Anksioznosti i iracionalni strahovi

maky2107

Obećava
Poruka
54
Pozdrav,moja priča počinje prije 3 godina znači kada sam imao 16 godina,posao sam u srednju školu,čekalo me puno obaveza kada sam upisao gimnaziju, inače vodio sam prilično miran ali ispunjen život,i mislio sam da će mi od tada sve ići uzlaznom putanjom,medjutim sasvim neočekivano meni se događa prvi panični napad i sad ono klasično ja sam pomislio da doživljavam srčani udar ili nešto opasno(tada nisam uopšte znao za pojam napad panike)pa mi je to iz korena promenilo život,počeo sam da istražujem o tome i izmišljao hiljadu bolesti. Medjutim to mi je potaklo neku goru posledicu,a to je strah od svega u životu (javnih nastupa, agorafobiju,izrazit strah od smrti,opsesivne misli,strah od sramote i naravno preterana briga šta drugi ljudi misle o meni).U ovom periodu anksioznosti,znači puno više anksioznosti nego depresije,smenjivale su se razne fobije,misli,stavovi.Ova situacija me je navela da više nego ikad preispitivam smisao života,stanja u društvu itd,znači zaokupljanje nekim stvarima koje mi oduzimaju energiju. Imam dobru i tolerantnu porodicu(mada malo konzervativnu),par dobrih prijatelja,iskrenih,pregršt poznanika ali ne i iskrenih prijatelja koji će tu biti kada treba. Trebalo mi je dosta vremena da sebi objasnim i uverim da nisam fizički bolestan,već sve potiče iz psihe,što dalje izaziva fizičke simptome. Išao sam u međuvremenu psihijatru,i on mi je prepisao antidepresive, iako sam ja u to vreme imao 16 godina,ja ih nisam koristio,već se ta anksioznost spontano povlačila,u međuvremenu počeo sam trenirati i zaokupljati misli. Oko 2 godine nisam imao panične napade i taman kad sam mislio da je to iza mene počeo je jedan stresan period u školi i životu i nakupljen stres je izazvao izraženu anksioznost i poneki napad panike.
Međutim,sada sam 4 razred gimnazije,znači maturant,i zadnji događaj krajem februara mi je ubio samopouzdanje,volju za radom,ideju o mene kao stabilnoj ličnosti, a to je da mi se panični napad desio usred usmenog ispita,i da su to drugi videli,i najveći problem je što ja sada izbegavam bilo kakvo usmeni ispitivanje. Ja se uznemirim i saznanje da me drugi posmatraju me dodatno uznemirava,a prije sam bio siguran u sebe i nisam se obazirao na reakcije drugih.
Sada slede važne ocene u skoli, a ja se ne smem usuditi ustati odgovarati,jer se bojim da će mi se mantati da ću se osramotiti, onesvestiti itd. ,
Moram dobiti dobre ocene,(naučim taj predmet super)ali ne smem odgovorati jer se bojim nečeg nepredviđenog tokom ispitivanja,nema više odlaganja već se suočiti sa svojim strahom (trenutno)
Imate li neki savet za mene????

Najbolje bi bilo da se obratis nekom dobrom psihologu.

A moj skromni savet je - ma koliko ti je taj napad panike bio neprijatan (a verujem da jeste), nemoj nikako da izbegavas to sto te plasi...
Uvesce te samo dublje u strah jer se strah strahom hrani..
Znam da nije lako, naprotiv, ali slobodno ustani odgovaraj...Kazi sebi - neka se desi sta god da se desi (a nece nista), ja cu odgovarati.
Pametan si decko, vec si pobedio, i pobedices opet.:)
Samo budi uporan i ne odustaj, cak ni onda kad ti se cini da vise ne mozes.
Pokusaj i sa vezbama relaksacije, postoje razne tehnike, pomocice ti da se opustis.

Ne znam koliko sam ti pomogla, bice mi drago ako bar mrvu jesam. :)

Srecno na odgovoranju i ne zaboravi da ti to mozes, samo hrabro.

