Anksioznost-problem s gutanjem.

• Začetnik teme Začetnik teme js167
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

js167

Početnik
Poruka
9
Naime moj problem je da progutam hranu,problem nastaje na početku akta gutanja.Ne mogu odmah da progutam hranu već moram da držim neko vreme u ustima,a kada se skoncentrišem da je progutam bukvalno moram sve mišiće da napregnem da bih je progutala.

Već mesec dana ne jedem čvrstu hranu.Sve je počelo 17-tog februara kada sam popila hladnu Koka-Kolu s ledom.Kada sam sela da večeram pojela sam pola pljeskavice i u jednom momentu, već na pola večere,pomfirt mi je zastao i nisam mogla da ga progutam.Od tad osećam kao da imam nešto u grlu.25-tog marta gastroenterolog mi je uradio pasažu jednjaka i endoskopiju i utvrdio da sam imala upalu i da je jednjak dosta oštećen.Prepisao mi je lek "Nexium".Međutim meni se stanje uopšte nije popravljalo te sam otišla kod neurologa koji mi je dijagnostikovao anksioznost(u adolescentskim sam godinama).Psiholog je pokušavao( i i dalje pokušava)da me ubedi da probam čvrstu hranu,ali bezuspešno.Odobrio je predlog neurologa da mi se uvede lek "Propanol".Lek ništa naročito ne pomaže,a ja i dalje jedem samo pasirane čorbe i to jedva...Da li je neko imao slična iskustva i kako se izborio sa tim?

Kakva bre anksioznost. Imaš oštećen jednjak, ali ti i pored toga ideš kod neurologa pa psihologa!
Da li si svesna šta znači oštećen jednjak?

Bolje bi ti bilo da nastaviš terapiju Nexiumom i javiš se gastroenterologu na kontrolu kada je to zakazano.
Gastroenterolog je rekao da ja mogu sve da jedem i da jednjak jeste oštećen,ali ne u toj meri da ne mogu da gutam.

U ostalom moj problem kao što sam i napisala počinje na početku akta gutanja tj teško mi je da hranu uopšte i ubacim u ždrelo,a u jednjaku realno ne osećam ništa niti sam tu ikada imala problema zato sam i otišla kod neurologa.

A psihologa su gastroenterolozi uveli kada sam ležala u Tiršovoj jer su videli na pasaži da nema apsolutno ničega što bi kočilo prolazak hrane.

pa sad bas da je neko imao isto iskustvo, ne znam koliko ces uspeti da nadjes.
imala sam fobiju od hrane u ranoj adolescenciji, postepeno sam to nekako prevazisla.

Mozes da se uclanis na fb u grupu Nauka, ima dosta psihologa ali i lekara raznih profila, postavi pitanje, svakako mozes dobiti korisnije informacije nego ovde.

Gastroenterolog je rekao da ja mogu sve da jedem i da jednjak jeste oštećen,ali ne u toj meri da ne mogu da gutam.

U ostalom moj problem kao što sam i napisala počinje na početku akta gutanja tj teško mi je da hranu uopšte i ubacim u ždrelo,a u jednjaku realno ne osećam ništa niti sam tu ikada imala problema zato sam i otišla kod neurologa.

A psihologa su gastroenterolozi uveli kada sam ležala u Tiršovoj jer su videli na pasaži da nema apsolutno ničega što bi kočilo prolazak hrane.

Ovo si napisala pre 10 dana!
Već mesec dana ne jedem čvrstu hranu,čak i tečnost teško gutam.Osećam stezanje u guši.Naime problem je početak gutanja tj imam problem da progutam bilo šta,čak ni vodu ne mogu da progutam iz prvog puta.Sve je počelo 17.2. od kad sam popila ledenu Koka-Kolu sa ledom.Od 8-19 marta gutala sam čvrstu hranu ali veoma teško,bukvalno sam od svake hrane pravila kašu i natapala s pljuvačkom pre nego što progutam.24.marta sam bila na pasaži jednjaka i endoskopiju.Doktorka je rekla da je u pitanju upala jednjaka,rekla je da je jednjak prilikom endoskopije krvario na svaki dodir.Prepisala mi je lek "Nexium".Na početku terapije stezanje je prestalo i počela sam da jedem pasiranu hranu,ali se stezanje vratilo 31 marta.Sada opet jedem samo tečno i to veoma teško.Nekako mi nije razumno da jednjak koji je dole utiče na početni akt gutanja...Da li je neko imao slična iskustva?Takodje sam izostavila da je u priču uključen i psiholog mada on ništa pametno nije rekao niti zaključio..

