojna ubojstva civila u Oluji još trebaju epilog. Neka od njih su također masovna i o njima se ne govori, recimo, o pokolju u selu Uzdolje podno Promine, gdje je 7. kolovoza 1995. strijeljano sedmero ljudi.

i tu gresis kolega
ovde sam uvjek napisao da je kosovo srpsko kako isto smatram da je krajina hrvatski teritorij..tu nema dvojbe ..jer bi bilo licemjerno
nadavno sam se natezao u hr sa mojim patriotima oko toga i onda je dosla jedna srpkinja sa krste koja me je napala kao i moji ..covek da ne veruje..no zivot je cudna stvar
isto tako sam napao danas moderaciju na hr forumu da li ima moderacije ili nema o posle su poceli da moderiraju kako pise u pravilima

:bye:

Da ponovim pitanje, komsija:

Ako ovo vazi za proterane Srbe: "Veće smatra i da odlazak civila tokom artiljerijskih napada ne može da se okarakteriše kao deportacija", zasto se onda odlazak Albanaca 1999. god. sa Kosmeta, smatra proterivanjem i genocidom?
Da li je rec o selektivnom kaznjavanju i znaci li to, da je Srbija bezrazlozno bombardovana?
Znaci li to da ce, Hrvatska kada bude postala clanica EU, potegnuti ponovno razmatranje tuzbe Srbije protiv zemalja, koje su bombardovale Srbiju i stati na stranu Srbije i povuci priznavanje kvazi drzave Kosovo?
U suprotnom, to bi znacilo, da pravda nije zadovoljena, da se radi o selektivnom kaznjavanju i o pristrasnom radu suda u Hagu!

Е, само да видим тог мода да опет лупи бан што славим Блајбург !

ТО ЈЕ МОЈЕ ПРАВО

Jeste... Ne može niko da te kazni zbog toga. To bi bilo isto kao kada bi mod na nekom ruskom forumu kaznio nekog Rusa koji slavi mlavljnje Švaba po Berlinu ili kaoda bi neki engleski mod kaznio Engleza koji slavi bombardovanje Drezdena. Nije bilo lepo, ali je bilo nužno i poželjno.

Pa, ne treba radi očuvanja Beograda žrtvovati ceo ostatak srpske teritorije. Ako neće opstati drugi delovi srpske zemlje, ne treba nam ni Beograd. Ili ćemo se odbraniti ili nas neće biti. Nema tu mnogo razmišljanja. Da je tako razmišljao čika Pera, mi bismo danas bili u sastavu A-U monarhije.

Beograd je bombardovan kao i svi ostali, pretrpeo je štetu i u ljudima i materijalnu...ti bi da ga sravne!?Čemu tolika netrpeljivost? Koji će mi Austro-Ugarska, da se gložim sa Hrvatima!?

Znaš kako to može da funkcioniše onako kako funkcioniše u Izraelu.
Muškarci su obavezni da služe 3 godine vojni rok, a žene 2 godine, to što si u dijaspori nije problem dođu dvojica iz ambasade daju ti avionsku karti i ti si 3 godine vojni obveznik.
I tada '95. nisi mogao u Srbiji da nađeš političara koji bi se usudio da uđe u sukob sa NATO paktom.
Znači jednostavno takva opcija ni pod razno nije bila izvodljiva jer nije imao ko da je realizuje.

Kao da on to ne zna...

Pa, zar ti misliš da bi Amerikanci mogli u Evropi da voide rat deset i više godina, i da pobiju par miliona ljudi, a da bi to ceo svet, a pogotovo Evropa mirno posmatrali sve vreme?

Njima to nije problem.
Kada je Šešelj bio podpresednik Vlade izašao je u javnost da su se vlade evropskih država dogovorile ako bi kojim slučajem Amerika zapretila da interveniše u njihovim zemljama one bi se povinovale zahtevima Amerike.
Povod sastanka je bila predstojeća intervencija NATO u SR Jugoslaviji.
Svi sekretari NATO pa i tadašnji Havijer Solana su isto i članovi Bildelberg grupe.

Beograd je bombardovan kao i svi ostali, pretrpeo je štetu i u ljudima i materijalnu...ti bi da ga sravne!?Čemu tolika netrpeljivost? Koji će mi Austro-Ugarska, da se gložim sa Hrvatima!?