Pozdrav,moja priča počinje prije 3 godina znači kada sam imao 16 godina,posao sam u srednju školu,čekalo me puno obaveza kada sam upisao gimnaziju, inače vodio sam prilično miran ali ispunjen život,i mislio sam da će mi od tada sve ići uzlaznom putanjom,medjutim sasvim neočekivano meni se događa prvi panični napad i sad ono klasično ja sam pomislio da doživljavam srčani udar ili nešto opasno(tada nisam uopšte znao za pojam napad panike)pa mi je to iz korena promenilo život,počeo sam da istražujem o tome i izmišljao hiljadu bolesti. Medjutim to mi je potaklo neku goru posledicu,a to je strah od svega u životu (javnih nastupa, agorafobiju,izrazit strah od smrti,opsesivne misli,strah od sramote i naravno preterana briga šta drugi ljudi misle o meni).U ovom periodu anksioznosti,znači puno više anksioznosti nego depresije,smenjivale su se razne fobije,misli,stavovi.Ova situacija me je navela da više nego ikad preispitivam smisao života,stanja u društvu itd,znači zaokupljanje nekim stvarima koje mi oduzimaju energiju. Imam dobru i tolerantnu porodicu(mada malo konzervativnu),par dobrih prijatelja,iskrenih,pregršt poznanika ali ne i iskrenih prijatelja koji će tu biti kada treba. Trebalo mi je dosta vremena da sebi objasnim i uverim da nisam fizički bolestan,već sve potiče iz psihe,što dalje izaziva fizičke simptome. Išao sam u međuvremenu psihijatru,i on mi je prepisao antidepresive, iako sam ja u to vreme imao 16 godina,ja ih nisam koristio,već se ta anksioznost spontano povlačila,u međuvremenu počeo sam trenirati i zaokupljati misli. Oko 2 godine nisam imao panične napade i taman kad sam mislio da je to iza mene počeo je jedan stresan period u školi i životu i nakupljen stres je izazvao izraženu anksioznost i poneki napad panike.
Međutim,sada sam 4 razred gimnazije,znači maturant,i zadnji događaj krajem februara mi je ubio samopouzdanje,volju za radom,ideju o mene kao stabilnoj ličnosti, a to je da mi se panični napad desio usred usmenog ispita,i da su to drugi videli,i najveći problem je što ja sada izbegavam bilo kakvo usmeni ispitivanje. Ja se uznemirim i saznanje da me drugi posmatraju me dodatno uznemirava,a prije sam bio siguran u sebe i nisam se obazirao na reakcije drugih.
Sada slede važne ocene u skoli, a ja se ne smem usuditi ustati odgovarati,jer se bojim da će mi se mantati da ću se osramotiti, onesvestiti itd. ,
Moram dobiti dobre ocene,(naučim taj predmet super)ali ne smem odgovorati jer se bojim nečeg nepredviđenog tokom ispitivanja,nema više odlaganja već se suočiti sa svojim strahom (trenutno)
Potraži pomoć kvalitetnog psihijatra/psihologa.

Jako je teska anksioznost, mozda i jedno od najtezih stanja, kad si u depresiji ili kad imas nesto drugo, tad bar nisi pod velikim stresom, strah je mnogo gore osecanje od tuge ili besa.

