ANKETA:Podržavate li povratak putnika i vozova na Železničku stanicu u Novom Sadu?

Podržavate li povratak putnika i vozova na Železničku stanicu?

• Da

glasova: 12 75,0%
  • Ne

glasova: 4 25,0%

• Ukupno glasova
    16
Znači novosadska železnička stanica ima jedan još ulaz i ono se nalazi pored glavne stanice odmah do nje i ona se koristila dok je glavna stanica bila zatvorena zbog radova i ona je bezbedna.
Život ide dalje pruga je neophodna i odavno je trebalo stanica da nastavi sa radom - ne možete da izmestite prugu jer nema gde drugde, osim toga moglo bi na perone da se izlazi sa strane i da se napravi ulaz na stanicu između autobuske i železničke stanice na mestu gde je trenutno ograda i rastinje. sa unutrašnje strane nema šta da padne tamo se koliko ja znam nalaze noseći stubovi ispod peronske nadstrešnice tako da nema terije bilo šta da se sruši..
Pogledajte prilog 1737390

Tako je, trebalo je već da se pusti u rad.

Ako su mogli da puste autobusku u Beogradu sa nekom priručnom zgradom, mogu i u Novom Sadu. To su strulčnjaci već sve trebali d aodrade za mesec dva, a ne evo prošlo više od pola godine. Javašluk.

Tako je, trebalo je već da se pusti u rad.

Ako su mogli da puste autobusku u Beogradu sa nekom priručnom zgradom, mogu i u Novom Sadu. To su strulčnjaci već sve trebali d aodrade za mesec dva, a ne evo prošlo više od pola godine. Javašluk.
Sad bi tu trebalo i naći nekog ko će to da potpiše. Taj definitivno mora biti veoma hrabar.

Sad bi tu trebalo i naći nekog ko će to da potpiše. Taj definitivno mora biti veoma hrabar.

Pa, stručnjaci znaju. Mi ne znamo. Ako dođu statičari, razni inženjeri itd.. oni bi valjda znali šta da se radi.
Samo kod nas se izgleda više slušaju političari, tako da mislim to što železnička još ne radi je njihovo maslo.

neznam kako da ti objasnim u tom delu stanice ništa nije rađeno uopšte izuzev nekih kozmetičkih radnji tipa pločica i sl.
znači zamisli glavni ulaz u stanicu je bio zatvoren kao i hol taj veliki i niko nije ulazio u njega cele 2023-e godine kao i početkom 2024-e do marta meseca sve se odvijalo u tome prolazu i kupovina karata i izlasci na perone

Pa, stručnjaci znaju. Mi ne znamo. Ako dođu statičari, razni inženjeri itd.. oni bi valjda znali šta da se radi.
Samo kod nas se izgleda više slušaju političari, tako da mislim to što železnička još ne radi je njihovo maslo.
To što nikakvi stručnjaci nisu još pušteni u stanicu svakako jeste njihovo maslo.

neznam kako da ti objasnim u tom delu stanice ništa nije rađeno uopšte izuzev nekih kozmetičkih radnji tipa pločica i sl.
znači zamisli glavni ulaz u stanicu je bio zatvoren kao i hol taj veliki i niko nije ulazio u njega cele 2023-e godine kao i početkom 2024-e do marta meseca sve se odvijalo u tome prolazu i kupovina karata i izlasci na perone
Sve to po tebi izgleda lako i prosto, ali pošto se ne dešava biće da tu ima još nečega.

Treba li srušiti Železničku stanicu u Novom Sadu: Ovo je mišljenje inženjera​

Ministarka Aleksandra Sofronijević je u izjavi za Tanjug rekla da će nakon ispitivanja statike zgrade železničke stanice ona biti ili srušena ili rekonstruisana ili delimično korišćena gde je potpuno bezbedna.

Iako je svega nekoliko dana nakon rušenja nadstrešnice u kom je poginulo 16 osoba bilo apela da se zgrada zatvori zbog bezbednosti građana, ovo je prvi put da se kao krajnje rešenje pominje i njeno rušenje.

Građevinski inženjer Zoran Đajić ističe za Danas da ne postoji razlog da se ruši zgrada.