Možda ti se prispavalo u ove sitne sate, pa ne čitaš pažljivo šta pišem.

Dakle, ja sam napisao da ne možemo da odbranimo bilo koji deo naše zemlje i našeg naroda, ne treba da branimo ni Beograd. Takođe sam napisao da su naši tako razmišljali 1914. i gledali da sačuvaju Beograd, mi bi umesto slavne pobede 1918. i dan danas bili deo A-U monarhije. Umesto toga, Beograd je predat, i skupo naplaćen herojima koje je predvodio major Gavrilović.
Ili da ti pojasnim slikovito... Ja imam decu, a imam i lepu kuću. Komšija mi na ulici šutira jedno dete, a ja neću da izađem da ga odbranim, jer se bojim da bi komšija snagator mogao da mi uleti u kuću i polupa mi je. E, pa, neka ide kuća u tri lepe materine ako nisam u stanju da odbranim svoje dete.

Ne može biti legitiman napad na UN zonu, a da se iz nje nisu vršili napadi.

Budimo realni mislim da je samo istočna Slavonija bila pod protektoratom ujedinjenih nacija, što ne znači da se nije dogodio genocid, te priče i dvostruki standardi suda,navodno samovoljni odlazak ili legitimitet akcije su smešne. Nemoj da mi neko kaže da UN ili hrvatska strana nije znala da civili neće ostati kod kuće, jer niko nije mogao u tom trenutku da da neku garanciju za bezbednost. Da se ne zaboravi da su zbog izmišljenog Račka i frizirane humanitarne katastrofe NATO bombardovao Srbiju, istorijski gledano u XX veku Hrvati su, što maljem, ili progonom, rešavali pitanje Srba u Hrvatskoj zahvaljujući činjenici da su u tim momentima bili na strani jačeg.
Posle drugog svetskog rata zahvaljujući očuvanju "bratstva i jedinstva" prilično mali broj ustaša procesuiran, za zločine Oluju i druge CIA vetrove do sada nije procesuiran ni jedan pripadnih hrvatske vojske, što jasno govori o konceptu hrvatske države što se tiče pomirenja ili povratka prognanih...

Njima to nije problem.
Kada je Šešelj bio podpresednik Vlade izašao je u javnost da su se vlade evropskih država dogovorile ako bi kojim slučajem Amerika zapretila da interveniše u njihovim zemljama one bi se povinovale zahtevima Amerike.
Povod sastanka je bila predstojeća intervencija NATO u SR Jugoslaviji.
Svi sekretari NATO pa i tadašnji Havijer Solana su isto i članovi Bildelberg grupe.

Pa, dobro... Onda bi nam to bila sudbina, pa kako ispadne, ali smo i onda morali da uđemo svim snagama u odbranu svoga naroda. Što reče knez Lazar: "Ja ne biram bitke po veličini vojske koja ide na mene, nego po tome koliku svetinju branim".

Budimo realni mislim da je samo istočna Slavonija bila pod protektoratom ujedinjenih nacija, što ne znači da se nije dogodio genocid, te priče i dvostruki standardi suda,navodno samovoljni odlazak ili legitimitet akcije su smešne. Nemoj da mi neko kaže da UN ili hrvatska strana nije znala da civili neće ostati kod kuće, jer niko nije mogao u tom trenutku da da neku garanciju za bezbednost. Da se ne zaboravi da su zbog izmišljenog Račka i frizirane humanitarne katastrofe NATO bombardovao Srbiju, istorijski gledano u XX veku Hrvati su, što maljem, ili progonom, rešavali pitanje Srba u Hrvatskoj zahvaljujući činjenici da su u tim momentima bili na strani jačeg.
Posle drugog svetskog rata zahvaljujući očuvanju "bratstva i jedinstva" prilično mali broj ustaša procesuiran, za zločine Oluju i druge CIA vetrove do sada nije procesuiran ni jedan pripadnih hrvatske vojske, što jasno govori o konceptu hrvatske države što se tiče pomirenja ili povratka prognanih...

Komplet linija razgraničenja između Srba i Hrvata je bila pod zaštitom UN. To su bile tzv ružičaste zone.

Back