Dobila si Nexium da se oštećenje jednjaka koje imaš zaustavi jer ti očigledno ne radi dobro njegova peristaltika.
Najverovatnije je sfinkter koji deli jednjak od želuca oslabljen pa kiselina iz želuca pomalo nagriza jednjak.
Zato je Nexium tu, da se smanji nivo kiseline.
To što ti ne znaš kakve veze ima početak procesa gutanja sa problemom jednjaka je zato što ti nisi lekar i ne znaš
anatomiju.

Ja sam Nexium/Controloc pila skoro godinu dana.
Ako želiš da se lečiš, onda slušaj savete lekara.

Ovo si napisala pre 10 dana!

Dobila si Nexium da se oštećenje jednjaka koje imaš zaustavi jer ti očigledno ne radi dobro njegova peristaltika.
Najverovatnije je sfinkter koji deli jednjak od želuca oslabljen pa kiselina iz želuca pomalo nagriza jednjak.
Zato je Nexium tu, da se smanji nivo kiseline.
To što ti ne znaš kakve veze ima početak procesa gutanja sa problemom jednjaka je zato što ti nisi lekar i ne znaš
anatomiju.

Ja sam Nexium/Controloc pila skoro godinu dana.
Ako želiš da se lečiš, onda slušaj savete lekara.
Peristaltika hvala Bogu radi dobro.Kiselinu nemam niti sam je imala.Sa gastroenterološke strane je sve u redu kao što sam i rekla rađena mi je endoskopija i pasaža jednjaka.Anksioznost je dijagnostikovana od strane psihologa i neurologa.Savete lekara hvala Bogu slušam.

Peristaltika hvala Bogu radi dobro.Kiselinu nemam niti sam je imala.Sa gastroenterološke strane je sve u redu kao što sam i rekla rađena mi je endoskopija i pasaža jednjaka.Anksioznost je dijagnostikovana od strane psihologa i neurologa.Savete lekara hvala Bogu slušam.

Sve je u redu a jednjak krvari prilikom pregleda?

Ako je sve u redu, zašto postavljaš pitanja???

Naime moj problem je da progutam hranu,problem nastaje na početku akta gutanja.Ne mogu odmah da progutam hranu već moram da držim neko vreme u ustima,a kada se skoncentrišem da je progutam bukvalno moram sve mišiće da napregnem da bih je progutala.

Već mesec dana ne jedem čvrstu hranu.Sve je počelo 17-tog februara kada sam popila hladnu Koka-Kolu s ledom.Kada sam sela da večeram pojela sam pola pljeskavice i u jednom momentu, već na pola večere,pomfirt mi je zastao i nisam mogla da ga progutam.Od tad osećam kao da imam nešto u grlu.25-tog marta gastroenterolog mi je uradio pasažu jednjaka i endoskopiju i utvrdio da sam imala upalu i da je jednjak dosta oštećen.Prepisao mi je lek "Nexium".Međutim meni se stanje uopšte nije popravljalo te sam otišla kod neurologa koji mi je dijagnostikovao anksioznost(u adolescentskim sam godinama).Psiholog je pokušavao( i i dalje pokušava)da me ubedi da probam čvrstu hranu,ali bezuspešno.Odobrio je predlog neurologa da mi se uvede lek "Propanol".Lek ništa naročito ne pomaže,a ja i dalje jedem samo pasirane čorbe i to jedva...Da li je neko imao slična iskustva i kako se izborio sa tim?
Jesi uspila riješit problem jer ja imam isti takvi ima tjedan dana kad moram progutat hranu onda kao da mi se zagrči grlo i onda pljunem nekad nešto uspijem ali to je sve na sreću .osim orl pregleda i štitnjače ništa drugo nisam radila .također se već 7mjeseci borim s napadajima panike al ovo mi se nikad u životu dogodilo nije .bojim se da ću umrijeti od izgladnjelosti