Sta sam ja sve imao (umisljeno, nadam se): rak, odvajanje mreznjace od ocnog dna (sto znaci trajno slepilo), kilu (nije opasno ali je gadna sustina stanja i ne prolazi samo od sebe), skrivene rizicne aneurizme, gangrenu i zamisljanje sebe bez jednog dela tela, benigni tumor na nezgodnom mestu, onda sad od skorije krvni ugrusak, infarkt, slog, i uopste razmisljanje koliko sam u riziku od toga ili kako ce mi biti kad dodje vreme za to.. Sve ono sto je nezarazno i na sta ne moze da se utice osim operacijom, gde nema spontanog poboljsanja i gde cesto i ne znas da si u riziku od toga i da u velikoj opasnosti. I na sve to usamljenost u kojoj nema niko da te utesi, bar i samo povrsnim druzenjem. Pravi pakao sam prozivljavao jednom nekih godinu i po dana, tad sam spavao po 14 sati dnevno i zamisljao sebe da sam vec u starosti samo da bih se uverio da mi se nista takvo nije desilo tokom zivota, to je bilo pre vise godina, ali uvek se to povremeno javi. Sad imam malo strah od smrti. I nemam s kim da pricam o tome i ko da me utesi.

A imam i socijalnu fobiju, veliku stidljivost, strah od procenjivanja poslodavaca i tako to, i ogroman strah od lekara gde bih radije pristao da umrem ne znajuci od cega nego da mi oni kazu dijagnozu, imam i strah od buducnosti u materijalnom smislu. Nemam ni ljubavni zivot, ni drustvo, a propustio sam i obrazovanje i poslovne prilike isto zbog svega toga.

Jako je teska anksioznost, mozda i jedno od najtezih stanja, kad si u depresiji ili kad imas nesto drugo, tad bar nisi pod velikim stresom, strah je mnogo gore osecanje od tuge ili besa.

Sta sam ja sve imao (umisljeno, nadam se): rak, odvajanje mreznjace od ocnog dna (sto znaci trajno slepilo), kilu (nije opasno ali je gadna sustina stanja i ne prolazi samo od sebe), skrivene rizicne aneurizme, gangrenu i zamisljanje sebe bez jednog dela tela, benigni tumor na nezgodnom mestu, onda sad od skorije krvni ugrusak, infarkt, slog, i uopste razmisljanje koliko sam u riziku od toga ili kako ce mi biti kad dodje vreme za to.. Sve ono sto je nezarazno i na sta ne moze da se utice osim operacijom, gde nema spontanog poboljsanja i gde cesto i ne znas da si u riziku od toga i da u velikoj opasnosti. I na sve to usamljenost u kojoj nema niko da te utesi, bar i samo povrsnim druzenjem. Pravi pakao sam prozivljavao jednom nekih godinu i po dana, tad sam spavao po 14 sati dnevno i zamisljao sebe da sam vec u starosti samo da bih se uverio da mi se nista takvo nije desilo tokom zivota, to je bilo pre vise godina, ali uvek se to povremeno javi. Sad imam malo strah od smrti. I nemam s kim da pricam o tome i ko da me utesi.

A imam i socijalnu fobiju, veliku stidljivost, strah od procenjivanja poslodavaca i tako to, i ogroman strah od lekara gde bih radije pristao da umrem ne znajuci od cega nego da mi oni kazu dijagnozu, imam i strah od buducnosti u materijalnom smislu. Nemam ni ljubavni zivot, ni drustvo, a propustio sam i obrazovanje i poslovne prilike isto zbog svega toga.

Ma, sve će to narod pozlatiti!
Dečače, jesi li kršten?
Jesi li prišao crkvi ikad?
Molim te da se obratiš na životnu stranu nasuprot od strane stalnog propadanja.
Znaš šta je meni došlo u takvom jednom stanju da radim? Biće smešno i izrugavano, ali slušala sam sve na svetu što ima objavljeno od dr. Miroljuba Petrovića. Dan i noć! Sve! Bukvalno od A do Š, od počeka do kraja, a sve da bih izmenila svoje početno stanje.
Od prvog do poslednjeg.
Koje fobije, koji bakrači?
To su obmane na koje imamo sami poslednju reč. Ne!
Saterani u ćošak, ma koju životinjsku vrstu da uzmeš, NAPADAJU, ne predaju se!!