"Ja sam svojevremno predložio da se stavi ista nadstrešnica, ali sa stubom u sredini. Jedan deo stuba bi bio od belog mermera, a drugi od crnog. Na belom bi bila upisana imena žrtava, a na crnom odgovornih za tragediju. Tako bismo imali spomenik i žrtvama i vlastima odgovornim za ovo", kaže Đajić.

Prema njegovim rečima, zgradu treba vratiti u prvobitno stanje, ali pre svega treba utvrditi stanje krova.

"Neki tvrde da je krov bio nategnut nadstrešnicom. Ukoliko je to tako, može da se napravi ista nadstrešnica koja bi imala tu ulogu. Koliko sam video dok sam bio tamo, ostali radovi su urađeni dobro. Napravljeni su novi pothodnici, sigurni za putnike, peroni su sigurni. Jedino je nakaradno urađen krov i dodato opterećenje na nadstrešnicu", napominje Đajić.

Građevinski inženjer Danijel Dašić podseća da u početku niko nije znao gde se nalazio originalni projekat zgrade Železničke stanice, ali da je kasnije pronađen.

"Neposredno nakon pada nadstrešnice apelovao sam da se zatvori zgrada za korišćenje, a posle je to tražio i nadzor, firma Utiber. Razlog je što se sumnjalo da je nadstrešnica bila bitan deo statike zgrade i kontrateg koji je preuzimao deo opterećenja", objašnjava on.
Dašić napominje da je čuo izjavu ministarke i, iako je ona rušenje navela kao jednu od opcija, da to nije slučajno pomenula.

"Ako je nadstrešnica imala tu ulogu da preuzme deo opterećenja, potrebno je samo ponovo ankerisati opet na istim mestima gde su se izvukli ankeri i povezati to za površinu tla i za tegove koji bi konstrukciju vratili u ravnotežu", ocenjuje on.

Dašić ističe da sve zavisi od toga šta će otkriti veštaci koji budu radili procenu statike stanične zgrade.

"Oni su prvo sedam meseci čekali da počnu da razmišljaju o ovome. A mesecima ne puštaju stručnjake sa FTN da uđu i pregledaju zgradu. To što kažu da ne mogu da ih puste jer nije bezbedno nema mnogo smisla jer se već decenijama rade ispitivanja opterećenja i postoje bezbedonosne mere", napominje Dašić.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...-u-Novom-Sadu-Ovo-je-misljenje-inzenjera.html

Gubljenje vremena u Petrovaradinu: Desant na šalter​

Postavlja se logično pitanje - zar se niko nije setio da je Novom Sadu potreban još jedan šalter za kupovinu karata za voz?
Više od sedam meseci stanica u Petrovaradinu postala je glavna železnička tačka u Novom Sadu. U više navrata se govorilo o tome da ona nije predviđena za toliki broj putnika.

I više od sedam meseci Novosađani i svako ko iz Novog Sada treba da se vrati u Beograd, stiska se na železničkoj stanici u Petrovaradinu da bi kupio kartu. I usput, gubi živce.
Naravno, postoje druge opcije - onlajn kupovina karte ili da isto učinite na kartomatu. Nažalost, ne umeju to svi ili, još tužnije, nemaju svi novca na kartici da bi to mogli da učine.

Pred leto i sezonu godišnjih odmora dešava se slična stvar kao i sa izdavanjem dokumenata, svi nahrlele na šaltere. Tako je i sada u Petrovaradinu veća gužva jer ljudi dolaze da bi unapred kupili karte za voz koji će ih odvesti do Bara.
Ako nam je ekonomija uništena, kao što tvrdi vlast, građani nekako i dalje uspevaju da skrpe pare ne bi li sebi priuštili desetak dana odmora uz more.

Međutim, ako odete da kupite karte na šalteru, kao što morate, trebalo bi da se naoružate strpljenjem. Za to ni u kom slučaju nije kriva osoba koja radi na šalteru, već činjenica da ta osoba radi potpuno sama.

Dok čekate da stignete na red, tu su ljudi koji su u žurbi. Jedna devojka kaže da će "za pet minuta početi da paniči", a onda kada "dogori" odluči se da probije led i pruži sebi iskustvo kartomata.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...vremena-u-Petrovaradinu-Desant-na-salter.html

Očigledno u železničkom preduzeću računaju da će građani brzo preći na internetsko i kartomatsko kupovanje karata, ali zaboravlja se da kod nas promene uglavnom idu sporo. Zašto je to tako?

Back