Jesi uspila riješit problem jer ja imam isti takvi ima tjedan dana kad moram progutat hranu onda kao da mi se zagrči grlo i onda pljunem nekad nešto uspijem ali to je sve na sreću .osim orl pregleda i štitnjače ništa drugo nisam radila .također se već 7mjeseci borim s napadajima panike al ovo mi se nikad u životu dogodilo nije .bojim se da ću umrijeti od izgladnjelosti
Probaj kasastu hranu, moj bi ti savet bio da popijes casu vina,
mozda i pivo, alkohol opusta malo i fizicki i mentano.
js pise da je dobila lek propanol, takav lek ne postoji,
to je hemija za ciscenje i dezinfekciju. Pretpostavljam da
je dobila betabloker Propranolol.
Nisam sigurna da li to ima bilo kakve veze sa tvojom situacijom.

Probaj kasastu hranu, moj bi ti savet bio da popijes casu vina,
mozda i pivo, alkohol opusta malo i fizicki i mentano.
js pise da je dobila lek propanol, takav lek ne postoji,
to je hemija za ciscenje i dezinfekciju. Pretpostavljam da
je dobila betabloker Propranolol.
Nisam sigurna da li to ima bilo kakve veze sa tvojom situacijom.
Inače pijem ormidol već 9godina radi viših otkucaja . Grlo mi je kao da čavle gutam od suhoće …i nemogu alkohol jer pijem normabel pa ništa i od toga ….prije mjesec dana sam progutala
Kost od ribe i još me taj krajnik boli al orl doktor Kaže da ne vidi ništa i dirao je ona krajnika i ne bole jako na dodir jer to bi se upalilo al ja sam jela sve normalno do tog vjenčanja na kojem sam bila i gdje se to dogodilo da je taj akt gutanja samo stao aa hrana u ustima ….ovako nešto za života nisam doživila al unazad 7mjeseci imam napade panike bas učestale …možda je to sve posljedica .ne znam 😣

Inače pijem ormidol već 9godina radi viših otkucaja . Grlo mi je kao da čavle gutam od suhoće …i nemogu alkohol jer pijem normabel pa ništa i od toga ….prije mjesec dana sam progutala
Kost od ribe i još me taj krajnik boli al orl doktor Kaže da ne vidi ništa i dirao je ona krajnika i ne bole jako na dodir jer to bi se upalilo al ja sam jela sve normalno do tog vjenčanja na kojem sam bila i gdje se to dogodilo da je taj akt gutanja samo stao aa hrana u ustima ….ovako nešto za života nisam doživila al unazad 7mjeseci imam napade panike bas učestale …možda je to sve posljedica .ne znam 😣
Jednostavno je problem taj akt gutanja koji odjednom kao da blokira ja sam u takvim strahu da će u toj blokadi ta hrana otic di ne triba i da je mome životu onda došao kraj .ne znam kako ujutro uopće progutam nešto .ovo je neviđeno i nedaj Boze nikome

I ja uzimam betablokator, ali me to nikako ne sprecava da pijem alkohol.
Ne pada mi na pamet da se pridrzavam svih tih preporuka za nezeljena
dejstva. Slobodno ti probaj da popijes casu piva i vidis da li mozes
posle tog piva da jedes malo cvrscu hranu.