Ma, sve će to narod pozlatiti!
Dečače, jesi li kršten?
Jesi li prišao crkvi ikad?
Molim te da se obratiš na životnu stranu nasuprot od strane stalnog propadanja.
Znaš šta je meni došlo u takvom jednom stanju da radim? Biće smešno i izrugavano, ali slušala sam sve na svetu što ima objavljeno od dr. Miroljuba Petrovića. Dan i noć! Sve! Bukvalno od A do Š, od počeka do kraja, a sve da bih izmenila svoje početno stanje.
Od prvog do poslednjeg.
Koje fobije, koji bakrači?
To su obmane na koje imamo sami poslednju reč. Ne!
Saterani u ćošak, ma koju životinjsku vrstu da uzmeš, NAPADAJU, ne predaju se!!
Jesam krsten i isao sam dosta vremena jednom nedeljno u crkve, no, nije me to puno zanimalo ali sam isao jer su neki drugi isli pa sam im pravio drustvo. Filosofski vise spadam u agnostike.

Slusao sam Miroljuba Petrovica sto se tice zdravlja, slazem se prilicno sa njim, ali samo kada su zdravstvene stvari u pitanju, ne i sa ostalim sto se tice religije ili istorije, ali cak i to sto govori o zdravlju uzimam s rezervom, kao sto nikad nista i ne uzimam 100% zdravo za gotovo i sto sve preispitujem, u pravu je uglavnom u tome ali mi nije to-to.

Mene su unistili usamljenost, nedostatak druzenja, nedostatak ljubavnih odnosa, da sam to imao bilo bi upola manje problema. Zamisli, umislis da imas gangrenu i da ces tako ostati bez jednog dela tela, i da nemas nikom da se obratis i da tako imas 10 dana pakla, da si tada samo imao mogucnost za povrsno druzenje sa bilo kim, npr. sa drustvom iz srednje, i medju njima npr. sa nekim debelim likom koji je nezdrav ali koji se ne opterecuje i kojem realno ne fali nista (i sa kojim nisi blizak ali ti je prijatno kada cini drustvo), tolika hipohondrija bi nestala koliko odmah. Ja devojku gotovo da nisam dodirnuo u zivotu, seks nikad nisam ni imao, kako ja koji nikad nisam osetio takvu bliskost sa drugim bicem i koji zna kako drugi izgledaju da nemam gadljivost prema sebi i strah za to da mozda imam neke probleme zbog kojih nisam zdrav. Bukvalno ne poznajem kako je neko drugi u telu i fizicki, kad bih video tudje nesavrsenosti od neke bliske iii voljene osobe koje su mozda prilicno bezazlene, sigurno bi meni bilo puno lakse sto se tice svega toga.

Pa za panicne napade najbolje da ti daju neki anxiolitik. Uzmes pre odgovaranja i nema problema nadam se. Naravno to ne mozes da kupis
tek tako, treba da ti prepise psihijatar…. Ostalo je to sto se stidis, za to nema leka :P

Najbolje bi bilo da se obratis nekom dobrom psihologu.

A moj skromni savet je - ma koliko ti je taj napad panike bio neprijatan (a verujem da jeste), nemoj nikako da izbegavas to sto te plasi...
Uvesce te samo dublje u strah jer se strah strahom hrani..
Znam da nije lako, naprotiv, ali slobodno ustani odgovaraj...Kazi sebi - neka se desi sta god da se desi (a nece nista), ja cu odgovarati.
Pametan si decko, vec si pobedio, i pobedices opet.:)
Samo budi uporan i ne odustaj, cak ni onda kad ti se cini da vise ne mozes.
Pokusaj i sa vezbama relaksacije, postoje razne tehnike, pomocice ti da se opustis.

Ne znam koliko sam ti pomogla, bice mi drago ako bar mrvu jesam. :)

Srecno na odgovoranju i ne zaboravi da ti to mozes, samo hrabro.