I ja uzimam betablokator, ali me to nikako ne sprecava da pijem alkohol.
Ne pada mi na pamet da se pridrzavam svih tih preporuka za nezeljena
dejstva. Slobodno ti probaj da popijes casu piva i vidis da li mozes
posle tog piva da jedes malo cvrscu hranu.
Al normabel još ? Jutros počela sa četvrtinom zolofta od 50mg…..pila sam Ad prije 9god nekih 6mjeseci i pila sam alkohol al onda kad sam bas bila super super …sad me strah radi normabela i ovog zolofta…. Najradije bi negdje privatno nastavila ovu raspravu …..meni se svi smiju kao psiha psiha al nedaj boze nikome ovo.ovakvu nemoć .kao riba na suhom eto takvi spazam u grlu i borba da ne gutaš nešto čega uopće nema u grlu .ideš nešto pojest pa pljuneš jer se zagrči akt gutanja.sad je ljeto i teško je ikoga uhvatit za ikakav pregled. Najbolje privatno još kad si ovako jadan.ovdje di ja živim ne rade gastro pod sedacijom ljeti .jer su svi na godišnjem .isla
Bi u zg al kod koga ?privatno ako je ikako moguće .

pa sad bas da je neko imao isto iskustvo, ne znam koliko ces uspeti da nadjes.
imala sam fobiju od hrane u ranoj adolescenciji, postepeno sam to nekako prevazisla.

Mozes da se uclanis na fb u grupu Nauka, ima dosta psihologa ali i lekara raznih profila, postavi pitanje, svakako mozes dobiti korisnije informacije nego ovde.
Ja jesam pa nigdje nikog čak ni moje objave

Jednjak je mišićna cev duga oko 23 do 27 centimetara s približnim promjerom od 20 milimetara. Počinje u grlu i prolazi između dušnika i aorte (glavne arterije) do želuca. Jednjak je na nekim mestima uži, uključujući i kada prolazi kroz dijafragmu. Gornju trećinu jednjaka čine voljni mišići koji se mogu aktivno pomicati. Donje dvije trećine su glatki mišići koji se ne mogu aktivno kontrolirati.

Po tvom opisu izgleda da si imala i upalu i gornjih misica jednjaka, a ne samo sluzokoze, tako da su gornji misici jednjaka jos uvek pod stresom.

Pokusaj sledece:

Kamilica
Skuvaj u velikoj posudi dosta caja od kamilice i dodaj meda prema svom ukusu, ostavi da se ohladii (samo sobna temperatura) i to koristi umesto vode kad si zedna. Naravno nemoj preterati, previse kamilice takodje nije dobro za zdravlje.

Magnezijum

Lekaru nije lako otkriti nedostatak magnezijuma, jer se on uglavnom nalazi u samim celijama, a udeo u krvnoj plazmi se neznatno menja.
Magnezijum je podrška mišićima i živcima u stresnim vremenima. Mineral protiv stresa ima dva učinka na nervni sistem: Magnezijum smanjuje oslobađanje adrenalina i kortizola tokom stresa.

Magnezijum, može se koristiti na različite načine za održavanje i jačanje tela. Postoje mogućnosti za unutrašnju i vanjsku upotrebu, u internetu se moze mnogo saveta za upotrebu naci.

Nisam imala ali sam gledala u emisiji gde je jedan čovek imao. Išao je takođe na psihoterapije. Nisam baš sigurna, da li je i na hipnozu.
Emisija se zove
преузимање.jpeg

Bila je dr tv

Ne razumem doktore. Sa takvim problemom normalno je da imaš ankcioznost. Naravno da će reći da jedeš normalno, tipično za doktore. Ne mogu da budu tako neempaticni. Uočili su problem, kažu da je rešenje, pa kažu kod psihijatra, oni odmah antidepresive. Ali i dalje imaš problem. Poznajem nekog ko ima sličan problem. Nije rešen. To je toliko ozbiljan problem da bi trebali konzilijum lekara da proceni šta treba, a po savet i pregled u inostranstvu. Najlakše je reći da je adolescentska dob najodgovornija. Neophodno je uraditi druge preglede, utvrditi pravu dijagnozu, jer aktuelna terapija ne pomaže. Koliko imaš godina, ne moraš tačni, okvirno odgovori.

Back