Hvala na savetu,znam da se moram suočiti,ali meni je strah od javnog ispada,jako veliki,u drugim socijalnim situacijama jako retko se dešava ali taj događaj u školi mi je potakao taj strah vezan za usmeni ispitivanje,da se nešto ne bi desilo,i sada se pritisak povećava jer sam inače dobar učenik,trebaju mi dobre ocene a strah je veliki,još više me plaši činjenica da su drugi saznali (u razredu)da imam problema sa anksioznoscu pa me to još više uznemiri,inače sam do sad uspešno krio to...

Zar ne misliš da je pak sve stvar duhovnosti?
Bratu/drugu treba duhovnosti.
Ne leči šaka tableta i pilula što leči dragi Isus.
Da upravo polazem nadu u tu duhovnu i psihološku stranu,a ne lečenje medikamentima,iako verujem da je to nekad neophodno.
Mislim da sam još mlad 18 godina,da bih se lečio antidepresivima. Mislim da je rešenje u promeni misli,pogleda na svet.

To svakako da,ali izbegavam takav pristup i nadam se da će mi pomoći nekakve alternativne metode
Iz iskustva,veruj da neće. Lečenje polazi od pregleda,tačne dijagnoze i tvoje borbe sa samim sobom uz odgovarajuću terapiju. Sve ostalo ,može pomoći ,ali samo u sklopu sa terapijom.Ko ne doživi takve napade,ne shvata težinu bolesti, zato ti i savetujem šta ti može pomoći.

Hvala na savetu,znam da se moram suočiti,ali meni je strah od javnog ispada,jako veliki,u drugim socijalnim situacijama jako retko se dešava ali taj događaj u školi mi je potakao taj strah vezan za usmeni ispitivanje,da se nešto ne bi desilo,i sada se pritisak povećava jer sam inače dobar učenik,trebaju mi dobre ocene a strah je veliki,još više me plaši činjenica da su drugi saznali (u razredu)da imam problema sa anksioznoscu pa me to još više uznemiri,inače sam do sad uspešno krio to...
Porazgovaraj sa nekim dobrim psihologom...I nemoj da brines mnogo sta ce drugi da misle, TI si vazan, vazno je samo kako se ti osecas
tacnije da budes dobro...Rekla bih da si bistar decko, nemoj da stvaras sebi pritisak oko toga sta ce drugi da kazu za tvoju anksioznost,
mada razumem da ti je u tvojim godinama to verovatno vazno.
Imas i mogucnost i online razgovora sa psihologom, mada mislim da je ipak bolje uzivo.
Ne bezim od alternativnih metoda, ali mislim da ce ti dobar psiholog najbolje pomoci.

За почетак, мораш да пијеш терапију.
Она служи да доведе у ред мождане неуротрансмитере.
Кад те терапија смири, а то се убрзо деси, било би пожељно да кренеш на психотерапију како би се ишчачкао узрок анксиозности.
Анксиозност се заиста лечи и превазилази зато немој да губиш време. :)

Svi kažu psiholog, psihijatar, ok... treba i to.
Ja sam imala panične napade i nisu mi nešto pomogli razgovori, jedino bensedin za smirenje. Ali ako ide u školu ne može biti skoncentrisan sa bensedinom.

Pitanje je kako, zašto se to dešava?
Iako sam to prevazišla pre mnogo godina u nekom pogledu mi se vratilo pre par meseci i bilo me zabrinulo.. No ostavila sam to i vidim da se povuklo.

To je začarani krug. Premor? Kod mene je samo pomogao odmor. Vežbanje da svoje misli ne shvatam ozbiljno. Suočavanje sa najgorom varijantom i prihvatanje. To skrivanje čini sve još gorim. Razgovor sa prijateljima. Znači, promena misli, ali to ide sporo no mora se biti uporan. Jer su ti mehanizmi u mozgu napravili put i lako je sad da se ponavljaju, treba sad napraviti nove puteve. Poveri se nekome, ali realnoj osobi ne ovde. Previše se plašiš ovog onog, zadaješ sebi prejake ciljeve za slabu i uplašenu osobu kakav si sad zbog.. nečeg.

Back